آب انبار

معاون اداره میراث فرهنگی و گردشگری جاجرم گفت: آب انبار قدیمی 'آق فریدون' این شهرستان كه مربوط به دوره قاجاریه می باشد، هم اكنون در حال احیا و بازسازی است.
آب انبار دوره قاجاریه جاجرم در حال احیا و بازسازی است

 

به گزارش پایگاه خبری جاجرم به نقل ازایرنا، محمود گرایلو روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا اظهار كرد: منطقه جاجرم با قدمت 12 هزار ساله با شناسنامه
تپه پهلوان از لحاظ تاریخی و موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد است و باید از خصوصیات این شهر چه كویری بودن آن در بحث جذب گردشگر و چه مكان های تاریخی آن استفاده های مطلوب كرد.
وی گفت: آب انبار آق فریدون كه در شهر جاجرم قرار دارد بعد از كشف و بررسی و كارشناسی های انجام شده به كمك شهرداری، شورای اسلامی شهر جاجرم، كارخانه آلومینای ایران و فرمانداری مورد بازسازی قرار گرفته كه امیدواریم بزودی به یكی از مكان های دیدنی تاریخی جاجرم تبدیل شود.
وی بیان كرد: برای انتقال آب قابل شرب از پای كوه های اطراف شهر جاجرم به مركز این شهر از طریق قنات به آب انبارها انجام می شده و در این راستا شهر دارای 11 آب انبار بوده كه قدیمی ترین آنها آب انبار آق فریدون است.
وی افزود: مصالح به كار رفته در این بنا خشت، سنگ، ملات و ساروج است و دارای حوض ذخیره آب به ابعاد 4 متر عرض، 5 متر طول و 6 متر عمق و با 15 پله كان به ابعاد 13 سانتی متر است كه به سطح زمین راه پیدا می كند.
وی تصریح كرد: آنچه كه بر اهمیت جاجرم در قدیم می افزود، وجود جاده ابریشم در جنوب این شهر است كه مكان هایی ثبت شده تاریخی چون پل ابریشم و كال ابریشم دارد و باید از این ظرفیت ها برای جذب سرمایه های خارج از استان و حتی كشور اقدام های لازم را انجام داد.
شهرستان جاجرم با 35 هزار نفر جمعیت در 150 كیلومتری جنوب بجنورد مركز خراسان شمالی قرار دارد.
ر/6042

 

 

 
 

 

 

ادامه مطلب

نوشته شده در : جمعه 27 فروردین 1395  ساعت :10:48 PM   |   توسط :هادی نظرات (0)

یوزپلنگ

سه قلاده یوزپلنگ در پناهگاه حیات وحش میاندشت شهرستان جاجرم مشاهده شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد ، رییس اداره محیط زیست شهرستان جاجرم گفت:محیط بانان پناهگاه حیات وحش میاندشت در حین گشت و کنترل در منطقه دوشاخ در پناهگاه حیات وحش میاندشت سه قلاده یوز مشاهده و با گوشی موفق به تهیه فیلم و عکس آماتوری شدند.

هراتی افزود :‌ یوز پلنگ ماده به همراه 2 توله اش که حدود یکساله هستند به سمت مناطق شمالی پناهگاه حیات وحش میاندشت رفتند.

بنا بر اعلام کارشناسان محیط زیست کریدور مهاجرت یوزها بین میاندشت و توران از حاشیه غربی منطقه میاندشت انجام می شود و وجود جاده و راه آهن تهران ،مشهد در این مسیر از مهمترین تهدیدات این مهاجرت است که نیاز به برنامه ریزی و تمهیدات مناسب دارد.

پناهگاه حیات وحش میاندشت در جنوب استان خراسان شمالی یکی از مهمترین زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی است که در یکسال گذشته بیش از 10 قلاده یوز با امکانات دوربین تله ای مشاهده شده است.

 

ادامه مطلب

نوشته شده در : جمعه 13 فروردین 1395  ساعت :5:25 PM   |   توسط :هادی نظرات (0)

مسجد جامع جاجرم

معرفی مساجد تاریخی خراسان شمالی (۱)؛
مسجد جامع جاجرم، بر خلاف الگوی رایج مسجدسازی، مناره ندارد و در مجموع نمای بیرونی آن ساده و عاری از تزئین است و فقط بر پیشانی ایوان و در محل ورود به گنبدخانه چند کاشی فیروزه ای کتیبه دار وجود دارد.

