محور : اقتصاد اسلامی
مجيد رضايي*
چكيده
ظهور انواع نظريات دربارة دولت در عرصة اقتصاد در دوران معاصر، لزوم روشن ساختن جايگاه دولت در اقتصاد اسلامي و مقايسة آن با ديگر نظريات را ضرور ساخته است. مقاله با بيان ويژگيهاي كلّي دولت در مكاتب مركانتاليست، فيزيوكرات، كلاسيك، مكتب تاريخي، نئوكلاسيك، كينز، دولت رفاه، هزينة مبادلة اطّلاعات، انتخاب عمومي يا مكتب اقتصادي سياست ضمن بيان اهداف، وظايف، اختيارات و منابع در اختيار دولت اسلامي، تفاوتهاي دولت اسلامي را با ديگر دولتها روشن ميسازد. مقايسه در موارد هدف نهايي فعاليت دولت، مالكيت منابع، اصل عقلايي دخالت دولت، ديدگاه دربارة دولت، رابطة دولت و بخش خصوصي، سياستگذاري، تأمين اجتماعي و رفع فقر و بيعدالتي، توليد كالاهاي عمومي، توليد كالاهاي داراي انحصار طبيعي، توزيع مجدّد درآمد، توزان اجتماعي و شيوه تصميمگيري صورت گرفته و نشان ميدهد كه دولت اسلامي مشتركاتي با برخي دولتها دارد؛ اما نميتوان آن را جزو يكي از آن ديدگاهها دانست؛ بلكه نظرية دولت اسلامي در عرصة اقتصاد به جهت تفاوت در اهداف، شيوهها، ابزارها استقلال كامل دارد.
واژگان كليدي: دولت، اقتصاد اسلامي، عقايد اقتصادي، مالية عمومي، دولت رفاه، انتخاب عمومي.
>>>
ادامه مطلب
محور : اقتصاد اسلامی
«انجمن بين المللي اقتصاد اسلامي» International Islamic Economics Assosiation شايد يگانه انجمن علمي بين المللي در زمينه اقتصاد اسلامي در حال حاضر باشد. براي آنكه بتوان اطلاعاتي را دربارة اين انجمن به دست آورد، لازم است به شناسايي «بنياد اسلامي» پرداخت. بدين منظور ميتوان به سايت اين بنياد مراجعه كرد (Islamic _Foundation.org.uk) «بنياد اسلامي» در سال 1973 براي معرفي اسلام در غرب و ارائه پاسخهاي آن به چالشهاي فكري روز تأسيس شده است. اين بنياد چند واحد تحقيقاتي دارد كه يكي از آنها به اقتصاد اسلامي اختصاص يافته است.
اهداف و تاريخچه تشكيل واحد اقتصاد اسلامي به شرح ذيل است:
For a Socially and environmentally _ concerned ethical economics and financial system, The Islamic Economics unit of the Islamic Foundation was established in 1976 , and in a short span of time it becomes one of the major centers of islamic economics in the world.
برخي از زير مجموعهها و فعاليتهاي واحد تحقيقاتي اقتصاد اسلامي «بنياد اسلامي» چنين است:
1. انتشارات
اين واحد، كتابخانه و آرشيو تخصّصي دارد كه شايد بتوان گفت غنيترين منبع در اروپا است (براي جست و جو در اين كتابخانه وارد پيوند Resources در سايت بنياد اسلامي شويد).
همچنين اين واحد تا به حال دهها عنوان كتاب در زمينة اقتصاد اسلامي منتشر كرده است كه از جملة مؤلفان آنها ميتوان به دكتر نجات الله صديقي، فهيم خان، خورشيد احمد، منور اقبال و عمر چيرا اشاره كرد.
2. دائرة المعارف اقتصاد اسلامي
اين طرح با همكاري مركز مطالعات غربي و اسلامي، لندن (Islamic and Maghreb Studies, London) آغاز شده است. هدف از اين طرح ايجاد يك مرجع براي تحقيق و پژوهش و روشن ساختن ذهن محقّقان دربارة وجوه گوناگون رابطة اسلام با اقتصاد و مسائل مالي و تمركز بر اصول و مباني ناشناخته اسلامي است. افزون بر اين، اين دائرة المعارف به راهبردهاي توسعة اقتصادي و اجتماعي و اصول آنها از ديدگاه اسلامي خواهد پرداخت.
