درباره وبلاگ




نویسندگان

آمار وبلاگ

کل بازدید : 2755663
تعداد کل پست ها : 3866
تعداد کل نظرات : 34
تاریخ آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 1 آذر 1396 
تاریخ ایجاد بلاگ : دوشنبه 1 فروردین 1390 

آرشیو ماهانه

آرشیو موضوعی

پیوندها

دیگر امکانات

بیوتکنولوژی، محور توسعهٔ کشاورزی (۲)

پروژهٔ تولید برنج تراریخته در ایران نیز یکی از مواردی است که در ماه های اخیر توجه مردم و مسئولان را به خود جلب کرده است. پژوهشکدهٔ بیوتکنولوژی کشاورزی در آن زمان اطمینان داده بود که آزمایش های گلخانه ای و مزرعه ای این محصول در شرایط کاملاً ایزوله انجام شده و هیچ نگرانی بابت استفاده از این گونه برنج وجود ندارد. با این حال، سازمان حفاظت محیط زیست اعتقاد داشت در دستکاری ژنتیکی با استفاده از فن آوری های مولکولی و سلولی، اطلاعاتی به ژن محصول موردنظر اضافه یا از آن کم می شود که ممکن است آثار سوء و ناخواسته ای به دنبال داشته باشد. بهزاد قره یاضی رئیس مؤسسهٔ بیوتکنولوژی کشاورزی در این باره می گوید: در اظهارنظر سازمان حفاظت محیط زیست آمده است که گویا برنج تراریخته، آثار زیان باری دارد، آنها در ادّعاهای غیرکارشناسی از جنبهٔ علمی مدعی شده اند پروتئین موجود در این برنج، اثر سوء اثبات شده ای دارد؛ در حالی که طی ۳ ماه گذشته این مؤسسه توانسته به کوچکترین سندی بر این ادّعاء سازمان حفاظت محیط زیست، دست یابند. وی در بیانیه ای اعلام کرد: وزارت جهاد کشاورزی همواره از بحث و تبادل نظر علمی و کارشناسانه استقبال کرده و مؤسسهٔ تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی آمادهٔ بحث و مناظرهٔ علمی و کارشناسانه با همهٔ افراد علاقه مند در ایران و جهان است.

پروفسور ایلیمار آلتوسار با توجه به نتایج تحقیق انجام شده، مصرف برنج تراریخته را بدون آثار منفی توصیف کرد. وی که استاد دانشکدهٔ پزشکی دانشگاه اوتاوای کانادا است، می گوید: این تحقیق به مدت ۵ سال و با صرف ۵/۱ میلیون یورو در اروپا توسط پژوهشگران کشورهای دانمارک، هلند، انگلستان، آلمان و اسکاتلند صورت گرفته است. طبق این تحقیق ۹۰ روز تغذیهٔ موش های آزمایشگاهی با برنج تراریخته، تأثیری منفی به دنبال نداشته است. وی با بیان اینکه ایران، نخستین کشور جهان است که فن آوری استفاده از پروتئین BT را در برنج به کار برده است، گفت: پروژهٔ تحقیقاتی دیگری با عنوان ریسک غذاهای نوین توسط محققان با صرف ۱۲ میلیون یورو انجام خواهد شد. به هر حال تا اعلام نتایج تحقیقات و آثار برنج تراریخته بر انسان، نگرانی مصرف کنندگان بدون دلیل نخواهد بود.

انجمن های علمی تخصصی ایمنی زیستی، ژنتیک و بیوتکنولوژی ایران نیز در پی مباحث مطرح شده در بیانیهٔ مشترک با تأکید بر اهمیت علمی این دستاورد یک کار گروه تخصصی مشترک به منظور بررسی کارشناسی مطالب مطرح شده و ارائه نتایج حاصل به مراجع ذیربط از جمله کمیتهٔ ملی ایمنی زیستی تشکیل داده و از تمامی صاحب نظران همچنین دستگاه های مربوط از جمله وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست خواسته اند مدارک و شواهد خود را مبنی بر ایمنی یا مخاطره آمیز بودن این محصول در اختیار دبیرخانه های این انجمن ها قرار دهند. قره یاضی در این باره می گوید: تا این لحظه در مورد این برنج که در ساقه و برگ حاوی پروتئین Cry۱Ab است، از هیچ نقطه ای در دنیا، گزارشی دریافت نشده که نشانی از کوچکترین اثر سوء این محصول در شرایط زراعی ایران باشد. وی با اشاره به تحریم ایران از سوی آمریکا برای دستیابی به فن آوری مهندسی ژنتیک و بیولوژی مولکولی گفت: در چنین شرایطی که محققان کشور به فن آوری تولید انبوه در گیاهان تراریخته دست یافته اند، ایجاد نگرانی جایز نیست و منتقدان باید برای هر یک از ادّعاهای خود، مدرک مستند و قابل قبولی ارائه دهند. این درخواست قره یاضی کاملاً به جا است؛ با وجود اینکه پژوهشکدهٔ بیوتکنولوژی کشاورزان ایران در این مدت، نشانی از احتمال خطر این گونه برنج تراریخته نیافته، باز هم مردم حق دارند نگران سلامت خود باشند و به تبع آن، مسئولان نیز باید در صدد چاره جوئی برآیند. با این حال، با ادامهٔ کشمکش بین سازمان های درگیر مانند سه ماههٔ اخیر، کاری از پیش نخواهند رفت. به صرف اینکه کشورهای پیشرفته از انتقال تکنولوژی های مدرن به کشور جلوگیری می کنند، نباید در استفاده از نتایج تحقیقات بومی شتاب کرد.