 

به گزارش پایگاه خبری جاجرم به نقل از شبستان؛  خراسان شمالی؛ مسجد، سجده گاه انسانی است که خود مسجود ملائکه بوده است. مسجد، برترین جایگاه امن برای پیوند روح آدمی با خالق هستی است و محل پاک ترین و صمیمانه ترین آشنایی ها و ارتباطات میان بندگان خداست. آمیختگی صفات خدادادی این مکان شریف با هنر دستان معماران اهل دل و شوری برآمده از عمق وجودشان که ریزش بی امانش بی شباهت به حکمت نیست، بناهایی خلق کرده که علاوه بر حظ بصر، گویی روح خسته آدمی را برای لحظاتی هرچند کوتاه از قفس تن می رهاند.

 

دستان هنرمندی که امروز و بلکه قرن ها پیش، بنای مسجدی را برپا می کنند، خشت به خشت آن را با ذوقی سرشار و عشقی روحانی و پایدار برهم می نهند، تو گویی دست شریف ترین آفریده پروردگار، رسول اکرم صلوات الله علیه را – که به همراه یارانش اولین مسجد را بنا کردند- در کنار خویش می بینند و به آن می بالند. تا آنجا که معماران صاحب دل در ادوار گذشته و هم امروز، در کمال زیبایی بنا بیش از خانه های خویش به مسجد اهتمام می ورزیده اند. بی سبب نیست که به لحاظ کمی و کیفی، جلوه های هنر معماری ایران پس از اسلام را بیش از همه در مساجد می توان دید و ایرانیان مسلمان از تمام هنرها در ساخت مساجد بهره می بردند.

 

گاه وجود بنایی تاریخی، ارزشمند و مقدس در منطقه ای خاص سبب ترغیب صاحبان هنر و معماران برای خلق آثار گرانقدرتر می شود. به عبارتی دیگر، بناهای ساخته شده به دست هنرمندان به لحاظ معیارهای هنری و زیبایی با آن اثر شاخص و گرانقدر سنجیده می شود و این خود موجب بالا رفتن حد پذیرش زیباپسندان خواهد شد که به یقین در ارتقای سطح هنر آن منطقه مؤثر است.

مسجد جامع جاجرم؛

مسجد جامع جاجرم بنای مذهبی، زیبا و بی‌نظیر شهر جاجرم است که در خیابان 15 خرداد جنوبی و فاصله 200 متری جنوب شرقی قلعه قدیمی این شهر واقع شده است. بنا به روایت اهل تاریخ، قدمت این بنا به اوایل اسلام و به روایتی به سال 577 هجری قمری برمی‌گردد. این مسجد دارای ورودی یک ایوانی با سقف جناقی در ضلع شمال است که از یک حیاط کوچک در وسط و دو صفه (سکو) با سقف‌های گنبدی و گچ‌کاری شده در شرق و غرب تشکیل شده است. ضلع جنوبی مسجد نیز به وسیله چهار ترمینه به هشت گوش تبدیل شده و این گنبد با تزئینات زیبای گچ‌بری روی آن استوار شده است. این مسجد دارای شبستانی است که در ضلع غربی قرار دارد و مصالح آن از خشت، گل و آجر است و دارای کتیبه‌های مختلفی است که بر پیشانی دالان و بالای محراب آن قرار دارد. این مسجد تنها مسجد تاریخی باارزش و با قدمت طولانی در استان خراسان شمالی است که در تمام طول سال و در مراسم مختلف از آن استفاده می‌شود. از این مسجد در سفرنامه‌های مک‌گریگور، ناصرالدین شاه و اعتمادالسلطنه یاد شده است.

 

بنای مسجد جامع جاجرم در میانه بافت فرسوده قدیمی واقع شده که هنوز بخش هایی از آنها مانند ارگ کاظم خان و باغ و بنای کوشک و برخی بناهای دیگر بر جای مانده است. بنای اولیه مسجد جامع جاجرم را به دوره سلجوقی نسبت می دهند. این مسجد از نوع مساجد شبستانی است و پلان آن بسیار ابتدایی و مشابه طرح دو ایوانی است. ورودی بنا در ضلع شمالی آن قرار گرفته که به یک صحن کوچک وصل می شود.

در دو ضلع شرقی و غربی صحن مسجد، شبستان هایی ساخته شده که هر یک حدود سه متر عرض دارد. فضای شبستان ها به وسیله طاق و ضربی پوشش یافته و به وسیله رواق هایی به صحن مرکزی مرتبط می شود. در پشت شبستان غربی یک فضای الحاقی در راستای شبستان اصلی ساخته شده که در فصول سرد سال به عنوان شبستان زمستانی از آن بهره می برده اند.