3. سمينار ساليانة اقتصاد اسلامي
اين سمينار هر ساله و از سال 1991 با همكاري IRTI و دانشگاه «لاف برا» (Loughborough) برگزار ميشود.
4. مجله بررسي اقتصاد اسلامي
اين نشريه، «Reviw of Islamic Economics» نام دارد و به صورت مشترك به وسيلة «انجمن بينالمللي اقتصاد اسلامي» و «بنياد اسلامي» در انگلستان منتشر ميشود. اين نشريه يكي از نشريات مرجع در اين حوزه به شمار ميآيد و به زبان انگليسي و با خلاصه مقالات عربي چاپ ميشود. همچنين از ابتداي سال 2002 در هر سال دو شماره از اين نشريه انتشار مييابد.
محور : اقتصاد اسلامی
مفهوم و روش*
تاليف: محمد انس الزرقا**
ترجمه: منصور زراء نژاد***
چكيده
آيا امكان دارد علم اقتصادي كه بتوان آن را به صفت اسلامي وصف كرد، پديد آيد و آيا اين به معناي انكار وجود قوانين و سنّتهاي اقتصادي جهانشمول و دربرگيرندة نظامهاي اجتماعي مختلف نيست؟ مقاله حاضر ميكوشد به اين دو سؤال، پاسخهاي عميق به صورت ذيل بدهد:
أ. به رغم اين كه هر علم، عموماً به وسيلة مقولات وصفي خود يعني قوانيني كه بدانها دست مييابد، متمايز ميشود، هر علم (به ويژه علوم اجتماعي و از جملة آنها اقتصاد) داراي جنبههاي اساسي متّكي بر ارزشهاي از پيش تعيين شده است كه هيچ محقّقي توان گريز از آنها را ندارد.
ب. با وجود اين كه نصوص شريعت اسلامي اساساً منشأ ارزشها هستند، بسياري از اين نصوص شامل مقولات وصفي در بارة زندگي اقتصادي نيز ميشوند.
چنانچه ارزشهاي مورد استناد علم اقتصاد (ذكر شده در أ) با ارزشهاي اسلامي جايگزين شوند و نيز به مقولات وصفي علم اقتصاد كه تا كنون به دست آمده است، مقولات ياد شده در (ب) افزوده شود ميتوان علم اقتصاد اسلامي را پديد آورد.
مقالة حاضر به بررسي رابطه ميان علم اقتصاد اسلامي و فقه نيز ميپردازد و طرح عملي براي اسلامي كردن علم اقتصاد را پيشنهاد ميكند.
واژگان كليدي: اقتصاد اسلامي، مقولات ارزشي، مقولات اقتصادي، مقولات وصفي، روش اقتصاد اسلامي.
>>>
ادامه مطلب
محور : اقتصاد اسلامی
ياسرعبدالكريم الحوراني*
ترجمه: مجيد مرادي**
شك نيست كه تأثير عامل اقتصادي در انديشة اسلامي، از همان لحظة نخست كه پيامبر خدا ، ظهور اسلام را اعلان كرد، جايگاه قابل توجّهي در زندگي مسلمانان داشته است. تأثير اين عامل، از طريق شكلگيري چالشهاي ديني كه بر طبيعت دگرگوني مورد انتظار در فرصتهاي زندگي متكّي است، فزوني يافته و در پي آن، نفوذ طبقة سرمايهدار كاهشي مشهود يافته است.
زماني كه دامنة دولت اسلامي به سبب فتوحات، گسترش يافت و فرهنگهاي جديد در جامعة اسلامي با هم آميخت، نياز به اقدامهاي سازماني هماهنگ با حجم تحوّلات تحقّق يافته، احساس شد و نخستين مؤسّسه (نهاد) اقتصادي در قالب «بيتالمال» ظهور يافت. اين مؤسّسة نوپديد، مسؤوليتهاي مالي بزرگي را بهويژه در بُعد درآمدها و مخارج (هزينههاي) مالي و تنظيم روابط بازار بر عهده گرفت.
