اصالت مهدویت
عقيده به مهدويت و انتظار ظهور نجات بخش، يک وعده حتمي الهي است و باعث روشن شدن نور اميد در دل منتظران و پايداري در راه مبارزه با ظلم و ستم و تسليم نشدن در مقابل جبهههاي باطل و ظالم است.
مهدويت، مؤمنين را به بازگشت بسوي اسلام و تمسک به وحدت اسلامي و ريشه کن نمودن نفوذ بيگانه و نيز تنفر از کفر و الحاد دعوت مينمايد.
قرآن کريم ميفرمايد: «ولاتهنوا و لا تحزنوا و انتم الاعلون ان کنتم مؤمنين (آل عمران/139)؛ سستي نکنيد و اندوهناک نشويد زيرا شما بلند مرتبه هستيد اگر در ايمان ثابت قدم باشيد».
در انقلاب اسلامي ايران، اعتقاد به مهدويت، الهام بخش امت مسلمان ايران بود که مشت محکمي بر دهان ياوه گويان و مکاتب الحادي و مادي گرا و مزدوران آمريکا و اسرائيل زد و آنها را آماده جانفشاني براي پيروزي و سربلندي اسلام نمود. و با تقديم دهها هزار شهيد نام اسلام را در جهان بلند آوازه ساخت.
اصالت مهدويت را از ابعاد گوناگون ميتوان بررسي نمود:
1. امکان داشتن «عقيده به مهدويت»: براي بررسي يک انديشه يا حادثه ابتدا معقول بودن آن مورد توجه است. زيرا اگر معقول و مورد پذيرش خرد و فکر نباشد سخن از وقوع يا عدم وقوع صحيح نيست. اعتقاد به مهدويت نزد عقل قابل تصديق است و شک و ترديد در آن (امکان عقلي آن) راه ندارد. اين عقيده در بين همه ملتها و امتها مخصوصا مسلمين مورد پذيرش و مسلم و ثابت بوده است. از قرن دوم هجري که در مورد برخي مسائل اسلامي مباحثي (در رد يا قبول آن) عنوان گرديد، در مورد «اصل مهدويت» هيچ شبههاي وارد نشد.
2. موافقت با مباني عقلي: مهدويت بر مباني صحيح و عقلي و منابع اصيل استوار است. بيش از صدها کتاب و رساله در طول چهارده قرن گذشته که در اين موضوع نوشته شده نشان ميدهد که اين عقيده مبتني بر مباني معقول وصحيح بوده و مصونيت زيادي در مقابل شبهه افکنان و مخالفان داشته است، و انکار مهدويت در واقع، انکار مباني اصيل و احکام قطعي شمرده ميشده است.
3. موافقت با فطرت و سنتهاي خلقت: حقيقت مهدويت سير جوامع را منتهي به يک جامعه واحد و رسيدن به امنيت در دنيا و سعادت در آخرت ميداند و چنين آرماني از آرزوهاي ديرينه انسانها و تطابق با تمام سنتهاي طبيعي در خلقت؛ يعني رشد و تکامل در تمامي مراحل حيات ميباشد تمامي انسانها خواستار برقراري عدالت کامل در مسير زندگي و رفع تبعيضها و محو ظلمها و ستمها هستند و مهدويت نويد پيروزي عدالت خواهان و اميد رسيدن به سعادت دنيا و آخرت است و با ارائه راهکارهاي عملي براي رسيدن به اين درجه از تکامل اجتماعي و انساني به نداي فطرتهاي پاک انساني پاسخ مثبت ميدهد.
4. تمام اديان آسماني نويد عصر درخشان، سعادت عمومي، صلح جهاني و دوران پر خير و برکت را به پيروان خود دادهاند. زماني که با آمدن مردي الهي و برقرار نمودن حکومتي بر اساس عدالت، تمامي نگرانيها، هراسها و نابرابريها رخت بر بندد و نداي توحيد بر روي زمين طنين انداز شود.
