نقش خصوصی سازی در استراتژی مبارزه با فساد اداری
فساد اداری یکی از بیماری های مزمن و در واقع کهنه ترین جراحت نظام اداری تلقی می شود، چرا که پدیده ای همزاد دولت است یعنی از هنگامی که فعالیت های بشر شکل سازمان یافته به خود گرفتند، فساد اداری نیز در نتیجه تعاملا ت درونی و تعامل با محیط از متن سازمان ظهور کرد.
فساد پدیده ای جهانی است که همه کشور های جهان از کشورهای پیشرفته تا در حال توسعه به آن دچارند و تا حدود زیادی متاثر ازنظام های سیاسی، اقتصادی، اجتمایی، فرهنگی و قضایی است و متقابلا در مشروعیت نظام سیاسی، کارایی نظام اداری و مطلوبیت نظام اجتماعی ضربات مهلکی وارد می آورد مطالعات متعددی که در کشورهای مختلف جهان صورت گرفته نشان داده اند که اولا فساد اداری به طور گسترده در اکثر کشورها به خصوص در کشورهای در حال توسعه وجود دارد، ثانیا این پدیده نه تنها از نقض عدالت اداری و تضییع حقوق شهروندی بلکه از نظر توسعه اقتصادی نیز برای جوامع بسیار زیان بار است و ثالثا بر خلا ف تصور بسیاری از افراد که فساد اداری را امری اجتناب ناپذیر قلمداد می کنند،روش های موثری برای مهار آن وجود دارد.
ادامه مطلب
اقتصاد ایران و اولویت مصرف بر تولید
ثابت ماندن قیمت ارز وحداقل تغییر برای آن، از نظر ارزش پول ملی بسیار خوب و پسندیده است. طی چند سال اخیر به کرات دیدیم که انواع واقسام کالا های خارجی ریز و درشت به بازارهای ایران سرازیر گردید. این درحالی بود که تولید کنندگان داخلی بنا به دلا یل مختلف توان رقابت با اجناس وارداتی را پیدا نکردند. در این میان، اما هرچقدر افراد جامعه علا قمند به خرید اجناس ایرانی باشند ولیکن در پاره ای اوقات مجبور می شوند به دلیل پایین بودن قیمت یا کیفیت بالا تر، دست به خرید اجناس خارجی بزنند.
در این میان شرکت های زیادی نیز برای این تنظیم بازار که از طریق واردات انجام می پذیرد، تشکیل و آماده خدمتگذاری هستند و صدالبته که باید هم اینچنین باشد;زیرا واردات با بهای ثابت ارز،آن هم وقتی در بازار جهانی به دلیل به هم ریختن اقتصاد، قیمتها سقوط کرده بسیار جذاب است و اگر کسی بتواند و نکند، حتما ناتوانی های اقتصادی دارد.
از طرفی این که تولید داخلی، جدای از این که اصولا با تکنولوژی موجود و مدیریت شناخته شده، نمی تواند با جنس مشابه خارجی رقابت کند، امری بسیار بدیهی است; به ویژه که باید تورم داخلی بیست و چند درصدی را نیز چاشنی تولید خود کند. حال اگر به دقت مقایسه کنیم از یک طرف ورود کالا های ارزان شده خارجی با برابری نرخ ثابت ارز و از طرف دیگر تولید کالا ی داخل با هزاران مشکل و تحمل تورم باعث نگرانی خواهد بود که تولید کننده ما به کجا و به چه راهی هدایت می شود;
ادامه مطلب
چای خوش طعم خارجی در بسته خوشرنگ ایرانی
اینجا، ته، توی شهر تهران، سر عصری پاییزی، یک استکان چای خوش طعم و لب سوز، نه تنها می چسبد، بلکه لب ها را به هم می دوزد و برای مدتی پروسه خوردن دندان ها را به هم متوقف می کند! یک پذیرایی عالی با کمترین هزینه؛ سنتی که ایرانی ها مبدعش هستند. گرچه دیگر ذائقه مردم اغلب کشورها از قهوه برگشته و چای را ترجیح می دهند.
توی مغازه این پا و آن پا می کنم که فروشنده اصلی بیاید. جلویم یک استکان کمرباریک گذاشته اند. تویش چایی دارجیلینگ دم کرده با عطری که مرا یاد خانه مادربزرگ می اندازد؛ خانه مادربزرگ و آن روزها که همه چیزهای خوب دنیا عطر داشتند، طعم داشتند؛ عطر و طعم طبیعی؛ طعم یک استکان چای ایرانی! عطرها توی مشام می ماند و طعم ها، زیر دندان مزه می کردند. شاید اشکال از چای ساز های امروز است که آمده اند تا جای سماور مهربان خانه مادربزرگ را بگیرند. شاید هم ... معلوم نیست باید افسوس بخوریم که چرا دیگر چای ایرانی آن عطر و طعم سال ها پیش را ندارد یا نه! دل مان به چایی های خارجی خوش باشد که در بسته بندی های گول زنک ایرانی، مهمان خانه هایمان شده اند...
ادامه مطلب