تاريخ : یک شنبه 15 خرداد 1390  | 12:19 PM | نویسنده : قاسمعلی
هم‌اکنون تحریم‏های غرب علیه ایران، حدود 32 سال است که بر فعالیت‏های اقتصادی جمهوری اسلامی سایه افکنده و اجازه نمی‏دهد بسیاری از فعالیت‏های اقتصادی ایران به راحتی انجام گیرد. اما سؤال این است که پس از گذشت سه دهه آیا تحریم‏ها توانسته‏اند حال اقتصاد را وخیم کنند؟ اهداف اولیه و نهایی تحریم‏های غرب چه بوده؟...

 «تحریم اقتصادی» به معنی اقدامهای غیرنظامی است که بر انتقال کالا، خدمات یا سرمایه به یک کشور، اثر زیان بار می‏گذارد و هدف از برقراری آن تنبیه، مجازات یا وارد ساختن آن کشور به همخوان کردن خود با اهداف سیاسی کشور تحریم کننده یا گویای ناخرسندی کشور تحریم کننده از کارها و رفتارهای کشور تحریم شده است.

 

بیشک این رویداد پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران در زمستان 1979 میلادی میان دو کشور ایران و ایالات متحدهی آمریکا به وقوع می‏پیوندد و باعث می‏شود ادبیات جدیدی با عنوان تحریم میان دو کشور حاکم شود. شواهد تاریخی نشان می‏دهد ایران تا پیش از وقوع انقلاب و تشکیل حاکمیت جمهوری اسلامی یکی از بزرگترین شرکای سیاسی- اقتصادی ایالات متحده بوده است.

 

ارتباطات نزدیک این دو کشور پس از کودتای 28 مرداد 1332 بیش از پیش گسترش یافته و باعث می‏شود تا دولت وقت آمریکا، رژیم پهلوی را به عنوان یکی از نزدیکترین و وابسته‏ترین دولت‏ها به خود قلمداد کند. این اتفاق باعث می‏گردد تا روابط سیاسی- اقتصادی ایالات متحده به ایران هر روز نسبت به گذشته در سطح وسیع‏تری دنبال شود تا جایی که بنابر اسناد منتشر شدهی رسمی، شرکت‏های آمریکایی بین سال‏های 1351 تا 1353 ـ یعنی تنها در حدود 3 سال ـ قراردادها و معاملات مشترکی را با ایران امضا می‏کنند که ارزش آنها به 119 میلیارد دلار می‏رسد!

 

البته روابط گستردهی ایران و ایالات متحدهی آمریکا تنها به حوزه‏های سیاسی- اقتصادی محدود نمی‏شود. تا جایی که بنابر شواهد کاملاً مستند طی سال‏های 1970 تا 1977 میلادی، کارخانههای اسلحه سازی آمریکا در حدود 7/13 میلیارد دلار تسلیحات نظامی به ایران می‏فروشند.
 
در هر صورت شواهد یاد شده تنها بخشی از مستندات قابل ارایه بوده که نشان می‏دهد ایران طی 37 سال به عنوان یک شریک استراتژیک برای آمریکا به شمار میآمده و دولتمردان آمریکایی نیز هرگز نمی‏خواستند و فکر هم نمی‏کردند تا روزگاری شریک کاملاً وابسته به خود را از دست بدهند. اما در هر صورت ورقِ بازی بر می‏گردد، انقلاب ایران در زمستان 1979میلادی به پیروزی می‏رسد، لذا آمریکایی‏ها که می‏بینند شریک و وابستهی قدیمی خود را به سادگی از دست داده‏اند شروع به مخالفت‏هایی می‏کنند که بعدها با عنوان تحریم‏های اقتصادی از آن یاد میشود. آمریکایی‏ها هنگامی که نمی‏توانند حاکمیت جمهوری اسلامی را بپذیرند تنها راه برای مقابله با آن را محاصرهی اقتصادی می‏دانند!
 
هماکنون تحریم‏های غرب علیه ایران، که راهبری آن را ایالات متحده بر عهده دارد حدود 32 سال است که بر فعالیت‏های اقتصادی جمهوری اسلامی سایه افکنده و اجازه نمی‏دهد بسیاری از فعالیت‏های اقتصادی ایران به راحتی و سهولت انجام گیرد اما سؤال این است که پس از گذشت سه دهه از اعمال تحریم‏های اقتصادی «حال اقتصاد ایران چه طور است؟» آیا تحریم‏ها توانسته‏اند حال اقتصاد را وخیم کنند؟ اهداف اولیه و نهایی تحریم‏های غرب چه بوده و آیا آنها به اهداف خود رسیده‏اند؟ ....
 
شواهد تاریخی نشان می‏دهد ایران تا پیش از وقوع انقلاب و تشکیل حاکمیت جمهوری اسلامی یکی از بزرگترین شرکای سیاسی- اقتصادی ایالات متحده بوده است.

