مرتبط با:همت و کار مضاعف در وقف و امور خیریه
نويسنده: محمد علي خسروي
اشاره
اينجانب پس از وفات مرحوم پدرم آيت الله حاج شيخ عزيزالله خسروي در نظر داشتم در حد بضاعت اندک و توان ناچيز خود اثر خيري به نام ايشان که عمري را به تعليم و تعلم سپري کرده بود تأسيس نمايم. پس از بررسي نيازهاي اجتماعي شهر، کتاب و کتابخانه را در اولويت ديدم. از اين رو اقدام به احداق کتابخانهاي در شهر تکاب نمودم و وقفنامهاي براي آن تنظيم کردم.
هم اکنون اين کتابخانه در کنار مدرسهي علوم ديني که هم آن مرحوم مؤسس آن بود به مجموعهي ارزشمند علمي و فرهنگي در اين شهر تبديل شده است،
در اينجا گزيدهاي از متن وقفنامهي کتابخانه و مدرسهي مذکور را به عنوان نمونهاي از وقفهاي جديد درج نموده و به خوانندگان گرامي مجله تقديم ميکنم.
گفتني است در انشاء مقدمه عربي و فارسي وقفنامه و ابيات عربي آن که سرودهي اين حقير است، بهرهاي از لطايف ادبي و صنايع بديعي نهفته است که بر اهل فن پوشيده نيست و به برخي از آنها در پايان اشاره کردهام.
مدير مسؤول و سر دبير
محمد علي خسروي
متن وقفنامه
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله الذي علم (1) بالقلم و انزل کتابه (2) هدي للتي هي اقوم و جعل العلم قواما لطاعته و ميزانا لخشيته، (3)و رفع من عباده العلماء (4)و فضل مدادهم علي دماء الشهداء، فبالعلم وقفهم علي مشاهد معرفته و وقفهم للسلوک في مناهج عبادته(5).والصلوة و السلام علي مبلغ رسالاته والواقف نفسه علي مرضاته قائد الخير و مفتاح البرکة سيد الکونين و امام الثقلين ابي القاسم محمد و علي آله الغر الميامين الواقفين علي اسراره و المقتفين لاثاره خزان علمه و حفظة سره صلوة زاکية نامية تتعاقب بتعاقب الايام و الساعات و تدوم بدوام الارضين و السموات.
يا محسنا قد اتاک العبد ملتمسا
مما لديک من الاحسان و الکرم
حبسا بنينا بدار العلم مکتبة(6).
باسم العزيز لتنجينا من الظلم(7).
هذي بضاعتنا المزجاة اوف لنا
الکيل من برکات العلم و الحکم (8)
اخلصه يا واقفا کل الوقوف علي
ما في الضماير و النيات و الهمم
و انظر بعين الرضا في ما نقدمه
اليک و اقبل ليوم الخسرو الندم
سپاس و ستايش خداوندي را که بخشندهي عقل و جان و دانندهي آشکار و نهان است. حکيمي که چکيدهي کتاب هستي را بر لوح دل انسان بنگاشت و با برتري او بر فرشتگان، به نعمت دانش، کاخ عظمت آفرينش را برافراشت، و درود نا محدود بر حامل گرامي نامهي معبود محمد مصطفي (ص) که دين استوارش پس از گذشت چهارده قرن همچنان تنها خورشيد حيات بخش جامعهي بشري و سرچشمهي زلال معرفت است و جاذبهي رسالتش علي الدوام گمگشتگان را به منزل مقصود رهنمون و جان تشنهي مشتاقان را از کوثر هدايت سيراب مينمايد. و صلوات بي پايان بر خاندان پاک و ياران با صفا و عترت اطهارش که متوليان اجراي دستور خداوند و ناظران اعمال امتاند، بويژه بر خاتم اوصيا، بقيةالله الاعظم، حجة بن الحسن عجل الله تعالي فرجه الشريف پيوسته نثار باد.
