در هفته های اول بهبودی، باید از موارد زیر اجتناب کنید:
بلند کردن اجسام سنگین
زور زدن در هنگام اجابت مزاج
دویدن
هر نوع فعالیت فیزیکی سنگین
باید از نشستن طولانی مدت بدون تحرک خودداری کنید.
پزشک متخصص بواسیر روشهای مختلفی را (داروهای بدون نسخه یا داروهای تجویز شده) برای کمک به کنترل درد توصیه می کند. به عنوان مثال ممکن است ایبوپروفن را پیشنهاد کند:
برای کاهش فشار ناشی از مدفوع سفت، نرم کننده های مدفوع، ملین یا ترکیبی از هر دو در هفته اول بعد از عمل هموروئید توصیه می شود.
برای کمک به کنترل درد و خارش مقعد، حمام سیتز توصیه می شود.
پیاده روی آرام و ورزش سبک در دوره نقاهت بعد از عمل هموروئید باعث افزایش گردش خون و جلوگیری از تجمع خون در بافت های آسیب دیده می شود.
استفاده از پماد آنتی هموروئید و کرم های ضد خارش و ترمیم کننده
رژیم های غذایی سرشار از فیبر به نرم شدن مدفوع و کاهش درد کمک می کند.
در روز اول، پس از عمل بواسیر، فقط مصرف مایعات توصیه می شود.
غذاهای با فیبر بالا از جمله میوه های تازه، غلات کامل و سبزیجات توصیه می شود.
برای جلوگیری از بروز یبوست، بیماران باید از مصرف مواد غذایی مثل لبنیات، گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده اجتناب کنند.
اگر نیاز به نشستن دارید، از یک بالشت دوناتی شکل برای نشستن استفاده کنید. (مقاله چگونگی نشستن صحیح مبتلایان به بواسیر(هموروئید) را مطالعه کنید)
در طول دوران نقاهت بعد از عمل بواسیر به مقدار کافی آب بنوشید (هشت فنجان یا بیشتر در روز)
پس از عمل لیزر بواسیر، تا حدود 4 ساعت نباید چیزی بخورید یا بنوشید. پس از این مدت، برای جلوگیری از یبوست، تهوع و استفراغ، با مایعات و غذاهای ملایم مانند برنج ساده، موز، سس سیب و غیره شروع کنید.
درمان هموروئید با لیزر یک روش کم تهاجمی است که معمولاً باعث درد یا ناراحتی قابل توجهی نمی شود. پس از عمل، با از بین رفتن بیهوشی کمی ناراحتی یا درد وجود دارد، اما موقتی بوده و پس از چند ساعت برطرف می شود.
بعد از عمل بواسیر چند روز باید استراحت کرد
در صورت انجام عمل جراحی سنتی بواسیر مجبور خواهید بود مدتی از محل کار خود مرخصی بگیرید یا از خانه کار کنید.
1-2 هفته باید تا حد امکان در خانه به استراحت بپردازید. بستگی به سلامت عمومی شما و ماهیت شغلتان دارد.هر زمان که احساس خستگی کردید استراحت کنید.
در صورت درمان بواسیر با لیزر نهایتاً یک روز بعد از عمل بواسیر استراحت لازم است و فرادی همان روز می توانید به سرکار خود بروید.
پس از گذشت چند هفته، باید بتوانید بدون مشکل به فعالیت های روزمره خود بازگردید.
خم شدن، بلند کردن وسایل سنگین، چمباتمه زدن یا نشستن طولانی مدت باعث ایجاد درد می شود.
چند روز اول نقاهت بعد از جراحی هموروئید، باید تا حد امکان فعالیت های سنگین را محدود کنید.
در چند روز اول پس از جراحی، که درد و ناراحتی بسیار شدید خواهد بود، اکیداً توصیه می شود که افراد رانندگی نکنند. مصرف داروهای مسکن و خواب آور نیز نشانه ای است که بیماران باید از رانندگی اجتناب کنند.
بواسیر داخلی که در قسمت تحتانی رکتوم ایجاد می شود و
بواسیر خارجی که در زیر پوست اطراف مقعد ایجاد می شود.
بواسیر خارجی دردناک تر است، زیرا پوست روی آن تحریک می شود. اگر لخته خون در داخل بواسیر خارجی ایجاد شود، درد می تواند ناگهانی و شدید باشد. ممکن است بیرون زدگی یا گوشت اضافه مقعدی هم ایجاد شود . لخته خون اگر حل شود، پوست اضافه به شکل برچسب پوستی باقی می ماند که باعث خارش یا تحریک می شود.
بواسیر داخلی معمولاً بدون درد است، حتی زمانی که خونریزی می کند. برای مثال، ممکن است خون قرمز روشن را روی دستمال توالت ببینید بدون اینکه دردی حس کنید. بواسیر داخلی همچنین ممکن است پرولاپس شود یا بیرون بزند. هنگامی که بواسیر بیرون می زند، می تواند مقادیر کمی مخاط و ذرات ریز مدفوع را جمع کند که باعث تحریک و خارش می شود. پاک کردن مداوم برای کاهش خارش می تواند مشکل را بدتر کند.
معرفی روش های درمان بواسیر
اگر به دنبال درمان و تسکین فوری درد بواسیر در خانه هستید، ما با ارائه برنامههای درمانی متناسب با نیازهای شما به تسکین و کاهش درد کمک میکنیم. بواسیر یا هموروئید میتواند با درد و ناراحتی زیادی همراه باشد و گاهی تحمل این درد برای افراد مبتلا سخت است. اما برای کاهش علائم و درد هموروئید چه باید کرد؟
برای این منظور میتوان از روشهای دارویی و درمان خانگی بواسیر استفاده کرد که در مراحل اولیه بیماری گاهی موثر است. البته نمیتوان انکار کرد که تنها راه برای تسکین علائم و درمان بواسیر، روشهای پزشکی و جراحی ست. در جدول زیر انوع روش های درمان بواسیر (جراحی و غیر جراحی) را بررسی می کنیم:
توجه داشته باشید که اگر بعد از یک هفته درمان بواسیر با روش های خانگی، دارو و پماد، علائم بیماری بهتر نشد یا کاهش پیدا نکرد، باید برای درمان پزشکی اصولی مثل عمل بواسیر با لیزر و یا جراحی بواسیر اقدام نمایید.
درمان فوری درد بواسیر در خانه بدون جراحی
درمان فوری هموروئید
درمان خانگی بواسیر در زنان و مردان چیست؟
اگر به تازگی علائم بواسیر را در خود مشاهده می کنید، برای کاهش درد بواسیر و خارش آن، یا برای جلوگیری از پیشرفت علائم، میتوانید کارهای زیر را در خانه انجام دهید:
بسیاری از این نکات به درمان یبوست کمک می کند و درمان بواسیر را آسان تر می کند و یا اینکه ممکن است از تشکیل توده بواسیر جلوگیری کند. راه های درمان سریع بواسیر در خانه را در ادامه بررسی می کنیم:
وازلین برای درمان بواسیر
استفاده از وازلین برای درمان بواسیر می تواند در کاهش سوزش و خارش مقعد کمک کننده باشد. یبوست عامل اصلی ایجاد بواسیر بوده که باعث سفت و خشک شدن مدفوع می شود، عبور مدفوع سفت و سخت نیز در حین اجابت مزاج بسیار دردناک بوده و باعث تشدید علائم می شود. می توانید قبل از دفع، داخل مقعد و اطراف آن را با کمی وازلین چرب کنید تا موقع دفع درد کمتری داشته باشید.
حمام سیتز با نمک اپسوم
حمام سیتز (یک وان پلاستیکی کوچک که روی صندلی توالت قرار می گیرد)، می تواند به تسکین تحریک ناشی از هموروئید کمک کند.
