شنبه 30 آبان 1388  ساعت 2:51 PM
اين بنا در دهکده امشه سنگر رشت واقع شده و از آثار دوره قاجاريه است. فضاي داخلي مسجد به طول و عرض 14×4 متر داراي غرفه هاي مخصوص زنان پنجره هاي مشبک چوبين طاقچه ها و روف هايي است. در چهار ضلع مسجد در زير طاق کتيبه اي از هفت بند محتشم کاشاني و در بالاي محراب چهار رديف کاشي‌کاري است. در جلوي بنا ايواني به طول 18/70 و عرض 4/5 متر هشت ستون چوبي قرار دارد. طرف باختري ستون ها فيلپاي آجري هشت ضلعي و دو طرفين ايوان شاه نشين هايي قرار دارد .
اين بنا در روستاي جورشر لشت نشا در استان گيلان واقع شده و از آثار دوره قاجاريه است. مسجد بنايي مرتفع است که از آجر ساخته شده است. طول مسجد 20 و عرض آن 14 متر است. در خاور و باختر مسجد دو غرفه چوبين براي زنان ساخته شده است. پوشش بيروني بنا شيروان و پوشش داخلي تيرهاي چوبي است که بر روي چهار ستون چوبي بر پابه آجري قرار گرفته است. محراب مسجد سفيد کاري ساده است و در کنار آن سنگ نوشته مرمري به ابعاد 24×75 سانتي متر بر ديوار نصب کرده اند. اين مسجد به شماره 1785 به ثبت تاريخي رسيده است .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:25 AM
آرامگاه شاه چراغ با شکوه ترين و مهم ترين مرکز مذهبي شهرستان شيراز است که گنبد نيلوفري آن به سبک بسيار زيبايي کاشي کاري شده و از دوردست نمايان است. اين آرامگاه در نزد شيرازي ها از اهميت وقداست زيادي برخوردار است و سالانه زايران زيادي براي زيارت اين بقعه، راهي شيراز مي شوند. حضرت ميرسيد احمد فرزند امام موسي كاظم (ع) معروف به شاه چراغ برادر حضرت امام رضا (ع) در آغاز قرن سوم هجري به شيراز هجرت نموده و در همان جا وفات يافته است. در زمان اتابک سعد بن زنگي، امير مقرب الدين مسعود بدرالدين وزير اين شهريار بقعه و گنبدي بر فراز قبر وي ساخت و اتابک نيز رواقي بر آن افزود و سپس تاشي خاتون مادر شاه اسحاق اينجو در سال هاي 745 تا 750 هجري تعميرات اساسي در آن انجام داد و بقعه، بارگاه، مدرسه عالي و مدفني براي خود در جنوب آن ساخت و 30 هزار جزو قرآن نفيس منحصر به فرد با خطوط ثلث طلايي و تذهيب عالي مورخ به سال هاي 745 و 746 هجري را بر آن وقف نمود. در زمان سلطنت شاه اسماعيل اول به سال 912 متولي بقعه كه نامش ميرزا حبيب الله شريفي بود تعميرات اساسي در اين بنا انجام داد و در 997 هجري بر اثر زلزله نيمي از بنا منهدم شد و تعمير مجدد يافت. در قرن سيزدهم هجري نيز اين بنا چند بار خراب شد و مجددا تعمير و مرمت گرديد و فتحعلي شاه قاجار در سال 1243 هجري ضريحي بر آن وقف نمود. به علت شكاف هاي متعددي كه گنبد داشت در سال 1337 شمسي آن را برچيدند و به جاي آن با آهن و مصالح، بنايي مناسب و قابل دوام و با همان طرح و به هزينه مردم شيراز احداث نمودند .
 