 

مسجد جامع جاجرم، بر خلاف الگوی رایج مسجد سازی، مناره ندارد و در مجموع نمای بیرونی آن ساده و عاری از تزئین است و فقط بر پیشانی ایوان و در محل ورود به گنبدخانه چند کاشی فیروزه ای کتیبه دار وجود دارد که به شدت آسیب دیده است. به غیر از این بیشتر تزئینات در گنبدخانه تمرکز یافته که اغلب شامل تزئینات گچبری، کاربندیها، قطاربندی در قسمت محراب، لچکی ها و چند کتیبه است. در دوره های متاخر (احتمالا صفوی) در برخی قسمت ها روی اندود گچ را با رنگ قرمز مایل به نارنجی تزئین کرده اند.

 

جهت صحن، شمالی- جنوبی است و ضلع جنوبی آن از طریق یک ورودی بلند به فضای گندبخانه منتهی می شود. محراب مسجد در ضلع جنوبی گنبدخانه، در میانه دیوار جنوبی قرار گرفته و 235 سانتی متر ارتفاع و 85 سانتی متر عمق دارد. گنبد دایره ای بنا به کمک چهار فیلپوش که رأس آنها به شکل ترکش های خورشیدی تزئین شده بر فضای مربعی گنبدخانه استوار شده است. در مرکز عرقچین گنبد نقش یک ستاره 24 پَر به طور برجسته کار شده است. مصالح بنا از خشت و گِل، چوب، سنگ و ملاط گچ است که به احتمال فراوان در اصل پوشش کاشی داشته که امروزه به غیر از بخشی که از آن یاد شد، از بین رفته است.  

مسجد جامع جاجرم، در چندین دوره مرمت شده و به نظر می رسد در دوره تیموری تغییرات اساسی در آن به وجود آمده باشد به نحوی ه شاکله کلی آن نشان از معماری دوره تیموری دارد. مسجد جامع جاجرم به شماره 1580 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

 

 

ادامه مطلب

نوشته شده در : جمعه 13 فروردین 1395  ساعت :5:14 PM   |   توسط :هادی نظرات (0)

یوزپلنگ

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خبر داد
مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان شمالی گفت: از دومین خانواده یوزپلنگ‌های میاندشت در پناهگاه حیات‌وحش میاندشت تصویربرداری شد.
مشاهده و تصویربرداری از دومین خانواده یوزپلنگ آسیایی در پناهگاه حیات‌وحش میاندشت

 

 

 

به گزارش پایگاه خبری جاجرم به نقل از روابط عمومی اداره‌کل حفاظت محیط‌ زیست خراسان شمالی سید علی‌اصغر مطهری اظهار کرد: پس از ثبت اولین خانواده یوزپلنگ آسیایی شامل یک ماده و سه توله در مردادماه امسال توسط محیط بانان و کارشناسان اداره‌کل حفاظت محیط‌ زیست خراسان شمالی و ثبت تصاویر مکرر از این خانواده توسط دوربین‌های تله‌ای، از دومین خانواده شامل یک ماده یوزپلنگ و یک توله تصویربرداری شد.

وی با بیان اینکه این تصاویر توسط دوربین‌های تله‌ای در محل یکی از آبشخورها به ثبت رسیده است، افزود: پس از خال شناسی توسط کارشناسان انجمن یوزپلنگ ایرانی مشخص شد که این ماده یوز همان ماده یوزی است که در تابستان سال 91 به همراه سه توله مشاهده و توسط دوربین‌های تله‌ای تا اواسط پاییز 92 پایش می‌شدند.

مطهری افزود: امسال در میاندشت دو ماده یوز که شامل مادر و دختر است دارای توله بوده که بر اساس مشاهدات از رشد بسیار خوبی برخوردار هستند.

وی یادآور شد: بر اساس تصاویر ثبت‌شده دوربین‌های تله‌ای که با همکاری انجمن یوزپلنگ ایرانی، اداره محیط‌ زیست جاجرم و اداره‌کل حفاظت محیط‌ زیست خراسان شمالی و پروژه یوز در میاندشت کار گذاشته‌ شده است، تاکنون از 8 قلاده یوز مختلف شامل 2 ماده یوز، 4 توله و 2 یوز نر تصویربرداری شده است.