حرکات ورزشی برای درمان بواسیر
انجام حرکات ورزشی و داشتن تحرک به عنوان مهم ترین اصل درمان سریع بواسیر در خانه پیشنهاد می شود. انجام یک سری تمرینات ورزشی مثل ورزش کگل برای بواسیر، باعث تقویت عضله پرینه و افزایش گردش خون در ناحیه مقعد می شود. همچنین ورزش منظم باعث بهبود عملکرد روده ها شده و از بروز یبوست نیز جلوگیری می نماید.
برای آشنایی بیشتر با بهترین و مضرترین ورزش ها برای درمان بواسیر مطلب: تاثیرات ورزش برای بواسیر را مطالعه نمایید.
مصرف فیبر
مصرف غذاهای حاوی فیبر میتواند تاثیر زیادی در بهبود بیماری شما داشته باشد، زیرا این مواد غذایی در نرم شدن مدفوع و افزایش حجم آن موثرند و میتوانند به درمان فوری درد بواسیر کمک کنند. از جمله مواد غذایی دارای فیبر میتوانیم به انواع سبزیجات، میوههای تازه، برنج سبوس دار، دانه کتان، حبوبات و گندم اشاره کنیم. در صورتی که به هر دلیلی قادر به مصرف این مواد غذایی نیستید و یبوست مزمن دارید، میتوانید از ملینهای گیاهی مثل اسفرزه استفاده نمایید.
این غذاها به نرم شدن مدفوع و آسان شدن حرکات روده کمک میکنند و درد هنگام دفع را کاهش میدهند. رژیم غذایی نقش مهمی در درمان و پیشگیری از هموروئید ایفا میکند.
بهترین قرص، پماد و دارو برای درمان بواسیر
به دنبال پماد و شیاف آنتی هموروئید باشید که حاوی هیدروکورتیزون هستند. دارویی که به کاهش تورم، خارش و سوزش کمک میکند. یکی از بهترین پمادهایی که به عنوان مسکن برای درد بواسیر توصیه میشود، پماد آنتی هموروئید و ام جی است. این پماد قادر است علائم این بیماری از جمله درد و سوزش ناشی از آن را به سرعت کاهش دهد.
مصرف قرصها و داروی بواسیر با افزایش قدرت وریدها و افزایش گردش خون در درمان بواسیر موثر هستند. همچنین مسکنهای بدون نسخه ممکن است تا حدودی علائم را تسکین دهند. داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی، مانند ایبوپروفن، میتوانند به کاهش تورم نیز کمک کنند. فقط به یاد داشته باشید، اگر هموروئید شما خونریزی میکند، مسکنهایی مانند آسپرین میتوانند خونریزی را شدیدتر کنند.
غذاهای کم فیبر که می توانند باعث ایجاد یا بدتر شدن یبوست و منجر به هموروئید شوند عبارتند از: شیر، پنیر، بستنی و سایر غذاهای لبنی. گوشت. غذاهای فرآوری شده مانند گوشت ساندویچ، پیتزا، غذاهای منجمد و سایر فست فودها.
درد، حساسیت، خونریزی مقعدی و خارش شدید همراه با هموروئید اغلب علائم رایج برای همه افرادی است که به این عارضه گرفتارند.
این وریدهای متسع یا متورم در مقعد و قسمتهای تحتانی رکتوم که به عنوان توده هم شناخته میشوند، در صورت عدم درمان میتوانند لخته یا برآمده شوند و به طور بالقوه نیاز به جراحی دارند.
خوشبختانه، برخی از مواد غذایی می توانند به کاهش علائم کمک کنند و حتی در وهله اول به جلوگیری از ایجاد توده کمک می کنند.
معمولاً بعد از ابتلا به بواسیر و تلاش برای درمان آن و یا حتی بعد از درمان، در مورد سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی مخصوص بواسیر این دو نکته را زیاد خواهید شنید:
فیبر بیشتری بخورید. “هیدراته بمانید.”
این توصیه ای است که همه در مورد هموروئید دریافت می کنند. اما واقعاً به جز این دو مورد برای صرف وعده های غذایی چه باید کرد؟ کدام مواد غذایی باعث تشدید بواسیر می شوند و مضر هستند و کدام غذاها مفید هستند؟
در ادامه خوراکی ها و مواد غذایی که به درمان بواسیر کمک می کنند و آنهایی که مضر هستند را معرفی میکنیم تا اگر به تازگی به این عارضه دچار شده اید از پیشرفت بیماری پیشگیری کنید و یا اگر در دوران نقاهت بعد از عمل بواسیر هستید، با شناخت مواد غذایی مفید و مضر برای بواسیر، برای پیشگیری از عود مجدد بواسیر رژیم غذایی خود را کنترل نمایید.
فیبر نامحلول همان چیزی است که مادربزرگ شما آن را “علوفه” می نامد. حل نمی شود (اگر یک تکه کرفس را در آب بیندازید، فقط همانجا می نشیند.) فیبر نامحلول کمک می کند تا همه چیز در سیستم گوارش حرکت کند و از آن خارج شود و مواد شیمیایی موجود در روده شما متعادل شود.
بسیاری از غذاهایی که «پر فیبر» هستند، هر دو نوع را دارند.
بیشتر بزرگسالان باید 21 تا 38 گرم فیبر در روز دریافت کنند، بهتر است حدود یک سوم آن محلول باشد.
دریافت یکباره فیبر بیش از حد برای درمان هموروئید یا پیشگیری از آن، می تواند باعث ایجاد گاز و نفخ شود، بنابراین اگر به آن عادت ندارید، هر بار کمی فیبر به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همچنین باید مایعات بیشتری بنوشید تا به بدنتان در استفاده از این فیبر کمک کنید: 8 تا 10 لیوان بزرگ (حداقل نیم گالن) آب در هر روز.
مایعات
هیدراته نگه داشتن مدفوع کمک می کند مدفوع نرم تر و راحت تر دفع شود.اینکه چقدر آب باید بنوشید به سن، جنس و سطح فعالیت شما بستگی دارد. مطمئن شوید که حداقل 8 لیوان آب را در روز می نوشید.
لوبیا، عدس و آجیل
فقط 1/2 فنجان از خانواده حبوبات مانند لوبیا (لوبیا چشم بلبلی- چیتی- لوبیا قرمز) برای دریافت حدود یک سوم از نیاز روزانه شما به فیبر کافیست. بین 7 تا 10 گرم فیبر (هم محلول و هم نامحلول) خواهد داشت.
20 عدد بادام حدود 3 گرم فیبر دارد. به جای استفاده از گوشت در سوپ، لوبیا را اضافه یا جایگزین کنید. همچنین می توانید از لوبیا، عدس، نخود و مغزها در سالاد استفاده کنید.
دانه ها
نان های سفید، پاستا و کراکر را مصرف نکنید به جای آن نان پخته شده با سبوس، گندم سیاه، آرد ذرت سنگی شده یا چاودار جایگزین کنید تا مقدار فیبر نامحلول دریافتی را افزایش دهید. جو پخته شده به شما فیبر محلول نیز می دهد.
به جای یک نان شیرین سفید ساده برای صبحانه، یک بسته جو دوسر فوری بخورید (با دو برابر فیبر بیشتر)
سبوس جو یا جوانه گندم را روی سالاد و سوپ بپاشید.
بهترین میوه برای درمان بواسیر + سبزیجات
سبزیجات چلیپایی شامل کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، کلم پیچ، تربچه و شلغم هستند
در حالی که آنها عمدتاً به دلیل خواص ضد سرطانی خود شناخته شده اند، مقدار قابل توجهی از فیبر نامحلول را نیز ارائه می دهند
کنگر فرنگی مملو از فیبر است و 128 گرم آن حاوی حدود 7 گرم فیبر است
میوه هایی که دارای پوست نازکی هستند مثل سیب، گلابی و آلو را با پوست بخورید. این میوه ها فیبر نامحلول و همچنین ترکیباتی به نام فلاونوئیدها دارند که می توانند به کنترل خونریزی هموروئید کمک کنند.
