به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

على بن سنان موصلى از پدرش نقل مى‏کند که:

... فَقالُوا کُنّا نَحْمِلُ اِلىَ سَیِّدنا اَبى مُحَمَّدِ علیه‏ السلام اَلاَْمْوالَ ... وَ کُنّا اِذا وَرَدْنا بِالْمالِ قالَ سَیِّدُنا اَبُومُحَمَّدٍ علیه‏ السلام: جُمْلَةُ الْمالِ کَذا وَ کَذا دینارا، مِنْ فُلانٍ‏کَذا وَ مِنْ فُلانٍ‏کَذا حَتّى یَأْتِىَ اَسْماءَالنّاسِ کُلِّهِمْ وَ یَقُولُ ما عَلىَ‏الْخَواتیمِ مِنْ نَقْشٍ.

 

امـوالى را به محضر امام عسکرى علیه‏ السلام مى‏بردیم (و براى این که به امامت حضرت یقین پیدا کنیم از ایشان مى‏خواستیم از داخل کیسه‏ها خبر دهد) وقتى اموال را وارد مى‏کردیم حضرت مى‏فرمودند: تمام اموال این مقدار دینار است و صاحبان اموال را با مقدار مالشان یک به یک نام مى‏برد و حتى از نقشى که روى مُهرها خورده بود خبر مى‏داد.

اثبات الهداة 6 : 303

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

اسحاق بن ابان گوید: ابومحمد امام عسکرى علیه‏ السلام دنبال اصحاب و پیروان خود مى‏فرستاد و پیغام مى‏داد:

صیرُوا اِلىَ مَوْضِعِ کَذا وَ کَذا وَ اِلى دارِ فُلانِ بْنِ فُلانِ اَلْعِشاءَ وَ الْعَتَمَةَ فى لَیْلَةِ کَذا فَاِنَّکُمْ تَجِدُونى هُناکَ. ... وَ کانَ علیه‏ السلام قَدْ سَبَقَهُمْ اِلَیْهِ فَیَرفَعُونَ حَوائِجَهُمْ اِلَیْهِ فَیَقْضیها لَهُمْ.

 

کجا و کجا بروید و به خانه فلانى شب هنگام بعد از عشاء و شب در فلان محل و منزل فلانى بیایید که مرا در آنجا خواهید یافت. ... و خود حضرت زودتر از همه به آنجا مى‏آمد و اصحاب، حاجتهاى خود را به او مى‏گفتند و حضرت بر آورده مى‏کرد.

بحارالانوار 50 : 304

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

ابن صباغ مالکى گوید:

... [ابُومُحَمَّدٍ العَسکَرى علیه‏ السلام ] سَیِّدُ اَهْلِ عَصْرِهِ، اِمامُ اَهْلِ دَهْرِهِ، اَقْوالُهُ سَدیدَةٌ، وَ اَفْعالُهُ حَمیدَةٌ، وَ اِذا کانَتْ اَفاضِلُ اَهْلِ زَمانِهِ قَصیدَةً فَهُوَ بَیْتُ الْقَصیدَةِ، فارِسُ الْعُلُومِ الَّذى لایُجارى، وَ مُبیِّنُ غَوامِضِها فَلایُجادَلُ وَ لایُمارى، کاشِفُ الْحَقائِقِ بِنَظَرِهِ الصّائِبِ.

 

امام عسکرى علیه‏ السلام بزرگ اهل عصرش و پیشواى مردم زمانش بود، حرفهایش استوار و کارهایش پسندیده بود، و اگر دانشمندان زمانش «قصیده» باشند حضرت شاه بیتِ قصیده بود، تکسوار دانشها بود که کسى به گَرد او نمى‏رسید و روشنگر پیچیدگیهاى علوم بود که کسى قدرت جدال و بحث با او نداشت و با نظر درست و روشن خویش پرده از حقایق بر مى‏داشت.