پناهگاه حیات‌وحش میاندشت و پارک ملی ضامن آهو یکی از بهترین مناطق زیست یوزپلنگ در کشور است و مولدترین زیستگاه یوز آسیایی محسوب می‌شود.

انتهای خبر/

 

ادامه مطلب

نوشته شده در : یک شنبه 8 آذر 1394  ساعت :12:02 AM   |   توسط :هادی نظرات (0)

بدرالدین جاجرمی

ملک​ الشعرا بدرالدین بن عمر جاجَرمی از شاعران معروف قرن هفتم هجری قمری است .وی بدر یا بدر جاجرمیتخلص نموده  و در ابیاتش نیز دیده می شود:

جاهی و مرادی و مکانی و غنایی

در حضرت تو بدر یقین است که یابد

برسد به مقصد عز که تو روضه عطایی

چو رسید بدر شاعر به سعادت قبولت

 

انتساب او به جاجرم خراسان هم در اشعارش دیده می شود:

طریق جهل سپرد و کناه کرد مدام

منزها صمدا گرچه بدر جاجرمی

از حق بخاه ای کامران جرم و گناه آن گدا

چو بدر جاجرمی نهان دارد گناه بی کران

یکی چو عقل متین و یکی چو جان شیرین

به فر تربیتت شعر بدر جاجرمی است

 

تربیت وی در ادب و شعر نیز در خراسان انجام شد و سپس از آن جا به اصفهان رفت.  وی اندکی پس از مرگمجد همگر ، در سال 686 هجری قمری  چشم از جهان فرو بست.

پسر بدرالدین یعنی محمد ، از فضلای اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم بوده است  و معاصر حمد الله مستوفی و خواجوی کرمانی بوده.

 
 
 

بدر در اصفهان با مجد الدین بن همگر شیرازی و امامی هروی آشنا شد و با آن ها معاشرت نمود و در محضر مجد که از او بزرگتر بود ، شاگردی نمود .  

بدر الدین جاجرمی در تاریخ فوت مجد همگر این ماده تاریخ را سرود :

هفده بگذشته بد ز ماه صفر

سال هشتاد بود و ششصد و شش

منبع فضل مجد دین همگر

که شد از اصفهان به دار بقا

 

خود بدرالدین هم اندکی بعد از این تاریخ وفات یافت و فخری اصفهانی در فوت امامی ، مجد و بدر چنین گفت:

مجد همگر که بود صدر کفات

شیخ اصحاب امامی هروی

در سپاهان چو در رسید ممات

بدر جاجرمی آن نکو سیرت

بدو مه یافتند هر سه وفات

در ثمانین و ست و ستمائه

 

 
 
 

صنایع شعری که وی به کار گرفته عبارتند از : متقاطع ، رَدُّ الصدر علی العَجُز ، رد العجز علی الصدر ، متشابک ، تقسیم ، مسجع ، تسمیط ، سؤال و جواب ، تجنیس ، توشیح و ...

وی به تصنع در سخن خویش بسیار متمایل بوده است و در این فن ، سرآمد اهل زمان شمرده می شده است.

قصاید مصنوع او بیشتر به خاطر صنعت ساخته می شد و معمولا از لطافت خالی بوده است . صرف نظر از قصاید مصنوع او ، باقی قصایدش به شیوه شاعران خراسانی قرن ششم  و هم پایه شاعران اواخر قرن ششم هستند .

غزل های او بسیار متوسط و در ردیف غزل های شاعران پیش از انوری هستند.

 
 
 

دیوان بدر جاجرمی را نزدیک به چهار هزار بیت تخمین زده اند و پسرش محمد ، قسمت بزرگی از اشعار او را از قصیده و قطعه و غزل و رباعی در نعت خدا و منقبت پیامبر و مدایح و انواع صنایع شعری آورده است.

 

 

ادامه مطلب

نوشته شده در : جمعه 29 آبان 1394  ساعت :11:31 PM   |   توسط :هادی نظرات (0)

تعداد صفحات : 5   12345

درباره ما

با عرض سلام در این وبلاگ سعی می شود تا حد امکان به معرفی جاجرم و موقعیت توریستی این شهر باستانی پرداخته شود

بایگانی

آمار بازدیدها

  • کل بازديد : 12149
  • تعداد کل مطالب : 24
  • تعداد کل نظرات : 0
  • تاریخ ایجاد وبلاگ : پنج شنبه 2 مهر 1394 

تماس با ما

پست الکترونيکي : hadie1394@gmail.com
وب سایت :

خبرنامه