انواع توت ها، انگور، کلم پیچ و سایر سبزی های تیره و برگ دار به طور کلی سرشار از فلاونوئیدها هستند (هرچه تازه تر، بهتر)
یک گلابی متوسط تقریباً 6 گرم فیبر دارد که 22 درصد از نیاز روزانه شما به فیبر را تامین می کند. حتماً این میوه را با پوست بخورید.
سیب مانند گلابی، دارای مقدار قابل توجهی فیبر است. به عنوان مثال، یک سیب متوسط تقریباً 5 گرم فیبر دارد.
از پختن زیاد سبزیجات تا حدی که رنگ آنها کمرنگ شود خودداری کنید.بهترین راه برای گنجاندن سبزیجات ریشهدار در رژیم غذایی، برشته کردن، بخارپز کردن، تفت دادن یا آب پز کردن آنها با پوست است.
یک وعده میوه اغلب برای حداقل 10 درصد فیبر روزانه (معمولاً 3 تا 4 گرم) مفید است. یک فنجان سبزیجات برگ دار مثل کلم بروکلی، کلم بروکسل، کدو حلوایی زمستانی یا نخود سبز 4 تا 5 گرم فیبر به شما می دهد.
برخی از سبزیجات و میوه ها دارای فیبر و مقدار زیادی آب هستند:بیش از 90٪ هندوانه، خیار، کرفس و فلفل دلمه ای عمدتاً آب است.
عادت کنید که میوه یا سبزی را به وعده های خود اضافه کنید، مانند انواع توت ها یا موز، تکه های سیب در سالاد، اسفناج در املت یا کدو سبز رنده شده در ماست.
برای میان وعده از میوه های خشک مانند انجیر، زردآلو و خرما استفاده کنید. دسرهای شیرین پخته شده را با میوه تازه (توت فرنگی خام به جای تارت توت فرنگی) جایگزین کنید.
خوردن چه چیزهایی برای بواسیر ضرر دارد
غذاهایی که فیبر کمی دارند می توانند یبوست (و در نتیجه هموروئید) را بدتر کنند، بنابراین بهتر است میزان مصرف آنها را محدود کنید:
نان سفید و نان شیرینی
شیر، پنیر و سایر لبنیات
گوشت
غذاهای سرخ شده، ادویه دار و فرآوری شده مانند غذاهای منجمد و فست فود
مکمل های آهن می توانند باعث یبوست و سایر مشکلات گوارشی شوند، بنابراین قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
الکل و نوشیدنی کافئین دار
آیا خرما برای بواسیر ضرر دارد
خیر، خرمای خشک شده و خرماهای پر فیبر نیز می توانند به درمان پرزها و کاهش علائم بواسیر کمک کنند. خرما دارای فیبر است و به تمیز کردن روده ها کمک می کند.
آیا ماست برای بواسیر ضرر دارد
محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست سرشار از لاکتوز هستند که می تواند پوست ناحیه مقعد را تحریک کند. بنابراین بهتر است در دوره درمان هموروئید مصرف آن را محدود کنید
متورم شدن سیاهرگ های راست روده یا بواسیر پس از زایمان (طبیعی) برای زنان امری رایج است. رحم در حال رشد به ورید بزرگی که خون را از پاها به سمت قلب میبرد، فشار میآورد. یبوست دوران بارداری نیز به ایجاد بواسیر پس از زایمان کمک می کند. نشستن در حمام سیتز و مصرف مسکن های بدون نسخه یا داروی هموروئید می تواند در درمان خانگی بواسیر بعد از زایمان طبیعی کمک کننده باشد.
بواسیر یا هموروئید چیست؟
بواسیر وریدهای متورم در راست روده (ته روده بزرگ) است. هنگامی که این رگ های خونی متورم می شوند، یک توده نرم یا گاهی سفت را در داخل راست روده یا اطراف مقعد خود احساس خواهید کرد.
هموروئید می تواند به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک انگور باشد و ممکن است خارش یا درد داشته باشد. گاهی اوقات باعث خونریزی مقعدی می شود، به خصوص زمان اجابت مزاج.
بواسیر می تواند علائم مختلفی ایجاد کند، از جمله:
خونریزی در هنگام اجابت مزاج
تورم
خارش
برای آشنایی بیشتر با هموروئید و نحوه درمان آن، مقاله درمان سریع بواسیر را بخوانید.
علت بواسیر بعد از زایمان چیست؟
زنان باردار وزن اضافی نگهداری از کودک خود را روی شکم و لگن خود دارند. این امر بازگشت خون از ناحیه لگن را سخت می کند.
بسیاری از زنان باردار به دلیل موارد زیر یبوست یا کمتر از سه بار در هفته اجابت مزاج دارند:
تغییرات هورمونی که بر دستگاه گوارش تاثیر می گذارد
تغییر رژیم غذایی در دوران بارداری
تحرک و فعالیت کمتر
آهن بیش از حد به دلیل مصرف مکمل های آهن
کودک در حال رشد به روده های مادر فشار می آورد و بر هضم غذا تاثیر می گذارد
یبوست بعد از زایمان نیز شایع است. در بسیاری از زنان، این امر میتواند ناشی از ترکیبی از تغییر هورمونها، داروهای ضد درد، کمآبی بدن، یا ترس از درد ناشی از هموروئید باشد.
هموروئید می تواند با زور زدن و یبوست بدتر شود. اگر در دوران بارداری هموروئید دارید، احتمالاً هموروئید پس از زایمان را تجربه خواهید کرد.
هموروئید در سه ماهه سوم بارداری و یک ماه پس از زایمان شایع است.در مطالعه ای که روی ۲۸۰ زنی که زایمان طبیعی داشتند، انجام شد، ۴۳ درصد هموروئید داشتند.
معمولاً هموروئید هایی که در دوران بارداری ایجاد شده اند، پس از زایمان خود به خود از بین می روند، به خصوص اگر بتوانید از یبوست جلوگیری کنید (با چند نکته ساده که در زیر ذکر شده است).
گاهی اوقات هموروئید بعد از بارداری از بین نمی رود. حدود ۴۰ درصد از زنان پس از زایمان دچار هموروئید یا پارگی های کوچک در مقعد خود می شوند که به آن شقاق می گویند.
اگر هموروئید پس از زایمان به خودی خود از بین نرفت، چند کار وجود دارد که می توانید برای درمان آن انجام دهید.
چرا بواسیر بعد از زایمان بسیار شایع است؟
بارداری به چند دلیل احتمال ابتلا به هموروئید را افزایش می دهد:
رحم در حال رشد به ورید تحتانی فشار می آورد که خون را از پاهای شما به سمت قلب می برد. این فشار جریان خون را از نیمه پایینی بدن کاهش می دهد. فشار ناشی از کندی خون به وریدهای اطراف راست روده فشار می آورد و آنها را متورم می کند.
در عین حال، افزایش هورمون پروژسترون دیوارههای سیاهرگها را شل میکند و تورم آنها را آسانتر میکند. پروژسترون همچنین با کند کردن حرکت غذای هضم شده از طریق دستگاه گوارش (معده و روده) به یبوست کمک می کند. هنگامی که مدفوع آهسته تر حرکت کند، آب بیشتری از مدفوع گرفته می شود و باعث سفت شدن آن می شود.
یبوست (یکی دیگر از شکایات رایج در دوران بارداری) می تواند باعث هموروئید یا بدتر شدن آن شود. زور زدن منجر به هموروئید می شود. فشار شدیدی که در حین زایمان طبیعی دارید نیز می تواند در ایجاد هموروئید بعد از زایمان نقش داشته باشد.
