توصيههايى به خانمهاى خانهدار براى تنظيم اقتصاد خانواده
تنظيم برنامه خانواده، بر اساس درآمد شوهر، موضوعى است كه بايد با دقت و كاردانى تمام، از سوى خانم خانه، صورت بگيرد و چون نمىتوان درآمدها، خرجها و خلق و خوى افراد را صددرصد با يكديگر تطبيق داد، اين كار به وسيله خانم خانه و بر اساس تجربيات خود او بايد انجام شود. در اين مبحث، فقط چارچوب كلى را مطرح مىكنيم و جزئيات آن را به عهده خانم خانه مىگذاريم.ضربالمثل حكيمانه «بادآورده را باد مىبرد» در تئاتر، فيلم و كتاب، لحظات بسيار مفرح، شيرين و دلچسبى را براى ما، به ارمغان آورده است. چقدر از ديدن پيرمردهاى خسيسى كه در صحنه تئاتر با مأمور ماليات بر سر درآمد، چانه مىزدند و دستشان مىلرزيد و اصولاً مطالبه او را چرند و مزخرف مىدانستند و به پرداخت ماليات تسليم نمىشدند، خنديدهايم يا مثلاً در ضمن نمايش، از ديدن زنهاى جوان و خوش لباسى كه به هيچوجه در مقابل منطق شوهر، در خصوص كمخرج كردن، متقاعد نمىشدند و مثل بچهها، لبهايشان را آويزان مىكردند و با كلماتى بچهگانه مىگفتند: «من نمىدونم؛ هر طورى شده، بايد اين پالتو پوست را برايم بخرى»، به وجد آمدهايم! نويسندگان و منتقدان اجتماعى، به قدرى كتاب و نمايش در خصوص خسّت، ولخرجى و اسراف نوشتهاند كه از حد خارج است و هر كدام از ما، به نوبه خود، چنين كتابها و نمايشهايى را خوانده و ديدهايم و به نظرمان عجيب و غريب و احمقانه جلوه كرده است و به آنها خنديدهايم.
نويسندگان خوش ذوق و آنهايى كه نقايض اجتماعى را با ديده بصيرت و نكتهسنجى مىنگرند، مشاهدات خود را به طرز جالب و زيبايى، ضمن داستان، در مقابل ديدگان ما مجسم مىكنند و به قدرى با مهارت، آن عيوب را برجسته مىسازند كه ما آن را حمل بر شوخطبعى نويسنده كرده، به وجد و سرور مىآييم؛ اما بايد بدانيم كه در زندگى حقيقى، هيچ مصيبتى رنجآورتر و غمانگيزتر از عدم لياقت در امور مالى نيست. آن مردى كه زيادتر از درآمد خود خرج مىكند و به اصطلاح «پايش از گليمش درازتر است»، خوشمزه و خندهآور نيست؛ بلكه وى، پايه و اساس ورشكستگى و فلاكت خود را بنا مىگذارد. آن خانم ولخرج و بىمغزى كه مثل بچهها و از روى بىفكرى، يقه شوهر را مىچسبد و از او لباسها و مدهاى روز را مىخواهد، جذاب و دلربا نيست؛ بلكه مانند سنگ آسياب، به گردن شوهر آويخته شده، او را شكسته و خرد مىكند.
امروز قدرت خريد پول ما از ده يا حتى پنج سال پيش، خيلى كمتر شده است و زنها بايد با كشمكش و زد و خورد بىمانندى، اين پول را به خرج خود برسانند. قيمتها به وجه سرسامآورى بالا رفته، خرج زندگى، بسيار گران است؛ هزينه تحصيل، دفتر، قلم و كتاب بچهها، به قدرى زياد شده كه واقعاً معما و مشكلى است.
