» ازدواج و طلاق در کلام امام رضا(ع)
1- طوسي به اسنادش از علي بن حسن، از حسن بن علي بن يوسف، از صفوان بن يحيي، از عبدالله بن مغيره، از حضرت ابوالحسن(ع) روايت كرده است كه فرمود: مردي خدمت پدرم جعفر(ع) آمد، پدرم فرمود: آيا همسر داري؟ عرض كرد: خير، فرمود: من دوست ندارم كه دنيا و هر چه در آن است مال من باشد ولي يك شب را بدون همسر بگذرانم، پدرم سپس فرمود: دو ركعت نمازي كه يك مرد متأهل ميخواند فضيلتش بيشتر از مرد مجردي است كه شبهايش را به عبادت و روزهايش را به روزه گرفتن سپري كند1.
2- حميري از بزنطي روايت كرده است كه گفت: از حضرت رضا(ع) پرسيدم: مردي پس از همبستر شدن با همسرش او را در حضور دو شاهد عادل طلاق ميدهد (آيا اين طلاق صحيح است؟) حضرت فرمود: اين طلاق درست نيست، عرض كردم: پس طلاق سنّت چگونه است؟ فرمود: پس از آن كه از عادت ماهانهاش پاك شد پيش از آن كه با وي همبستر شود بايد در حضور دو شاهد عادل طلاقش دهد، اگر خلاف اين عمل كرد بايد به كتاب خداوند عزّوجلّ باز گردد (و مطابق قرآن طلاق دهد)، عرض كردم: اگر در حال پاكي و بدون آن كه با وي نزديكي كند در حضور يك شاهد مرد و دو زن طلاق دهد چگونه است؟ فرمود: شهادت زنان در طلاق جايز نيست، عرض كردم: اگر دو مرد ناصبي را شاهد طلاق بگيرد، آيا طلاق صحيح است؟ فرمود: هر كس كه مسلمان به دنيا آمده باشد و به صلاح و درستي در جامعه معروف باشد، شهادتش جايز و پذيرفته است.
و از مردي سؤال كردم كه زنش را در حال پاكي از حيض در حضور دو شاهد طلاق مي دهد سپس رجوع مي كند و قبل از نزديكي با زن و پاكي او از حيض در حال پاكي و در حضور دو شاهد او را طلاق مي دهد، آيا اين طلاق دومش صحيح است در حالي كه نزديكي صورت نگرفته است؟ فرمود: بله2.
-------------------------
پاورقي:
1- تهذيب 7 / 405.
2- قرب الاسناد 365 - 366.