هموروئید پس از زایمان چگونه درمان می شود؟
۱- برای تسکین موقت درد، میتوانید از استامینوفن یا ایبوپروفن حتی اگر در دوران شیردهی هستید استفاده کنید. فقط مراقب باشید بیش از دوز توصیه شده روی بسته مصرف نکنید. از آنجایی که آسپرین با سندرم ری در کودکان مرتبط است، بهتر است در دوران شیردهی از مصرف آن اجتناب کنید.
۲- بعد از هر بار اجابت مزاج، از دستمال مرطوب مرطوب شده با فندق جادوگر استفاده کنید که فقط برای افراد مبتلا به هموروئید ساخته شده است.
۳- همچنین میتوانید بعد از اجابت مزاج دوش بگیرید و در حمام سیتز چند بار در روز به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بنشینید.
۴- از کرم ها، پمادها، پدها و شیاف های هموروئید با مشورت پزشک خود استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که بیشتر این محصولات برای یک هفته یا کمتر استفاده می شوند. استفاده طولانی مدت از آنها ممکن است علائم هموروئید را بدتر کند.
۵- راه دیگر برای تسکین آرامش این است که چند بار در روز یک کیسه یخ (با پوششی نرم) روی آن ناحیه نگه دارید. یخ ممکن است تورم و ناراحتی را کاهش دهد.
ممکن است درمان های سرد و گرم را جایگزین کنید. با یک کیسه یخ شروع کنید و سپس در یک حمام سیتز گرم بنشینید.
چگونه می توان از بواسیر پس از زایمان جلوگیری نمود؟
یکی از راه های پیشگیری از بواسیر، پیشگیری از یبوست است:
یک رژیم غذایی با فیبر بالا با مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل و لوبیا مصرف کنید. اگر غلات باعث ایجاد گاز و نفخ می شود، فیبر را به آرامی به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
شش تا هشت لیوان در روز آب بنوشید، اگر ادرارتان زرد تیره است، معمولاً نشانه این است که باید آب بیشتری بنوشید.
۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی در هفته را هدف گذاری کنید. ورزش منظم به خواب بهتر کمک می کند، استرس را کاهش می دهد و سطح انرژی را افزایش می دهد.
اگر یبوست دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید مکمل فیبر یا نرم کننده مدفوع مانند یک ملین را امتحان کنید یا خیر؟
یکی دیگر از راه های درمان یبوست، تمرینات روزانه کگل است. این تمرینات نه تنها ماهیچه هایی را که به ادرار کردن کمک می کند، بلکه عضلات اطراف راست روده را نیز تقویت می کند.
سعی کنید از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید تا فشار وارده بر رگ های راست روده کاهش یابد. زمانی که در حال شیردهی، مطالعه یا تماشای تلویزیون هستید، دراز بکشید.
وقتی مجبور به نشستن هستید، روی بالشتک های دونات شکل بنشینید.
این نکات در درمان خانگی بواسیر بعد از زایمان طبیعی، باید باعث کوچک شدن بواسیر شود. اگر بیش از یک هفته است که آنها را امتحان کرده اید و علائم بهبود نیافته است، باید به پزشک مراجعه کنید. در صورت احساس علائم زیر مراجعه و درمان فوری ضروری است:
⛔ اگر علائم بواسیر پس از یک هفته مراقبت خانگی بهبود نیافت باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
بواسیر یا هموروئید چیست؟
بواسیر یا هموروئید یک مشکل شایع است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. التهابات دردناک در مقعد می تواند موجب خارش مقعد، سوزش مقعد و یا حتی خونریزی مقعدی شود.
بواسیر با متورم شدن سیاهرگ های مقعد در اثر فشار، یبوست و زور زدن به شکل برجستگی هایی ظاهر می شود. ممکن است دردناک باشد یا با خارش همراه باشد و گاهی اوقات خونریزی می کند. برخی از آنها خفیف هستند و ناراحتی قابل توجهی ایجاد نمی کنند. برخی دیگر بزرگ و بسیار دردناک هستند.
دو نوع هموروئید داخلی و خارجی وجود دارد:
بواسیر داخلی: در داخل راست روده ایجاد می شود و باعث مشاهده خون در مدفوع می شود
بواسیر خارجی: بواسیر همچنین می تواند در پوست بیرونی مقعد ایجاد شود و با درد و خارش همراه باشد. اگر بواسیر خارجی تحریک شود ممکن است متورم شده و خونریزی کند.
درمان خانگی بواسیر در مراحل اولیه بیماری ممکن است موثر باشد. اما در صورتی که هموروئید پیشرفت کرده باشد و گوشت اضافه مقعد ناشی از بواسیر بیرون زده باشد، باید برای درمان بواسیر و پیشگیری از عوارض درمان نکردن بواسیر، به دکتر متخصص بواسیر مراجعه نمایید. در ادامه با هم بررسی می کنیم که اگر بواسیر درمان نشودچه اتفاقی می افتد و ۱۰ مورد از عوارض آن را ذکر می کنیم:
اگر بواسیر درمان نشود چه عوارضی دارد
بواسیر خارجی، به ویژه، اگر درمان نشود می تواند به شدت دردناک باشد و نشستن، راه رفتن و حتی فعالیت های روزانه را مختل کند.
به طور کلی، هموروئید خطرناک نیست و می توان منتظر ماند و دید که آیا با درمان خانگی برطرف می شود یا خیر؟ با این حال، گاهی اوقات، عوارض مربوط به بواسیر درمان نشده مثل خطر خونریزی بیش از حد ناشی از هموروئید وجود دارد:
۱- لخته شدن خون
هموروئید ترومبوزه یک هموروئید خارجی است که در داخل آن لخته خون ایجاد می شود. این نوع هموروئید بسیار دردناک است و درد می تواند تا چند روز ادامه داشته باشد. بواسیر ترومبوز شده به شکل یک توده متورم بنفش یا آبی دیده می شود.
۲- برچسب های پوستی
با از بین رفتن لخته در بواسیر ترومبوز شده، پوست مقعد کمی شل می شود و می تواند ناراحت کننده باشد. حرکات منظم روده و پاک کردن ناحیه باعث تحریک پوست و ایجاد برچسب و مشکلات پوستی مثل اسکین تگ میشود.
۳- کم خونی
به نقل از سایت toplinemd
بواسیر اغلب در حین اجابت مزاج خونریزی می کند. اگر درمان نشود، خونریزی می تواند مکرر و شدیدتر شود. خونریزی بیش از حد می تواند منجر به کم خونی شود، وضعیتی که با کمبود گلبول های قرمز سالم مشخص می شود. کم خونی می تواند باعث خستگی، ضعف و سایر مشکلات جسمانی شود.
اگر خونریزی مقعدی دارید، باید تحت معاینه پزشک قرار بگیرید. ممکن است نشانه چیزی جدی تر از هموروئید باشد.
۴- پرولاپس شدن هموروئید
هموروئید پرولاپس در معرض خطر از دست دادن خون رسانی به دلیل فشار عضلانی است و با درد زیادی همراه است. از دست دادن جریان خون می تواند منجر به مرگ بافت ناحیه شود.
۵- ترشحات از مقعد که خون نیستند
خروج ترشحات چرکی و عفونت از مقعد که الزاماً هم خون نیستند، ممکن است باعث ایجاد بیماری های دیگری مثل فیستول مقعدی شود.
۶- ایجاد یک توده بزرگ و سفت در داخل یا اطراف مقعد
بیرون زدگی بواسیر که به شکل یک زائده و گوشت اضافه مقعدی ایجاد می شود در صورت عدم درمان بواسیر، همیشه باقی می ماند و باعث تحریک و درد هنگام اجابت مزاج خواهد شد. تنها راه برای برداشتن این زائده های بیرون زده عمل بواسیر یا جراحی با لیزر هموروئید می باشد.