اين موعود الهي به نامهاي مختلف در هر دين معرفي شده است و در نشانههاي کلي و مشترک مانند برقراري عدالت، مبارزه با ظلم، حاکميت خدا پرستان در تمامي اديان از او سخن گفتهاند، اين موضوع در جاي خود قابل اثبات ميباشد.
5. اصالت مهدويت بر اساس قرآن: در آيات زيادي پيروزي خدا پرستان و مؤمنين بر ظالمان از وعدههاي حتمي الهي شمرده شده است که به نمونههايي از آن اشاره ميکنيم:
ـ وَ لَقَدْ کَتَبْنا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِيَ الصَّالِحُونَ(انبياء، 105)؛
ـ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ ....(نور، 55)؛
ـ يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُحِقَّ الْحَقَّ بِکَلِماتِهِ وَ يَقْطَعَ دابِرَ الْکافِرِينَ، خدا اراده کرده است که حق را به کلمات خود اثبات و اظهار نمايد و دنباله کافران را قطع فرمايد»(انفال، 7)
ـ وَ نُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَي الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثِينَ، و ما اراده کرديم که بر مسضعفين در زمين منت گذارده آنها را پيشوايان مردم و از وارثان زمين قرار دهيم.(قصص،5)
ـ فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغالِبُونَ، همانا حزب خدا پيروزمند است، (مائده، 56).
ـ وَ إِنَّ جُنْدَنا لَهُمُ الْغالِبُونَ، همانا سپاه ما پيروزند،(صافات، 173).
ـ وَ قُلْ جاءَ الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْباطِلُ إِنَّ الْباطِلَ کانَ زَهُوقاً، بگو حق آمد و باطل رفت که همانا باطل نابود شدني است(اسري، 81).
6. اصالت مهدويت بر اساس روايات معتبر: کتابهاي حديثي شيعه و اهل سنت مملو از احاديث معتبر در مورد اعتقاد به مهدويت است. پيشوايان دين از پيامبر اسلام(ص) تا جانشينان بر حق ايشان يعني امامان معصوم(ع) به طور مکرر از اين موضوع سخن گفتهاند و ياران و صحابه آنها اين سخنان را ثبت نموده و به نام حديث در اختيار ما قرار دادهاند. بسياري از اين احاديث از نظر علم حديث شناسي مورد تاييد قرار گرفته و قابل اعتبار و اعتماد شناخته شده است.
در مجموع کتب شيعه و اهل سنت چندين هزار حديث در اين موضوع وارد شده است که احاديث معتبر و قابل اعتماد آن به قدري است که اطمينان به حقانيت اين موضوع پيدا ميشود.
7. مورد اتفاق و اجماع شيعه و اهل سنت: در طول تاريخ اسلام اين دو گروه از مسلمين بر اين موضوع اتفاق داشتهاند که مردي از اولاد رسول خدا(ص) و از فرزندان علي(ع) و فاطمه(س) براي برقراري عدالت فراگير در دنيا قيام خواهد کرد و حاکميت حق و توحيد را به منصه ظهور خواهد رساند خصوصيت و نشانههاي کلي اين شخص در نزد آنان يکسان بوده و تنها در بعضي از خصوصيات جزئي اختلافاتي دارند. از آنجا که تمامي مسلمين اين عقيده را اصيل و حق ميدانستند لذا با ظهور مدعيان دروغين مهدويت هيچگاه در صدد رد اين اعتقاد بر نيامدند، بلکه با ذکر نشانهها، در صورت عدم تطبيق بر مدعيان، به انکار و رد آنان ميپرداختند.
8. پشتوانه معجزات و کرامات: يکي از دلايل عام و همگاني در اثبات نبوت پيامبران و ساير اخبار غيبي ارائه معجزه واقعي است. هيچ پيامبري بدون معجزه به دعوي نبوت نپرداخته است. پس از آن معجزات يا کراماتي است که توسط امامان معصوم در موارد مختلف براي حقانيت خود ارائه شده است و اين مسئلهاي تاريخي و غير قابل انکار است.
