مهمترين و اصليترين اثر نماز كه هدف از تشريع نماز است، اثر تربيتي آن است و آثار ديگر آن به تبع و دنباله اين خاصيت است. با تربيت صحيح، رفتارهاي اجتماعي و نظم اجتماع و سلامت آن، در مسير سالم و تكامل قرار ميگيرد.
هدف اصلي آموزههاي دين در درجه اول، تربيت، تزكيه و ادبآموزي است. پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله پيش از تربيت ديگران، خود تربيتيافته پروردگار بود: «اَدَّبَني رَبِّي فَأحْسَنَ تأْديبي؛ پروردگارم مرا ادب (تربيت) كرده، پس نيكو تربيتم كردهاست».1
برخلاف زندگي حيواني (در انسان و حيوان) كه مراحل رشد آن به اقتضاي حكم غريزي صورت ميگيرد، حيات واقعي انساني حالت بالقوه دارد. ازاينرو، انبياي الهي همواره انسان را از خطر گرايش مطلق به زندگي حيواني باز داشتهاند تا استعدادهاي بالقوه خود را در رسيدن به كمالات شكوفا سازد.
«انبيا مردم را از دنيا باز دارند و تقييد اطلاق شهوت و غضب كنند و تحديد موارد منافع نمايند. غافل گمان كند دعوتِ به دنيا كنند... پس آنها جلوگير اطلاق هستند نه داعي به دنيا».2
يكي از برنامههاي تربيتي انبياي الهي نماز است. تمام اديان الهي و انبيا، به دليل آثاري كه نماز بر روح و زندگي فرد ميگذارد، عامل و آمر به نماز بودهاند. مهمترين آثار نماز عبارت است از:
يك ـ محوريت در عمل انسان
پيامبر اكرم صلياللهعليهوآله فرمود: «وَاعْلَمْ انَّ كُلَّ شَيءٍ مِنْ عَمَلِكَ تَبَعٌ لِصَلوتِكَ... .»3 امام علي عليهالسلام نيز در نهجالبلاغه به همين مطلب اشاره كردهاست. بر اين اساس، اعمال انسان تابع كيفيت نماز اوست؛ هرچه نماز صحيحتر انجام گيرد، عمل انسان سالمتر است و هرچه نماز صوري و ظاهري باشد، عمل او هم متزلزل و بيريشه خواهد بود. همانگونه كه امامخميني رحمهالله نيز بر اين باور است كه نماز و انسانيت رابطه متقابل دارند و سعادت و شقاوت هركس به عمل اوست كه تابع نماز اوست.
دو ـ اثر بازدارندگي از فحشا و منكر
در قرآن كريم، به اين امر به طور صريح اشاره شدهاست: «انَّ الصلاةَ تَنهي عن الفحشاء والْمنكر؛ نماز (انسان) را از فحشا و منكر باز ميدارد». (عنكبوت: 45)
البته در قرآن به موارد ديگر پيآمدهاي نماز اشاره شده است. براي مثال، هنگامي كه رذايل اخلاقي يا نقايص روحي انسان نكوهش ميشوند، اهل نماز مستثنا ميشوند:
إِنَّ الإنْسانَ خُلِقَ هَلُوعاً إذا مَسَّهُ الشَّرُ جَزوعاً وإذا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنوعاً إلاَّ الْمُصَلّينَ. (معارج: 19 ـ 23)
به راستي كه انسان حريص آفريده شدهاست، هنگامي كه او را شرّي در رسد، جزع و بيتابي ميكند و هنگامي كه خيري به او رسد منع ميكند (بخيل ميشود) مگر نمازگزاران (كه اينگونه نيستند).
سه ـ ايجاد آرامش روحي و اطمينان
اين خاصيت و اثر نماز را ميتوان به سادگي در چهره و قوت روحي اهل نماز مشاهده كرد؛ زيرا آنان به تناسب بهرهمندي از آثار نماز معمولاً در سختيها و گرفتاريها چهرهاي مطمئن و آرام دارند و هيچگاه در زندگي خويش احساس پوچي و اضطراب ندارند؛ زيرا در سايه ارتباط با مبدأ عالم همواره از او استمداد جسته و در امور زندگي بر او توكل ميكنند. هر نمازگزار در نمازهاي روزانه خويش، ده بار جمله «اِيّاكَ نَعْبَدُ وَ اِيّاكَ نَسْتَعينِ» را بر زبان ميآورد و جان خود را با آن مأنوس ميكند.
