وقتى سخن از راه راست است، راههاى غیر مستقیم هم مطرح مىشود. اگر شناختى به این «بیراهه»ها پیدا كنیم، «راه» را هم بهتر خواهیم شناخت. فهرستى از راههاى غیر مستقیم از این قرار است:
راههاى غیر مستقیم
1- راه هوسها، كه هنگام غضب و شهوت و طوفان غرائز پیش مىآید.
2- راه هوسهاى دیگران.
3- راه افراط و تفریطها و یكسونگرىها.
4- راه وسوسههاى شیطانى و جلوههاى آن.
5 - راه طاغوتها، كه انسانها را با تهدید و تطمیع، به آن مىكشند.
6- راه دنیاطلبى، كه انسان بخاطر مال و مقام، به فكر راضى كردن این و آن افتد.
7- راههاى بدون برهان و منطق و بر اساس موج و جوّ كاذب.
8 - راهى كه انسان، بى فكر و مشورت و تجربه برگزیده است.
9- راهى كه روندگان را به هلاكت كشانده است (راهمغضوبان وگمراهان)
10- راه سلیقهها و آراء شخصى و عادتهاى نابجا.
پس راه مستقیم كدام است؟
راه خدا: «إِنَّ رَبّى عَلَى صَرَ طٍ مُّسْتَقِیمٍ»(316)
راه انبیاء: «إِنَّكَ عَلَى صِرَطٍ مُّسْتَقِیمٍ»(317)
راه عبودیت و پرستش: «وَأَنِ اعْبُدُونِى هَذَا صِرَطٌ مُّسْتَقِیمٌ»(318)
راه رهبران معصوم: امام صادق علیه السلام فرمودند: «واللّه نحنُ الصّراطُ المُستَقیم»(319)
راه پیوند وتمسّك به خدا وقانون او: «وَمَنْ یَعْتَصِمْ بِاللَّهِ فَقَدْ هُدِىَ»(320)
چند تذكّر
1- راه مستقیم، نسبت به اشخاص، زمانها و شرایط مختلف، گاهى متفاوت مىشود. یكجا سكوت است، گاهى فریاد. گاهى بذل مال است، گاهى نثارجان، براى كسى تحصیل است، براى دیگرى كار و... (البته نباید این سخن دستاویز فرار از مسئولیتهاى دینى و اجتماعى براى رفاهطلبان شود)
2- آنان كه در صراط مستقیمند و از شرایط و امكانات ویژهاى برخوردارند، نباید دیگران را (كه آنها هم در راه خدا، كار دیگرى مىكنند) مورد انتقاد و عیبجویى قرار دهند. چرا كه راههاى رسیدن به رضاى خدا بسیار است و درجات اعمال افراد، متفاوت مىباشد و چه بسا همه، زیر یك پرچم، با مركبهاى مختلف، صراط مستقیم را طى كنند.
3- بودن در صراط مستقیم، اگر مهمّ است، مهمتر از آن، استمرار حركت در راه راست است. زیرا انسانها در معرض لغزش و انحرافند و در حدیثى از على علیه السلام در معناى این آیه، آمده كه یعنى: آینده عمر ما را نیز، راه مستقیم قرار بده.(321)
4- انسان در عالیترین درجه تكامل (حتى عصمت هم) باید از خداوند، راه مستقیم را بطلبد، زیرا این راه، داراى درجاتى است و مثل نور و علم و حركت، قابل تكامل و افزایش است. قرآن در مورد هدایت افزونتر براى هدایت یافتگان، مىفرماید: «وَیَزِیدُ اللَّهُ الَّذِینَ اهْتَدَوْاْ هُدىً»(322)
و در اوّل دعاى مكارمالاخلاق هم، امام سجاد علیه السلام از خداوند مىطلبد كه ایمان ویقین وخواسته وهدف را به كاملترین و عالیترین نوع و درجه برساند.
5 - تشخیص صراط مستقیم دشوار است و حركت در آن، همچون عبور از راهى باریك و لغزنده و باریكتر از مو و برندهتر از شمشیر است. بیشتر مردم، یا در تشخیص آن دچار گمراهى مىشوند، یا در پیمودن آن، به انحراف كشیده مىشوند. یكى در عقاید، منحرف مىشود، دیگرى در عمل، بیراهه مىرود. یكى «جبرى» مىشود، دیگرى «تفویضى» مىگردد، یكى از رهبران معصوم را تا حد خدایى بالا مىبرد و غلّو مىكند،(323) یكى آنان را در حدّ انسانهاى عادى و حتى مجنون و ساحر مىشمارد.
یكى زیارت امامان و شهیدان را شرك مىداند.(324) دیگرى حتّى به درخت و سیمان، ریسمان مىبندد و حاجت مىطلبد، یكى در دنیا غرق مىشود، دیگرى رهبانیّت برمىگزیند. یكى آنقدر خرج مىكند كه خود، به فقر گرفتار مىشود، دیگرى دچار بخل مىگردد. یكى از فرط غیرت، حتّى نام همسرش را نمىبرد، دیگرى زنش را بى حجاب به خیابان مىفرستد.
اسلام، مردم را به راه راست و صراط مستقیم دعوت مىكند، كه راهى میانه و طریق وسط و اعتدال در همه امور است، حتى در مورد عبادت هم، در احادیث، بابى تحت عنوان «الاقتصاد فىالعباده» (میانهروى در عبادت) مطرح است.
316) هود، آیه 56.
317) زخرف، آیه 43.
318) یس، 62.
319) نورالثقلین، ج 1، ص 17.
320) آل عمران، آیه 101.
321) تفسیر نمونه، به نقل از تفسیر صافى.
322) مریم، آیه 76.
323) مثل آنان كه حضرت عیسى علیه السلام و حضرت على علیه السلام را خدا مىدانند.
324) همچون وهابىها.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2901017
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396