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:24 AM
باغ شاهزاده که در شش کيلومتري ماهان قرار دارد به دستور " عبدالحميد ميرزا فرمانفرما " حاکم کرمان در اواخر دوره قاجار بنا گرديده است. اين باغ هرچند از باغ سازي و معماري اروپايي (فرانسوي ) متاثر است. حال و هواي محلي هم هنوز در آن موج مي زند اين باغ داراي قسمتهاي مختلف از آنجمله عمارت سردر, عمارت شاه نشين و حمام مي باشد. عمارت سردر باغ بنايي است دو طبقه که تقريبا" به صورت منفرد ساخته شده است . طبقه همکف آن از طبقه اول حجيم تر و پرتواست به علت آنکه ساختمان نيمه تمام باقي مانده است , جز بخشهاي مختصري از نماي طبقه همکف , فاقد نماسازي و تزئينات است. از قسمتهاي ديگر ارزشمند اين باغ شبکه آبرساني و حوضهاي آب و فواره هاي آن است. که بصورت پلکاني است. باغ شاهزاده به وسيله اداره فرهنگ و هنر وقت خريداري گرديده و در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده و تعميرات استحفاظي آن در دست انجام مي باشد .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:19 AM
ماهان در 42 کيلومتري جنوب شرقي کرمان در مسير راه کرمان به بم واقع شده است . آرمگاه شاه نعمت الله ولي , عارف مشهور , عامل اصلي شهرت و آباداني ماهان بوده است. شاه نعمت الله ولي که نام وي نورالدين بوده از 731 تا 834 هجري قمري مي زيسته , زادگاه وي حلب بوده و دوران کودکي و نوجواني را در کرمان گذرانده است. شاه نعمتالله علاوه بر مقام عرفان در شعر و ادب هم پايگاهي والا داشته و ديواني از قصيده وغزل و مثني و رباعي دارد . مرگ اين عارف بزرگ در سال 834 هجري اتفاق افتاده است. مزار وي يکي از باصفاترين بقعه هاي ايران است .بناي اصلي آستانه ماهان متعلق بهنيمه اول قرن نهم هجري قمري (840 هجري قمري ) است که بعدا" ساختمانهايي به بناياوليه اضافه شده است. اين الحاقات بيشتر متعلق به دوران شاه عباس اول صفوي و محمدشاه و ناصرالدين شاه قاجار و عصر حاضر مي باشد .
قديمي ترين قسمت آستانه گنبدياست که بر مزار شاه قرار دارد , اين گنبد در سال 840 هجري قمري به هزينه و دستوراحمد شاه بهمني دکني که از ارادتمندان شاه بود , ساخته شده است. کتيبه بقعه اي کهاحمد شاه دکني برمزار شاه نعمت الله در ماهان ساخته هنوز باقي است .آستانه شاهکارياست از هنر معماري شش قرن اخير با تلفيقي از فضاي معماري مقبول و باغسازي بسيار فرحانگيز و صفايي عارفه .بارگاه شاه نعمت الله از ورودي شمالي شامل صحن اتابکي , صحنوکيل الملکي , رواق شاه عباسي , چله خانه , صحن ميرداماد (حسينيه ) و سردرد محمدشاهي مي باشد.


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:19 AM

در خيابان آيت اله خامنه ايِ شهر راور و در کوچة باريک و تنگي به نام کوچة رفعت الدوله ، کوشکي زيبا متعلق به يکي از بزرگان اين شهر واقع است. بناي مذکور که از ابنية دورة قاجار اين شهر است به سال 1305 هجري قمري و به دستور "رستم خان اسفندياري" مشهور به رفعت الدوله حکمران بلوک خمسه (جيرفت ، رابر ، اسفندقه ، ساردوئيه و جبالبارز) ساخته شد. ساختمان مذکور که روزگاري سراي حکومتي رفعت الدوله بوده است ، درميان باغي بزرگ و مفرّح قرار دارد و داراي يک تالار ستوندار درجلو ، يک اتاق پنج دري در بخش مياني و تالار ستوندار ديگري به قرينة تالار جلويي ، در پشت بوده است که امروزه اثري از اين بخش بجاي نمانده است. از ديگر قسمتهاي اين بنا مي توان به فضاها و اتاقهاي دودري طرفين ، مطبخ و زندان اشاره کرد. ملک مذکور تحت مالکيت خصوصي است



