ركوع آنست كه پس از پایان سوره، به نیّت تعظیم خدا و فروتنى در برابر فرمان و عظمت پروردگار، تا حدّى خم شویم كه دستها به زانوها برسد، كمر، صاف باشد، گردن، كشیده باشد، گویا نمازگزار، حاضر است كه در راه خدا، گردنش زده شود.(353) در هر ركعت، یك ركوع لازم است، مگر نماز میّت كه بى ركوع است، و نماز آیات، كه هر ركعت، پنج ركوع دارد.
ركوع، كه از اركان نماز است و كم یا زیاد شدن آن، چه به عمد یا سهو، نماز را باطل مىكند، از بهترین نوع اظهار بندگى است.
ركوع، ادب است و سجود، قُرب و كسانى به خدا نزدیك مىشوند كه در اظهار ادب، كوتاهى نكرده باشند. این، مضمون كلام امام صادقعلیه السلام است كه فرمود: «وَ فىِ الرّكوعِ اَدَبٌ وَ فىِ السّجودِ قُرْبٌ وَ مَنْ لا یَحْسُنُ الادبَ لا یَصْلَحُ للْقربِ»(354)
در روایات، نمونههایى از ركوع و سجود پیشوایان نقل شده كه انسان از ركوع خود، شرمنده مىشود.
ركوع اولیاء خدا
امیرالمؤمنین علیه السلام آن قدر ركوع طولانى داشت كه عرق از ساق پاى او جارى و زیر قدمهاى مباركشتر مىشد.(355)
شخصى وارد منزل امام صادق علیه السلام شد، دید كه امام در حال ركوع، به تسبیح خدا مشغول است و تا 60 مرتبه، تسبیح را تكرار نمود.(356)
در حدیث دیگرى آمده است كه امام صادق علیه السلام ذكر خدا را در ركوع و سجود، بیش از 30 بار تكرار مىكرد.(357)
فیض كاشانى مىافزاید: تكرار تسبیح بیش از 30 بار، در نماز جماعت بود. از اینكه امام، باید مراعات حال ضعیفتران را بنماید، معلوم مىشود كه شركت كنندگان در نماز، همه خواهان این طولدادن بودند.
در ركوع مىگوییم: سُبحان ربى العظیم و بحمده، و خداى بزرگ را تسبیح و ستایش مىكنیم. وقتى آیه «فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِیمِ»(358) نازل شد، پیامبر فرمود: «اِجعَلوها فى ركُوعِكم»(359)
همراه با فرشتگان
فرشتگان خدا، همواره در حال پرستش خدایند، برخى همواره در ركوع، و بعضى همیشه در سجود و تسبیح. این كلام على علیه السلام در نهجالبلاغه است:
«مِنْهُم سُجود لا یَركَعُونَ وَ رُكوعٌ لایَنْتَصِبُونَ وَ صافُّونَ لا یَتَزایَلُونَ و مُسَبِّحُونَ لایَسْئمُونَ»(360) عدّهاى از آنان همواره در ركوعاند و سجود، وصف كشیدگان و تسبیح گویان بدون خستگى.
نمازگزارانى كه به ركوع مىپردازند، همصف و هماهنگ با فرشتگان الهىاند، بلكه با همه ذرّات عالم وجود، كه به تسبیح خداى سبحان مشغولند.(361) و چه عزّتى از این بالاتر! و چه غفلتى بالاتر از اینكه كسانى با نماز و ركوع و سجود، بیگانه باشند!...
353) محجةالبیضاء، ج 1، ص390.
354) بحارالانوار، ج82، ص108.
355) بحارالانوار، ج82، ص 110.
356) وافى، ج 2، ص 107.
357) همان مدرك.
358) واقعه، آیه 74.
359) المیزان، ج 19، ص 160.
360) نهج البلاغه، خطبه 1.
361) اسراء، آیه 44.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2902158
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396