اما بعد بر اهل بينش پوشيده نيست که مدت اقامت در اين دنيا بسي کوتاه و رسيدن به همهي آمال و آروزها نا ممکن است. زندگي حقيقي و حيات جاوداني جز در سراي ديگر و عالم باقي مقدور و
مقدر نيست که: ان الدار الاخرة لهي الحيوان لو کانوا يعلمون. و به بيان امام اميرالمؤمنين علي (ع) بايد از گذرگاه دنيا براي قرارگاه آخرت سرمايهاي فراهم آورد که: انما الدنيا دار مجاز و الاخرة دار قرار فخذوا من ممرکم لمقرکم، و به ديگر سخن فانظروا في تصاريف الايام و انقضاء الشهور و الاعوام ليتبين لکم و ما الحياة الدنيا الامتاع الغرور. پس با اغتنام فرصت از اين زندگي کوتاه بايد توشهاي را متناسب با زندگي اخروي تهيه و براي روزي ذخيره نمود که در آن روز هيچ چيز جز دل سالم و نيت خالص در پيشگاه خدا به کار نيايد يوم لا ينفع مال و لا بنون الا من اتي الله بقلب سليم.
از جملهي اين ذخيرهها خدمات علمي، فرهنگي و تربيتي است که مطابق حديث شريف نبوي «اذا مات ابن آدم انقطع عمله الا من ثلاث، صدقه جارية و علم ينتفع به الناس و ولد صالح يدعوله» علم نافع يکي از سه عامل است که پرونده اعمال عدمي را براي هميشه مفتوح نگه ميدارد و موجب ميشود تا فرصت دستيابي به حسنات و ثوابها پس از مرگ نيز از او سلب نگردد.
سپس به موضوع احداث مدرسهي علوم ديني
حضرت رسول اکرم (ص) تکاب پرداختهام.
در بخشي از آن چنين آمده است:
اين مدرسه که سند مالکيت آن به شمارهي پلاک 3381 فرعي از 1054 فرعي از يک اصلي ذيل شمارهي 11105در صفحهي 78 در دفتر املاک ادارهي ثبت اسناد و املاک تکاب ثبت و به نام حوزهي علميه حضرت رسول اکرم (ص) به توليت اينجانب محمد علي خسروي صادر گرديده با تمام توابع و لواحق شرعي و عرفي آن بر کافهي طلاب و مدرسين علوم ديني، با شرايط ذيل، وقف صحيح شرعي و حبس صريح ملي است:
شرايط
2 - مدير مدرسه با انتخاب و معرفي امام جمعه شهر و تأييد متولي مدرسه براي يک دورهي سه ساله تعيين و منصوب ميشود و انتخاب مجدد او بلا مانع است.
3 - برنامههاي درسي مدرسه اعم از انتخاب متون درسي، چگونگي مقاطع تحصيلي، شرايط تحصيل و غيره تابع دستور العملهاي حوزهي علميه مقدسهي قم صانها الله عن الحدثان که تحت نظر رهبر معظم انقلاب اسلامي و مراجع عاليقدر تقليد برنامهريزي و اداره ميشود خواهد بود.
4 - ساکنان مدرسه اعم از طلاب و اساتيد بايد هفتهاي يک جزو قرآن کريم تلاوت کنند و در ثواب قرائت خود، بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران حضرت امام خميني (قدس سره) و شهداي انقلاب اسلامي ايران را شريک نمايند و اگر به جهت عذري ترک شود در هفتههاي بعد قضا کنند.
ساير رقبات
موقوفه
اجاره و در بر خيابان احداث شده به موجب اين وقفنامه وقف مدرسه گرديد تا عوايد حاصله در جهت تکميل ساختمان مدرسه و پس از آن در جهت رفع نيازهاي تعميراتي و هزينههاي جاري و کمک به طلاب همان مدرسه مصروف گردد.
بخش ديگر وقفنامه مربوط به تأسيس کتابخانهي عمومي و شرايط آن است.