 

بیشک دولتمردان آمریکا هنگامی که در اردیبشهت 58 می‏خواستند دستور آغاز محاصرهی اقتصادی ایران را به طور رسمی صادر کنند؛ هیچ گاه فکر هم نمیکردند 32 سال پس از صدور دستور تاریخی‏شان، جمهوری اسلامی همچنان با قدرت به فعالیت خود ادامه دهد .... البته این ادعا بارها از سوی خود غربیها (تحریم کنندگان ایران) مورد تأیید قرار گرفته و خود آنها نیز به طور رسمی بارها اعلام کردهاند: از تحریم ایران عاجز هستند و ؟ نتوانستهاند آن گونه که می‏بایست، کاری انجام دهند!
 
1- بنابر آمارهای اعلام شده از سوی مراجع رسمی (پایان سال 59) جمهوری اسلامی ایران با 180 کشور جهان مبادلات تجاری دارد. این آمار نشان می‏دهد تحریم‏های اقتصادی غرب علیه ایران نتوانسته آن گونه که خواست دولتمردان غربی بوده، برای آنها نتایج مطلوبی داشته باشد. عمده کشورهای هدف در صادرات ایران عبارتاند از: «ژاپن 9/9 میلیارد دلار، چین 2/9 میلیارد دلار، ترکیه 1/5 میلیارد دلار، ایتالیا 45/4 میلیارد دلار، کره جنوبی 4 میلیار دلار، هلند 2/3 میلیارد دلار، فرانسه 6/2 میلیارد دلار، آفریقای جنوبی 7/2 میلیارد دلار، اسپانیا 3/2 میلیارد دلار، یونان 2 میلیارد دلار و ...»
 
عمده کشورهای وارد کنندهی محصولات به ایران شامل: «آلمان، امارات، چین، کره جنوبی، روسیه، برزیل، هند، ایتالیا و ...»
 
2- با آن که ایالات متحدهی آمریکا افزون بر مکلف کردن کشورها به تحریم، شرکتهای بزرگ دنیا را نیز از ورود مشارکت به ایران برحذر داشته اما بارها مشاهده شده که شرکتهای بزرگ خارجی نیز به دفعات واژهی تحریم را نسبت به ایران زیر پاگذاشته و برای مشارکت پروژه‏های ایرانی اعلام آمادگی کردهاند. شل، توتال، رنو، پژو، فولکس واگن و ... از جملهی این شرکت‏های بسیار بزرگ هستند که بارها تحریم‏ها را دور زده‏اند و البته مورد خشم دولتمردان غربی هم قرار گرفته‏اند. برآوردها نشان می‏دهد حدود 30 میلیارد دلار توسط این شرکت در چند سال اخیر وارد کشور شده است.
 
3- آمارهای رسمی نشان می‏دهد دولتمردان ایالات متحده، بارها به ناکار آمدی سیاست‏های خود دربارهی ایران اعتراف کرده‏اند. وزارت خزانه‏داری آمریکا چندی پیش در گزارشی اعلام کرد: اگرچه تحریم‏های کنونی آمریکا و سازمان ملل به اقتصاد ایران تا حدودی به این اقتصاد آسیب زده اما به طور قطع این تحریمها به اندازه‏ای نیست که اقتصاد این کشور را با مشکلات جدی و آن گونه که از اهداف نهایی غرب به شمار می‏رود، مواجه سازد.
 
این جمله بیانگر این موضوع است که خود غربیها به شکست تحریم‏ها بر علیه جمهوری اسلامی واقف هستند.
 
4- غرب در حالی به تحریم ایران ادامه می‏دهد که خود نیز حال و خوش خوبی از لحاظ اقتصادی ندارد. نکتهی جالب توجه اینکه در حالی که کاهش سرمایه‏گذاری مستقیم خارجی در این میان به عنوان یکی از چالش‏های بزرگ اقتصادهای بزرگ دنیا محسوب می‏شود، بنابر آمارهای مستند جهانی در پایان سال 89، ایران به عنوان ششمین کشور جذب کنندهی سرمایه گذاری خارجی در دنیا اعلام شده و با جذب حدود 3 میلیارد دلار در سال مالی 89 این سؤال را مطرح کرده که چگونه ممکن است یک کشور تحریم شونده جزو کشورهای با رتبهی بالا در جذب سرمایه گذاری خارجی باشد.
 
در هر حال جمهوری اسلامی حدود 32 سال است که با اوضاع کنونی به فعالیت خود ادامه می‏دهد. البته اگرچه تا کنون با چالش‏ها و مشکلات زیادی مواجه بود. اما آن‏چه مهم است این‏که جمهوری اسلامی اکنون بنابر آمارهای مستند جهانی هفدهمین قدرت بزرگ اقتصاد مبانی است. بی شک عدم ارتباط برخی کشورها با هفدهمین اقتصاد بزرگ جهان خوشایند آن‏ها نخواهد بود.
 
بنابراین اگرچه تحریم‏ها شاید به عنوان یک بازدارنده برای برخی کشورها عمل کند اما از عمل همان‏طور که آمارهای رسمی نشان می‏دهند، ادبیات تحریم بر علیه جمهوری اسلامی ایران چندان بازتاب چندانی نخواهد داشت.*
 

گروه اقتصادی برهان/ مهدی مهرپور

(*) مهدی مهرپور، پژوهشگر



نظرات 0