صنعت پوشاک؛ عاملی برای جهش اقتصادی و رشد تولید
اتحادیه صادرکنندگان صنایع نساجی و پوشاک به عنوان یکی از اتحادیه های صادراتی وابسته به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران که در اردیبهشت سال ۱۳۷۸ تأسیس شد، جایگزین اتحادیه ای است که قبلاً تحت عنوان ”کشبافان صادرکننده“ فعالیت می کرد.
اتحادیه کشبافان صادرکننده در سال ۱۳۶۳ تأسیس شد در آن زمان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در پی ایجاد تشکل های تخصصی اعضاء خود که در حیطه فعالیت های صادراتی عمل می کردند پوشاک (پنبه ای، پشمی تریکو) و پارچه های تاری تأسیس کرد که دبیرخانه آن در محل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران مستقر شد.
در آن موقع به دلیل الزام صادرکنندگان به عضویت قبلی در یکی از تشکل های صادراتی جهت اخذ کارت بازرگانی و رونق صادرات به اتحادیه جماهیر شوروی استقبال از عضویت در اتحادیه چشمگیر بود لیکن با گذشت زمان و با لغو قرارداد بازرگانی تهاتری بین ایران و شوروی و عدم الزام به عضویت در اتحادیه بدین ترتیب اتحادیه های صادراتی از جمله اتحادیه کشبافان صادرکننده با شرایط تازه ای روبه رو گشت.
به دنبال شرانط مذکور و رکورد فعالیت های اتحادیه بود که در اردیبهشت ماه ۱۳۷۸ مجمع عمومی فوق العاده تشکیل و نام اتحادیه را به صادرکنندگان صنایع نساجی و پوشاک تغییر داد و زمینه فعالیت تازه ای فراهم آورد.
ادامه مطلب
قوانین یک، سونامی در ابعاد اقتصادی!
اگرچه به هنگام مصاحبه در مورد وضعیت پوشاک همواره تولیدکنندگان وضعی قوانین را از جمله موانع تولید بیان می کنند ولی برخی موارد گلایه از اجرای قوانین و موانع پیش رو در این زمینه بسیار شدید است. غلامرضا کاظم زاده مدیر واحد تولیدی رکورد قوانین را در برخی موارد مانع سیستم تولید و در جهت ورشکستگی و حذف تولیدکنندگان می داند. اشاره کاظم زاده به بحث تعدیل در قانون چک طی سال های اخیر و قاچاق پوشاک خارجی می باشد که بسیاری از تولیدکنندگان را به خروج از این فعالیت واداشته است. آنچه می خوانید حامل گفت وگوی ما با ایشان است.
▪ مواد اولیه مورد استفاده را نام برده و تناسب قیمت و کیفیت مواد اولیه ایرانی و خارجی را بیان کنید؟
ـ ما بیشتر از مواد اولیه ایرانی استفاده می کنیم که شامل حریر سمنان و تترون می باشد که کارخانجات مختلفی از جمله بروجرد و پارچه مشهد این مواد اولیه را تولید می کنند. در نوع پارچه خارجی نیز از آرو استفاده می کنیم. در مورد تناسب قیمت و کیفیت پارچه های داخلی و خارجی به اعتقاد من چندان از نظر کیفی تفاوتی ندارند ولی تفاوت این دو محصول در آناست که پارچه های خارجی از نظر رنگ و طرح تنوع بسیار بیشتری دارند. میزان بهائی که ما بابت این تفاوت برای پارچه های خارجی می پردازیم به نظر من در حد معقولی است.
ادامه مطلب
نرخ ارز ( Currency Rate) در اقتصاد
واژه ارز از مصدر "ارزیدن"در بانکداری بینالمللی بهمعنای پول خارجی است که گاهی صفت خارجی را هم به ارز میافزایند و بهصورت ارز خارجی بهکار میبرند؛ تا وجه تمایز آنرا با پول ملی یا پول رایج در داخل یک کشور معلوم کنند.
واژه "سعر"نیز بهمعنای ارز است که در فارسی بیشتر به صیغه جمع یعنی اسعار، بهمعنی پولهای بیگانه استعمال میشود. بهکار بردن اسعار خارجی هم در فارسی معمول است.[1]
نرخ ارز قیمت یک واحد پول خارجی در مبادله با پول رایج یک کشور است؛[2] که بهسبب اثری که بر قیمت کالاهای داخلی و خارجی میگذارد، اهمیت دارد.هنگامی که ارزش واحد پول یک کشور افزایش مییابد، کالاهای تولیدی این کشور در خارج گرانتر میشوند و کالاهای خارجی در آن کشور ارزانتر خواهند شد.بر عکس، هنگامی که ارزش واحد پول یک کشور کاهش مییابد کالاهای آن کشور در خارج ارزانتر و کالاهای خارجی در آن کشور گرانتر میشوند.[3]نرخ تبدیل اسعار به یکدیگر تا قبل از جنگ جهانی اول کمتر دستخوش تغییرات میشد؛ ولی بعد از بروز جنگ جهانی اول در سالهای ۱۹۱۴-۱۹۱۸ تغییرات محسوسی در نرخ ارزهای کشورهای مختلف پدید آمد، که در پارهای از موارد این تغییرات بسیار شدید بود.تا زمانی که نظام پایه طلا در جهان مسلط بود، نرخ تبدیل دو پول عبارت بود از مقایسه محتوای طلای دو پول باهم.از زمان تأسیس صندوق بینالمللی پول در سال ۱۹۴۶ بهموجب اساسنامه، کشورهای عضو نیز مکلف بودند ارزش پول خود را برحسب طلا تعیین نمایند.اما در حال حاضر ارزش پول هر کشور بهوسیله ارزهای یکدیگر یا مجموعهای از اسعار تعیین و تثبیت میشود و تعیین نرخ ارز با توجه به مقتضیات ملّی هر کشور صورت میگیرد.[4]
ادامه مطلب