کشف الغمه 2 : 433

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

امام حسن عسکرى علیه السلام فرمودند:

اَشَدُّ النّاسِ اِجْتِهاداً مَنْ تَرَکَ الذُّنُوبَ؛

 

از همه مردم مجاهدتر کسى است که گناهان را ترک گوید.

بحارالانوار، جلد 78، صفحه 373.

شرح حدیث:

مى دانیم مبارزه با هوا و هوس هاى سرکش که سرچشمه اصلى گناهان است؛ در اسلام به نام «جهاد اکبر» نامیده شده است که از مبارزه با دشمنان مهم تر و پر ارج تر است. چرا که این جهاد وسیله خودسازى است و تا خودسازى انجام نگردد پیروزى نیست؛ زیرا شکست ها غالباً نتیجه نقطه ضعفهاست.
در محیط هاى آلوده به گناه ارزش این جهاد آشکارتر و اهمیّت آن در پیشبرد اهداف اجتماعى روشنتر است.
پیروزى هاى پیامبر(صلى الله علیه وآله) در «مدینه» در حقیقت نتیجه مستقیم خود سازى ها و مجاهدات اصحاب در «مکه» بود.

منبع: makarem.ir

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

محمد بن قاسم هاشمى گوید:

کُنْتُ اَدْخُلُ عَلى اَبى مُحَمَّدٍ علیه‏ السلام وَ اَعْطِشُ فَاَجِلُّهُ اَنْ اَدْعُوَ بِالْماءِ فَیَقُولُ: «یا غُلامُ اِسْقِهِ» وَ رُبَّما حَدَّثْتُ نَفْسى بِالنُّهُوضِ فَاُفَکَّرُ فى ذلِکَ فَیَقُولُ «یا غُلامُ دابَّتَهُ».

 

به خدمت امام عسکرى علیه‏ السلام وارد مى‏شدم و گاهى‏که تشنه مى‏شدم، به عنوان احترام، آب نمى‏خواستم. حضرت مى‏فرمودند: «اى غلام! او را آب بده». و گاهى پیش خودم مى‏گفتم که بر خیزم و بروم که حضرت مى‏فرمودند: «اى غلام! مرکبش را حاضر کن».

خرائج و جرائح 1: 445

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

امام حسن عسکرى علیه السلام فرمودند:

رَدُّ الْمَعْتادِ عَنْ عادَتِهِ کاَلْمُعْجِزْ؛

 

ترک دادن اعتیادهاى غلط افراد، همانند معجزه است!

بحارالانوار، جلد 17، صفحه 217.

شرح حدیث:

عادت یکى از مواهب بزرگ الهى است، زیرا کارهاى مشکل را براى انسان آسان مى کند و بسیارى از کارهاى پیچیده و ضرورى زندگى (مانند سخن گفتن، راه رفتن و امثال آنها) را به طور خود کار در مى آورد.
ولى همین عادت، اگر در کارهاى غلط مورد سوء استفاده واقع شود، شکل اعتیاد خطرناکى را به خود مى گیرد که ترک آن غالباً مشکل است; تا آن جا که حضرت امام عسکرى(علیه السلام) آن را در سر حد یک معجزه قرار داده است. بنابراین، باید کوشید، پیش از آن که اعمال زشت به صورت عادت در آید، آن را ترک گفت.

منبع: makarem.ir

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

امام حسن عسکرى علیه السلام فرمودند:

خَیْرٌ مِنَ الْحَیاتِ ما إِذا فَقَدْ تَهُ أَبْغَضْتَ الْحَیاتَ! وَ شَرُّ مِنَ الْمَوْتِ مَا إذا نَزَلَ بِکَ أَحْبَبْتَ الْمَوْتَ!؛ از زندگى بهتر،

 

چیزى است که اگر آن را از دست دهى از زندگى بیزار مى شوى! و بدتر از مرگ چیزى است که هرگاه بر تو نازل گردد از مرگ استقبال مى کنى!

