پيشنهاد چند راهكار براي اشتغال معلولين
همانطور كه پيداست اشتغال معلولين يكي از مشكلات و معضلاتي است كه تا كنون مورد بررسي هاي فراواني توسط تمامي گروهها و مسئولين قرار گرفته است اما هنوز هم مي توان به عنوان يك مشكل عمده در زندگي معلولين از آن ياد كرد . حتي براي حل اين معضل در حقوق حمايت از معلولين ماده اي تصويب شد با اين عنوان كه سه درصد از ظرفيت استخدام هاي كلي كشور اعم از شركتها و سازمانهاي مختلف متعلق به معلولين باشد و اگر شركت يا سازماني از معلولين در ظرفيت استخدامي خود بهره گيرد تا حدودي از برخي تصحيلات مانند وام برخوردار مي شود.

اما باز هم شاهديم كه هنوز راه حل هاي مختلف نيز نتوانسته اند آنچنان سودمند باشند زيرا همه سازمانها و ارگانها به اين ماده و تبصره ي استخدام معلولين عمل نمي كنند و از انجام آن سرباز مي زنند. همانطور كه يك فرد سالم براي گذران رندگي و امرار معاش خود نياز به شغل و راهي براي كسب درآمد و مايحتاج زندگي دارد يك فرد معلول نيز از اين قائده مستثني نيست و حتي نياز بيشتري نيز نسبت به يك فرد سالم براي گذران زندگي دارد.

چون يك فرد معلول براي تهيه برخي لوازم جسمي حركتي اعم از صندلي چرخدار ، عصاي سفيد ، برخي لوازم پزشكي و فيزيوتراپي ، كرستهاي طبي ، دستگاههاي مختلف براي امكان حركت ، هزينه هاي گزاف درماني و هزينه هاي مختلف و وافر ديگر نياز بيشتري به مايتاج مادي و امرار معاش زندگي شخصي دارد پس همانگونه كه واضح و روشن است از افراد سالم اجتماع براي اشتغال و كسب درآمد نيازمند توجه بيشتري خواهد بود.

اولين پيشنهاد من به عنوان يك راهكار از آن ياد مي كنم اين است كه سازمانها و ارگانهاي مختلف اولا بايد اكثر مسئوليتهايي كه نياز به حركت زيادي ندارد به سهميه اشتغال معلولين تخصيص دهند به عنوان مثال اكثر كارهاي دفتري و اداري ، ماشين نويسي ، منشيگري و پاسخ به تلفن ، اپراتوري و كار با رايانه ، دفتردار مدارس معمولي و استثنايي ، كارهاي تايپي و اداري و به طور كل حرفه هايي كه نياز زيادي به حركت نداشته باشد مي تواند براي معلولين مناسب و كارآمد باشد كه بايد در اين مورد اقدامات لازم صورت گيرد.

لینک مقاله در سایت جامعه معلولین اصفهان
 
 

پيشنهاد بعدي من اين است كه تمامي ارگانها و سازمانهاي دولتي و غيردولتي و خصوصي و نيمه خصوصي برخي از همين شغل هايي را كه ذكر كردم به عنوان كار درمنزل در اختيار معلوليني قرار دهند كه اشتغال بيرون از منزل برايشان دشوار است. لابد تا به حال شنيده ايد كه به عنوان مثال حسابدار يك شركت تمامي كارهاي حسابرسي خود را در منزل انجام مي دهد و طي يك زمان مشخص و دقيق به كارفرما تحويل مي دهد ، منظور من نيز همينگونه اشتغال است. به نظر من كارفرمايان عزيز و حتي شركتهاي مختلف مي توانند با تست هايي كه از معلول يا به اصطلاح كارمند يا كارگر خود به عمل خواهند آورد ابتدا قدرت و استعداد كاري شخص مورد نظر را تخمين زده و كار و حرفه مورد نظري كه آنچنان نياز نيست حتما در محل كار حضور يابد را به عنوان كار در منزل به كارمند خود بسپارد.

مي دانم كه ايجاد چنين كارهايي شايد مشكل به نظر رسد و حتي خود معلولين عزيز نيز دوست داشته باشند كه بيرون از محيط خانه مشغول به كار شوند و در بين اجتماع و افراد جامعه رفت و آمد داشته باشند اما با اين راهكاري كه من پيشنهاد دادم ممكن است تا حدودي نيز مشكلات و معضلات رفت و آمد اين عزيزان نيز تا حدي كاهش يابد. چون همانطور كه مشخص است اياب و ذهاب معلولين مشكلات فراواني دارد و براي اشتغال به كار معلولين و سرويس دهي براي رفت و آمدشان متحمل معضلات و مشكلات فراواني هستيم و به همين دليل ايجاد چنين شغلهايي گاهي اوقات بسيار ثمربخش و مفيد خواهد بود.