تصور اين كه اگر ما درآمد بيشترى داشته باشيم، تمام مشكلات و غصههاى مالى ما حل مىشود، يك فكر سفسطهآميز و بىمعنى است. متخصصان علم اقتصاد مىگويند: درآمد زيادتر، درد را دوا نمىكند. السى استاپلتون كه يكى از بزرگترين متخصصان علم اقتصاد است، عقيده دارد كه غالب مردم، وقتى پولشان زيادتر مىشود، خرجشان را نيز بالا مىبرند و در نتيجه، باز با بىپولى و كمبود، دست به گريبان هستند.در مونترال بانك كانادا، كلاسى داير شده است كه به مشتريان خود، راه پول خرج كردن را مىآموزد و به آنها درس مىدهد كه وقتى درآمدشان بالا رفت، آن اضافه درآمد را چگونه خرج و پسانداز كنند.
هنگامى كه مشغول نوشتن اين متن بودم، ضمن تحقيقاتى كه براى جمعآورى مطلب به عمل مىآوردم، به كتابى درباره روابط خانوادگى برخوردم كه نويسنده آن، يك روانشناس معروف بود. با كمال تأسف، بايد بگويم كه نويسنده اين كتاب، در خصوص تنظيم بودجه، ضعف و ناتوانى عجيبى از خود نشان داده، اصولاً بودجه تعيين كردن را امرى غيرلازم و بىاهميت به شمار آورده بود. اين آقا مىنويسد:
«خرج كردن و اداره پول و درآمد خانواده، بسيار آسان است؛ هر وقت پول داريم، خرج مىكنيم و وقتى نداريم، زندگى را با صرفهجويى مىگذرانيم».
من تصديق مىكنم كه فكر و عقيده اين نويسنده، بسيار سهل و ساده است؛ ولى به طور حتم، راه صحيح پول خرج كردن و تنظيم بودجه، اين نيست! وقتى ما منطق نويسنده فوق را بررسى مىكنيم، زندگى قلندران و درويشان، جلو چشمانمان مجسم مىشود كه با لاقيدى و بىاعتنايى، ياحقگويان، هر چه به دستشان برسد، يك روزه مىخورند و باقى هفته را روزه مىگيرند و هميشه نيازمند هستند.بدون نقشه و بىفكر خرج كردن، يعنى آن كه همه از درآمد و دسترنج شما بهره ببرند؛ غير از خودتان. شما از درآمد خود به كفاش، نانوا، قصاب، بزاز و نجار، نفع برسانيد؛ اما يك دينار براى خود كنار نگذاريد.
با نقشه و عاقلانه خرج كردن، آن است كه شما و خانوادهتان، هر كدام يك سهم عادلانه از درآمد خود را پسانداز كنيد.تنظيم بودجه، نه مثل يك پيراهن ساده و آسان است و نه اين است كه شما صورت بالا بلندى از مخارج روزانه را تهيه كنيد و يك ريال يك ريال همه را بنويسيد؛ بلكه تنظيم بودجه، عبارت از نقشه مشخص و يك برنامه منظمى است كه به شما كمك مىكند تا از درآمد و پولتان، حداكثر استفاده را ببريد.
بودجهاى كه از روى عقل و تدبير تنظيم شده باشد، شما را به هدف و آرزوهايى كه در زندگى داريد، مىرساند. خريد خانه، باغ، ماشين، تحصيلات عالى براى بچهها، پسانداز براى زمان پيرى، مسافرت و گردش، از هدفهاى مورد نظر هر خانواده هستند و انجام آنها، جز با تنظيم بودجه عاقلانه، ميسر نخواهد بود.وقتى شما از روى نقشه و حساب خرج كرديد و مخارج هر ماه را آخر آن ماه از نظر گذرانديد، به چشم خود مىبينيد كه براى هر چيز، چه مبلغ پول دادهايد و اگر بعضى مخارج در نظر شما زائد باشد، آنها را حذف مىكنيد تا هزينه آنها به مصرف چيزهاى مهم و لازم برسد. صورتحساب خرج ماهانه بهترين مشاور اقتصادى و راهنماى خرج و پسانداز شما خواهد بود.
