در این رهگذر به یک مورد از ابعاد و گستره ی امامت در جهان شناسی و انسان شناسی اسلام بر اساس بیانات امام رضا علیه السلام می پردازیم:
	 
	
	امام میراث دار پیامبر صلی الله علیه و آله و امامان
	
	الف: امام جانشین پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام
	(ان الامامة ... وارث الاوصیاء ... و خلافة الرسول و مقام امیرالمؤمنین و میراث الحسن و الحسین علیهم السلام) [1]
	«در واقع امامت وراثت اوصیا و جانشینی پیامبر صلی الله علیه و آله و مقام امام علی علیه السلام و میراث حسن علیه السلام و حسین علیه السلام است ...»
	امامان معصوم علیهم السلام جانشینان به حق پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله هستند، پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله موارد متعدد بر این مطلب تأکید کردند، از جمله در جریان غدیر خم و انتصاب امام علی علیه السلام به امامت.
	سپس این خلافت و جانشینی پیامبر صلی الله علیه و آله به عنوان امانتی الهی از امام علی علیه السلام به امام حسن علیه السلام رسید و آن گاه به امام حسین علیه السلام و فرزندان معصوم ایشان رسید و اکنون این قبای فاخر به قامت حجت بن الحسن علیه السلام آراسته شده است.
	البته وراثت در این جا به معنای حکومت پادشاهی و ارث بردن پسر از پدر نیست بلکه این وراثت براساس شایستگی افراد برای جانشینی پیامبر صلی الله علیه و آله است که خدا از آنها اطلاع دارد و امام را بر اساس آن مشخص می سازد. از این رو امامت در نسل امام حسین علیه السلام قرار گرفت ولی در نسل امام حسن علیه السلام قرار نگرفت.
	 
| امامان معصوم علیهم السلام جانشینان به حق پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله هستند. | 
	ب: سلاح پیامبر نزد امام
	(و یکون عنده سلاح رسول الله صلی الله علیه و آله و سیفه ذوالفقار) [2]
	«اسلحه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و شمشیر ذوالفقار (امیرالمؤمنین علیه السلام) نزد امام معصوم است.» این مطلب از طرفی می تواند اشاره بدان باشد که امام رهبر جامعه اسلامی همچون پیامبر صلی الله علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام همیشه مسلح و آماده مبارزه با دشمنان داخلی و خارجی اسلام است و از طرف دیگر اشاره بدان است که امامان معصوم همانطورکه وراث مقام پیامبر صلی الله علیه و آله هستند، وارث میراث گران بها و یادگارهای نمادین ایشان می باشند.
	
	ج: کتاب جامعه نزد امام 
	(و تکون عنده الجامعه و هی صحیفة طولها سبعون ذراعاً فیها جمیع و ما یحتاج الیه ولد آدم.) [3]
	«کتاب جامعه نزد امام معصوم (علیهم السلام) است و آن نوشته ای است که طول آن هفتاد ذراع (حدود 35 متر) است و در آن همه نیازمندی های فرزندان آدم وجود دارد.»
	براساس روایات، کتاب جامعه توسط امام علی علیه السلام تهیه و مطالب دینی و شرعی در آن گردآوری شد [4]. البته مقصود حدیث مذکور آن است که اصول و کلیات همه نیازهای شرعی انسانها در این کتاب گردآوری شده است. [5]
	نه این که همه جزئیات علوم و فنون و ... در آن وجود داشته باشد.
| اسلحه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و شمشیر ذوالفقار (امیرالمؤمنین علیه السلام) نزد امام معصوم است و کتاب جامعه نزد امام معصوم (علیهم السلام) است. | 
	
	د: کتاب جفر نزد امام
	(یکون عنده الجفر الاکبر و الاصغر اهاب ما عز و اهاب کبش فیهما جمیع العلوم حتی ارش الخدش و حتی الجلد و نصفه و ثلثه.) [6]
	«کتاب جفر بزرگ و کوچک نزد امام معصوم علیه السلام است، که بر پوست بز و گوسفند (نوشته شده) است و در آن همه علوم حتی حکم خراش و ضربه تازیانه و نصف و ثلث آن بیان شده است.»
	«براساس روایات کتاب «جفر» که احکام الهی در آن گرد آوری شده است توسط امام علی علیه السلام تهیه شد [7] و سپس هر امامی آن را به امام بعد از خود سپرده است.
	
	ﻫ: مصحف فاطمه سلام الله علیها نزد امام 
	(یکون عنده مصحف فاطمه) [8]
	در روایات، از کتابی با عنوان «مصحف فاطمه سلام الله علیها» یاد شده است که حاصل مکالمات حضرت زهرا سلام الله علیها با فرشتگان است و در هر عصری نزد امام آن عصر امانت است.
	
	 
	منبع: کتاب آیین محبت، معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی
	
	
	------------------------------------------------------------------
	1 - عیون اخبار الرضا علیه السلام، صدوق، ج 1، ص 216 و کمال الدین، ج 2، ص 677 و امالی صدوق، ص 674 و کافی، ج 1، ص 198 و غیبۀ نعمانی، ص 218 و بحار، ج 25، ص 120
	2- عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج 1، ص 212 و معانی الاخبار، ص 102، الخصال، ج 2، ص 527 و من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 418 و بحارالانوار، ج 25، ص 116
	3- همان ها
	4- بصائر الدرجات، محمد صفار، ص 151 و کافی ج 1، ص 238
	5- این مطلب با توجه به هدف نگارش کتاب فوق و قرائن و قید لبّی حدیث بدست می آید.
	6- عیون اخبار الرضا علیه السلام، صدوق، ج 1، ص 212 و معانی اخبار، ص 102 و خصال، ج 2، ص 527 و من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 418 و بحارالانوار، ج 25، ص116
	7- بصائر الدرجات، همان و کافی، همان
	8- عیون اخبار الرضا علیه السلام، همان و معانی، همان و خصال، همان و من لا یحضره الفقیه، همان و بحار، همان.













