درباره وبلاگ




نویسندگان

آمار وبلاگ

کل بازدید : 2760947
تعداد کل پست ها : 3866
تعداد کل نظرات : 34
تاریخ آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 1 آذر 1396 
تاریخ ایجاد بلاگ : دوشنبه 1 فروردین 1390 

آرشیو ماهانه

آرشیو موضوعی

پیوندها

دیگر امکانات

معرّفي آثار برگزيده اقتصاد اسلامي

مجله اقتصاد اسلامي در نظر دارد به پاس قدرداني از مؤلّفان و محقّقان نمونه و براي اطلاع‏رساني به خوانندگان ارجمند، در هر شماره به معرّفي يكي از آثار برگزيده اقتصاد اسلامي بپردازد و چكيده‏اي از محتواي آن را ارائه كند. در اين جهت از محقّقان و مؤلّفان ارجمند اقتصاد اسلامي كه آثارشان در يكي از محافل علمي برگزيده شده است، دعوت مي‏شود با ارسال خلاصه و اصل كتاب، مجلّه را در تحقّق اين هدف ياري كنند.

براي اين شماره، كتاب مباني فقهي اقتصاد اسلامي نوشته حجج‏اسلام آقايان: محمدمهدي كرمي و محمد پورمند (نبي‏زاده)، در نظر گرفته شده كه در سومين كنگره سالانه دين‏پژوهان كشور، پژوهش فرهنگي و كاربردي برگزيده سال شناخته شد و لوح تقدير گرفت.

نام كتاب: مباني فقهي اقتصاد اسلامي

مؤلّفان: محمدمهدي كرمي، محمد پورمند(نبي‏زاده)

ناشر: پژوهشكده حوزه و دانشگاه و سازمان مطالعه و تدوين (سمت)

چاپ اوّل: پاييز 1380

قطع: وزيري

تعداد صفحات: 237 صفحه

قيمت: 8000 ريال

كتاب مباني فقهي اقتصاد اسلامي به سفارش سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاه‏ها و پژوهشكده حوزه و دانشگاه و به صورت كتاب درسي نوشته شده است.

اين كتاب بر اساس سرفصل‏هاي مصوّب شوراي عالي انقلاب فرهنگي و با رعايت استانداردهاي آموزشي و هماهنگ با ديگر متون مربوط تدوين شده، در ارائه مباحث جديد و حلّ مشكلات متعدّد از تجارب استادان حوزه و دانشگاه بهره جسته و مباحث را به صورت جذّاب و كوتاه و با ترتيبي نو ارائه كرده است.

اين كتاب در هشت فصل و برابر با سه واحد درسي است كه در فصل يكم به كلّيّات و تعاريف پرداخته شده است. تعاريف ارائه شده از اقتصاد، اقتصاد اسلامي، مكتب اقتصادي، علم اقتصاد، نظام اقتصادي در مقايسه با تعاريف ارائه شده در ديگر متون، جامع و مانع و با بياني روان و قابل استفاده براي دانشجويان ارائه شده‏اند. افزون بر تعاريف، بحث مفيد و كاملي مربوط به متدلوژي بررسي مسائل مهمّ اقتصادي در اين فصل آورده شده است.

در فصل دوم، دسته‏بندي جديدي از قواعد فقهي به طور عام و قواعد فقهي اقتصادي، همراه با ويژگي‏هاي هر قاعده و مباني وكاربرد آن‏ها آورده شده است.

فصل سوم بر ارائه تعاريف جامعي از مالكيّت و مال و انواع آن‏ها كوشيده و محدوده هر يك را به‏طور دقيق تعيين كرده است و به آثار حقوقي، اقتصادي و سياسي مالكيّت در نظام اقتصادي اشاره مي‏كند.

فصل چهارم مسائل مربوط به اقتصاد بازرگاني و مباني تجويز سود بازرگاني و تحريم بهره را در علم اقتصاد و فقه بررسي مي‏كند و كاربردهاي قراردادهاي بازرگاني در نظام اقتصادي را به همراه نكات اخلاقي در بازرگاني اسلامي نشان مي‏دهد.