۷- شقاق مقعد
تحریک مزمن و ضربه ناشی از هموروئید درمان نشده می تواند منجر به ایجاد شقاق مقعدی شود (پارگی های دردناک در پوشش مقعد) شقاق مقعدی باعث ناراحتی بیشتر می شود و می تواند منجر به خونریزی در حین حرکات روده شود.
۸- افزایش خطر ابتلا به عفونت
سالها زندگی با هموروئید درمان نشده نیز ممکن است خطر عفونت را افزایش دهد زیرا میتواند به زخم باز تبدیل شود و عفونی شود. در نتیجه منجر به عوارض شدیدتر شده و نیاز به آنتی بیوتیک می باشد.
۹- پریشانی روانی
زندگی طولانی مدت با هموروئید درمان نشده می تواند باعث استرس عاطفی، اضطراب و افسردگی به دلیل درد مداوم، ناراحتی و خجالت شود.
۱۰- اختلال در کیفیت زندگی
درد، ناراحتی و بدتر شدن علائم می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت کلی زندگی فرد تاثیر بگذارد و توانایی آنها را برای شرکت در فعالیت های روزانه محدود کند و منجر به کناره گیری اجتماعی شود.
آیا بواسیر خود به خود درمان می شود؟
معمولاً به ندرت پیش می آید که بواسیر خود به خود خوب شود، اگر بواسیر درجه ۱ در مراحل اولیه باشد با کنترل یبوست و مصرف فیبر کافی می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. اگر پس از یک هفته با روش های خانگی علائم بواسیر بهبود پیدا نکند باید برای درمان پزشکی اقدام کنید.
درمان با لیزر بواسیر که جایگزین روش های دردناک جراحی شده بهترین گزینه برای درمان قطعی بواسیر در مدت زمان کم و بدون هیچ عوارضی می باشد.
چه مدت طول می کشد تا هموروئید بدون درمان از بین برود؟
مدت زمان مشخصی برای درمان خود به خودی هموروئید وجود ندارد. بواسیرهای کوچک ممکن است بدون هیچ درمانی ظرف چند روز از بین بروند. هموروئیدهای خارجی بزرگتر ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا بهبود یابد و باعث درد و ناراحتی زیادی شود. اگر هموروئید در عرض یک هفته برطرف نشد، بهتر است برای درمان اصولی تر اقدام کنید.
هموروئید یک بیماری شایع و قابل درمان است. نادیده گرفتن هموروئید یا تاخیر در درمان می تواند منجر به عوارض، افزایش ناراحتی و ناراحتی روانی شود. اگر علائم هموروئید را تجربه می کنید، ضروری است که به سرعت توسط پزشک متخصص معاینه شوید. مداخله زودهنگام و مدیریت مناسب باعث راحت تر شدن روند درمان و بهبودی سریع تر شود.
تنها در برخی موارد که هموروئید خفیف است و هنوز پیشرفت نکرده، اگر بیمار متوجه شود، ممکن است در مراحل اولیه با پماد و یا درمان های خانگی خودش خوب شود. اما در بیشتر موارد به دلیل نشانه های پنهان این بیماری، فرد دیرتر و هنگامی متوجه بواسیر می شود که بیماری پیشرفته شده و باید با روش های پزشکی مثل جراحی یا لیزر درمان شود.
علائم هموروئید خارجی
بواسیر داخلی و خارجی
درد یا ناراحتی در اطراف مقعد یا راست روده
خونریزی هنگام اجابت مزاج
خارش یا سوزش در اطراف مقعد
تورم یا توده در اطراف مقعد
نشت و بی اختیاری مدفوع همراه با مخاط
اگر هر یک از این علائم را دارید، برای تشخیص مناسب به پزشک هموروئید مراجعه کنید.
پزشک متخصص بواسیر می تواند بواسیر خارجی را با انجام معاینه فیزیکی تشخیص دهد. همچنین ممکن است از پروکتوسکوپ یا آنوسکوپ که یک لوله کوچک با نور و دوربین است برای بررسی داخل مقعد و راست روده استفاده کنند. در برخی موارد، کولونوسکوپی ممکن است برای رد سایر بیماری ها مانند سرطان کولورکتال ضروری باشد.
پیشگیری از هموروئید خارجی
در حالی که هموروئید خارجی قابل درمان است، بهتر است در وهله اول با انجام اقدامات زیر از بروز آنها جلوگیری شود:
برای جلوگیری از یبوست و زور زدن در حین اجابت مزاج از رژیم غذایی پر فیبر استفاده کنید.
مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید.
برای تقویت حرکات روده و بهبود گردش خون به طور منظم ورزش کنید.
از نشستن طولانی مدت بخصوص روی سطوح سخت خودداری کنید.
بهداشت را رعایت کنید: پاک کردن ملایم و کامل بعد از اجابت مزاج و حمام منظم
از بلند کردن اجسام سنگین که میتوانند به ناحیه رکتوم فشار وارد کنند، خودداری کنید.
درمان هموروئید خارجی
اگر هموروئید خارجی برای شما تشخیص داده شده است، چندین گزینه درمانی در دسترس است. در حالی که درمانهای خانگی ممکن است تسکین موقتی ایجاد کنند، اما راهحل بلندمدت نیستند و درمان قطعی محسوب نمی شوند.
برخی از گزینه های درمان هموروئید خارجی شامل موارد زیر است:
داروهای بدون نسخه: چندین داروی بدون نسخه برای درمان هموروئید خارجی وجود دارد که شامل کرم ها، پمادها و شیاف ها می شود. این داروها می توانند علائمی مانند درد، خارش و تورم را به طور موقت تسکین دهند.
اقدامات پزشکی: اگر علائم هموروئید خارجی شما شدید باشد و یا اینکه با استفاده از دارو و پماد بهبود پیدا نکرده است، باید برای درمان پزشکی که شامل موارد زیر است اقدام کنید:
بستن نوار لاستیکی: یک نوار لاستیکی در اطراف پایه هموروئید قرار می گیرد تا جریان خون را قطع کند و باعث کوچک شدن و افتادن هموروئید شود.
اسکلروتراپی: یک محلول شیمیایی به بواسیر تزریق می شود که باعث کوچک شدن آن می شود.
انعقاد مادون قرمز: از نور مادون قرمز برای انعقاد رگ های خونی در هموروئید استفاده می شود و باعث کوچک شدن آن می شود.
هموروئیدکتومی: در موارد شدید، ممکن است جراحی برای برداشتن هموروئید ضروری باشد.
تغییرات در سبک زندگی: علاوه بر درمان پزشکی، پزشک هموروئید شما ممکن است تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی را برای جلوگیری از عود مجدد بواسیر توصیه کند.
هموروئید خارجی می تواند ناراحت کننده و دردناک باشد، اما می توان با ترکیب مناسبی از درمان های خانگی و روش های پزشکی آن را درمان کرد. اگر علائم هموروئید خارجی را مشاهده کردید، برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به یک متخصص جراح عمومی مراجعه کنید.
عفونتهای انگلی و باکتریایی که باعث اسهال خونی میشوند بسیار مسری هستند. اگر غذایی بخورید که توسط فرد مبتلا به اسهال خونی تهیه شده باشد، ممکن است به اسهال خونی مبتلا شوید.
به عنوان مثال، اگر فردی که غذای شما را درست کرده بیمار باشد و دستهای خود را به درستی نشسته باشد، ممکن است به اسهال خونی مبتلا شوید. یا اگر چیزی را که انگل یا باکتری روی آن است، مانند دستگیره توالت یا سینک، لمس کنید، میتوانید به اسهال خونی مبتلا شوید. شنا در آبهای آلوده، مانند استخرها، یکی دیگر از راههای ابتلا به اسهال خونی است.
گاهی اوقات بدون اینکه بدانید، میکروب عامل اسهال خونی را برای مدت ها حمل می کنید. حتی اگر علائمی نداشته باشید، همچنان میتوانید عفونت را به افراد دیگر منتقل کنید.
