اسلام چه توصيه‎‏هايي براي جهاد اقتصادي از منظر اقتصادي داشته است؟ روايات از چه منظري به اين موضوع پرداخته؟ اين‏ها موضوع يادداشتي است كه در اين مقاله از زاويه‏ي راهبردي به آن پرداخته شده است .

ديدگاه اسلام و انديشه‌ي اقتصاداسلام در مورد جهاد اقتصادي نه تنها مثبت، بلكه به مثابه‌ي آرماني است كه همواره در جان و دل اوليا و پيروان اين مكتب ريشه داشته و دارد. تا جايي كه همه‌ي پيامبران الهي علاوه بر مأموريت داشتن براي حيات اخروي مردم، مأمور به آباداني و حيات دنيوي آن‌ها نيز بوده‌اند، ايجاد موانع ساختگى در طول تاريخ، تنها باعث عقيم ماندن آرمان رسيدن به وحدت بشر و افزايش رفاه همگانى بوده است. 

البته يك سري ديگر در طول تاريخ متحجراني بوده‌اند كه عوامانه فكر كرده‌اند كه مسايل زندگي مادي را از جنبه‌هاي اخروي جدا دانسته و براي هر يك مرز و قلمروي خاص را قرار داده‌اند اما اسلام به عنوان يك دين و نظام ارزشي، خوشبختي دنيا و ‌آخرت انسان را به‏طور هم‌زمان مورد توجه قرار داده و دنيا را مزرعه‌ي آخرت معرفي كرده است. براين مبنا به هر رفتار اقتصادي مفيد كه در حوزه‌ي ارزش‌هاي اسلامي مجاز باشد،از ديدگاه اسلام مورد توجه و تمجيد قرار مي‏گيرد. 

گفتني است در اسلام بر خلاف مكاتب اقتصادي غرب مدل‌ها و الگوهاي اقتصادي تجويز نمي‌شود. چرا كه موارد نام برده شده به شدت تابع شرايط زماني و مكاني گسترده‌اي هستند اما از سوي ديگر قوانين ثابت و هميشگي وجود دارد كه در منابع اسلامي بيان شده‌اند. 

از ديدگاه قرآن گستردگي منابع توليد در راستاي رفاه آدمي است. "وَاتيكم من كُلِّ ما سأَلْتُمُوُه(7): و هر چه از اوخواسته‌ايد به شما ارزاني داشته است " مي‌توان چنين برداشت كرد كه از ديدگاه قرآن، در زمين آن‌چه مورد نياز انسان براي ادامه‌ي زندگي لازم است،مهياست اما اين امر به معناي آن نيست كه تمامي نيازمندي‌هاي انساني به صورت بالفعل و بدون كار و تلاش در اختيار اوست بلكه بدين معناست كه انسان بايدبه كارگيري روحيه‌ي عمران و آباداني و در ساير خلاقيت، ابتكار و تلاش رزق وروزي خويش را از منابع طبيعت به دست آورد و آن‌ها را براي استفاده‌ي تغييرات ضروري دهد. لذا اسلام علت عمده‌ي ايجاد رفاه را تغيير دادن امكانات موجود دانسته است. در اسلام بر كار و تلاش براي ايجاد تغيير در زندگي تأكيد شده است. بر اين اساس است كه امام رضا(عليه‌السلام) افراد را به كار و كوشش دعوت مي‌كند. 

"آن كه با كار و كوشش، در جست‌وجوي مواهب زندگي براي تأمين خانواده‌ي خويش است،پاداشي بزرگ‌تر از مجاهدان راه خدا دارد. " 

"احمد بن ابي نصر بَزّنطي " مي‌گويد: "به امام رضا(عليه‌السلام) گفتم: "كوفه به من نمي‌سازد و زندگي در آن همراه با مضيقه است. زندگي ما در بغداد بود و در آن‌جا در روزي بر مردم گشاده است. " حضرت فرمود: "اگر مي‌خواهي بيرون بروي برو؛ چرا كه امسال، سال آشفته‌اي است و مردمان را چاره‌اي جز طلب روزي و كوشش براي به دست آوردن معيشت خوب نيست. پس طلب و كوشش رابراي به دست آوردن امكانات زندگي از دست مده. " 

(8)از ديدگاه امام رضا(عليه‌السلام)، ارزش معنوي كار چنان است كه مقام كارگر را فراتر ازمقام مجاهدين في سيبل الله (جهادگران در راه خدا) مي‌داند و مي‌فرمايد: "آن كه با كار و كوشش، در جست‌وجوي مواهب زندگي براي تأمين خانواده‌ي خويش است،پاداشي بزرگ‌تر از مجاهدان راه خدا دارد. " 

(9) از اين رو تلاش و كوشش مضاعف در عرصه‌هاي اقتصادي كه از آن تعبير به جهاد اقتصادي مي‌شود لذا از ديدگاه اسلام نه تنها امري لازم، بلكه واجب است. 

