نیّت هاى ناسالم و ریایى، شكلهاى فراوان داشت كه به برخى اشاره شد. قصد قربت و نیّت الهى نیز ممكن است در قالبهاى مختلفى ظاهر شود كه البته بعضى با ارزشتر است. برخى از این قالبها چنین است:
1- ترس از مقام و دادگاه الهى
انجام عبادت یا ترك معصیت، گاهى از روى ترس از دوزخ و سختى حضور در دادگاه الهى و پاسخ گویى به خداوند است. هراس از دشوارىهاى قیامت نیز مىتواند انگیزه صمیمى براى برخى كارها باشد. درباره اطعام خالصانه امیرالمؤمنین و حضرت فاطمه علیها السلام قرآن مىگوید: «إِنَّا نَخَافُ مِن رَّبِّنَا یَوْماً عَبُوساً قَمْطَرِیراً»(270)
ما (كه غذاى خود را به مسكین و یتیم و فقیر دادیم) از خدایمان در روز گرفته و سیاه قیامت هراس داریم!
2- امید به پاداش
رسیدن به پاداشهاى بهشتى نیز، نیّت سالمى در عبادت است. قرآن نیز در صدها آیه از بهشت و لذائذ آن به عنوان پاداش صالحان یاد كرده و در روایات بسیارى نیز، پاداشهاى اخروى براى اعمال صالح بیان شده است و این پاداشها، ایجاد انگیزه در انسان مىكند.
3- تشكّر از نعمتها
سپاس نعمتهاى بىحدّ الهى نیز از نیّتهاى صالح در عبادتاست.
علىعلیه السلام فرموده است:
«لَوْلَمْ یَتوعَّدِ اللّهُ عَلى مَعْصِیَتِه لَكانَ یَجِبُ اَلا یُعْصى شُكْراً لِنِعَمِه»(271) اگر خداوند بر نافرمانىاش، وعده عذاب هم نمىداد، واجب بود كه به عنوان سپاس نعمت هایش، معصیت نشود.
4- حیاء
گاهى انگیزه انجام ترك عملى، شرم از پروردگار است. وقتى انسان، عالم را محضر خدا بداند و خداوند را ناظر بر خویش بشناسد، به احترام خداوند، تخلّف و معصیت نمىكند. در حدیث است:
«اُعْبُداللّه كَأنّكَ تَراهُ، فاِنْ لم تكُنْ تَراهُ فَاِنَّه یَراكَ»
خدا را چنان عبادت كن كه گویا او را مىبینى، اگر تو او را نمىبینى، او تو را مىبیند.
5 - محبّت خدا
كسانى كه عبادتشان، روى انگیزه عشق و محبت است و این كه خدارا شایسته پرستش مىبینند. اسوه چنین عابدان، امیرمؤمنان است كه در نهجالبلاغه مىفرماید: عدّهاى خدارا به امید بهشت مىپرستند، این عبادت تاجران است. برخى از روى ترس از دوزخ عبادت مىكنند، این عبادت بردگان است. امّا آزادمردان، خدا را به سپاس نعمت هایش عبادت مىكنند.(272)
و در مناجاتى عرضه مىدارد كه خدایا... تورا شایسته عبادت یافتم و پرستیدم: «بلْ وَجَدتُكَ اهلاً لِلعبادةِ فعبدتك»
در قیامت نیز، انسانها بر اساس نیّت هایشان برانگیخته مىشوند، رسولخداصلى الله علیه وآله فرموده است: «اِنّما یُحشَرُالنّاسُ عَلى نیّاتِهم»(273)
270) دهر، آیه 10.
271) نهج البلاغه، حكمت 290.
272) نهج البلاغه، حكمت 237.
273) محجةالبیضاء، ج 5، ص 77.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2910054
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396