اثبات حقانيت پيامبراعظم صلىالله عليه وآله يكى از مهمترين نتايج مباهله، اثبات حقانيت پيامبر است. اگر حضرت به حقانيت خود اطمينان و ايمان نداشت، هيچگاه همراه عزيزترين افراد خانوادهاش به ميدان مباهله در نمىآمد. به همراه داشتن اهل بيت عليهمالسلام در اين جريان بدان معناست كه پيامبر به راستگويى خود اطمينان و يقين كامل داشت. ازاينرو، با جرئتى خاص، عزيزترين و محبوبترين كسان خود را در معرض هلاك قرار داد. وجود اهلبيت عليهمالسلام در اين جريان بزرگ، خود، دليل محكمى بر اثبات حقانيت پيامبر است؛ چنانكه اسقف اعظم نجرانيان نيز به اين امر اشاره كرد.
وعده عذاب، دليل حقانيت
پيامبر به انجام گرفتن مباهله اهتمام مىورزيد و در عين حال به نجرانيان خبر داد كه چنانچه با آن حضرت مباهله كنند، عذاب حق تعالى بر آنها نازل خواهد شد. اگر حضرت به حقيقت خويش يقين نداشت، هيچگاه اينگونه اصرار نمىكرد و اهتمام نمىورزيد.
جريان مباهله از دو نظر بر صحت و ثبوت نبوت پيامبردلالت دارد:
1. خبر دادن از عذاب الهى و ترساندن نجرانيان از آن، كه اگر پيامبر بر نزول عذاب وثوق نداشت، با اصرار به انجام اين كار، براى آشكار ساختن آن تلاش نمىكرد.
2. نجرانيان، حقيقت ادعاى پيامبر را مىدانستند، وگرنه از مباهله منصرف نمىگرديدند و حاضر به دادن جزيه و از دست دادن عزت و آبروى خود در ميان اقوام گوناگون نصارا نمىشدند.
پيامبر موعود
خوددارى نجرانيان از مباهله با حضرت رسول صلىالله عليه وآله ، نشان از اعتقاد آنان به پيامبرى حضرت دارد. اگر نصارا به پيامبر موعود بودن حضرت محمد صلىالله عليه وآله يقين نداشتند، از مباهله كردن خوددارى نمىورزيدند و همديگر را از مباهله باز نمىداشتند. اگر آنها به بر حق بودن پيامبر علم نداشتند، نبايد از نفرين آن حضرت و معدودى از اهل بيت او مىترسيدند و بايد رتبه و مقام خويش را در ميان قوم خود حفظ مىكردند؛ چنانكه براى حفظ شأن و مقام خود جنگها كردند. پس به طور طبيعى نبايد ذلت و خوارى جزيه دادن را براى خود هموار و شكست مفتضحانه را با جان و دل اختيار مى كردند.
ادامه مطلب