. انتقال میتواند در موارد زیر رخ دهد:
تهیه غذا توسط کسی که دستهای خود را نمیشوید یا بهداشت ضعیفی دارد.
نوشیدن آب آلوده
تماس جنسی، به ویژه از طریق مقعد.
افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به اسهال خونی انگلی شدید هستند عبارتند از:
زنان در بارداری یا پس از زایمان
نوزادان
افرادی که کورتیکواستروئید مصرف میکنند
افرادی که دچار سوء تغذیه هستند
افرادی که سرطان دارند
اسهال خونی باکتریایی زمانی رخ میدهد که باکتریهای خارجی وارد بدن میشوند و عفونت شدید میشود. برخی از رایجترین باکتریهایی که باعث اسهال خونی باکتریایی میشوند عبارتند از:
شیگلا، که منجر به شیگلوز میشود.
سالمونلا، که باعث سالمونلا میشود.
کامپیلوباکتر، که باعث کمپیلوباکتریوز میشود.
اشریشیا کلی، که منجر به عفونت ای. کلی میشود.
آمیبیازیس زمانی رخ میدهد که یک انگل خاص وارد بدن شما شود.
آیا اسهال خونی مسری است؟
بله، اسهال خونی بسیار مسری است. اسهال خونی انگلی معمولاً از طریق غذا یا آب آلوده منتقل میشود. همچنین میتواند از طریق تماس جنسی دهانی و مقعدی نیز منتقل شود.
اسهال خونی چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک اسهال خونی را تشخیص میدهد. در مورد علائم شما سؤال میکند، معاینه فیزیکی انجام میدهد و آزمایشهایی را تجویز میکند.
اگر پزشک به اسهال خونی مشکوک شود، کشت مدفوع تجویز میکند. پزشک نمونه را به آزمایشگاه میفرستد. در آنجا، نمونه را از نظر وجود باکتری، انگل یا تخم انگل آزمایش میکنند. ممکن است مجبور شوید طی چند روز نمونههایی از مدفوع خود را تهیه کنید.
پزشک همچنین ممکن است سیگموئیدوسکوپی را توصیه کند. سیگموئیدوسکوپی میتواند به پزشک در تأیید تشخیص یا رد سایر علل و علائم شما کمک کند. در طول سیگموئیدوسکوپی، پزشک از یک اسکوپ مخصوص برای بررسی داخل روده بزرگ (سیگموئید) و رکتوم تحتانی استفاده میکند.
درمان اسهال خونی با قرص و دارو
سریعترین راه برای درمان اسهال خونی چیست؟ قرص و داروی اسهال خونی چیست؟
بیشتر افراد مبتلا به اسهال خونی باکتریایی نیازی به داروی تجویزی ندارند. عفونت معمولاً ظرف یک هفته به خودی خود از بین میرود.
اگر به آمیبیازیس (یک بیماری گوارشی ناشی از انگل) مبتلا هستید، خلاص شدن از شر انگل در بدن بسیار مهم است. دارو ممکن است شامل ترکیبی از مترونیدازول و تینیدازول باشد. این دارو عفونتهای انگلی را درمان میکند.
همچنین ممکن است آنتیبیوتیک تجویز کند و داروهای بدون نسخه (OTC) را برای درمان حالت تهوع، از جمله بیسموت سابسالیسیلات توصیه کند.
اگر به اسهال خونی باکتریایی مبتلا باشید، اکثر افراد بدون درمان در عرض چند روز تا یک هفته درمان می شوند. اگر به قرص برای اسهال خونی و داروی اسهال خونی نیاز دارید، درمان ممکن است شامل آنتیبیوتیکها و مایعات داخل وریدی باشد. در موارد نادر، ممکن است به تزریق خون نیاز داشته باشید.
قویترین داروی گیاهی برای اسهال خونی
ریشه زنجبیل خشک پودر شده، پودر گیاه آمله و فلفل سیاه را به نسبت مساوی با هم مخلوط کنید. توصیه میشود این مخلوط خشک را در ظرف شیشهای نگهداری کنید. برای بهترین نتیجه، یک قاشق چایخوری از این مخلوط را با آب ولرم دو بار در روز مصرف کنید. یکی دیگر از راههای عالی برای مبارزه با اسهال خونی، نوشیدن دوغ است.
درمان خانگی اسهال خونی بزرگسالان
اگر به اسهال خونی مبتلا هستید، بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
از مصرف داروهای ضد اسهال مانند لوپرامید که میتوانند علائم را بدتر کنند، خودداری کنید.
برای جلوگیری از کمآبی بدن، که عارضه جانبی شایع اسهال است، مایعات زیادی بنوشید. آب یا نوشیدنیهای ورزشی و الکترولیت بنوشید تا مایعات از دست رفته از طریق اسهال جبران شود.
برای کاهش درد و تب، از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل آسپرین، استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.
برای درمان حالت تهوع، از داروهای بدون نسخه، از جمله بیسموت سابسالیسیلات استفاده کنید.
درمان خانگی اسهال خونی کودکان
درمان خانگی اسهال خونی در کودکان بر مدیریت علائم و جلوگیری از کم آبی کودک تمرکز دارد. حتماً باید با محلولهای خوراکی ORS، کودک را هیدراته نگه دارید و یک رژیم غذایی ملایم به او بدهید تا سیستم گوارش استراحت کند. اگر علائم بدتر شد یا ادامه پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید.
برای اسهال خونی چی بخوریم
روی یک رژیم غذایی ملایم و کم فیبر تمرکز کنید تا سیستم گوارش را تسکین دهید. رژیم غذایی BRAT (موز، برنج، سس سیب، نان تست) یک توصیه رایج برای اسهال است که میتواند به سفت شدن مدفوع کمک کند.
غذاهای ملایم و زود هضم مانند مرغ، ماهی، تخم مرغ، پودینگ، پوره سیب زمینی، برنج، ماست، پنیر، آرد ذرت، کره بادام زمینی نرم، نان سفید، موز، سس سیب، میوه کنسرو شده و سبزیجات خوب پخته شده بخورید.
درمان اسهال خونی چقدر طول می کشد؟
اگر به انگل مبتلا هستید، اکثر افراد پس از حدود ۱۴ روز احساس بهتری دارند. اگر به اسهال خونی باکتریایی مبتلا هستید، باید ظرف یک هفته احساس بهتری داشته باشید.
طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، علائم اسهال خونی باکتریایی معمولاً حدود ۱ تا ۲ روز پس از عفونت شروع میشود و حدود ۷ روز طول میکشد.
عوارض اسهال خونی چیست
اسهال خونی میتواند عوارض پزشکی ایجاد کند. این عوارض در بین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شایعتر است.
شایعترین عارضه هر نوع اسهالی، کمآبی بدن است. اگر شما یا کودک تان اسهال دارید، نوشیدن مایعات فراوان بسیار مهم است. سایر عوارض اسهال خونی مربوط به کم آبی بدن است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
کاهش شدید سطح پتاسیم، که میتواند باعث تغییرات ضربان قلب تهدید کننده زندگی شود.
تشنج
سندرم همولیتیک اورمیک (نوعی آسیب کلیوی)
عوارض دیگر اسهال خونی عبارتند از:
مگاکولون سمی
آبسه کبد: اسهال خونی آمیبی میتواند باعث آبسه در کبد شود.
