با شکست خود چگونه روبرو می شوید؟ خود را مقصر می دانید و به سرزنش و ملامت خود می پردازید، یا شکست را بعنوان واقعیتی از زندگی می پذیرید؟ در مقایسه خود با دیگران چه حالتی به شما دست می دهد؟ این سؤالات بیانگر احساسی درون شما است که با شناخت آن حس دنیای پیرامون خود را دگرگون می سازید ...
نقش اعتماد به نفس در ورزش
اعتماد را می توان نوعی باور و ایمان محکم تعریف کرد، باور یا میزان اعتمادی که شخص به توانایی خود در کسب موفقیت دارد را اعتماد بنفس گویند. اعتماد بنفس به اعتقاد و باور شخصی هر فرد به میزان توانایی در انجام تکالیف و وظایف خود گفته می شود. در واقع اعتماد بنفس توانایی مورد انتظار شخص برای تسلط بر چالش ها و غلبه بر موانع و مشکلات است. اشخاص مطمئن به خود، کسانی هستند که اطمینان دارند می توانند حوادث را بر اساس خوایته های خود کنترل کنند. اعتماد بنفس باور شخصی شما نسبت به ذهن و روان خودتان بعنوان یک انسان است.
"عزت نفس" يک منبع انرژی است، چتر وسيعی است که اعتماد بنفس زير سايه آن است .
اعتماد بنفس يعنی ديدن خود بعنوان فردی توانا با کفايت، دوست داشتنی و منحصر به فرد .
به تعبير ديگر اعتماد بنفس يعنی آن احساس و شناختی که از توانايی ها و محدوديت های بيرونی و درونی خود داريد .بنا براين وقتی که اعتماد بنفس و خود باوری خود را بر اساس آنکه و آنچه به راستی هستيد و نه بر اساس موفقيت ها و دست يابی ها يا شکست ها و ناکامی های خود بنا می کنيد چيزی را در خود خلق می نماييد که هيچ کس و هيچ چيز يارای گرفتنش را از شما نخواهد داشت، حال با توجه به مفاهيم بالا می توان گفت که اعتماد بنفس واقعی همواره در درون خود شما توليد می شود نه از بيرون. اعتماد بنفس واقعی زاييده ی تعهد شما به خودتان است .اين تعهد که هر آنچه لازم باشد انجام خواهيد داد تا به خواسته ها و نيازهايتان برسيد .اعتماد بنفس باور شخصی شما است نسبت به روح و روان خودتان بعنوان يک انسان .اعتماد بنفس حقيقت اين نيست که نترسيم، بلکه آن است که بدانيد ومطمئن باشيد با اين که می ترسيد اما بی گمان دست به عمل خواهيد زد .
درجاتی از اعتماد بنفس در همه ما وجود دارد، اما گاهی اوقات درجه اعتماد بنفس بالا و گاهی پایین است. تصور اکثر ما از اعتماد بنفس، اعتماد داشتن به خود در انجام کارهای خاص ماننده اجرای یک مهارت ورزشی است. این موضوع تا جایی که موجب شود، کاری را خوب انجام دهیم یا به توانایی و قابلیت های خود در آن کار اطمینان داشته باشیم، اشکالی ندارد. مشکل زمانی ایجاد می شود که فرد اعتماد بنفس خود را بر پایه آن کار بنیان می گذارد و فکر می کند برای کسب اعتماد به خود، باید بعضی کارها و مهارت ها را خوب انجام دهد. اگر اعتماد بنفس ما بر پایه کارهایی باشد که بخوبی انجام می دهیم، فقط بعضی وقت ها احساس اعتماد بنفس می کنیم و آن موقعی است که آن کار بخصوص را انجام می دهیم. یعنی اگر خوب می نویسیم تنها زمانی که در حال نوشتن مطلبی هستیم، احساس اعتماد بنفس داریم و یا اگر ورزشکار خوبی در رشته ای خاص هستیم، وقتی که درحال انجام مهارت های ان رشته هستیم اعتماد بنفس داریم، ولی در بقیه اوقات احساسمان چنین نخواهد بود. به این ترتیب احساس اعتماد بنفس کاملاً محدود خواهد بود. محدود به زمانی که مهارت اصلی خود را به نحو احسن انجام می دهیم. اگر مشغول کار دیگری شویم ، یا مهارت اصلی خود را خوب انجام ندهیم، چنین احساسی نخواهیم داشت. ما انسان ها در زمان تولد، معمولاً فقط از یک چیز ترس داریم، بقیه ترس ها را خودمان با کوشش و تلاش! برای خودمان ایجاد می کنیم. انواع و اقسامی از ترس ها در انسان وجود دارند که بعضی از آن ها در دسته بیماری های روانی قرار می گیرند. اما یکی از بدترین ترس ها که ممکن است در انسانی بوجود آید ترس از شکست و ناکامی است که در میادین ورزشی به وفور با آن مواجه شده ایم .
عوامل موثر بر اعتماد بنفس:
1- شخصیت (ژنتیک، محیط و خانواده، اجتماع و ...)
2- تجربیات گذشته (شکست و ناکامی ها، پیروزی و کامیابی)
3- آمادگی جسمانی و ذهنی (میزان تسلط جسمانی و روانی بر اجرای مهارت ها)
4- رفتار مربی، هم تیمی ها، خانواده و دوستان، تماشاگران و ...
»