خدایا تنها ترا مىپرستیم و تنها از تو یارى مىجوئیم.
«ایّاك نعبد» یعنى فقط بنده تو هستیم نه بنده دیگران. این جمله دو بُعد دارد: یكى اثباتِ بندگى براى او و دیگرى نفى بندگى براى غیر او. آرى مكتب كامل در كنار ایمان به خدا، كفر به طاغوت دارد و كسانى كه به خدا ایمان دارند، امّا سلطه طاغوتها را پذیرفتهاند نیمه مسلمان هستند و شاید نامسلمان! ایمان به خدا منهاى كفر به طاغوت، یعنى مسلمان اسیر! براى رهایى از قرارگرفتن در مدار شرك باید به مركز وحدت و قدرت پناهنده شد و لذا نمازگزار در نماز تنها خود را نمىبیند كه به فكر خود باشد، بلكه گویا به نمایندگى از تمام موحّدان سخن مىگوید كه: خدایا! من به تنهایى قابل و لایق نیستم تا عبادتى شایسته داشته باشم و لذا در میان جمعِ مسلمین آمدهام و ما همگى تو را عبادت و بندگى مىكنیم. نه فقط من كه همه ما از تو استمداد مىجوئیم. بنابراین نماز باید در اصل به جماعت خوانده شود و نماز فرادى در مرحله بعدى قرار دارد.
آیات قبلى به ما توحید نظرى و شناخت صحیح از خداوند داد و این آیه توحید عبادى وعملى را مطرح مىكند كه نه فقط خدا را به یگانگى بشناس، بلكه در عمل نیز تنها یگانه را عبادت كن و یگانهپرست باش. چرا خداىِ رحمن و رحیم و ربّ و مالك را رهاكنى و به سراغ بندگى دیگران بروى؟ فقط بنده خدا باش نه بنده شرق و غرب، نه بنده زر و زور و نه بنده طاغوتها. حتّى حق بندگى و اطاعتِ از صالحان را ندارى، مگر آنكه خداوند به تو اجازه یا دستور دهد. چنانكه در مورد پیامبرش مىفرماید: «مَنْ یُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ اَطاعَ اللَّهَ»(210) هركس از رسول پیروى كند خدا را اطاعت كرده است. چنانكه اگر اطاعت از پدر و مادر مىكنیم، چون او به ما دستور داده است و در حقیقت اطاعت از خدا مىكنیم.
انسان باید به حكم عقل تنها بندگى خدا را بپذیرد، زیرا ما انسانها عاشق كمال هستیم و نیازمند رشد و تربیت، و خداوند نیز جامع تمام كمالات و ربّ تمام آفرینش است. اگر به مهر و محبّت نیازمندیم او رحمن و رحیم است و اگر از آینده دور نگرانیم او صاحب اختیار و مالك آن روز است، پس چرا به سوى دیگران برویم و از آنها مدد بخواهیم؟
«ایّاك نَعبد» یعنى با مردم هستم، اما به غیر تو دل نبستهام. نه از اجتماع مسلمین كناره مىگیرم كه خلق تو را فراموش كنم و نه در جامعه ذوب مىشوم كه تو خالق را رها كنم. بلكه مىدانم مسیر به سوى خالق از میان خلق مىگذرد.
«ایّاك نَستعین» یعنى گرچه از اسباب و وسائلى كه تو در آفرینش قرار دادهاى استفاده مىكنیم، اما مىدانیم اثر وكارآیى هر وسیله وسببى بدست توست. تو سبب ساز و سبب سوزى. هم چیزى را سبب قرار مىدهى و هم مىتوانى اثر آنرا بگیرى. اراده تو حاكم بر همه قوانین است وطبیعت محكوم اراده توست.
«ایّاك نَعبد» یعنى تنها تو شایسته پرستشى و ما نه از روى ترس و طمع، بلكه از روى عشق و محبّت تو را عبادت مىكنیم. كدام محبوب از تو به ما نزدیكتر و به ما مهربانتر؟
«ایّاك نَعبد و ایّاك نَستعین» یعنى نه جبر و نه تفویض. چون مىگوییم «نَعْبُدُ» پس داراى اختیار هستیم و چون مىگوییم «نستعین» پس نیازمندیم و همه امور در اختیار ما نیست.
«ایّاك نَعبُد و ایّاك نَستَعین» یعنى نماز را به جماعت مىخوانیم و با مسلمانان در یك صف، برادر و برابر و همدل و هماهنگ هستیم.
«ایّاك نَعبُد» یعنى خدایا من تو را بر خود حاضر و ناظر مىبینم و لذا مىگویم: «ایّاك» و بندهاى كه خود را در محضر خداى تعالى ببیند زودتر بهره مىگیرد.
از ابتداى سوره حمد بطور غیابى با خدا سخن مىگفتیم، اما در اینجا به حضور و خطاب مىرسیم. اوّل با صفات خدا آشنا مىشویم اما كمكم به خودش مىرسیم. و نه فقط یكبار بلكه چون گفتگو با محبوب شیرین است، كلمه «ایّاك» را تكرار مىكنیم.
خدایا! گرچه عبادت از ماست، امّا در عبات كردن هم نیازمند كمك تو هستیم: «وَ ما كُنَّا لِنَهْتَدِىَ لَوْلا اَنْ هَدنَا اللَّهُ»(211) اگر هدایت الهى نبود ما هدایت نمىیافتیم.
گرچه تنها از او استعانت مىجوئیم، امّا استمداد از غیر او اگر با رضایت او باشد اشكال ندارد. چنانكه انسان از استعداد و نیرو و فكر خود كمك مىگیرد و این منافاتى با توحید ندارد. خداوند خود به ما دستور مىدهد: «تَعاوَنُوا» زیرا زندگى بدون تعاون و یارى امكان ندارد. حضرت علىعلیه السلام به كسى كه دعا مىكرد: خدایا! مرا محتاج مردم نكن، فرمود: این حرف صحیح نیست، بلكه بگو: خدایا! مرا محتاج افراد بد نكن، زیرا زندگى بدون همكارى و همیارى ممكن نیست.
كسى كه صادقانه بگوید: «ایّاك نَعبُد» دیگر روح تكبر و غرور و خودخواهى ندارد و در برابر دستورات الهى خاضع و مطیع است. مىداند كه چون خداوند بیشترین لطف را بر او كرده، باید بهترین تذلّل را به درگاهش بیاورد. همچون عبد مطلق در برابر مولاى مطلق بایستد و خاضعانه بگوید: من بندهام و تو مولایى. من كسى جز تو را ندارم، امّا تو غیر مرا فراوان دارى. تو به عبادتِ من نیاز ندارى، بلكه من سراپا محتاج لطف و كرم تو هستم و باید همواره از تو مدد بجویم.
210) سوره نساء، آیه 80.
211) سوره اعراف، آیه 43.
::
» کل نظرات : 135
» بازديد کل : 2899936
» تاريخ ايجاد وبلاگ :
شنبه 30 دی 1391
» آخرين بروز رساني :
سه شنبه 19 دی 1396