علائم زگیل تناسلی در زنان بسته به محل زگیل متفاوت است. در برخی موارد، زگیل ها ممکن است خیلی کوچک باشند که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. برخی از علائم رایج زگیل تناسلی در زنان:
برجستگی های کوچک و گوشتی روی فرج، واژن، دهانه رحم یا مقعد
خارش یا سوزش در ناحیه تناسلی
افزایش ترشحات واژن
خونریزی حین یا بعد از رابطه جنسی
توجه به این نکته ضروری است که همه زنان مبتلا به زگیل تناسلی علائم یکسانی را تجربه نمی کنند، به همین دلیل معاینات منظم زنان و چکاپ های دوره ای و تست پاپ اسمیر از اهمیت بالایی برخوردار است. می توانید برای دیدن گالری عکس زگیل تناسلی در زنان این لینک از سایت پرتوکلینیک را مشاهده نمایید:
بهترین راه برای پیشگیری از زگیل تناسلی، داشتن رابطه جنسی ایمن است:
استفاده از کاندوم در رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی
محدود کردن تعداد شرکای جنسی
واکسن زدن: واکسن HPV می تواند در برابر انواع HPV که باعث زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم در زنان می شود، موثر باشد. این واکسن برای دختران و پسران ۱۱ تا ۱۲ ساله توصیه می شود، اما می توان تا سن ۲۶ سالگی برای زنان و ۲۱ سالگی را برای مردان تزریق کرد.علاوه بر انجام رابطه جنسی ایمن، انجام معاینات منظم زنان برای تشخیص زودهنگام هر گونه علائم زگیل تناسلی یا سایر عفونت های مقاربتی مهم است.
زگیل تناسلی یک عفونت شایع مقاربتی است که می تواند زنان را تحت تاثیر قرار دهد. آنها توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شوند و می توانند روی فرج، واژن، دهانه رحم یا مقعد ظاهر شوند. علائم زگیل تناسلی در زنان شامل برآمدگی های کوچک و گوشتی، خارش یا سوزش در ناحیه تناسلی، افزایش ترشحات واژن و خونریزی در حین یا بعد از رابطه جنسی است. در حالی که هیچ درمانی برای زگیل تناسلی وجود ندارد، می توان آنها را با داروهای موضعی، کرایوتراپی یا جراحی و لیزر درمان کرد. پیشگیری شامل انجام رابطه جنسی ایمن و واکسینه شدن در برابر HPV است. معاینات منظم زنان برای تشخیص زودهنگام هر گونه علائم زگیل تناسلی یا سایر عفونت های مقاربتی مهم است.
درمان اغلب شامل داروهایی برای کاهش اسید معده و رفع علت اصلی، مانند آنتیبیوتیکها برای عفونت H. pylori است.
گاستریت معده چیست
گاستریت التهاب پوشش داخلی معده است. این پوشش (بافت نرمی به نام مخاط) از معده در برابر اسیدها، آنزیمها و میکروارگانیسمهایی که هر روز از آن عبور میکنند، محافظت میکند. گاستریت زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن، تهدیدی را برای این سد تشخیص دهد.
سیستم ایمنی بدن التهاب را در بافتها تحریک میکند تا به مبارزه با عفونتها کمک کند و روند بهبودی را تسریع بخشد. گاستریت یک اصطلاح عمومی برای گروهی از بیماریها با یک ویژگی مشترک است:
التهاب پوشش داخلی معده. التهاب گاستریت اغلب نتیجه عفونت با همان باکتری است که باعث ایجاد اکثر زخمهای معده میشود یا استفاده طولانی از مسکنها. نوشیدن بیش از حد الکل نیز میتواند در ایجاد گاستریت معده نقش داشته باشد.
در برخی موارد، گاستریت میتواند منجر به زخم معده و افزایش خطر ابتلا به سرطان معده شود. با این حال، برای اکثر افراد، گاستریت جدی نیست و با درمان به سرعت بهبود مییابد.
این یک بیماری شایع است که از هر 1000 نفر در ایالات متحده، حدود 8 نفر را تحت تأثیر قرار میدهد. نوع حاد آن اغلب در اثر عفونت، مصرف بیش از حد الکل یا داروهایی که معده را تحریک میکنند، ایجاد میشود.
به نقل از سایت www.webmd.com
Across the world, up to half of the population is thought to have chronic gastritis linked to infection with the Helicobacter pylori (H. pylori )bacteria.
در سراسر جهان، تصور میشود که تا نیمی از جمعیت به گاستریت مزمن مرتبط با عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) مبتلا هستند.
گاستریت یا همان ورم و التهاب معده دو نوع حاد و مزمن دارد:
گاستریت حاد: ناگهانی و موقت است. شرایطی که باعث آن میشوند نیز حاد هستند.
گاستریت مزمن: یک بیماری طولانی مدت است، ممکن است اصلاً متوجه آن نشوید. این بیماری به تدریج و در نتیجه یک بیماری مزمن دیگر ایجاد میشود.
علاوه بر انواع حاد و مزمن، گاستریت را میتوان بر اساس نحوه تأثیر آن بر پوشش محافظ معده به انواع مختلفی تقسیم کرد:
گاستریت فرسایشی: در این نوع، هر عاملی که باعث گاستریت شود، جراحات یا زخمهایی را در پوشش معده ایجاد میکند.
گاستریت غیر فرسایشی: افرادی که به این نوع مبتلا هستند، سوزش معده دارند اما زخمی ندارند. اگر به نوعی از گاستریت غیر فرسایشی به نام گاستریت آتروفیک مبتلا هستید، سوزش باعث نازک شدن پوشش معده میشود.
پزشکان همچنین ممکن است گاستریت را بر اساس علت آن تشخیص دهند، مانند:
گاستریت ناشی از الکل
گاستریت خودایمنی
گاستریت ناشی از دارو
گاستریت عفونی
گاستریت ناشی از استرس
گاستریت مزمن فعال چیست؟
گاستریت مزمن فعال وضعیتی است که در آن التهاب به بافت پوشاننده داخل معده آسیب میرساند و مانع از عملکرد طبیعی آن میشود. اصطلاح “مزمن” به این معنی است که التهاب برای مدت طولانی وجود داشته است. اصطلاح “فعال” به این معنی است که سلولهای ایمنی به نام نوتروفیلها باعث آسیب مداوم به معده میشوند.
علائم گاستریت معده
گاستریت ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. اگر با علائم همراه بود، ممکن است به این معنی باشد که شدیدتر است یا مدت زیادی است که ادامه داشته است. علائم ممکن است زمانی رخ دهند که پوشش معده به اندازهای فرسوده شده باشد که دیگر نتواند در برابر اسیدها و آنزیمهای خود، از خود دفاع کند.
اسیدها ممکن است علائم سوء هاضمه ایجاد کنند یا ممکن است باعث زخم معده شوند که میتواند دردناک و با خونریزی همراه باشد. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
از دست دادن اشتها یا احساس سیری بلافاصله پس از غذا خوردن
درد و سوزش معده یا سوء هاضمه در قسمت بالای شکم. این احساس ممکن است بعد از غذا خوردن بدتر یا بهتر شود.
حالت تهوع
استفراغ
درد و نفخ شکم
آروغ زدن و باد معده
اگر زخم خونریزی دهنده دارید، ممکن است موارد زیر را مشاهده کنید:
زگیلها زائدههای پوستی دردناک، خارشدار و اغلب خجالتآوری هستند که میتوانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند. خبر خوب این است که متخصصان چندین گزینه موثر برای درمان زگیل در اختیار دارند تا زگیلها را از بین ببرند. خبر بد این است که گاهی اوقات حتی پس از درمان زگیل، زگیلها برمیگردند.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نوعی عفونت ویروسی است که معمولاً از طریق تماس جنسی پوست به پوست منتقل میشود. با این حال، همیشه اینطور نیست. ممکن است با لمس زگیل یا سطح آلودهای که ویروس در آن زندگی میکند، به HPV مبتلا شوید. بیش از 200 گونه ویروسی HPV وجود دارد که برخی از این تایپ ها میتوانند باعث ایجاد انواع مختلفی از سرطان شوند.
خوشبختانه، بدن معمولاً میتواند بدون مداخله پزشکی با ویروس مبارزه کند و عفونت را در عرض یک تا دو سال به طور کامل ریشه کن کند. اما آیا HPV میتواند برگردد؟ بله، ممکن است دوباره به ویروس HPV آلوده شوید، اما بسیار نادر است.
