2011 سال سخت اقتصادی
بخش اقتصاد –چند سالی است که دنیا دارد روزهای سختی را می گذراند. هر روز شاهد مسائلی مثل بیکاری و ورشکستگی است آن هم در شرکت های بزرگی که قبلا آسیب ناپذیر به نظر می رسیدند. قطعا درمان چنین تغییرات بزرگی زمان می برد و شاید این تغییرات شکلی به خود بگیرد که غیرقابل انتظار باشد. سال 2011 در شرایطی آغاز شده كه بسیاری از تحلیلها حكایت از چرخشهای بزرگ در اقتصاد دنیا دارد.
چرخشهایی كه گاه محور آن اقتصادهای نوظهور و گاه آمریكا یا شرق خواهد بود.
به گزارش ایلنا، اوج برخورد اقتصادها در سال گذشته با موضوع جنگ ارزی آغاز شد. پس از آنكه كسری تراز تجاری چین با آمریكا به بیش از 230 میلیارد دلار رسید، سیاستگذاران كاخ سفید به این نتیجه رسیدند كه تنها راه مقابله با وضعیت پیش آمده كوشش برای اجماع جهانی ضد چین است. چه آنكه نسخه هایی كه بانك مركزی آمریكا یا همان فدرال رزرو برای خروج از بحران اقتصادی كه سومین سال خود را پشت سر میگذاشت، پیچیده بود آنچنان تحت تاثیر این شكاف كسری تراز تجاری قرار گرفته بود كه به ندرت آثار بهبود در اقتصاد آمریكا به چشم میخورد.
ادامه مطلب
کلیدواژههای امیدبخش اقتصادی
بخش اقتصاد- نوشتاری که از نظرتان میگذرد تازه ترین دیدگاه اقتصادی یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران و وزیر اسبق بازرگانی درباره مهم ترین مسائل روز اقتصادی ایران است.
او در این نوشتار که در پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری انتشار یافته است، برضرورت توسعه صادرات، اجرای دقیق سیاستهای اصل 44 و بهبود فضای کسب وکار تأکید کرده و از مسئولان خواسته است در سایه مدیریت صحیح منابع مالی و منابع انسانی، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند. آل اسحاق "تولید صادراتمحور"، "مدیریت واردات"، "تولید با کیفیت"، "اقتصاد مقاومتی" و "نگاه جامع در اجرای اصل 44" را کلید واژههای بیانات اقتصادی رهبرمعظم انقلاب در چندماه اخیر برشمرده و در مطلبی که در پی می خوانید نکاتی را در راستای پیاده سازی منویات ایشان یادآوری کرده است.
1- رهبر معظم انقلاب در ابتدای سال و در جریان بازدید از توانمندیهای خودروسازی گفتند که بخشهای صنعتی باید محصولات خود را با محوریت صادرات تولید کنند و دستگاههای مختلف دولتی نیز باید با تلاش چندجانبه و هنرمندانه، بازار صادراتی را تأمین کنند.
ادامه مطلب
اقتصاد ، کارآفرینی و ضعفها
توسعه و تولید ثروت، زمانی بر محور منابع کشاورزی، صنعت و خدمات بود اما اقتصاددانان به این نتیجه رسیدند که در این استراتژیها که تاکید بر نیروی انسانی و منابع طبیعی است اقتصاد نمی تواند با سرعت کافی توسعه یابد، در نتیجه بحث فراصنعتی و توسعه اقتصاد دانش بنیان مطرح شد.
شاید پرداختن به اقتصاد دانش بنیان اکنون برای کشور دیر هم شده باشد و برای رسیدن به اقتصاد مبتنی بر دانایی، همکاری دانشگاهیان و صاحبنظران علم اقتصاد و آحاد مردم ضروری است. با توجه به آنکه اقتصاد دانش بنیان براساس علم و دانش پایه گذاری شده است باید برای حرکت در این مسیر، دانشگاهها پایه اصلی رشد این اقتصاد باشند.
در مراحل اولیه تاسیس دانشگاهها در جهان، آموزش بهعنوان تنها رسالت این مراکز مطرح بود. در دوران دوم بحث پژوهش هم با وجود برخی مخالفتها عنوان شد و موجب شد در مباحث آموزشی از نتایج پژوهشها استفاده شود که نتیجه آن غنای آموزش و افزایش کارایی و بهرهوری بود. اما عدم بازگشت سرمایه هزینه شده برای آموزش و قرار گرفتن نتایج اغلب پژوهشها در قفسهها، موجب ایجاد موج سوم که همان حلقه گمشده اقتصاد بود، شد. این موج با کافی ندانستن آموزش و پژوهش، خواهان استفاده از نتایج پژوهشهای هدفمند با استفاده از خلاقیت و نوآوری در عمل برای حل مشکلات مردم، کشورها و تولید ثروت شد.
ادامه مطلب