علت ورم مقعدی چیست؟ اقدامات لازم برای درمان قطعی
گاهی ممکن است در قسمت انتهایی روده و در ناحیه رکتوم نوعی التهاب و ورم مقعدی احساس کنید. این اختلالات گاها موقتی و بی خطر هستند و در کوتاه مدت برطرف میشوند، اما در مواقعی هم خبر از وجود بیماری ها و مشکلات جدی گوارشی میدهند. ورم دهانه مقعد که بوسیله دو عضله اسفنکتر کنترل میشود، میتواند با ایجاد فشار باعث بروز علائم دیگری مثل درد، سوزش و خارش و حتی خونریزی شود. هرچقدر شدت التهاب و ورم مقعد بیشتر باشد, بیمار علائم آزاردهنده تری را تجربه میکند.
بررسی دلیل ورم مقعد
در مرحله اول باید عامل ایجاد این ورم را شناسایی کنید. معمولا عارضهها . بیماریهای نشیمنگاهی باعث ایجاد ورم مقعدی میشوند. پس با ما همراه باشید تا علل احتمالی ایجاد ورم مقعد را بررسی کنیم:
آبسه مقعد
به تجمع چرک و عفونت در ناحیه اطراف مقعد، آبسه گفته میشود. علت این عارضه، مسدود شدن غدد اطراف مقعد و در نهایت بروز التهاب و ورم مقعدی است. محل ایجاد آبسه ممکن است در بخش انتهای رکتوم و راست روده و یا دقیقا در سوراخ مقعد باشد. نشانه های شایع این بیماری عفونی هم شامل ورم دهانه مقعد، درد شدید، التهاب و قرمزی میباشد.
بواسیر یا هموروئید

این بیماری شایع نشیمنگاهی زمانی ایجاد می شود که عروق ناحیه رکتوم دچار تورم، آسیب و پارگی شوند. با توجه به اینکه بواسیر خارجی یا داخلی است، علائم آن هم میتوانند متفاوت باشند. اما با توجه به اینکه هموروئید یکی از رایج ترین بیماریهای نشیمنگاهی است، می توان آن را یکی از دلایل شایع ورم مقعدی هم دانست.
برای شناخت کامل این بیماری میتوانید به مقاله هموروئید چیست مراجعه کنید.
نشانه هایی که مبتلایان به این بیماری تجربه می کنند شامل ورم بواسیر، درد، بیرون زدگی، خونریزی مقعدی، خارش، سوزش و غیره است. روش های مختلفی برای درمان هموروئید وجود دارد که پزشک شما با توجه به شرایط بیماری تان بهترین روش را پیشنهاد می دهد.
شناخت و آگاهی از انواع روش های درمان بواسیر به شما کمک می کند تا بهترین و کم عارضه ترین نوع درمان را انتخاب کنید.
بیماری التهابی روده (کرون یا کولیت)
عارضه هایی که باعث ایجاد تورم و التهاب در بخش های مختلف لوله گوارش می شوند را بیماری التهابی روده می نامند.
کرون و کولیت روده دو نوع مزمن از این بیماری ها هستند که افراد در هر سنی ممکن است به آن دچار شوند. این بیماری ها می توانند هر قسمت از دستگاه گوارش، از دهان تا مقعد را درگیر کنند و به عنوان یکی از دلایل احتمالی ورم کردن مقعد به شمار می روند.
ایجاد زخم در مقعد (شقاق مقعدی)

ایجاد پارگی و زخم در ناحیه رکتوم که با نام شقاق مقعدی هم شناخته میشود. معمولا برای بیمار با علائم دردناکی همراه است. احساس درد شدید، خارش و سوزش هنگام دفع، خونریزی و ورم دهانه مقعد از علائم شایعی است که افراد مبتلا به این عارضه آن را تجربه می کنند.
هرچقدر مدت زمان بیشتری از شروع بیماری بگذرد، شقاق شما مزمن شده و درمان آن پیچیده تر خواهد شد. پیشنهاد می کنیم با مشاهده اولین علائم این عارضه اقدامات لازم برای درمان را تحت نظر پزشک انجام دهید.
درمان شقاق با لیزر به عنوان بهترین راه رهایی از این عارضه دردناک شناخته می شود. اطلاعات کامل درمورد نحوه درمان با لیزر، مزایا و هزینه آن را در صفحه مربوطه مشاهده کنید.
بیماریهای التهابی لگن
بیماری های التهابی لگن که در زنان ایجاد می شود، به معنی بروز عفونت در رحم و لوله های اطراف رحمی است. این عارضه یک وضعیت جدی است که علت آن بیماری و عفونت های جنسی درمان نشده است.
علائم بیماریهای التهابی لگن شامل درد در ناحیه شکم، تب، رابطه جنسی دردناک، افزایش ترشحات واژن و التهاب و گاها ورم دور مقعد و واژن است.
رابطه جنسی مقعدی
رابطه جنسی مقعدی در پزشکی منع شده و دلیل آن ایجاد آسیب، پارگی و ورم مقعدی است. اگر این رابطه جنسی بطور مداوم تکرار شود، عوارضی مثل بواسیر، شقاق، بی اختیاری مدفوع، بیماری های مقاربتی عفونی و غیره را به دنبال دارد.
برای تشخیص علت به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
در صورت مواجهه با این عارضه، بهتر است برای تشخیص علت و درمان ورم مقعدی به پزشک متخصص گوارش یا جراح عمومی مراجعه کنید. مراحل تشخیص بیماری در ابتدا شامل بررسی سوابق پزشکی و معاینات بالینی است. معاینه فیزیکی شامل بررسی ناحیه رکتوم با انگشت یا استفاده از دستگاه پروکتوسکوپ میباشد. اگر این بیماری با معاینات بالینی تشخیص داده نشود، انجام یک سری آزمایشات دقیق تر مثل کولونوسکوپی، آنوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی تجویز می شود.

راههای درمان ورم مقعدی
بهترین راه درمان ورم مقعد بعد از تشخیص علت آن توسط پزشک، تجویز میشود. اگر دلیل ورم مقعدی شما بیماری هایی مثل آبسه، بواسیر یا هموروئید و شقاق مقعدی باشد، ممکن است این بیماری ها در مراحل اولیه با روشهای دارویی درمان شود. البته مشروط بر اینکه در ابتدای بروز علائم بیماری به پزشک مراجعه کرده باشید.