در مورد عقيده مهدويت و شخص مهدي موعود نيز معجزات و کرامات بسيار زيادي در طول دوران زندگي از تولد تا اين زمان و حتي قبل از تولد ارائه شده است که با بررسي هر يک ميتوان به اصالت و حقانيت اين اعتقاد اطمينان پيدا کرد. نمونه بي نظير آن ادامه حيات طولاني آن وجود مقدس و الهي است که مبتني بر اصول قطعي اعتقادي و اسلامي استوار است و روايات متعدد و معتبر اين موضوع را مورد تاييد قرار داده است به طور اجمال موضوع معجزات مطلبي غير قابل ترديد است و بايد در جاي خود به طور مفصل و کامل مورد پژوهش و ارزيابي قرار گيرد.
9. مبتني بر توحيد و يکتاپرستي: دعوت تمامي انبياء براي تحقق حکومت «الله» در زمين و لغو حکومتهاي غير الهي است. هر نظام و حکومتي که مبناي الهي ندارد از نظر شرعي قابل اعتبار نيست و لازم الاطاعه نميباشد. تنها کسي که حق قانونگذاري در همه امور را دارد خداست. هر حکومت خود سرانه و خارج از حدود الهي، حکومت جاهليت و غير توحيدي است و هيچ اصالتي ندارد و قابل احترام و اتباع نميباشد.
برقراري حکومت عادلانه و اجراي قوانين الهي و تقسيم منابع ثروت بر اساس عدالت توسط مردي الهي که از طرف خدا تعيين و معرفي شده است، در مسير حاکميت توحيد بر روي زمين است. اين امر اصالت مهدويت را از اين زاويه به اثبات ميرساند.
10. تاثير عملي در زندگي عدالت محور براي مسلمانان جهان: صدها ميليون مسلمان در سراسر جهان تحت تأثير نفوذ معنوي اسلام قرار دارند و اسلام و احکام آن بخشهاي مهمي از زندگي آنها را فرا گرفته است. اين نفوذ عملاً در معاملهها، معاشرتها، عبادتها، فرهنگ و آداب و رسوم مسلمانان از تولد تا مرگ به وضوح قابل مشاهده است.
يکي از اين تأثيرات رعايت عدالت در زندگي و روابط متقابل با انسانها اعم از مسلمان و غير مسلمان است. اين اعتقاد به عدالت اگر چه به طور تام و کامل ظهور ندارد، اما به طور نسبي انسان معتقد به اسلام را به طرف محوريت عدالت در زندگي سوق ميدهد، و اين عقيده بر خواسته از تعاليم روشني بخش اسلام و نزديک شدن به عدالت واقعي و کامل بدست مددي الهي بر روي زمين ميباشد که از وعدههاي مسلم و غير قابل ترديد در دين مبين اسلام بوده است.
با اعتقاد به حاکميت عدالت، انسان مسلمان سعي در نزديک شدن به اين آرمان بزرگ ديني ميکند و روز به روز در جهات حاکميت اين فرهنگ در زندگي شخصي و اجتماعي تلاش مينمايد و اين خود دليل محکمي بر اصالت اين اعتقاد و تاثير عملي در زندگي، تفکر و رفتار انسان مسلمان و مؤمن خواهد بود. عقيده به مهدويت مانع از ياس و نا اميدي و پذيرش ظلم و بي عدالتي شده و انسان مسلمان را آماده براي تحقق آرمانهاي عدالت طلبي ميکند و تا مرحله جان فشاني در راه حاکميت حکومت عادلانه الهي به پيش ميبرد. اين هوشياري و حق طلبي به تدريج به ساير ملتها نيز سرايت کرده و زمينه براي عدالت جهاني فراهم خواهد شد.
يادآوري: براي آگاهي بيشتر ميتوانيد به کتاب امامت و مهدويت، ج2، آيت الله صافي گلپايگاني مراجعه فرماييد.