تحف العقول، صفحه 368.

شرح حدیث:

بعضى تصور مى کنند بالاترین ارزش ها ارزش این زندگى مادى است در حالى که از آن ارزشمندتر فراوان است، در زندگى لحظاتى پیش مى آید که انسان آرزوى مرگ مى کند و حقایقى وجود دارد که با رضایت کامل جان شیرین خود را فداى آن مى سازد.
شهداى راه خدا، راه فضیلت و حق پرستى، آنها بودند که حقیقت این گفته پر معناى امام عسکرى(علیه السلام) را دریافته بودند و آن جا که زندگى را ناگوار و مرگ را دریچه اى به جهانى وسیع تر، به خشنودى و رضاى پروردگار مى دیدند با آن وداع، و از این استقبال مى کردند.

منبع: makarem.ir

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

امام حسن عسکرى علیه السلام فرمودند:

مِنَ الذُّنُوبِ الَّتِى لا یُغْفَرُ:لیتنى لا اُؤاخَذُ إِلاَّ بِهَذا!؛

 

از گناهانى که بخشوده نخواهد شد، آن است که انسان بگوید: «اى کاش گناه من همین باشد»

تحف العقول، صفحه 366.

شرح حدیث:

گناهان کوچک بر اثر چند چیز گناه بزرگ مى شوند، از جمله کوچک شمردن و بى اهمیّت دانستن آنهاست، که یکى از وساوس خطِناک شیطانى مى باشد.
گناهانى که انسان از آنها وحشت دارد و آنها را بزرگ مى شمرد آن قدر خطرناک نیستند زیرا همواره مراقب است که دامن او را نگیرند، اما به هنگامى که آن را کوچک شمرده و وحشت او زایل گشت به آسانى در مسیر آن قرار مى گیرد، و چه بسا تکرار مکرر آن که خود یکى دیگر از عوامل تبدیل گناهان صغیره به کبیره است، براى همیشه او را از سعادت و خوشبختى دور مى سازد، از این گذشته، گناه هرچه باشد. از یک نظر، بزرگ است زیرا شکستن حریم قانون خداوند بزرگ مى باشد.

منبع: makarem.ir

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:59 PM

امام حسن عسکری علیه السلام فرمودند:

منَ الفَواقِرِ الَّتی تقصِمُ الظَّهرَ، جارٌ إنْ رأی حسنَةً اَخفاها، و إنْ رَأی سَیِّئةً اَفشاها؛

 

از مصیبت هایی که کمرشکن است، همسایه ای است که اگر خوبی ببیند آن را پنهان می کند و اگر بدی ببیند، آن را فاش می سازد.

تحف العقول، ص 487

شرح حدیث:

همسایه خوب یا بد، عامل رفاه یا رنج است.
اگر در مثلها و روایات آمده است که «اول همسایه را ببین، سپس خانه بخر» اشاره به نقشی است که همسایگان در ایجاد صفا و محبت، یا ایجاد زحمت و دردسر دارند و مایه ی دلخوشی یا عامل رنج و کدورت می شوند. همان طور که ما از همسایه، انتظار ادب، اخلاق، حق شناسی، مراعات، رازداری و مساعدت داریم، خودمان هم تا می توانیم باید همین نکات را درباره ی همسایه مراعات کنیم.
همسایه ی بد، واقعاً تحمل ناپذیر است، ولی بدی همسایه بد چیست؟
امام در این حدیث، به یکی از ویژگیهای همسایه بد اشاره می کند و آن این است که از انسان، تنها بدیها و عیبها را می بیند، نه خدمتها و خوبیها را، خوبیها را می پوشاند و زبان تعریف و قدرشناسی ندارد، ولی بدیها را هم افشا می کند و موجب آبروریزی می گردد.
چون خود همه عیبی، چه کنی عیب کسان فاش
بر غیر چه خندی، چو تو خود بدتر از آنی
بر عیب تو چون پرده بپوشید خداوند
ظلم است اگر پرده مردم بدرانی (1) 
پیامبر عزیز ما، نسبت به مراعات همسایه بسیار سفارش کرده است. به تعبیر حضرت امیر علیه السلام و رسول خدا صلی الله علیه و آله آن قدر ما را درباره ی همسایه سفارش می کرد که پنداشتیم او را هم از وارثان قرار خواهد داد. (2) 
همیشه زبان به ستایش خوبیهای دیگران بگشاییم و از بیان عیبهایشان حذر کنیم.