قرآن كريم به پيامبر خويش ميفرمايد: «وَاَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكري؛ نماز را به خاطر ذكر و ياد من به پاي دار». (طه: 14) و در جاي ديگر ميفرمايد: «اَلا بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلوبُ؛ هان، آگاه باشيد كه دلها به ياد خدا آرام ميگيرد». (رعد: 28)
ذكر خدا باعث آرامش دلهاست و نماز ذكري است كه اين اثر را داراست: «وَفي مُناجاتِك رَوْحي وَ راحَتي؛ راحتي و آرامش من در مناجات با توست».4
چهار ـ مصونيت از رذايل اخلاقي (كبر)
با توجه به احاديث و روايات بسيار و قرار گرفتن كبر در ميان ديگر گناهان كبيره، ميتوان به نقش نماز در مصون كردن انسان از خطر كبر پي برد.
عَنْ حكيمٍ قال سألتُ اباعبداللّهِ عليهالسلام عَنْ اَدني الإلْحادِ فَقالَ اَنَّ الْكِبْرَ أَدْناهُ.5
از حكيمي رسيده است كه از امام صادق عليهالسلام درباره پايينترين درجه الحاد و برگشت از حق پرسيدم. پس فرمود: پايينترين درجه كبر (الحاد) است.
كبر از بزرگترين گناهان كبيره است كه باعث سقوط انسان از مرتبه قرب الهي ميگردد. بيشتر گناهان كبيره به نوعي موجب عقوبت و حتي دخول در آتش ميگردند و انسان را بدهكار خدا يا خلق ميگردانند، ولي صفت كبر نوعي تنازع با صفت ذاتي حقتعالي است.
امام صادق عليهالسلام فرمود: ...
... وَالْكِبر رداءُ اللّهِ فَمَنْ نازَعَ اللّهَ عزَّوَجلَّ رداءَهُ لَمْ يَزدْهُ اللّهُ الاّ سَفالاً؛6
... كبر رداي خداوند است، هركس بر سر آن با خدا به منازعه و مقابله برخيزد، خداوند جز پستي و خواري چيزي بر او نيفزايد.
شيطان با همه تقربي كه در درگاه الهي داشت، در اثر يك تكبر از درگاه الهي رانده شد و دچار لعنت ابدي گرديد:
قالَ أَنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَني مِنْ نارٍ وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طينٍ قالَ فَاخْرُجْ مِنْها فَإِنَّكَ رَجيمٌ وَ إِنَّ عَلَيْكَ لَعْنَتي إِلي يَوْمِ الدِّينِ. (ص: 76 ـ 78)
شيطان گفت: من از او بهتر (برتر) هستم، مرا از آتش آفريدي و او را از خاك، (خدا به او) گفت: از آن (صف فرشتگان) بيرون شو كه تو رانده شدهاي و لعنت من تا روز قيامت بر توست.
قرآن كريم، استكبار و تكبر در عبادت را وعيد به آتش داده است:
إِنَّ الَّذينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبادَتي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرينَ. (غافر: 60)
كساني كه از عبادت من تكبر ميكنند به زودي خوار و ذليلانه داخل جهنم شوند.
نماز حقيقي، روح منيّت را از نمازگزار ميزدايد و او را به فقر ذاتي خويش توجه ميدهد. نمازگزار، خود و اعمالش را ناچيز ميبيند و در قول و فعل خويش هيچگاه دچار كبر نميشود و نوع مخلوق را با ديده استقلال و غنا نمينگرد.
در روايات شيعه، فلسفه وجوب و تشريع نماز از سوي خداوند، دوري از كبر بيان شدهاست؛ چنانكه امام علي عليهالسلام ميفرمايد:
فَرَضَ اللّهُ الإيمانَ تطهيراً مِنَ الشِّرْكِ وَالصَّلاةَ تَنْزيهاً عَنِ الْكِبْر.7
خداوند ايمانرا براي پاكشدن از شرك و نماز را براي دوري از كبر واجب ساخت.
حضرت زهرا عليهاالسلام نيز به اين مضمون اشاره كرده است.