قسمتي از آن چنين است:
اين کتابخانه با هزينهي شخصي اينجانب و برادرم حاج شيخ محسن خسروي از محل فروش منزل مسکوني بجاي مانده از مرحوم پدرم و مساعدت برخي از وراث ايشان و بعضي از مؤمنين در فضايي به وسعت 400 متر مربع قائم بر زمين موقوفه مزبور احداث گرديده و سند مالکيت آن به شماره پلاک 3380 فرعي از 1054 فرعي از يک اصلي واقع در تکاب بخش شانزده مراغه ذيل شمارهي 11106 در صفحه 81 دفتر 33 ادارهي ثبت اسناد و املاک ثبت و صادر شده است.
اينجانب به منظور کمک به نشر علم و معرفت، تمامي ششدانگ اعياني کتابخانه را که شامل سالنهاي مطالعه خواهران و برادران و مخزن کتاب و اطاقهاي اداري ميباشد به همراه جميع متعلقات آن اعم از ميز، صندلي، قفسه، رايانه، و ساير لوازم موجود قربةالي الله و طلبا لمرضاته بعنوان باقيان صالحات و ياد خدمات ارزشمند علمي و ديني پدر بزرگوارم اصالة از جانب خود و وکالة از طرف برادرم و ساير اشخاص نيکوکار که نام هر يک از آنان با مقاصد و نياتشان عندالله جل و علا ثبت و ضبط است با شرايط ذيل وقف نمودم:
شرايط
2 - کتابها و ساير اسناد مکتوب و مضبوط در کتابخانه از قبيل سي دي، فيلم، ميکرو فيلم، نوار و غيره قابل فروش نبوده و نبايد به امانت داده شود و براي خارج کردن آنها از کتابخانه اجازه متولي و نمايندهي مأذون ايشان شرط است.
3 - مدير کتابخانه که از سوي متولي تعيين ميشود بايد درستکار، آشنا به اصول کتابداري و خوش برخورد باشد و دور از هر گونه تنگ نظري و با سعهي صدر، همت خود را به ايجاد محيط آرام و فضاي مناسب براي اهل تحقيق و مطالعه مصروف نمايد.
ساير رقبات کتابخانه
توليت کتابخانه
خسروي (معروف به صحاف) و پس از ايشان با يک نفر از احفاد پسري و يا دختري مرحوم والد که داراي صلاحيت علمي و اخلاقي در حد متعارف باشد و در صورت تعدد با اتقي و اعلم آنان خواهد بود.
متوليان وقف در مقابل اعمال توليت از محل درآمد رقبات وقف وجهي بابت حق التوليه دريافت نمينمايند و ان شاء الله اجر عمل خير خود را از قادر متعال دريافت خواهند کرد.
صيغهي وقف براي هر دو موقوفه (مدرسهي علميه و کتابخانه) جاري و رقبات فوقالاشعار از مالکيت اينجانب خارج و به تصرف وقف داده شد. و اينجانب بعنوان توليت، متصرف، و قبض و اقباض شرعي به عمل آمد. فمن بدله بعد ما سمعه فانما اثمه عليالذين يبدلونه و کان ذلک في سنة 1381 الشمسية و 1424 القمرية من الهجرة النبوية علي هاجرها افضل صلوات المصلين و آخر دعوانا ان الحمد الله رب العالمين.
تقبل الله منا و من جميع اخواننا بمنه و کرمه و نسئل من فضله ان يجعلها صدقة جارية و باقية صالحة و ذخيرة ليوم جزائه يوم يجزي الله المتصدقين و لا يضيع اجر المحسنين.
اين وقفنامه همزمان در سه نسخه تهيه و تنظيم و به امضاء واقف رسيد و يک نسخه از آن در آرشيو اسناد سازمان مرکزي اوقاف و امور خيريه نگهداري ميشود. محل امضاء
محمد علي خسروي
سجلات
مشخصات وقفنامه
- نوع خط: شکسته نستعليق، نسخ
- خوش نويس: جمشيد ياري شير مرد
- تاريخ تحرير: 1381 هجري شمسي
- مورد وقف: مدرسه علوم ديني و کتابخانه عمومي
- محل وقوع رقبه: شهرستان تکاب
- واقف: محمد علي خسروي و محسن خسروي
پاورقي
2- براعت استهلال کتابخانه و اشاره به کريمهي «ان هذا القرآن يهدي للتي هي اقوم» (الاسراء/9).