تحوّل و گسترش حوزة جامعة اسلامي، با رشد جدّي انديشههاي اقتصادي نزد عالمان مسلمان همراه بوده است. بسياري از اين عالمان در شروح عميقي كه نوشته، و تجربة اسلامي طولاني در نگارش و تصنيف را بازتاب دادهاند، واقعيتها و اوضاع اقتصادي زمان خود را وصف كردهاند. رفتهرفته حوزةهاي توليد معرفتي درموضوعات فراگيري مانند خراج، قيمتها، پولها، حسبه، تجارت، روابط زمين و ساماندهي بازار و... تنوّع يافت.
>>>
ادامه مطلب
محور : اقتصاد اسلامی
سيّد حسين ميرمعزّي*
چكيده
در اين مقاله، عرضة نيروي كار مسلمان با استفاده از مدل كار ـ فراغت نئوكلاسيك در دو بازار اجاره و مشاركت نيروي كار، تحليل، و تابع و منحني عرضة نيروي كار فرد و همچنين عرضة كل نيروي كار در اقتصاد اسلامي ارائه ميشود.
مقاله ابتدا به توضيح مدل كار ـ فراغت در اقتصاد متعارف و چگونگي استفاده از آن جهت تحليل عرضة نيروي كار ميپردازد؛ سپس با تغيير برخي مفاهيم به كار رفته در اين مدل، قابليت آن را براي تحليل عرضة نيروي كار مسلمان نشان ميدهد و با استفاده از مدل تعديل شده، عرضة نيروي كار را در بازار اجاره و بازار مشاركت نيروي كار از ديدگاه خُرد تحليل، و تابع و منحني آن را ارائه ميكند؛ آن گاه با جمع افقي توابع خُرد و تبديل متغيّرهاي خُرد به كلان تابع و منحني عرضة كلّ نيروي كار را در بازار اجاره و بازار مشاركت به دست ميآورد. در خاتمه نيز معيار انتخاب نوع بازار به وسيلة نيروي كار معرّفي ميشود.
واژگان كليدي: عرضة نيروي كار، بازار اجاره، بازار مشاركت نيروي كار، مدل كار ـ فراغت، بازار كار.
>>>
ادامه مطلب
محور : اخبار جهاد اقتصادی
سید محمد حسینی، با حضور در غرفه نهاد کتابخانه های عمومی کشور، از دو نرم افزار «جهاد اقتصادی» و «مجموعه قوانین و مقررات وزارت ارشاد» رونمایی کرد.
به گزارش خبرنگار شبستان از بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران، نرم افزار "جهاد اقتصادی" با حضور وزیر ارشاد در غرفه نهاد کتابخانه های عمومی کشور بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران رونمایی شد.
نرم افزار جهاد اقتصادی که به مناسبت نامگذاری سال 1390 از سوی مقام معظم رهبری و به همت گروه کامپیوتری "نمایه" تهیه شده است، بخش هایی چون بیانات امام و رهبری در حوزه اقتصاد، جهاد در اسلام، اسلام و اقتصاد، اقتصاد نظری، جهاد اقتصادی، چشم انداز 20 ساله نظام، برنامه های توسعه کشور، نمایه نشریات پژوهشی و گالری پوستر جهاد اقتصادی را دربرمی گیرد.
هم چنین نرم افزار "مجموعه قوانین و مقررات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی"، دیگر محصول گروه نمایه بود که در این مراسم رونمایی شد. وزیر ارشاد در حاشیه این مراسم درباره این نرم افزار گفت: بسیاری از قوانین و مقررات کنونی وزارت ارشاد متعلق به سال های اوایل انقلاب است که با توجه به تغییر مقتضیات، نیازمند تجدید نظر است؛ از این رو اکنون که در حال بازنگری قوانین و مقررات وزارت خانه هستیم، این نرم افزار در راه دسترسی آسان به این قوانین بسیار راه گشاست.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد با اشاره به وظیفه مهم ائمه جماعات در فرهنگ سازی شعار سال90 از تهیه و آماده سازی مولفه های جهاد اقتصادی براساس آیات قران و روایات اسلامی به صورت مستند به ائمه جماعات مساجد خبرداد.