اگر خداى نكرده شما از آن زنهايى هستيد كه عقل معاش نداشته، به تنظيم بودجه معتقد نيستيد، از همين امروز، برنامه خرج و دخل را با تطبيق درآمدتان، تهيه كنيد. بايد بدانيد كه يك زن ميانهرو كه از روى عقل و نقشه خرج مىكند، مهمترين كمك و خدمت را در راه موفقيت شوهر، انجام مىدهد. مردهايى كه گرفتار زن ولخرج و مسرف هستند، هرگز روى موفقيت را نخواهند ديد.
اگر شوهر شما راه پول درآوردن را مىداند، ولى آيندهگر نيست و همه را از دست مىدهد، شما بايد با منطق و عقل معاش، از آن جلوگيرى كنيد و اگر زياد محافظهكار است و خانواده را در فشار و تنگنا مىگذارد، حس اعتماد او را به خود جلب كنيد و به او بفهمانيد كه شما نيز در پول خرج كردن، همان دلسوزى و تدبير متقابل را داريد.آيا ممكن است شما بتوانيد در امر اقتصاد خانه، يك متخصص صلاحيتدار بشويد؟ بدون شك، بله. در آمريكا، در هر بانك، شعبهاى هست كه مشتريان خود را به اين قسمت راهنمايى مىكند. همچنين مشاوران اقتصادى متعددى نيز وجود دارند كه با پرداخت مبلغ كمى پول، خرج و دخل و پسانداز خود را تنظيم مىكنند. همچنين با استفاده از مجلههاى مربوط به زنان و خانهدارى، شما مىتوانيد خوراكهاى مقوى، ويتاميندار و در عين حال، بسيار ارزان قيمت، تهيه كنيد. معمولاً در مجلههاى مربوط به زنان، به شما نشان مىدهند كه چگونه از لباسهاى از مد افتاده خود و شوهرتان، براى بچهها، لباس بدوزيد و از لباسهاى كهنه و مندرس، دستكش و كلاه بسازيد؛ حتى تعمير و ساخت مبل و اثاثيه منزل را نيز به شما ياد مىدهند.
با تمام اين احوال، شما نمىتوانيد به نظريه متخصصان، متكى باشيد و آن را راهنماى بودجه خانواده خود قرار دهيد. براى آن كه بودجه شما از نظر اقتصادى ارزش واقعى داشته باشد، بايد به قامت خود شما بريده شود و مثل لباس، جزءجزء آن، روى اندام شما امتحان شود تا از هر جهت، برازنده شما و زيبا و راحت باشد. درآمد، موقعيت و مخارج هيچ خانوادهاى، مثل خانواده ديگرى نيست. مشكلات و مسائلى كه شما در امر پول خرج كردن و بودجه خود داريد، مثل صورت و اندامتان، با ديگران متفاوت است.
چند پيشنهاد كه در تنظيم و تهيه بودجه خانواده، به شما كمك مىكنند، عبارتند از:
1. صورت دقيقى از مخارج خود تهيه كنيد تا به چشم خود ببينيد كه درآمدتان چگونه و به كجا مىرود .
همان طور كه پزشك، قبل از آن كه مرض را تشخيص دهد، قادر به معالجه آن نيست، ما نيز تا عيب كارى را پيدا نكنيم، قادر به اصلاح آن نخواهيم بود. صرفهجويى، اين نيست كه ندانسته و نسنجيده، از مخارج خود حذف كنيم؛ ولى وقتى صورتحساب روشنى در دست داشتيم، با مراجعه به آن، به آسانى مىتوانيم درك كنيم كه چه مخارجى غيرضرورى است و با حذف آنها، مىتوانيم حساب پسانداز خود را بالا ببريم. بنابراين حداقل براى مدت سه ماه، تمام مخارج خانواده را قلم به قلم در يك دفتر ثبت كنيد.