3- از آيهي کريمهي «انما يخشي الله من عباده العلماء» (الفاطر/28) برداشت کردهام.
4- اشاره به کريمهي «يرفع الله الذين آمنوا منکم و الذين اوتوا العلم درجات» (المجادله/11).
5- دو واژهي «وفقهم» و «وقفهم» داراي صنعت جناساند، علاوه بر اينکه واژهي اول مشتمل بر کلمهي «وقف» است.
6- اين مصراع ماده تاريخ بناي کتابخانه است. چه اينکه مجموع حروف آن طبق حساب جمل مساوي با 1424 است و اين عدد مطابق با سال 1424 هجري قمري (1381 شمسي) سال احداث و بهره برداري از کتابخانه است. يعني: «کتابخانهاي را در محل مدرسهي علميه بعنوان حبس و وقف بنا کرديم»
اعداد کلمات اين مصراع طبق حروف ابجد چنين است:
حبسا [ح 8، ب 2، س 60، الف 1]................(71)
بنينا [ب 2، ن 50، ي 10، ن 50، الف 1]........(113)
بدار [ب 2، د 4، الف 1، ر 200]..................(207)
العلم [الف 1، ل 30، ع 70، ل 30، م 40]........(171)
مکتبة [م 40، ک 20، ت 400، ب 2، ت 400]....(862)
جمع 1424.
7- استخدام دو کلمهي «حبسا» و «تنجينا» در يک بيت، صنعت طباق يا مراعاتالنظير را تداعي ميکند.
8- اين بيت را به همراه واژهي «العزيز» در بيت قبل، از آيهي شريفهي 88 سورهي يوسف استفاد کردهام «ايها العزيز مسنا و اهلنا الضر و جئنا ببضاعة مزجية فاءوف لنا الکيل و تصدق علينا ان الله يجزي المتصدقين» ضمنا کلمهي «العزيز» ايهام دارد به نام مرحوم والدم، شيخ عزيزالله، که کتابخانه به نام ايشان ناميده شده است.
گفتني است در قطعه شعر ديگري به فارسي ماده تاريخ تأسيس کتابخانه را مطابق سال هجري شمسي سرودهام که در اينجا برخي ابيات آن را با توضيح مختصر ذکر ميکنم:
شادي روح آن عزيز خدا
رايت اين کتابخانه به پاست
خسروي گفت بهر تاريخش
ملک هستي ز علم پا برجاست (1381)
سر اين نکته با تو گويم باز
تا بداني که سخت نغز و بجاست
عين هستي است علم لم يزلي
زانک اصل وجود نور خداست
نام نيکان هماره باد بلند
تا مه و مهر بر فلک پيداست
توضيح
ضمنا جملهي «ملک هستي ز علم پابرجاست» علاوه بر معني ظاهري آن، اشاره به يک معني دقيق فلسفي دارد که تفسير آن در بيت «عين هستي است علم لم يزلي - ز آنکه اصل وجود نور خداست» آمده است و خلاصهي آن اين است که:
اولا ذات اقدس خداوند وجود محض و هستي صرف است و ثانيا صفات ذاتي خداوند مانند علم و قدرت و حيات، عين ذات هستند. و لذا علم خداوند هم مانند ذات او وجود محض و عين هستي است (عين هستي است علم لم يزلي) ، بنابراين «هستي» و «وجود» همان علم مطلق است. پس «ملک هستي ز علم پابرجاست» .
در مصراع دوم «ز آنکه اصل وجود نور خداست» همان معني با تعبيري ديگر و برداشتي اشراقي تبيين شده است. زيرا «وجود» نور است و نور وجود علم باري است و آن هم حقيقت هستي است، الله نور السموات و الارض.
منبع: ميراث جاويدان