به عنوان مثال مدتي پيش از طريق مطبوعات و اخبار روز اطلاع يافتم كه سازمان 118 كل كشور تصميم دارد كه از اين به بعد كار كارمندان خود را كه همانا پاسخگويي به تلفن هاي مشتركين 118 مي باشد را در منزل به آنها واگذار كند. بدين صورت كه كارمندان 118 در منزل خود بمانند و از طريق سيستمي كه تلفنهاي آنها را به سيستم 118 كل كشور وصل مي كند به پاسخگويي تلفنها در منزل خودشان بپردازند. حتي رئيس سازمان 118 كشور نيز در اين باره گفته بود كه اعمال اين روش و پاسخگويي به تلفنها در منزل كارمندان ، براي خانمها بسيار مناسب است و كارمندان مونث مي توانند به راحتي در منزل خود و به دور از برخي مشكلات رفت و آمدي در محيط شهرها ، به پاسخگويي بپردازند.

به عنوان مثال ، همين روش براي استخدام معلولين بسيار بسيار مناسب و كارآمد است و اگر از چنين روشهايي براي اشتغال معلولين استفاده شود مي توان تا حدودي مشكلات اشتغال را حل كرد. مثلا همين سازمان 118 مي تواند از اين روش براي استخدام معلوليني كه از نظر روابط عمومي پاسخگويي به تلفن در درجه مناسبي قرار دارند استفاده كند و معلوليني كه از نظر روابط عمومي و مكالمه شرايط لازم و مناسب را داشته باشند بدين روش استخدام شوند پس چرا در اينگونه استخدامها از معلولين استفاده نكنيم ؟ آيا فكر نمي كنيد كساني كه از نظر جسمي و حركتي و مشكلات رفت و آمد در سطح شهر دچار معضلات زيادي هستند نياز بيشتري به اين شغلها دارند ؟

اين فقط يك نوع از اينگونه شرايط استخدامي بود ، اگر روش هاي مختلف و شرايط لازم بدين گونه مورد بررسي بيشتري قرار گيرد مي توان براي استخدام و استغال معلولين راهكارهاي مناسب زيادي بوجود آورد. در اين زمينه حتي مي توان از خود معلولين براي ايجاد اين راهكارها استفاده كرد چون خود معلولين بيشتر و بهتر شرايط خود را مي توانند مورد بررسي قرار دهند و به نظر من راه حل هاي مناسبي براي اينگونه زمينه ها در ذهن خود دارند.

در مورد اشتغال معلولين از مسئله وامهاي خوداشتغالي نيز مي توان بهره هاي فراواني براي ايجاد شغل برد اما متاسفانه اين مسئله نيز آنچنان كه بايد درجامعه هنوز جا نيافتاده است در صورتي كه اگر اين مسئله را پي گيري كنيم راهكارهاي فراوان و مناسبي مي توانيم ايجاد كنيم.
به هر حال مي توانيم با تلاش و فكر بيشتر و همياري و همكاري تمام اقشار جامعه همچنين كارفرمايان محترم و مسئولين مرتبط با اشتغال معلولين ، به راه حل هاي مناسبي برسيم و به آينده اميدوار باشيم. اگر در انجام اينگونه راه حل ها و ارائه چنين پيشنهاداتي دچار يك سري مشكلات و دردسرهايي شديم نبايد بين راه از ادامه بازمانيم ، اين را قبول كنيم كه خواستن توانستن است. اگر بخواهيم به هدفي برسيم مطمئن باشيم كه مي توانيم برسيم اما نياز به تلاش و تكاپو و فعاليت داريم كه اگر كمر همت ببنديم و همگي دست به دست هم دهيم مي توانم پله هاي ترقي را يكي پس از ديگري طي كنيم و به تمام خواسته هايمان برسيم.
براي همه شما عزيزان آرزوي توفيق روزافزون دارم و اميدوارم كه تاماي معلولين عزيز كشور اسلامي مان ايران ، به تمام اهداف مقدس و زيباي زندگي شان برسند و هيچگاه نوميد و خسته نشوند. به اميد فرداهايي بهتر براي ايران و ايرانيان عزيز كشورمان.

فرزانه حبوطي از تهران

به نقل از خبرنامه گروه باور
 

نوشته شده در تاريخ یک شنبه 24 آبان 1388  ساعت 5:43 PM | نظرات (0)