كشاورزی جهان
● كشور هلند
هلند كشوری كوچك با ۱۶ /۵ میلیون نفرجمعیت در غرب اروپا است كه به عنوان سومین صادر كننده كشاورزی جهان با تلفیق چشمگیر كشاورزی و صنعت، تحولی عظیم در صنایع فرآوری كشاورزی و غذایی پدید آورده است.
ساختار اقتصادی هلند با رشدی پر شتاب در اتحادیه اروپا ماهیتی كاملاً تجاری دارد. ۲۵ درصد صادرات كشاورزی اروپا از این كشور صورت می گیرد. تجارت كشاورزی در هلند بسیار رقابت پذیر و سود آور است. سهم كشاورزی در تولید ناخالص داخلی ۲ /۱ درصد است و ۲ درصد از نیروی كار كشور به فعالیتهای كشاورزی اشتغال دارند .
اولویت بخش كشاورزی هلند، بهره گیری از ساز وكارهای صنعتی برای ارتقا كمی و كیفی عملكرد تولیدی و صادراتی است. برنامه های توسعه كشاورزی در این كشور با گرایش ویژه به بخشهای زراعت، باغبانی و دامپروری سازماندهی می شود و حمایت راهبردی از گسترش فعالیتهای این مجموعه و رویكردهای حاكم بر روند كاركرد آن منجر به كسب رده های نخست جهانی شده است.
ادامه مطلب
تاملی بر چگونگی افزایش کارایی در بخش کشاورزی
اكثر روستاهای كشور از نعمت آب، برق، تلفن، جاده آسفالت شده و مدرسه (تا سطح دبیرستان) بهره مند هستند، با این حال تعداد قابل توجهی از روستانشینان نیز به دلیل نداشتن پشتوانه مالی، تحت پوشش كمیته امداد قرار گرفته اند . به همین دلیل هم، طی سالیان گذشته شاهد هجوم جمعیت از روستا به شهرها بوده ایم كه این مسئله معضلات فراوانی نظیر افزایش شدید بیكاری و افزایش قابل توجه هزینه های دولت و یارانه های انرژی را بدنبال داشته است.
توسعه كشاورزی و باغداری، می تواند بار دیگر حیات دوباره ای به شاكله اصیل و بی بدیل زندگی روستایی ببخشد. این مسئله همچنین موجب رونق اقتصاد ملی، تامین نیازهای داخلی و حتی خارجی به محصولات كشاورزی، كاهش چشمگیر بیكاری و كاهش جمعیت شهرها خواهد شد .
برای رسیدن به این مهم باید توجه داشت در كشور ما میلیون ها هكتار زمین بایر وجود دارد.
ادامه مطلب
۳ جعبه رنگی برای كشاورزان جهان
بخش كشاورزی به دلایل متفاوت در كشورهای مختلف جهان از حمایت و سیاست های حمایتی مختلفی برخوردار بوده و همین ویژگی خاص موجب شده بود تا بخش كشاورزی از مباحث موافقت نامه گات تا مدت ها به دور باشد؛ زیرا حساسیت بخش كشاورزی از ابتدا رفتار ویژه و متفاوتی را می طلبد.
با شروع دور «اروگوئه» در سال ۱۹۸۶ و با گنجانده شدن مذاكرات كشاورزی، برای نخستین بار این بخش به طور مشخص مورد توجه قرار گرفت.
در جریان این دور از مذاكرات، كشورهای عضو گات سعی كردند به نوعی شرایط حاكم بر بازار محصولات كشاورزی را ضابطه مند كنند و در نهایت پس از حدود ۶ سال ماحصل مذاكرات در مجموعه ای تحت عنوان موافقت نامه كشاورزی تهیه و منتشر شد.
موافقت نامه كشاورزی دارای ۳ ركن اصلی است: دسترسی به بازار، حمایت های داخلی و رقابت صادراتی. حمایت های داخلی خود مشتمل بر ۳ گروه یارانه است كه در قالب انواع حمایت های دولت از تولیدكنندگان بخش كشاورزی برحسب نوع ارتباط آنها با تولید و تجارت در ۳ گروه (جعبه) طبقه بندی شده است: جعبه كهربایی، جعبه آبی و جعبه سبز.
ادامه مطلب