به گزارش خبرنگار شبستان، حجتالاسلام حسین ابراهیمی، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد کشور ، صبح امروز 15 اردیبهشت در همایش"شهید مطهری، مسجد و بیداری اسلامی" با اشاره به اینکه نامگذاری سال 90 از سوی رهبر انقلاب به سال جهاد اقتصادی با هدف خاصی بوده است، گفت: همه گروهها و تشکل های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ائمه جماعات و روحانیون در این زمینه وظیفه سنگینی بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه فرهنگ سازی شعار جهاد اقتصادی وظیفه خطیر ائمه جماعات است تا جامعه را به سوی تحقق این امر مهم سوق دهند، افزود: همه ساله برنامه های مرکز رسیدگی به امور مساجد بر اساس پنج محور قرآن، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه، رهنمودهای رهبری و امام (ره) و اخلاق و احکام اسلامی اجرا می شود و امسال با توجه به نامگذاری رهبری به سال جهاد اقتصادی، مرکز رسیدگی بر امور مساجد بر اساس وظیفه ای که احساس کرد، بنا دارد، مولفه های جهاد اقتصادی را در قالب ایات و روایات اسلامی و سیره ائمه اطهار(ع) به صورت مستند آماده و در اختیار ائمه جماعات قرار دهد.
حجت الاسلام ابراهیمی به تبیین مفهوم جهاد اقتصادی پرداخت و به ائمه جماعات توصیه کرد، در آگاهی سازی مردم در این زمینه اهتمام ویژه ای داشته باشند و خاطر نشان کرد: تلاش در جهت جهاد اقتصادی وقتی ضرورت می یابد که دشمنی در مقابل کشور ایستاده باشد و جلوی پیشرفت کشور را بگیرد، بنابراین همه افراد جامعه بویژه ائمه جماعات باید آن را امری مهم تلقی کنند و در تحقق آن تلاش کنند.
وی ادامه داد: دشمن در زمان ها و برهه های مختلف با شیوه های گوناگونی همچون جنگ سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی تمام شیوه های خود رابه کار بست تا به اهداف خود در این کشور دست یابد، ولی در تمام مراحل شکست خورد و امروز به نتیجه رسیده است که کشوری منسجم و قوی تر از جمهوری اسلامی نیست، چرا که ایران در حال حاضر توانسته کشورهای مصر، تونس، اردن، یمن وبحرین را با خود همراه کند و به فرموده رهبری این جبهه مقتدر به زودی اروپا را نیز فرا می گیرد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد کشور به تبیین وظایف مساجد بویژه ائمه جماعات و روحانیون در سال جاری پرداخت و اذعان کرد: تبیین دین و احکام اسلامی، اصلاح جامعه و صبر و استقامت در برابر مشکلات وبیان راهکارهای حل مشکلات جامعه، لزوم انسجام در برنامه های ائمه جماعات، احساس مسئولیت در قبال مردم، اعتماد به مردم و الگو شدن برای احاد افراد جامعه در رفتار، کردار وعمل به تمام معنا، روشنگری و تبیین مسائل روز جامعه به مردم ،حفظ آرامش جامعه و اگاهی سازی مردم از نقش ولایت فقیه در جامعه از مولفه هایی است که ائمه جماعات در تبیین آن به مردم تلاش کنند.
توجه به فرموده های رهبر انقلاب و حرکت حول محور ولایت در دستور کار ائمه جماعات باشد
حجت الاسلام ابراهیمی نقش رهبر انقلاب را در صحنه های مختلف از جمله انرژی هسته ای و فتنه سال 88 ارزنده توصیف و به بیان روایتی از پیامبراسلام (ص) پرداخت و گفت: پیامبر (ص) فرمودند:"بشنوید فرمان کسی را که خدا او را ولی امر مسلمین قرا داده است"،بنابراین امروز ائمه جماعات و روحانیون با توجه به فرموده های رهبر انقلاب در حفظ وحدت و انسجام کشور تلاش کنند چرا که امروز اسلام بوسیله ولی امر و رهبر است که زنده مانده است.
شایان ذکر است، همایش"شهید مطهری، مسجد و بیداری اسلامی" صبح امروز پانزدهم اردیبهشت با حضور ائمه جماعات تهران در ساختمان سابق مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
به گزارش خبرگزاری شبستان از بوشهر، کتاب «جهاد اقتصادی در بیانات امام و رهبری، آیات و روایات، اشعار و حکایات» تألیف حجت الاسلام والمسلمین جواد اسماعیل نیا، رئیس دفتر نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر و مدیر حوزه علمیه خواهران استان، صبح روز 15 اردیبهشت رونمایی شد.