من با اين كه بيشتر خريد و مخارج منزل را با چك مىپردازم، با اين حال، صورتحساب خرج يك ماه خانواده را قلم به قلم، در يك دفتر، ثبت مىكنم و آخر هر سال، مخارج دوازده ماه را جمع مىكنم. نتيجهاى كه من از اين صورتحساب مىگيرم، بسيار عالى است؛ اولاً به طور روشن مىتوانم بگويم كه در عرض يك سال، چقدر پول غذا دادهام؛ چه مبلغ به مصرف لباس رسيده است؛ چقدر خرج پذيرايى و ميهمانى شده و خرج امور متفرقه و شخصى و... شده است. با مراجعه به جمع كل مخارج سال قبل، مىتوانم بگويم كه چقدر هزينه زندگى خانواده ما بالا رفته است.لازم نيست كه شما هم به اين نحو عمل كنيد؛ بلكه همين قدر كه چند ماه صورت مخارج را نگه داشتيد و براى هر قلم، اعتبارى تعيين كرديد، ديگر كافى است؛ اما من اصولاً دوست دارم كه اين صورتحساب سالانه را داشته باشم؛ تا اگر تصور كردم كه در آن سال، براى لباس و لوازم شخصى، زياد خرج كردهام، با مراجعه به صورتحساب، از شك بيرون بيايم.
2. بر اساس احتياجات خانواده و درآمد، براى مخارج سالانه خود، بودجه تنظيم كنيد .
مخارج مشخص و غير قابل تغيير را تعيين كرده، روى كاغذ بنويسيد. مثلاً كرايه يك سال منزل، مخارج غذا، اقساط، وامها و اقساط بيمه زندگى را كه معين هستند، روى يك صفحه كاغذ، ثبت كنيد. همچنين مبلغى براى احتياجات ديگر از قبيل مخارج دكتر و دارو، لباس، خرج تحصيل بچهها، خرج رفت و آمد و پول توجيبى براى خود و شوهرتان را نيز تخمين زده، به آن بيفزاييد.به طورى كه همه مىدانيم، اين كار، داراى اهميت فراوان است و مستلزم تصميم و همكارى نزديك تمام خانواده و بعضى اوقات، امساك و خويشتندارى است.ما نمىتوانيم در يك زمان، همه چيز داشته باشيم؛ ولى به طور قطع، مىتوانيم چيزهاى غيرلازم، زائد و تجملى را فداى چيزهاى مهم و اساسى كنيم. آيا شما خريد يك خانه زيبا و راحت را به لباس، كفش و كلاه گران قيمت، ترجيح نمىدهيد؟ آيا حاضريد نظافت، اتو و تعمير لباسها را خود انجام دهيد و پول آن را به مصرف خريد يك فريزر خوب برسانيد؟
وقتى شما، شوهر و بچههايتان به چشم خود ديديد كه براى هر منظورى، مبلغى معين، پيشبينى شده است و تجاوز از آن حد هم مقدور نيست، تصميم مىگيريد كه با گذشت و همكارى، به آرزوهاى خود، لباس عمل بپوشانيد و حتى از آن مبلغ معين نيز صرفهجويى كنيد تا به هدفهاى خود زودتر برسيد.
3. ده درصد از درآمد سالانه خود را پسانداز كنيد .
شما بايد حداقل ده درصد از درآمدتان را براى خود، بچهها و شوهرتان، پسانداز كنيد و هرگز خود را از اين كار، محروم نكنيد. ممكن است كه لياقت و عقل معاش شما به حدى باشد كه علاوه بر اين ده درصد، مبلغ ديگرى نيز به منظور خريد خانه يا ماشين، پسانداز كنيد.
متخصصان علم اقتصاد مىگويند: اگر شما بتوانيد ده درصد از درآمد شوهرتان را پسانداز كنيد، پس از چند سال، زندگى مرفه و آسودهاى خواهيد داشت؛ به طورى كه هر قدر قيمتها و هزينه زندگى بالا رود، در اوضاع اقتصادى شما، تأثيرى نخواهد داشت.زنى را مىشناسم كه با جديت تمام، اين كار را انجام مىداد. روزى او به من گفت: در دورانى كه بحران اقتصادى، سراسر كشور را فرا گرفته بود، حقوق شوهرش حتى به كمتر از نصف، كاهش يافت و آنها مجبور بودند كه سعى كنند تا مخارجشان از حدود درآمد، بالاتر نرود و مثلاً براى صرفهجويى كرايه اتوبوس، غالباً راه درازى را پياده طى مىكردند و براى خريد غذا، لباس و ساير نيازهاى زندگى، ساعتها وقت و انرژى صرف مىنمودند تا كمى ارزانتر بخرند. با اين حال، اين زن و شوهر، هيچگاه عادت ديرينه خود را كه پسانداز ده درصد از درآمدشان بود، ترك نكردند.