 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:14 AM
به فاصلة حدود 2 کيلومتري شمالِ بخشِ کوهبنان از توابع شهرستان زرند و در مسيرِ جادة ده علي از قديم الايام هشت آسياب آبي وجود داشت که اکنون تنها آسياب هشتم به فعاليت خود ادامه مي دهد. بنا به گفته هاي آسيابانِ سالخورده ، اين اثر را مي توان ازجمله آثار دورة قاجار اين بخش دانست. آسياب مذکور داراي تنورة استوانه اي ، ورودي شيب دار ، فضاهاي بارريزي و بارگيري و صفه هاي بزرگ سنگي آسياب است. مالکيت اين اثر نامشخص است و مدارک آن پس از طرح در جلسة شوراي ثبت منطقه اي حوزه جنوب شرق جهت ثبت نهايي و طي مراحل قانوني به سازمان ميراث فرهنگي کشور ارسال شده است .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:14 AM
ميمند يکي از روستاهاي باستاني و بي نظير ايران با قدمت چند هزار ساله در شهرستان شهربابک از توابع استان کرمان واقع شده است. کليه فضاهاي معماري اين مجموعه مشتمل بر حمام - حسينيه - مسجد - مدرسه و بيش از 500 واحد مسکوني با دستان هنرمند و سخت کوش ساکنان آن به گونه اي شگفت انگيز در دل کوه کنده شده که پنج رديف روي هم قرار گرفته است.اين مجموعه اثري شکوهمند از معماري - قدرت خلاقيت و آفرينش زيبايي ها را به نمايش گذاشته است.بي شک روستاي ميمند يکي از باستاني ترين سکونتهاي بشر در ايران و جهان است که از دوازده هزار سال پيش تاکنون همچنان پابرجاست و به حيات خود ادامه مي دهد.نقوش ده هزار ساله و سفالهاي 6000 ساله از جمله مستندات مکشوفه اي هستند که تاريخ ميمند را گواهي مي دهد.مجموعه اي از آثار بسيار قديمي همچون خانه هاي صخره اي پراکنده - معبد اوستا قلعه و برجهاي مختلف (مربوط به هزاران سال پيش) و ... وجود دارد که ميمند را از يک روستا به يک مجموعه با تمدن خاص تبديل مي کند .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:14 AM
خانه بهادرالملک در برِ غربيِ خيابانِ شريعتيِ بردسير واقع است که توسط عبدالمظفرخان سرتيپ مشهور به بهادرالملک که در بردسير به لقب "ابدال" معروف بود به روزگار قاجار ساخته شد. اين بنا همچون اکثر ابنية دوره قاجاريه اين بخش از کشور ، با پلان حياط مرکزي و فضاهاي اطراف ساخته شده است بدين نحو که در جبهه شمالي حياط ، سه دري و در جبهه جنوبي ، تالار وسيعي وجود دارد که ساير فضاهاي جبهه هاي شرقي و غربي که شامل انبارها ، اتاقهاي خدمه و مطبخ مي باشد ، درخدمت فضاي اصلي خانه بوده است. ازجمله بخشهاي جالب اين بنا علاوه بر تالار بزرگ آن ، انبارهايِ طبقه فوقاني جهت ذخيره موادغذايي و برجِ خشتي اين خانه است که بخش تحتاني آن به صورت محل گذر عموم است. اين بنا در مالکيت خصوصي مي باشد که مدارک آن پس از ارائه در جلسه شوراي ثبت منطقه اي ، جهت ثبت نهايي و طي مراحل قانوني به سازمان ميراث فرهنگي کشور ارسال شده است .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:02 AM
تل ابليس در دشت بردسير در 80 کيلومتري جنوب غربي شهر کرمان واقع گرديده است. حفاري اين منطقه توسط يک هيئت باستان شناس آمريکايي به سرپرستي جوزف کلدول و با همکاري اداره باستان شناسي ايران و در سال 1964 آغاز گرديد. منشأ نام کنوني اين تپه به درستي مشخص نيست اهالي اطراف عقيده دارند که روزگاري شخص بدسيرتي بر سر اين تپه سکني داشته است. اين مسئله همراه با غيرعادي بودن خود تپه ، دليل شهرت آن به تل ابليس مي باشد. اين محل در حقيقت بازمانده شهرک هفت هزار ساله اي است که به دست اقوام پيشرفته اي که کشاورزان اولية استان کرمان را تشکيل مي داده اند برپا شده و تا هزارة اول قبل از ميلاد به مدت چهار هزار سال مرکز تمدن اين ناحيه از استان بوده است.بيشترين اطلاعات بدست آمده از زندگي اوليه در تل ابليس مربوط به اواخر هزارة پنجم تا اوايل هزارة چهارم قبل از ميلاد مي باشد.با کاوش و مطالعة لايه اي موجود در اين تپه هشت دورة متمايز فرهنگي در آن شناسايي گرديده است.طبق شواهد بدست آمده صنعت فلزکاري در هزاره پنجم قبل از ميلاد در اين منطقه از پيشرفت زيادي برخوردار و به طرز وسيعي رايج بوده است. آنچه فلزکاري ابليس را بي نظير مي سازد ، روش فلزگدازي و در درجه حرارت کم و بيش کنترل شده اي انجام مي گرفته است. از مراکز شناخته شده اي که اين فن در آنها رواج داشته آموق سوريه و صحراي تيمناي فلسطين قابل ذکر مي باشند .


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب
شنبه 30 آبان 1388  ساعت 10:02 AM
در جبهة غربي بخش پاريز از توابع شهرستان سيرجان ، کاروانسرايي وجود دارد به نام کاروانسراي پاريز. اين کاروانسرا از جمله هفت کاروانسراي ايجاد شده توسط مرحوم آقاسيدهدايت سيرجاني کرماني است که به روزگار قاجار در اين بخش ايجاد شده است. اين بنا از جمله کاروانسراهاي برون شهري مسير سيرجان - رفسنجان است که با پلان چهارضلعي ايجاد شده است و داراي قسمتهاي مختلف ازجمله سردر ورودي ، اتاقهاي استراحت نگهبانان ، غرفه ها ، ايوانها ، اصطبل ها و بخش شاه نشين مي باشد. اين بنا داراي مالک خصوصي است که مدارک آن پس از طرح در جلسة شوراي ثبت منطقه اي حوزة جنوب شرق جهت طي مراحل قانوني و ثبت نهايي به سازمان ميراث فرهنگي کشور ارسال شده است


 نگاشته شده توسط سجاد رنجبر رفسنجانی نظرات 0 | لینک مطلب