کتاب مذکور در 208 صفحه توسط انتشارات مبین اندیشه قم در سه هزار نسخه چاپ شده است که مؤلف در بیانی روان ضمن بیان مفاهیم مورد بحث، باید ها و نبایدهای عرصه جهاد اقتصادی را در آیات و روایات، اشعار و حکایات به رشته تحریر در آورده و راهکارهایی عملی جهت جلوگیری از مصرف گرایی و اسراف بیان داشته است.
طراحی مسابقه تستی از محتوای کتاب و پاسخ نامه جهت برگزاری مسابقات کتاب خوانی از مزایای برجسته این کتاب است.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
امام جمعه موقت اهواز در نشست هماهنگی ستاد سوگواره یاس نبوی اظهار داشت: جهاد اقتصادی برای احیا و افزایش بهره وری موقوفات امری ضروری است.
به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، آیت الله دکتر محسن حیدری، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه موقت اهواز، صبح امروز (15 اردیبهشت) در نشست هماهنگی ستاد سوگواره یاس نبوی ویژه برنامه های عزاداری سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در بقاع متبرکه، با اشاره به اهمیت برپایی قوی و مستمر برنامه های فاطمیه گفت: فاطمیه و مهدویت دو فرهنگ و سنتی هستند که با انقلاب اسلامی ایران احیا شده و رونق گرفتند.
وی افزود: این در حالی است که در دوران طاغوت این دو سنت چندان در میان عامه مردم جایی نداشتند؛ اما به لطف خدا هم اکنون دسته جات و هیأت های عزاداری به صورت مردمی و گسترده همه ساله در ایام فاطمیه به اقامه مراسم و عزاداری می پردازند.
نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: برگزاری مراسم شهادت حضرت زهرا(س) در مرقد مطهر علی ابن مهزیار اهوازی و بقاع متبرکه باید به شکل یک سنت عمومی و همه ساله تبدیل شود.
حجت الاسلام سیدعبدالرضا حسینی فرد، مدیر کل اوقاف و امور خیریه خوزستان نیز در این جلسه با مهم خواندن حضور پررنگ مردم در مراسم ایام فاطمیه، طرح سوگواره یاس نبوی را یک طرح سراسری و فراگیر برشمرد.
وی تصریح کرد: سوگواره یاس نبوی با تکیه بر نفوذ فرهنگ عمیق و ریشه دار اهل بیت(ع) در اذهان مردم و علاقه وافر مردم به حضور در بقاع متبرکه در مناسبت های ملی و مذهبی، محور عزاداری برای اهل بیت(ع) را برنامه های بقاع می بیند.
وی اضافه کرد: در همین راستا در استان خوزستان مراسم با شکوه سوگواره یاس نبوی در ایام شهادت حضرت زهرا(س) در بقعه متبرکه علی ابن مهزیار اهوازی و در شهرستان ها در بقاع متبرکه همان شهرستان برگزار می شود.
حجت الاسلام حسینی فرد اظهار داشت: لازمه تحقق کامل رهنمود مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل بقاع به قطب های فرهنگی، رفع نابسامانی ها، انجام ساخت و سازها و تهیه بستر مناسب که نیازمند یک جهاد عمرانی بقاع متبرکه در سال جهاد اقتصادی می باشد، است.
لازم به ذکراست، در این نشست راهکارهایی به منظور هرچه بهتر برگزار شدن مراسم عزاداری ایام فاطمیه با محوریت مراسم سوگواره یاس نبوی در مرقد مطهر علی ابن مهزیار اهوازی مورد بررسی قرار گرفت.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه جهاد اقتصادی یک اندیشه راهبردی است، تاکید کرد: مدیران باید با تلاشی مقدس، خدمت رسانی به مردم را اثبات کنند.