در فصل پنجم و ششم، به اقتصاد مباني طبيعي و بخش عمومي و مباني فقهي آن‏ها توجّه، و در فصل هفتم، عدالت اقتصادي از ديدگاه مكتب‏هاي سرمايه‏داري، سوسياليزم و اسلام بررسي، و به سياست‏هايي كه نظام اقتصادي اسلام از آن‏ها براي تأمين عدالت بهره مي‏گيرد، عنايت شده است.

فصل آخر، نظام مالي در اقتصاد اسلامي، نقش پول، احكام حقوقي و فقهي پول، مشكلات نظام‏هاي مالي ربوي، بررسي و تصويري از بانكداري بدون ربا، تجهيز و تخصيص منابع مالي در آن و قراردادهاي مورد استفاده، به همراه قسمت‏هايي از قانون علميّات بانكداري بدون ربا را ارائه كرده است.

گزارش نشست ماهانه محقّقان اقتصاد اسلامي

نشست ماهانه محقّقان اقتصاد اسلامي به دعوت گروه اقتصاد پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، روز جمعه 7/4/81 با شركت جمعي از پژوهشگران و محقّقان در محل پژوهشگاه برگزار شد.

در اين نشست، جناب حجة‏الاسلام و المسلمين، آقاي سيّدحسين ميرمعزّي در خصوص گزارش علمي از كتاب ساختار كلان نظام اقتصادي اسلام سخنراني كرده، در پايان به پرسش‏هاي حاضران پاسخ داد. آن چه در متن مي‏آيد چكيده اين سخنراني است.

اين كتاب در پي استخراج ساختار كلان نظام اقتصادي اسلام از فقه، به روش اقتصاد كلان است و از شش فصل تشكيل شده: فصل اوّل به مفاهيم و روش تحقيق مي‏پردازد. در فصل دوم تا چهارم ساختار كلان نظام اقتصادي اسلام در قالب چرخه درآمدي در الگوي دوبخشي، سه‏بخشي و چهاربخشي با استفاده از روش توضيح داده شده در فصل اوّل، استخراج مي‏شود و فصل پنجم به يكي از دستاوردهاي مهمّ نظام اقتصادي اسلام پرداخته، ضمن بررسي علل ساختاري تعارض رشد و عدالت در نظام‏هاي موجود، بر همسويي رشد و عدالت در نظام اقتصادي اسلام استدلال مي‏كند. فصل ششم با مقايسه ساختار كلان نظام اقتصادي ايران و اسلام، به صورتي فشرده، اصلاحات ساختاري جهت اسلامي‏تر كردن اقتصاد ايران را پيشنهاد مي‏دهد.

سخنران محترم، پس از توضيح ساختار كتاب، به دليل ضيق وقت و گستردگي مطالب، فقط فصل اوّل كتاب را كه زيربناي همه مطالب فصول بعدي است، به صورت مشروح توضيح داد. در اين قسمت، با توضيح نگرش خود به مفهوم نظام و نظام اقتصادي و روش اقتصاد كلان در مطالعه نظام اقتصادي تحقّق يافته، از چگونگي به‏كارگيري روش مزبور در مطالعه قوانين و دستورهاي اسلام در حوزه اقتصاد و استخراج ساختار كلان نظام اقتصادي اسلام بحث كرد و در خاتمه، به برخي از پرسش‏هاي حاضران پاسخ گفت.

نظام اقتصادي اسلام در اين كتاب به مفهوم مجموعه‏اي از الگوهاي رفتاري و روابط اقتصادي در سه حوزه توليد و توزيع و مصرف است كه از متن آيات و روايات استنباط مي‏شود. الگوهاي مزبور، شركت‏كنندگان در اين نظام را به يك‏ديگر و به منابع اقتصادي پيوند داده، جامعه را به سمت اهداف اقتصادي مورد نظر رهنمون مي‏سازد.

