فلسفه مالیات در حکومت اسلامی
زندگی انسان ها در كنار یكدیگر و تشكیل جامعه انسانی یا همان قبیله، كافی بود تا این نیاز احساس شود كه انجام امور نیازمند ایجاد تشكیلات منسجمی است تا با استفاده از توانمندی های نیروهای موجود در جامعه بتواند به برنامه ریزی مدو ن تر و كارآمدتری بپردازد، لذا حكومت های اولیه با هدف تامین و رفع نیازمندی ها در داخل یك سلسله سنن و نظامات شكل گرفت. با گذر زمان، افزایش جمعیت و ایجاد نیازهای جدید و پیچیدگی روابط درون و برون قبیله ای، تامین هزینه های نگهداشت نیروی انسانی و در رأس آن رفع هزینه های نیروهای نظامی و امنیتی جوامع واژه مالیات را به ادبیات اقتصادی وارد می كند.
در دین اسلام نیز مالیات برای نخستین بار در مورد جهاد تشریع شد تا مردم خود بودجه موردنیاز جنگ و جهاد را بطور كامل تامین كنند به سخن دیگر هركس به اندازه توانایی خود از انفال مال دراین باره انجام وظیفه كند و قرآن كریم نیز به همین موضوع اشاره دارد.
در دوره های تاریخی نحوه دریافت باج و خراج از مردم جهت تامین هزینه های اموراداری و نظامی اشكال مختلفی داشته است. حكومت ها در طی زمان به انواع مختلف این مالیات ها را اخذ كرده اند.
ادامه مطلب
ركود اقتصادی و فشار به تولید كنندگان ایرانی
آخرین آمار رسمی مربوط به تجارت خارجی و هزینه های دولت نشان می دهد اقتصاد ایران در شرایط ركودی قراردارد.
به گزارش الف، جدیدترین آمارهای گمرك ایران نشان می دهد صادرات غیر نفتی كشور طی 9ماهه اول سال 88 به 18.1 میلیارد دلار رسیده كه نسبت به رقم مشابه سال قبل 1.3درصد كاهش نشان می دهد. از سوی دیگر واردات كالا به كشور نیز به 37 میلیارد دلار رسیده كه نسبت به رقم مشابه سال قبل (42.6میلیارد دلار)، حدود 13درصد كاهش یافته است. با توجه به اینكه درصد بالایی از كالاهای وارداتی به كشور را مواد اولیه و كالاهای واسطه ای مورد نیاز تولید تشكیل می دهند، این كاهش واردات به معنی افت تولید داخلی است.
آمارهای رسمی همچنین نشان می دهند هزینه های دولت در 9 ماهه 1388 نیز نسبت به رقم اسمی مشابه سال قبل، 3.1 درصد كمتر است.
ادامه مطلب
ورود بانكدارى اسلامى به اقتصاد جهان
در حالى كه سیاستمداران و جامعه شناسان غربى اتهام هایى را علیه مسلمانان و اعتقادات اسلامى وارد مى كنند و آنها را تندرو و افراطى مى خوانند اما اقتصاددانان غربى دین اسلام و شریعت اسلامى را خصوصاً در جوانب اقتصادى با میانه روى بیشترى مورد بحث و بررسى قرار مى دهند.
از جمله مى توان به بانكدارى اسلامى اشاره كرد كه از نظر اقتصاددانان غربى به یك پدیده اقتصادى اسلامى مبدل شده كه شایسته پیگیرى و بحث و بررسى است. اكنون سؤالات زیادى نزد غربى ها درخصوص نحوه فعالیت این بانك ها وجود دارد. آنها مى پرسند آیا نحوه عملكرد این بانك ها با بانك هاى عادى غرب متفاوت است یا نه؟ آیا مى توان از شیوه هاى این بانك ها استفاده كرد بدون این كه ضررى براى آنها و سازمان هاى اقتصادى شان در پى داشته باشد؟
ادامه مطلب