پی نوشت: 
1. قاآنی.
2.نهج البلاغه، نامه ی 47.
منبع: حکمت های عسکری (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام حسن عسکری علیه السلام)، جواد محدثی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول (1391)

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:48 PM

امام حسن عسکری علیه السلام فرمودند:

منْ یَزْرَعْ خیراً یَحْصُدْ غِبطةً و منْ یَزْرَعْ شَرّاً یَحصُد ندامَةً، لِکُلِّ زارعٍ ما زَرَعَ؛

 

هرکس نیکی بکارد، خوشی و شادمانی درو می کند. و هرکس بدی بکارد، پشیمانی درو می کند. برای هر کشتکار، همان است که کاشته است.

بحارالانوار، ج75، ص 373

شرح حدیث:

دنیا، دنیای حساب و کتاب است. نه نیکیهای مردم گم می شود، نه بدیهایشان بی کیفر می ماند. باید عاقبت کار را دید و فرجام را در نظر داشت.
هرکه اول بین بود، اعمی بود
هرکه آخربین، چه با معنی بود
هرکه آخربین تر، او مسعودتر
هرکه اول بین تر او مطرود تر
عاقلی، جز پیش اندیش نیست
وای آن کو عاقبت اندیش نیست (1) 
این که گفته اند «پیشگیری بهتر از درمان است» سخنی درست و حکیمانه است. کسی که نظام حاکم بر جهان را بشناسد و به پیامدهای حوادث و نتایج اعمال توجه داشته باشد، نسنجیده حرفی نمی زند و بدون فکر و عاقبت اندیشی اقدامی نمی کند و با تدّبر خویش، از ندامت آینده پیشگیری می کند.
عاقل آن است که اندیشه کند پایان را...
کارهای ما، یا خوب است، یا بد. اگر خوبی بکاریم، نتیجه خوب آن را می بینیم و اگر بدی بکاریم، پشیمانی درو می کنیم. باید دید در مزرعه حیات، چه می کاریم و چه برداشت می کنیم؟
با دشمن و دوست، فعل نیکو، نیکوست
کی بد کند آن که نیکی اش عادت و خوست؟
با دوست چو بد کنی، شود دشمن تو
با دشمن اگر نیک کنی، گردد دوست (2) 
اگر بخواهیم اهل خیر و نیکی باشیم، باید افق نگاهمان بلندتر باشد. آخرت را هم باید در نظر داشته باشیم. چون گاهی نیکیهای ما در دنیا پاداش نمی یابد و ثواب آن در آخرت به ما می رسد؛ دنیایی که بسیار محتاج خواهیم بود.
برداشت ما از کشت دنیایی، گاهی در آخرت است؛ آن را از یاد نبریم.

پی نوشت: 
1. مولوی.
2. خیام.
منبع: حکمت های عسکری (ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام حسن عسکری علیه السلام)، جواد محدثی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول (1391)

ادامه مطلب
چهارشنبه 16 تیر 1395  - 12:48 PM

صفحات سایت

تعداد صفحات : 129

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 1727531
تعداد کل پست ها : 20595
تعداد کل نظرات : 20
تاریخ ایجاد بلاگ : جمعه 29 مرداد 1389 
آخرین بروز رسانی : پنج شنبه 25 مرداد 1397 

نویسندگان

مهدی گلشنی

امکانات جانبی

کد ذکر ایام هفته
اوقات شرعی

حدیث