اين خانم، با كمال خوشحالى و سرافرازى، به من اظهار داشت:
«با اين كه ما به اين پول احتياج فراوان داشتيم و من بارها به اين خيال افتادم كه از پسانداز ده درصد درآمد صرفنظر كنم، اما امروز، بسيار خوشوقتم كه آن عادت پسنديده را ترك نكردم و امروز در پرتو آن استقامت، داراى خانه و زندگى مرفه و نسبتاً مجللى شدهايم».
4. حساب پساندازى براى روز تنگدستى و حوادث غيرمترقبه، باز كنيد.
متخصصان علم اقتصاد، زن و شوهرهاى جوان و خانوادههاى نوبنياد را راهنمايى مىكنند كه از هر سه ماه حقوق، يك ماه آن را براى حوادث شوم پيشبينى نشده، پسانداز كنند؛ بدين معنى كه در هر سال، حقوق چهارماه را نديده انگاشته، هميشه اين مبلغ را حاضر داشته باشند. همين افراد به ما اخطار مىكنند كه اگر بنا باشد ما يك مرتبه حقوق يك ماه را پسانداز كنيم، برايمان دشوار و كارى غيرعملى است. براى اين منظور، به جاى آن كه مثلاً هر چهارماه يك بار، هزار دلار پسانداز كنيم، بهتر است هر هفته، به طور مرتب و بدون وقفه، مقدارى به حساب فوق بيفزاييم.
5. بودجه را با حضور اعضاى خانواده تنظيم كنيد .
مشاوران علم اقتصاد، معتقدند كه طرح و تنظيم بودجه، هميشه بايد با حضور و همكارى تمام اعضاى خانواده باشد. همچنين اگر هر چند وقت يك بار جلسهاى تشكيل شود و درباره اوضاع اقتصادى و نقشههاى بهبود وضع خانواده، با بچهها صحبت گردد، روح همكارى در آنها ايجاد مىشود و روى بيشتر توقعات خود، قلم مىكشند و از اين كه از بعضى چيزها محروم شدهاند، عصبانى نمىشوند.نويسنده كتاب «ازدواج را موفقيتآميز كنيد»، مىنويسد: «بزرگترين عامل خوشبختى در ازدواج، عقل معاش است. پول خرج كردن، هنرمندى و مهارت مخصوصى مىخواهد كه هر زنى از اين هنر بهرهمند باشد، وسايل رفاه و خوشبختى خانواده را فراهم مىآورد».
درست است كه همه چيز را با پول نمىتوان خريد، ولى اگر ما از روى علم و دانايى بدانيم كه چگونه آن را خرج كنيم و سهم پسانداز خود را برداريم، آن سرمايه، موجب آرامش روح، نشاط و پشتگرمى اعضاى خانواده مىشود.
بنابراين بياييد به جاى آن كه وقت خود را بيهوده تلف كنيم و با تشويش و اضطراب، عمر خود را از بين ببريم و بگوييم كه چرا حقوق شوهرمان زيادتر نيست و چرا با آن خواستگار اولى كه امروز ثروتمند است، ازدواج نكرديم، ياد بگيريم كه با اعجاز عقل معاش، درآمد شوهرمان را طورى خرج كنيم كه آينده همه تأمين شود. اگر زنى بداند كه چگونه از هر يك ريال حقوق شوهرش، حداكثر استفاده را ببرد، به مرد، اشتياق و حرارت مىدهد كه زيادتر پول كسب كند.
منبع: داروتى كارنگى، آيين همسردارى.