به گزارش خبرگزاری شبستان از کهگیلویه و بویر احمد، سید عنایت الله رضوی، صبح امروز(15اردیبهشت) در جلسه معارفه مدیران کل امور شهری و امور روستایی استانداری کهگیلویه وبویراحمد در یاسوج، گفت: اگر مسئولان ظرفیت های معنوی، انسانی، فرهنگی و منابع را به درستی به کار گیرند و با به کار بستن در حوزه اقتصادی، عمران و آبادانی با مسئله مقدسی به اسم جهاد تلفیق کنند، آنچه که مطلوب مردم ما و نظر رهبری است، محقق می شود.
رضوی با بیان اینکه ما از کلمه جهاد میتوانیم برکات زیادی را نصیب این استان کنیم، اظهار داشت: وظیفه ماست که به سراغ طرح ها و صنایعی برویم که فرصت های تولید درآمد و تولید ثروت آن فراوان باشد.
به گفته رضوی، جهاد اقتصادی یعنی آرایشی که تمام دستگاه های اجرایی، بخش خصوصی، گروه های مردمی باید با یک برنامه و راهبردی کلی و سیاست گذاری مشخص و در راستای اهداف دولت از یک سو برای مقابله با تهدیدها و تحریم ها و رسیدن به خود کفایی و از جهتی برای خدمت رسانی و توسعه همه جانبه بکار گرفته شود.
وی تصریح کرد: دشمان وقتی در عرصههای نظامی، امنیتی، سیاسی و فرهنگی شکست خوردند به خیال خودشان تنها برگ برنده در دستانشان باقی ماند که همان ناکارآمد کردن اقتصاد ایران اسلامی است که در این عرصه هم به لطف پروردگار ناکام ماندند.
سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد، یادآور شد: در مکتب الهی ما کلمه جهاد پیامی دارد که همیشه برخورد با مانع و رفع مانع را مورد توجه داشته و این یکی از پیام های بزرگ انقلاب اسلامی ایران است که مسائل معنوی و مادی و یا به عبارت دیگر حسنه دنیا و آخرت به کمک این پیام با یکدیگر هم راستا می شوند.
بنابر گزارش روابط عمومی استانداری کهگیلویه وبویراحمد، رضوی گفت: در جابجایی مدیران هدف نو آوری، استفاده از تجارب و فکر نو، تسهیل در امور، سرعت به پیشرفت کارها و خدمت صادقانه است.
وی افزود: هر چند برخی با تفکر استکباری با میان کشیدن دموکراسی به دنبال قدرت هستند تا اهدافی که دارند به دست آورند و برخی هم قدرت را برای خدمت می خواهند که مسئولان نظام دینی ما اینگونه می باشند که افتخار به نوکری مردم را دارند.
گفتنی است، در این نشست طی حکمی از سوی مهندس قوام نوذری استاندار، محمد محمدی به عنوان مدیرکل امور روستایی استانداری و سید حسین سهمگین به عنوان مدیرکل دفتر امور شهری منصوب شدند.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
سرپرست اداره تبلیغات اسلامی شهرستان قشم، جهاد علمی را پیش زمینه جهاد اقتصادی دانست.
به گزارش خبرگزاری شبستان از استان هرمزگان، حجت الاسلام احمد غلامی(15 اردیبهشت) در مراسم تجلیل از اساتید دانشگاه آزاد قشم اظهار داشت: یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری پیوند صنعت و صنعت گر با دانشگاه است.
وی افزود: علی رغم تحریم همه جانبه استکبار جهانی علیه ملت ایران اسلامی، جهاد علمی دانشمندان این تحریم ها را بی اثر کرد.
غلامی با تبریک هفته بزرگداشت مقام معلم، بیان داشت: امروز استاد امانتدار بزرگی است که آن امانت تربیت انسان است.
وی با بیان اینکه انسان خلیفه خدا بر روی زمین است، تصریح کرد: در تربیت انسان و فراهم کردن شرایط برای شکوفایی استعدادهای بالفعل او از رسالت خطیر اساتید و معلمان است.
گفتنی است، در این نشست از اساتید برجسته دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم با اهدا هدایایی، تجلیل شد.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
شهردار منطقه 10 اصفهان با اشاره به روند اجرای برنامه اصفهان 95 گفت: مهم ترین اولویت سال جهاد اقتصادی بهینه سازی هزینه پروژه ها و تسریع در انجام طرح هاست.
