تاريخ : یک شنبه 2 اسفند 1394  | 10:00 AM | نويسنده : سعیدی-بحرینی
  1. مول هیداتی‌فرم
    تصویری از نمای بافت‌شناختی مول هیداتی‌فرم.
    آی‌سی‌دی-۱۰ O01, D39.2
    آی‌سی‌دی-۹ 630
    آی‌سی‌دی-اُ: M9100/0
    اُمیم 231090
    دادگان بیماری‌ها ۶۰۹۷
    مدلاین پلاس 000909
    ای‌مدیسین med/۱۰۴۷ med/866
    سمپ D006828

    مول هیداتی‌فرم یا حاملگی مولار یا بچه خوره بیماری نادر و خوش‌خیم است که ناشی نقصی ژنتیکی در تخم بارور شده است. مول هیداتیفرم گونه‌ای از بیماریهای تروفوبلاستیک حاملگی است. تخم بارور شده یا هرگز به جنین زنده تبدیل نمی‌شود (مول کامل) و یا این که به شکل غیر طبیعی رشد می‌کند و نمی‌تواند زنده بماند (نسبی). بجای تشکیل جنین و جفت در رحم، تنها جفت به وجود می‌آید که آن هم به صورت غیرطبیعی و سرطانی رشد می‌کند.

    محتویات

    شیوع و تقسیم بندی

    شیوع مول هیداتی‌فرم در آمریکا و اروپا حدود ۱ در هر هزار بارداری تخمین زده می‌شود که این مقدار در آسیا به هفت برابر می‌رسد. تقسیم بندی مولها به انواع مول کامل و ناقص بر اساس ریخت‌شناسی ظاهری و ویژگیهای بافت‌شناختی و کاریوتایپ انجام می‌شود. سابقه خانوادگی، سن بالای ۴۵ سال و زیر ۲۰ سال، کمبود مصرف ویتامین A و کاهش مصرف چربی حیوانی در شیوع این بیماری موثرند.

    بیماریزایی

    در لقاح طبیعی، تخم بارور شده انسان دارای ۲۳ کروموزوم از پدر و ۲۳ کروموزوم از مادر است. در حاملگی‌های مولار کامل، یک اسپرم (۹۰٪) با تخمکی که هیچ کروموزومی ندارد لقاح می‌کند و خود کروموزومهای اسپرم تکثیر می‌شوند لذا هر ۴۶ کروموزوم سلول تخم منشا پدری دارند و کروموزوم‌های مادر در تخم بارور شده وجود ندارند. در ۱۰٪ موارد دو اسپرم همزمان با تخمک بدون کروموزوم لقاح می‌یابند لذا در این صورت هم باز هر ۴۶ کروموزوم تخم منشا پدری دارند. ژنوتیپ مول کامل اغلب 46,XX است و گاه 46,XY. در این حالت، جنین، کیسه جنینی یا هیچ بافت جفتی نرمالی وجود ندارد. در عوض، جفت توده‌ای از کیسه‌های شبیه به خوشه انگور را تشکیل می‌دهد.

    در مول ناقص یک تخمک سالم همزمان با دو اسپرم یا یک اسپرم که محتوی ژنتیکی اش دو برابر شده است لقاح می‌یابد لذا ژنوتیپ مول ناقص 69,XXY (triploid) یا 92,XXXY (tetraploid) است.

    واژه‌شناسی

    هیداتی‌فرم اشاره به به محتوای آب‌مانند کیست‌ها داشته و مول هم به کاذب بودن بارداری در این موارد اشاره دارد.[۱][۲]

     
    مول هیداتی‌فرم در CT
     
    مول هیداتی‌فرم در نمای آگزیال در CT

    تشخیص

    خانم باردار با علائمی مثل خونریزی و لکه‌بینی به دنبال تاخیر پریود مراجعه می‌کند. جواب آزمایش حاملگی HCG مثبت است ولی در سونوگرافی کیسه جنینی و قلب مشاهده نمی‌شود بلکه نمای پرزهای جفتی غیرطبیعی دیده می‌شود. بیمار تهوع و استفراغ شدید، رحم بزرگتر از سن حاملگی و گاه دفع بافت‌هایی از رحم به صورت خوشه انگور دارد.

    پیش آگهی و درمان

    مول هیداتی‌فرم اصولا به سقط خودبخودی می‌انجامد در غیر اینصورت اگر حاملگی مولار قطعی است باید D&C (اتساع دهانه رحم و کورتاژ محتویات آن) یا کورتاژ-ساکشن جهت برداشتن بافت غیر طبیعی انجام شود. پیگیری‌های بعدی برای اطمینان جهت از بین رفتن کامل سلولهای مولار (مانند اندازه‌گیری HCG) ضروری است؛ درصورت عود سلولهای مولار باید شیمی درمانی انجام شود.هیسترکتومی در زنان بالای ۴۰ سال که تمایلی به بارداری در آینده ندارند توصیه می‌شود.

    پانویس

    1.  
  2. Entries HYDATID n. (a.) and MOLE, n.6 in the فرهنگ انگلیسی آکسفورد online. (http://dictionary.oed.com/ — subscription required.)
  3.  


نظرات 0