بهداشت کار با کامپیوتر یا ارگونمی کار با کامپیوتر امری بسیار مهم و ضروری است. در این مقاله بصورت ساده و کامل به این موضوع خواهیم پرداخت.

وقتی که می خواهید پشت یک کامپیوتر بنشینید، شاید برایتان مهم نباشد که خود را در چه وضعیت فیزیکی قرار می دهید، آشنا بودن با اصول کار با رایانه یا به عبارتی دیگرارگونمی کار با کامپیوتر بسیار مهم است. وسایل و محیط کار با کامپیوتر در نگاه اول ممکن است کم اهمیت به نظر برسد. اما این تصور درستی نیست. موقعیت نامناسب فیزیکی بدنی و بی تحرکی باعث آسیب رساندن جدی به انگشتان و مچ دست، ستون فقرات و چشم های شما میشود. درد، معمولاً در اثر حفظ مداوم یک حالت نادرست در بدن به وجود میآید.
منبع :
https://typeo.top/blog/computer-ergonomics/
مواردی که بررسی خواهیم کرد :
- اصول کار با کامپیوتر
- دستور العمل ایمنی کار با کامپیوتر
- ارگونمی کار با رایانه
- بهداشت کار با کامپیوتر
- رعایت نکات ایمنی در کار با کامپیوتر
- انتخاب یک میز مناسب
- تنظیم نور صفحه نمایش
- نحوه نشستن صحیح پشت میز کامپیوتر
- آشنایی با کاغذ نگه دار یا Copy holder
در ادامه فیلم ارزشمند ارگونمی کامپیوتر + فایل بسیار کامل pdf بهداشت کامپیوتر را آماده کرده ایم.
از مثالهای میتوان به مواردی همچون تایپ همزمان و نگه داشتن گوشی تلفن در گودی گردن، چرخاندن مداوم سر از چب به راست هنگام تایپ از روی یک متن و نگاه کردن به صفحه کامپیوتر و یا نشستن طولانی مدت. در ادامه به توضیح ابزار و وسایلی که هنگام تایپ وکار کردن با کامپیوتر به آن برخورد می کنید و اینکه موقعیت مناسب فیزیکی بدنی چگونه باید باشد، میپردازیم.

میز مناسب کار با کامپیوتر
میز های موجود داری دو یا چند کشو هستند و کاربر می توانند ابزار کار خود را از قبیل کاغذ، غلط گیر، خط کش، مداد و خودکار، کاتر، گیره کاغذ و غیره را در آن قرار دهد.
ارتفاع استاندارد این نوع میزها بین ۷۰ تا ۷۲ سانتیمتر است. میز باید داری چراغ مطالعه در سمت راست و متناسب با دید کاربر باشد. استفاده از صندلی چرخان و بدون دسته به این دلیل که می توان با توجه به فیزیک بدنی آن را تنظیم نمود و همچنین دارای آزادی حرکت است، مناسب می باشد.
ارتفاع کف صندلی از زمین تا زیر زانو معمولاً ۴۵ سانتیمتر است. لازم به ذکر است که جثـه همه آدم ها به یک انداره نیست و هر کسی با توجه به اندام خود می تواند آن را تظیم کند. میزهای کامپیوتر و در مجموع هر میزی که چنین شرایطی را دارا باشد برای کار کردن با رایانه و تایپ کردن مناسب خواهد بود.

قبل از شروع کار کردن با کامپیوتر، به گونه ای که کف پاها و همچنین مهره های ستون فقرات شما به حالت صاف قرار بگیرند بنشینید. به پشتی صندلی خود تکیه داده و صفحه کلید را به سمت خود بکشید و لبه آن را مماس با لبه میز قرار دهید، خم شدن به جلو و عقب ضمن ایجاد خستگی موجب عوارضی مانند آرتروز نیز می گردد.
در برخی میزهای کامپیوتر کشوی متحرکی برای صفحه کلید قرار داده شده است که به راحتی می توان آن را حرکت داد و فاصله مورد نظر را به دلخواه تعیین کرد. صفحه کلید نباید در ارتفاعی بالاتر و یا پایین تر از سطح میز کار باشد. به عبارت دیگر صفحه کلید باید روی میز کار و روبروی صفحه نمایش باشد.
همچنین این مطلب را مطالعه کنید : بهترین کتاب های آموزش تایپ ده انگشتی
اصول کار با صفحه کلید
در این حالت زاویه بین بازو و ساعد در هنگام کار نباید از نود درجه بیشتر شود. نکته دیگر در مورد صفحه کلید، نحوی قرار گیری دست ها بر روی آن است. هر دو مچ کاملاً به موازات هم بر روی صفحه کلید به نحوی قرار گیرند که هر یک بخشی از صفحه کلید را تحت کنترل خود داشته باشند.
جمع شدن مچ ها به سمت داخل یا خارج صحیح نمی باشد. زاویه گرفتن کف دست از مچ نیز باعث آسیب میشود. ممکن است برخی از کاربران، پایه های زیر صفحه کلید را باز کنند، این کار فشار زیادی به مچ دست ها وارد می کند.
بهترین حالت برای صفحه کلید آن است که کمترین زاویه را داشته باشد. هنگام تایپ کردن فقط انگشت شما با صفحه کلید در ارتباط است و مچ دست ها با جایی در تماس نخواهد بود. اگر مچ دست ها را روی میز قرار دهید، نمی توانید به سرعت تایپ کنید و از قدرت مانور انگشتان شما کاسته شده و همچنین به مچ دست ها فشار وارد می شود.
در ادامه می توانید این فایل pdf ارزشمند بهداشت کار با کامپیوتر که توسط دکتر مجید معتمد زاد تهیه شده است را دریافت کنید بر دانلود فایل pdf بهداشت کار و ارگونمی کامپیوتر بر روی لینک زیر کلیک کنید :
فایل pdf ارگونمی کار با کامپیوتر و نکات ایمنی
منبع فایل pdf : دانشگده بهداشت
لطفا برای حمایت از ما نظرات خود را به اشتراک بگزارید.