عفونت HPV میتواند ماهها یا حتی مدت زمان طولانی در بدن خاموش باقی بماند، با این حال، مدت زمان دقیق آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
چرا زگیل تناسلی بعد از درمان دوباره برمیگردد؟
ممکن است این ویروس کاملاً بدون علامت باشد، به این معنی که فکر کنید ویروس از بین رفته است در حالی که هنوز در بدن شما زندگی میکند. وقتی ویروس HPV در بدن باقی بماند، ممکن است پس از عفونت، زگیل ظاهر شود که ممکن است برخی را به این باور برساند که ویروس اچ پی وی بازگشته است، در حالی که در واقع، حتی از ابتدا هم از بدن خارج نشده است.
حتی با درمان، ممکن است زگیلها ظرف چند هفته یا چند ماه دوباره برگردند. دلیل این امر این است که درمان زگیل لزوماً به معنای از بین بردن تمام ویروس اچ پی وی (عامل زگیل) نیست. برخی از سلولهای پوست ناحیه تناسلی و واژن که به ظاهر طبیعی هستند، ممکن است همچنان آلوده باقی بمانند.
بعضی از زگیلها میتوانند سرسخت باشند و به نظر میرسد که تقریباً هرگز از بین نمیروند. دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است زگیل دوباره رشد کند:
حذف ناقص و قطع ادامه درمان: ممکن است زگیل با روش درمانی اولیه کاملاً برداشته نشده باشد و ممکن است به رشد خود ادامه دهد. همچنین بعد از برداشتن زائده ها با لیزر یا کرایو ممکن است فرد دیگر جلسات درمان را ادامه ندهد در حالی که ویروس هنوز در بدن فعال است.
اگر برشی برای برداشتن زگیل ایجاد شده باشد، ممکن است محل برش دوباره آلوده شود و در نتیجه باعث رشد زگیل جدیدی شود. برای جلوگیری از عود زگیل تناسلی دستورالعملهای پس از درمان که توسط پزشک تجویز می شود را با دقت دنبال کنید تا از بازگشت زگیلهای برداشته شده جلوگیری شود.
عوامل خاصی خطر از بین نرفتن ویروس و بازگشت مجدد آن بعد از درمان را افزایش میدهد. این عوامل شامل: رابطه جنسی بدون محافظت، ابتلا به سایر عفونتهای مقاربتی (STIs)، مصرف الکل، سیگار کشیدن و داشتن سیستم ایمنی سرکوب شده است.
اگر زگیلی روی بدن دارید، باید بدانید که مسری است. امکان دارد فقط با لمس کردن آن، ناخواسته زگیل را پخش کنید!
اهمیت ندادن به واکسیناسیون: اگرچه واکسن درمان این ویروس نیست اما تزریق واکسن حتی بعد از ابتلا هم می تواند از مبتلا شدن به سایر گونه های ویروس پیشگیری کند و احتمال عود مجدد را کاهش دهد.
راه های جلوگیری از عود مجدد زگیل
زگیلها بسیار مسری هستند، به این معنی که تقریباً در هر مکان عمومی میتوانید به آنها مبتلا شوید. با این حال، نکات پیشگیرانهای وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا مجدد رعایت کنید:
تقویت ایمنی بدن
رابطه جنسی محافظت شده
نداشتن شرکای جنسی متعدد
سبک زندگی سالم و مصرف نکردن الکل و سیگار
تزریق واکسن اچ پی وی
رعایت مراقبت های بعد از درمان
پزشک توصیه میکند که مرتباً دستهای خود را بشویید، به خصوص بلافاصله پس از لمس زگیل. هر بریدگی، هر چقدر کوچک، را با بانداژ بپوشانید تا از آلوده شدن بریدگی به HPV جلوگیری شود.
درمان زگیل تناسلی با کدام روش احتمال عود کمتری دارد؟
درمانی برای ویروس عامل ایجاد این زگیل ها یعنی همان ویروس اچ پی وی وجود ندارد اما برای برداشتن و حذف زائده ها از روی پوست روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه معرفی شده است. هر یک از این روش های درمانی مزایا و معایبی دارند که با توجه به شدت و اندازه زگیل ها و سلامت عمومی و ایمنی بدن هر فرد، پزشک بهترین روش درمان را پیشنهاد می کند.
کرایو یا انجماد زگیل
Cryotherapy is the use of extreme cold to freeze and remove abnormal tissue
کرایوتراپی استفاده از سرمای شدید برای منجمد کردن و برداشتن بافت غیرطبیعی است.
پزشک نیتروژن مایع را برای چند ثانیه روی زگیل قرار میدهد و باعث ایجاد تاول میشود. این تاول به بافت مرده تبدیل میشود و در عرض یک هفته یا کمتر میافتد.
از اکسید نیتروژن برای منجمد کردن زگیل استفاده میکند.
سرمای شدید بافت آلوده را از بین میبرد و باعث تاول زدن و افتادن آن میشود.
سریع و نسبتاً ساده
برای زگیلهای معمولی، به خصوص روی دستها و پاها، به خوبی عمل میکند.
اغلب به چندین جلسه درمان نیاز دارد (معمولاً با فاصله ۲ تا ۴ هفته)
روی زگیلهای کوچکتر و جدیدتر مؤثرتر است.
لیزر زگیل تناسلی
از انرژی نور لیزر برای هدف قرار دادن و از بین بردن رگهای خونی تغذیهکننده زگیل استفاده میکند.
بدون خونرسانی، زگیل میمیرد و در نهایت میافتد.
سریع و نسبتاً ساده
به طور کلی برای زگیلهای سرسخت یا عودکننده استفاده میشود
به جلسات کمتری نیاز دارد.
خطر کم ایجاد اسکار
اثربخشی درمان زگیل تناسلی با لیزر CO تقریباً دو برابر بیشتر از کرایوتراپی بوده و با عود کمتری همراه است.
داروهای لایه بردار قوی تجویزی
داروهای زگیل حاوی اسید سالیسیلیک با از بین بردن لایههای زگیل به صورت تدریجی عمل میکنند. مطالعات نشان میدهد که اسید سالیسیلیک در ترکیب با انجماد یا درمان با لیزر موثرتر است.
الکتروکوتر
الکتروکوتر روشی برای برداشتن زگیل با استفاده از گرمای ناشی از برق است. از الکتریسیته برای گرم کردن سوزنی که روی زگیل قرار داده میشود، استفاده میشود. این روش برای زگیلهای بزرگ و مقاوم استفاده می شود.
جراحی زگیل
برداشتن زگیل با جراحی یک درمان بدون خطر نیست. به عنوان مثال، ممکن است جای زخم باقی بماند. علاوه بر این، هیچ تضمینی وجود ندارد که زگیل دوباره ظاهر نشود. معمولاً از جراحی برای زگیل هایی استفاده می شود که بسیار بزرگ هستند و به سایر روش های درمان مقاوم بوده اند.
از بین روش های گفته شده لیزر و کرایوتراپی روش های رایج تری هستند و احتمال عود کمتری دارند. با توجه به اینکه کرایو معمولاً به تکرار در چندین جلسات نیاز دارد ممکن است پزشک تشخیص دهد از روش های ترکیبی: کرایو+ لیزر+ داروهای موضعی استفاده کند.
لیزر نسبت به سایر روش های درمان با احتمال بازگشت مجدد کمتری همراه است ولی احتمال عود با توجه به شدت، اندازه، عمق زگیل، رعایت مراقبت های بعد از درمان و نوع ویروس متغیر است. در صورتی که نکات بعد از درمان به خوبی رعایت شود و ایمنی بدن فرد قوی باشد احتمال اینکه زگیل ها مجدد ظاهر شوند خیلی کمتر است.