بهمن احمدی، شهردار منطقه 10 اصفهان با بیان اینکه اجرای برنامه اصفهان 95 از الویت های این منطقه است، به خبرنگار شبستان گفت: تدوین این برنامه با رویکرد استراتژیک، شهرداری منطقه را بر آن داشت تا برای رفع نیازهای محله های این منطقه، بودجه لازم را در این زمینه مصوب کند.
وی یکی از اقدامات انجام گرفته در راستای اجرای برنامه 95 را الویت بندی پروژه ها بر اساس نیاز محلات مختلف دانست و یادآور شد: ایجاد پارک خدمات ساختمانی و ساماندهی مشاغل مزاحم جهت افزایش کیفیت زیست محیطی شهر در دستور کار این شهرداری قرار دارد.
احمدی با اشاره به توسعه زیر ساخت های حمل و نقل شهری در این منطقه اذعان داشت: ساماندهی ترافیکی میدان احمد آباد، احداث دور برگردان پل تمدن، ساماندهی خیابان سعادت، احداث کندرو بزرگراه شهید آقابابایی، احداث مسیر های دوچرخه سواری و ساماندهی پیاده رو ها از جمله پروژه های سال 90 است.
وی به ارتقای کیفی و کمی و توسعه فضای سبز باغ شهر اصفهان اشاره و خاطر نشان کرد: در این راستا ساماندهی انهار و مادی ها، ساماندهی بوستان های محلی و احداث پارک در سطح منطقه در دستور کار شهرداری منطقه 10 قرار دارد.
شهردار منطقه 10، برنامه اصفهان 95 را شامل انجام پروژه های مشارکتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی و استفاده کامل از ظرفیت ها و بهره مندی از بودجه مصوب اعلام کرد.
خبرگزاری شبستان
محور : اخبار جهاد اقتصادی
معاون سیاسی، امنیتی استاندار خراسان شمالی گفت: شکست تحریم ها با ثبات اقتصادی به دست آمده از جهاد اقتصادی محقق می شود .
با توجه به نامگذاری سال جاری به عنوان سال "جهاد اقتصادی" توسط مقام معظم رهبری گفت و گویی با کریم سجادی، معاون سیاسی امنیتی استاندار خراسان شمالی در جهت تبیین این مهم ترتیب داده ایم که در ذیل به آن می پردازیم.
سیدکریم سجادی، معاون سیاسی، امنیتی استاندار خراسان شمالی در ابتدای صحبت با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام "جهاد اقتصادی"، گفت: مقام معظم رهبری با توجه به شرایط سیاسی بین المللی، داخلی و خارجی و اقتضائات زمانی هر سال را مزین به عنوانی خاص می کنند که این نامگذاری باید مبنای کار، تلاش و برنامه های مسئولان و مدیران قرار بگیرد.
ارزیابی شما از نامگذاری سال 90 به پیام" جهاد اقتصادی" از سوی مقام معظم رهبری چیست؟ و به نظر جنابعالی چرا مقام معظم رهبری 3 سال متوالی را با موضوع اقتصادی نامگذاری کردند؟
سجادی با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی از نظر سیاسی، امنیتی و بین المللی در وضعیت بسیار خوبی است، اظهارداشت: دشمن با تحریم اقتصادی به ویژه در بعد معیشتی می خواهد انگیزه مردم ما را در دفاع و حراست از اصل و ارزش های نظام تضعیف کند.
وی تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب با نامگذاری امسال به نام جهاد اقتصادی در واقع خواستار این امر هستند تا مسئولان تلاش کنند از راه های مختلف، کشور را همان طور که در عرصه سیاسی و امنیتی از ثبات خوبی در منطقه برخوردار است از نظر اقتصادی نیز به ثبات خوبی برسد.
سجادی اظهارداشت: این مهم از آرمان ها و اهداف والای نظام اسلامی ایران است که مردم از وضع معیشتی منطقی و معقولی برخوردار باشند.
سجادی با اشاره به اینکه نامگذاری هر سال بی ارتباط با سال های دیگر نیست، اذعان داشت: چرا که با تلاش مضاعف و همت مضاعف و با برنامه ریزی مناسب و عملیاتی می توان به جهاد اقتصادی دست یافت.