پنج ـ پرورش روحي در سايه ارتباط با خالق هستي
خداوند ميفرمايد: «اَنَا جَليسُ مَنْ ذَكَرَني؛ من همنشين كسي هستم كه مرا ياد كند.»8 يكي ديگر از آثار فردي نماز، پرورش و ايجاد قوت روحي است كه در اثر ارتباط مداوم و مكرر با سرچشمه هستي ظاهر ميشود. قرآن ميفرمايد: «وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْري فَإِنَّ لَهُ مَعيشَةً ضَنْكًا؛ و هركس از ذكر و ياد من روي بتابد، پس زندگي سختي خواهد داشت». (طه: 124)
در آيهاي ديگر آمدهاست:
وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطانًا فَهُوَ لَهُ قَرينٌ. (زخرف: 36)
اگر كسي از ذكر پروردگار رحمان سَر باز زند، شيطاني كه همنشين او باشد، بر او ميگمارم.
همچنين خداوند ميفرمايد: «وَ مَنْ يَكُنِ الشَّيْطانُ لَهُ قَرينًا فَساءَ قَرينًا؛ و هركس شيطان قرين او باشد، پس بد همنشيني است». (نساء: 38)
دوري از ذكر حق، انسان را دچار بيهدفي و پوچي ميكند؛ زيرا روح انسان به دليل بُعد ملكوتياش هميشه جوياي اصل خويش است:
هر كسي كو دور ماند از اصل خويش
باز جويد روزگار وصل خويش
همنشين انسانِ بريده از ذكر حق، شيطان و همنشين انسان نمازگزار، حقتعالي است. همنشيني با خدا خواسته فطري هر انساني است و تنها كساني آرامش دارند كه مطلوب درون خويش را بيابند و او جز خالق هستي نيست.
«به عرفان فطري انسانها نظر مياندازيم و گوييم در فطرت و خلقت، انسان امكان ندارد به غير كمال مطلق توجه كند و دل ببندد، همه جانها و دلها به سوي اويند و جز او نجويند و نخواهند جست و ثناخوان اويند و ثناي ديگري نتوانند كرد...».9
شش ـ ثبات روحي
در سايه آرامش و اطمينان روحي حاصل از نماز، انسان داراي روحي پرورش يافته و باثبات ميشود. اهل نماز هميشه از خالق خويش درخواست ميكنند كه از راه و رسوم گمراهان و غضبشدگان درامان باشند:
اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقيمَ. صِراطَ الَّذينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَ لاَ الضّالِّينَ. (حمد: 5 ـ 7)
شخص نمازگزار در سختيها و راحتيها يك حال ثابت دارد و همه چيز را از ناحيه خالق خود و بر اساس حكمت و خيرخواهي او ميبيند و به علم و عدالت او ايمان دارد.
قرآن به نمونههايي از ثبات روحي نمازگزاران اشاره ميكند:
إِنَّ اْلإِنْسانَ خُلِقَ هَلُوعًا إِذا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا وَ إِذا مَسَّهُ الْخَيْرُ مَنُوعًا إِلاَّ الْمُصَلِّينَ الَّذينَ هُمْ عَلي صَلاتِهِمْ دائِمُونَ. (معارج: 19 ـ 23)
انسان حريص آفريده شدهاست، هنگامي كه به او شرّ رسد، جزع و بيتابي ميكند و هنگامي كه خير به او برسد منع ميكند (بخيل ميشود)، مگر نمازگزاران (كه چنين نيستند) و هميشه در سختي و فراخي حالي ثابت دارند.
همچنين خداوند يكي از ويژگيهاي اهل ايمان را اينگونه توصيف ميكند:
الَّذينَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصيبَةٌ قالُوا إِنّا لِلّهِ وَ إِنّا إِلَيْهِ راجِعُونَ أُولئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَواتٌ مِنْ رَبِّهِمْ. (بقره: 155 و 156)
آن كساني كه چون مصيبتي بر آنها وارد شود، گويند: ما از خدا هستيم و به سوي او ميرويم، بر آنان صلوات و رحمتهايي از پروردگارشان خواهد بود.
________________________________________
1. ميزان الحكمة، ج 1، ص 78.
2. آداب الصلاة، ص45.
3. بحارالانوار، ج80، ص13.
4. مفاتيحالجنان، مناجات المريدين، ص 170.
5. اصول كافى، ج 2، ص 309، باب كبر، ح 10.
6. همان، ح 2.
7. نهجالبلاغه فيضالاسلام، حكمت 244.
8. اصول كافى، ج 4، ص 255، ح 4.
9. ره عشق [نامه عرفانى حضرت امام خمينى رحمهالله]، ص 24.
نویسنده : حمید وارسته
پایگاه فرهنگی صلات
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2905603
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396