در اين تعريف، مقصود از الگو، نمايش ساده چيزهايي است كه تصوّر مي‏شود مهم‏ترين عوامل مؤثّر در رفتارِ مورد مطالعه‏اند. در نظام اقتصادي اسلام، الگوهاي مزبور تجربي نيستند؛ بلكه براي تغيير واقع بوده، حالت دستوري دارند. الگوهاي رفتاري، مانند الگوي مصرف، توليد، سرمايه‏گذاري و... رابطه افراد و اموال را بيان كرده، انگيزه رفتار، محدوديّت‏هاي فردي، نهادي و شرعي و قواعد رفتاري را در بردارند. الگوهاي روابط، مانند الگوي خريد و فروش، اجاره، قرض، مشاركت، ماليات‏ستاني و ... رابطه بين شركت‏كنندگان در نظام را بيان مي‏كنند و چهار اثر (نوع رابطه، طرفين رابطه، نوع مال موضوع رابطه و هدف از اين رابطه) در بر دارند. در اين كتاب به روش علم اقتصاد كلان، نظام اقتصادي اسلام مطالعه شده است. اقتصاد كلان به مطالعه نظام اقتصادي تحقّق يافته به‏صورت كلّ منسجم مي‏پردازد. در اين علم، رفتار گروه‏هاي بزرگ اقتصادي و چگونگي ارتباط آن‏ها با يك‏ديگر از طريق تجزيه و تحليل تغييرات متغيّرهاي كلان بررسي مي‏شود.

مشكلي كه براي مطالعه نظام اقتصادي تحقّق يافته به‏صورت كل هماهنگ وجود دارد، آن است كه در هر نظام اقتصادي، بي‏نهايت مصرف‏كننده، توليدكننده و سرمايه‏گذار، هزاران واحد دولتي، و هزاران قلم كالا وجود دارد؛ بدين‏سبب، درك نظم روابط موجود بين رفتارهاي اقتصادي مردم و دولت و تحليل آثار و نتايج آن، بدون اتّخاذ روشي كه ما را از اين تكثير رهايي بخشد، مشكل به نظر مي‏رسد. اقتصاد كلان براي حلّ اين مشكل از روشي كه از سه امر ذيل مركّب است، استفاده مي‏كند:

1. روش نگرش سيستمي به رفتارها و روابط؛

2. روش گروه‏بندي و مجموعه‏سازي aggregate؛

3. روش استفاده از الگوهاي رياضي.

اقتصاد كلان با گروه‏بندي اموال و شركت‏كنندگان در گروه‏هاي بزرگ با نگرشي سيستمي و با ابزارهاي رياضي مشكل پيشين را حل، و نظام اقتصادي تحقّق يافته را مطالعه مي‏كند.

براي مطالعه نظام اقتصادي اسلام ما نيز با همين مشكل روبه‏رو هستيم. هزاران قانون و حكم درباره افراد بي‏شمار در موضوعات گوناگون درسه حوزه توليد و توزيع و مصرف وجود دارد. چگونه مي‏توان نظم حاكم بر همه اين احكام و قوانين را كه به عقيده ما به دليل حكمت خداوند، نظام‏مندانه هستند و اهداف ويژه‏اي دارند، درك كرد.

در اين كتاب، اثبات شده است كه ما مي‏توانيم از روش اقتصاد كلان در مطالعه نظام اقتصادي تحقّق‏يافته براي مطالعه نظام اقتصادي ـ دستوري اسلام استفاده كنيم و از اين طريق، نظم موجود بين دستورها و قوانين شرع را كه براي سامان دادن رفتارهاي اقتصادي و روابط بين مردم وضع شده است، دريافته، آثار و نتايج تحقّق چنين نظمي را به روش علمي تحليل كنيم.

در فصول بعدي، اين روش براي استخراج روابط بين گروه‏هاي مردم و دولت و نيز اتّحادهاي لازم جهت ساختن مدل رياضي و تحليل عملكرد نظام اقتصادي اسلام در عمل، به كار گرفته شده و چرخه درآمدي اين نظام استخراج، و تفاوت آن با چرخه درآمدي از اتّحادهاي موجود درعلم اقتصاد كلان بيان شده است.

محور اقتصاد اسلامی

تبیان





[ پنج شنبه 29 اردیبهشت 1390  ] [ 7:45 PM ] [ حمیدرضا نوری ] [ نظرات(0) ]