وی افزود: در حال حاضر در حوزه اقتصادی با توجه به شرایط نظام جمهوری اسلامی و پیشرفت هایی که داشته ایم، اقدامات خوبی از نظر زیر ساخت ها صورت گرفته اما کافی نیست و باید تلاش بیشتر در این راستا صورت بگیرد.
به نظر شما چه راهکاری پیش رو داشته باشیم تا دچار شعار زدگی نشویم؟ وظیفه مسئولان در قبال تحقق پیام امسال چیست؟
سجادی با بیان اینکه هر کس به هر شکلی در مقابل این پیام مسئولیت دارد، افزود: همه در قبال این امر مسئول اند به ویژه دستگاه های مرتبط اقتصادی.
وی با تأکید بر اینکه همه باید کمک کنند تا فرهنگ این جهاد بزرگ در جامعه نهادینه شود، اضافه کرد: اصحاب رسانه در امر اطلاع رسانی و فرهنگ سازی این مهم بسیار تأثیرگذار است.
معاون استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه اگر پیام رهبری در قالب کتاب و بولتن و شعار بماند خیلی تأیید شده نیست، خاطرنشان کرد: باید عمده تلاش و برنامه ریزی ها در جهت تحقق این پیام باشد.
به نظر شما نقطه آغاز این جهاد بزرگ از کجا باید شروع شود؟ و بنیادی ترین رکن این جهش اقتصادی باید در چه عرصه ای متبلور شود؟
معاون سیاسی، امنیتی استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه همت و تلاش مضاعف نقطه آغازی برای شروع و فعالیت یک کار جدید است، افزود: امسال نقطه شروع، جهش اقتصادی بزرگ است که استمرار آن نیازمند در دستور کار قرار دادن این مهم در برنامه های اجرایی و عملیاتی است.
سجادی گفت: حوزه ما حوزه نظری است که باید روی فرهنگ سازی این امر کار کنیم.
وی با تأکید بر اینکه حوزه هایی که ارتباط مستقیم با این امر دارند باید تلاش بیشتر کنند، اظهارداشت: بیشتر تلاش ما برای برنامه ریزی و عملیاتی شدن شعار، باید فرامین رهبری باشد.
با توجه به فرهنگ جهادی غالب در جامعه اسلامی، چگونه می توان از این مهم برای نیل به پیام رهبری بهره برد؟
معاون سیاسی، امنیتی استاندار خراسان شمالی افزود: جهاد یک کلمه مقدس است و باید یک تلاش مضاعف انجام شود تا این مباحث پیگیری شده و پایان سال ارزیابی بهتری از وضعیت اقتصادی کشور صورت بگیرد.
سجادی با بیان اینکه از نظر اسلام، ثروت یک قدرت نیست بلکه به منزله ایجاد عدالت بین همه است، افزود: اما ثروت از نظر استکبار نیازمندی مردم و کشیدن ملت ها به استثمار است.
تهیه کننده: آرزو یوسفی
خبرگزاری شبستان / خراسان شمالی
محور : اقتصاد
هزارجريبي جعفر*
* وزارت علوم، تحقيقات و فناوري
رويکرد اين تحقيق، توجه و تاکيد بر نقش کارآفريني در توسعه اقتصادي از طريق ايجاد اشتغال مولد و سرمايه گذاري جديد بر نيروهاي انساني کارآمد است. براي مقابله با بحران بيکاري، شناخت صحيح از فرصتها و استفاده از نيروهاي خلاق انساني را به ضرورت تبديل مي کند، فرآيند کارآفريني را در جامعه رو به توسعه ايران شتاب مي بخشد و بازنگري در سازماندهي و مديريت منابع انساني را لازم مي سازد.
کارآفريني موجب تحول در سرمايه هاي اقتصادي، اجتماعي جامعه مي شود و با روش سازي شيوه زندگي و نحوه استفاده از فرصتها و کسب و کار و فعاليتهاي جديد اقتصادي را بوجود مي آورد.
اين پژوهش با بررسي چندين فرضيه تاييد کرده است که فعاليتهاي کارآفرينانه به ايجاد فرصت هاي جديد اقتصادي، ايجاد اشتغال و رفاه اجتماعي منجر مي شود.
منيع : مشاهده متن کامل مقاله در پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 18) پاييز 1384