راهبرهاي تحقق جهاد اقتصادي 

با اين توصيفات به نظر مي‏رسدبراي رسيدن به شعار "جهاد اقتصادي1 "راهبردهايي لازم است كه بايد به آن عمل كرد. لذا در اين مقاله به پاره‏اي از اين موارد اشاره مي‏شود: 

1- توسعه‌ي سرمايه‌گذاري از راه كاهش شكاف پس‌انداز- سرمايه‌گذاري با حفظ نسبت پس‌انداز به توليد 

2- ارتقاي كمي و كيفي بازارهاي مالي (سرمايه، پول و بيمه) با تأكيد بر كارآيي، شفافيت و سلامت 

3- اجراي بودجه‌ريزي عملياتي و تنظيم لايحه‌ي بودجه و تخصيص اعتبارات با توجه به نتايج حاصل از فعاليت‌ها و متناسب با قيمت تمام شده‌ي آن‌ها 

4- توزيع امكانات و بودجه بين مناطق متناسب با عملكرد و پتانسيل‌هاي توليد 

5- تخصيص منابع حاصل از نفت و گاز به سرمايه‌هاي فيزيكي و انساني مورد نياز كشور و به‌ويژه اعتبارات تملك دارايي‌هاي سرمايه‌اي 

6- هماهنگي و سازگاري بين سياست‌هاي بازرگاني و سياست‌هاي ارزي، پولي و مالي كشور 

7- اعطاي تسهيلات بانكي هدفمند و هدايت اعتبارات بانكي به بخش‌هاي مولد متناسب با ظرفيت‌ها و نياز واقعي و بازدهي اقتصادي 

8- هدايت صحيح نقدينگي به سمت فعاليت‌هاي توليدي 

9- منطقي كردن نرخ سود تسهيلات به‌منظور جذب پس‌انداز‌هاي جامعه 

10- گسترش امكان دسترسي به منابع مالي براي بنگاه‌ها از راه توسعه‌ي بازار سرمايه و ابزارهاي مالي 

پي‌نوشت‌ها 

1- راغب اصفهاني، مفردات الفاظ القرآن ص 101 

2- قاموس قرآن، تأليف علي اكبر قرشي ج2، ص 77-78 

3- الروضة البهية في شرح اللمعة الدمشقية، ج2، ص 379 

4- جواهر الكلام في شرح شرايع الاسلام، ج21، ص3 

5- تفسير الميزان، ج 14، ص 411 

6- سخنرانى در جمع فرماندهان لشكر محمد رسول اللَّه(صلي‌الله‌عليه‌وآله)21/3/1375 

7- ابراهيم/34 

8- الحياة، تأليف محمدرضا حكيمي، ج 6، ص 468 

9- تحف العقول، ص 808* 

نويسنده: محمد اسماعيل‏زاده، پژوهشگر حوزه علميه‏ي قم 

منبع: سايت برهان 



نگارش در تاريخ جمعه 9 اردیبهشت 1390  توسط علی درویش | نظرات (0)

شاید بتوان با تاسیس فروشگاهای اینترنتی می توان در فروش وهزینه کاهش بدهیم بدهیم وهمین طور با ایجاد سیستم توزیع که به صورت گسترده باشد وهمین طوتوزر به هم پیوسته باشد. وهمین طور به هم وصل باشد توزیع کالا را راحت تر  کنیم و دست واسطه ها راد کاهش بدهیم وهمین طور به هم پیوسته باشد. وهمین طور به هم وصل باشد. توزیع کالا ار مشتریان قرار  دهیمرا راحتتر می کند و دست واسطه را کاهش می دهد و می توان با تاسیس فروشگاههای  بذرگ خدمات فروش را ارزان تر در اختیار مشتریان قرار دهیم.

و اگر بتوانیم این کار انجام دهیم واسط را کم کنیم وفروشگاه بزرگ بتوانند تشویق بیشتر از تولید داخلی استفاده کنید ومی توانند فروش بیشتر  از تولید استفاده کنند و می توانند فروش بیشتری برای محصولات داخلی استفاده کنند وفروش بیشتری برای محصولات داخلی داشته باشند.



نگارش در تاريخ پنج شنبه 1 اردیبهشت 1390  توسط علی درویش | نظرات (1)

 امسال شروع شد که بود هر سال را به عنوان نام گذاری کرد مقام رهبری شاید بتوان گفت این نام گذاری را با نام سال جهاد اقتصادی  که برای ما شاید که در شرایط رکود به سر می بریم وبیکاری بسیار است شاید بتوان گفت در این سال اگر بتوانیم با فعال کردن بخش های مختلف صنعت وخدمات وکشاورزی توریسم برای این کار مناسب است. ما باید کارهای بسیار را انجام دهیم نظر بنده این است بهترین بخش برای اشتغال باید بخش توریسم را در نظر گرفت. که در ان دارای مزیتهاب بسیار هستم طبیعت بسیار یکدیگر در ان جنگلهای سبز وبیابانهای و کویرهای که دارای جذابیتهای خاص است ودریای شمال ایران وخلیج فارس وجزایر ایران در ان قرار دارد و کوهای ایران وهمین طور  فرهنگهای مختلف وسنت های که در ان برخوردار هستیم  اوردن هر توریست باعث ایجاد اشتغال برای 20 نفر می شود.واگر بتوانیم با افزاییش تورسیم به ساخت هتلهای وجادهها وقطارهها وبیمارستانها اختصاص بدهیم وتوریسم پزشکی می تواند باعث ایجاد گردش مالی وهمین طور ایجاد اشتغال برای پزشکان ودرامد دلاری وهمین طور می تواند نام ایرانیان را در جهان بع عنوان

 قطبع پزشکی ا مطرح کند ودر بخش خدمات هم جایی بسیار برای ایجاد اشتغال دارد در دنیل امروز با سرمایه گذاری ر بخش اینترنت می توان هم اشتغال  کسب کنیم وهم در امد فراوانی برای کشور اجاد کنیم



نگارش در تاريخ پنج شنبه 1 اردیبهشت 1390  توسط علی درویش | نظرات (0)
آخرين پست ها