IT در مزارع چین

رایانه، اینترنت و نرم افزارهای گوناگون، دیگر برای کشاورزان چینی ابزارهائی دست نیافتنی نیستند؛ چرا که رؤیای آنها برای کشاورزی مدرن در بسیاری از نقاط کشور به حقیقت پیوسته است.

بیش از یک صد مأمور و متخصص اطلاعات کشاورزی در این کشور در هفته های اخیر شاهد کاربرد موفقیت آمیز فن آوری اطلاعات در کشاورزی بوده اند. این افراد، مطابق با جدیدترین روش فن آوری، اطلاعات را در مراحل بذرافشانی، آبیاری و جمع آوری اطلاعات برای آنالیز خواص خاک به کار می گیرند. گائو زوئویو، کارشناس اطلاعات از وزارت کشاورزی چین، فعالیت گروه در به کارگیری IT را مثال زدنی و موفق می خواند و می گوید: فن آوری اطلاعات، نیروی محرک جدیدی برای منابع کشاورزی، به روزرسانی کشاورزی سنتی و بهبود بهره وری به شمار می آید. به کارگیری فن آوری اطلاعات در زمینهٔ کشاورزی، در چین سابقه ای ۱۰ ساله دارد. وزارت کشاورزی چین در سال ۱۹۹۵، شروع به ساخت پایگاه اطلاعاتی و سیستم های کاربردی برای نظارت و قوانین کلی همچنین پیش بینی وقایع غیرمترقبه، آفات نباتی، بیماری های گیاهی، تقاضای بازار و فروش محصولات زراعی کرد. پروژهٔ اطلاعات کشاورزی هوشمند به نام ”کشاورزی کامپیوتری“ در سال ۱۹۹۶ توسط وزارت علوم و تکنولوژی چین راه اندازی شد که بیش از ۳ میلیون هکتار از مزارع چین را در ۱۴ استان تحت پوشش می گرفت، اما ارتباطات روستائی در سال جاری در رأس برنامه های شورای حکومتی دولت چین قرار گرفته است. چین در کنفرانسی دربارهٔ اطلاعات کشاورزی که در ماه می برگزار شد، تصمیم گرفت پنج سیستم خدماتی اطلاعات برای کنترل مسائل کشاورزی و هشدار سریع، راه اندازی کند. همچنین سرویس شبکهٔ ملی اطلاعات کشاورزی برای بخش ها و روستاهای فعال در بخش کشاورزی به راه خواهد افتاد. هم زمان، همهٔ ادارات دولتی موظف شدند بخش های خدمات اطلاعات کشاورزی را تشکیل دهند که اطلاعات مربوط به تولیدات کشاورزی، قیمت گذاری ها، حوادث کشور، بیماری های گیاهی، آفات نباتی و درآمد کشاورزان را جمع آوری کنند. وب سایت رسمی وزارت کشاورزی چین نیز که به بیش از ۲۰ وب سایت تخصصی دیگر لینک می شود؛ نمایشگاه on line برای کشاورزان محلی است که می توانند محصولات خود را از این طریق، به فروش برسانند. این نمایشگاه مجازی بیش از۱۴۰۰ کارخانهٔ صنایع تبدیلی و کشاورزی را به خود جذب کرده است. گائو زوئویو که به شکوفائی بخش کشاورزی در سایهٔ ابزارهای مدرن تولید، بسیار امیدوار است، می گوید: کاربرد و ارتقائ فن آوری اطلاعات، گام نخست به سوی مدرنیزه کردن کشاورزی است؛ اما به عقیدهٔ او هنوز در مناطق مختلف، توسعهٔ اطلاعات کشاورزی تفاوت هائی وجود دارد. وی می افزاید: کشاورزی دیجیتال اکنون در مزارع بعضی مناطق توسعه یافتهٔ کشور مانند پکن اتفاق افتاده است، اما در مناطق توسعه نیافته هنوز راه زیادی در پیش است. فن آوری اطلاعات در چین یکی از صنایع پیشرو است که درآمد فروش آن، سال گذشته به ۵/۲۲۶ میلیارد دلار رسید. چین اکنون پس از آمریکا در زمینهٔ فن آوری اطلاعات در جهان در جایگاه دوم قرار دارد.

   


            مجله خانواده سبز





[ پنج شنبه 1 اردیبهشت 1390  ] [ 3:34 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]