جهاداقتصادی-صلابت سیاسی فرهنگی


نگاشته شده توسط   سه شنبه 31 خرداد 1390  ساعت 9:20 PM 

شهیدعزیزمان کوله بی سیم به پشت درکنارایثارگراملشی:عباداله قرباندوست-مرحوم مغفورمحسن وهابی املشی ایثارگرجانباز وشهیدخسروعبدالهی نرکه بدون چفیه به گردن

متن وصیتنامه شهید محمد جواد  محقق کجیدی - حنظله املش

بسم ا... الرحمن الرحیم 

 ولا تحسبن الذین قتلوفی سببل الله امواتاً بل احیاءعندربهم یرزقون مرده مپندارید آنانی که در راه خدا شهید می شوند بلکه آنان زنده اند و در نزد خدای خویش روزی می طلبند.

شهیدعزیزمان درمرکزتصویرفوق آستین بلوزنظامی به بالازده

 با ستایش بر پرورد گاری که ما را هستی بخشید و وجود بخشید. ما را هدایت نمود تا در راه اسلام و قرآن و حق قدم گذاریم و با عرض بهترین درود ما به محضر  مبارک محمد رسول الله و پیامبر اکرم و راهنمایی مردم در جهل فرورفته وبا درود وسلام به یگانه منجی عالم بشریت مهدی موعود(عج) و نایب برحقش امام خمینی وبا سلام ودرود بررزمجویان  جبهه های نور علیه ظلمت وبا درود وسلام بر شهیدان بخون خفته ایران عزیز وقاتلوهم حَتّی لاتَکوُنُ فَتنَه با دشمن دین پیکار کنید تا فتنه و فساد از میان برود و{دین مخصوص خدای یکتا است}از روزی که آمریکای جهانخوار جنگ را برما تحمیل کرد بر شهدای ما روز بروز افزون ترمی شد و اهداف انقلاب روز بروز پیشرفت می کرد، آمریکا که از طریق گروهکها نا امید شده بود. از  طریق کشور خود فروخته ای بنام عراق با ما روبرو شد اما هر روز با شکست مواجه می شد ای امت وای مردم رنج دیده .انقلاب اسلامی به خون احتیاج دارد و شهدای ما هم به این درخت تازه  رسیده خون دادند و انقلاب را آبیاری کردند و شما در قبال این خونها موظفید که از انقلاب پاسداری کنید و پاسداری از انقلاب حفاظت از خون شهیدان و نبرد با دشمن خصم است.

حنظله شهیداملش دستان به لب چفیه به گردن درمرکزتصویرفوق الذکردرکنارسایرایثارگران املشی دوران دفاع مقدس

 ای مردم در قبال خون شهیدان با هم یک پارچگی و وحدت را پیشه نمائید و با هم در تضاد نباشید و مردم را به تقوا و ایمان به خدا دعوت نمائید، با ظالم بجنگید و حق مظلوم را از ظالم بستانید هرچند حقیقت برای انسان تلخ است امام روزی این حقیقتها بر انسانهای گمراه روشن خواهد شد ای امت. اسلام را در دست یک دسته ضد انقلاب و منافق و خانها ندهید و خانها را از ریشه بکنید. ولی مسئولین: مسئولینی که در بالا قرار گرفته اید به عنوان یک برادر حقیر به شما گفته می شود که مردم را با کارهای نا پسند خود ناراضی نکنید .

شهیدمحقق درپشت سربرادربسیجی کلاه نظامی به سربه حالت خندان وپشت سربرادرایثارگرعباداله قرباندوست املشی ودستان بردوش شهیدسرافرازاملش:خسروعبدالهی نرکه

البته به آن دسته مسئولین که از راه صداقت قدم میگذارند جسارت نمی شود مردم به شما اطمینان کردند و شما هم نباید به ملت خیانت کنید اگر بخواهی با مردم بدرفتاری نمائید مسئولین محترم با همت مردم شما را بدون هیچ واهمه ای با دادگاه عدل جمهوری اسلامی روبروی خواهند کرد. پیام به تمامی انسانهای روی زمین از پیرمرد تا پیر زن از بچه تا بزرگ از زن تا مرد. و پیامم این است که ای مردم این دنیا، دنیای فانی است این دنیا صحنه امتحان است و در آن دنیا خدای به انسانی سعادت می بخشد که از امتحانات او بدرآید وای دوستان وای دانش آموزان وای دبیران محترم شما نونهالان انقلابید و شما دوستان با کردار و رفتار خوب خود و شما دانش آموزان با درس خواندن خود و شما دبیران با تعلیم دادن خود می توانید نهال انقلاب را بدست گیرید واز گزند دشمنان حفظ نمائید.

اگر از طرف من بشما اهانتی و بدی شده مرا، ببخشید و حلالم نمائید و از شما می خواهم که قدر امام عزیز را بدانید و دنباله رو ولایت فقیه باشید و قدر بچه های حزب الله و سپاهی و نیرو را بدانید و از پدر و مادران تقاضا دارم که از رفتن فرزندانشان به جبهه جلو گیری نکنند و وحدت بین یکدیگر را طبق آیه شریفه فراموش نکنید (واعتصمو بِحَبل الله جمیعاً ولا تَفرّقو) به ریسمان خدای چنگ زنید و از هم متفرق نشوید؛

واما چند جمله با مادرم صحبت دارم مادر جان سلام:

امید است که در زندگی موفق و کامیاب بوده باشی وامیدوارم که این سلام گرم بنده حقیر که از ته قلب سر چشمه می گیرد و از استانی به  استانی دیگر واز کوههای پست و بلند و از جاده های سر سبز خونین جبهه ها به شهر مبارک شما روانه می شود وبه محضر مبارک شما مشرف می گردد مورد قبولتان قرار گیرد، مادرجان امانتی را که خداوند به شما داده بود بدون هیچ کم و کاستی به او تحویل نمودید چه سعادتی بزرگتر از این هر پدر و مادری که فرزند خویش را در راه اسلام تقدیم و هدیه نماید از تمام عذابهای جهنم درامان است.

شهیدعزیزمان کوله بی سیم به دوش درکنارایثارگران املشی نظیر:برادربسیجی هوشنگ نظریان-برادران پاسدار:عیسی پژوهی املشی-مصطفی نوری مشکله وبرادربسیجی سرافراز:عباداله قرباندوست(ساعت بدست)

 مادرم درست است جوانت را از دست دادی بخصوص از دست دادن جوانی را که با آن همه گرفتاری بزرگ نمودی از یک طرف نداشتن شوهر واز طرف دیگر داشتن کودک یک ساله از بدو تولد با ازدست دادن شوهر مرا بزرگ نمودی و در این چنین سنی هدیه به خداوند نمودی می دانم برایت سخت می گذرد جدا شدن با چنین فرزندی واقعاً مشکل است اما چه می توان  کرد زمان. زمان جنگ است و قرآن و اسلام در خطر است اگر ما نرویم چه کسی باید برود بچه سرمایه دار باید برود. مادرجان اگر بچه سرمایه داری را درجبهه ببینیم برما ننگ است. در آخر  مرا حلال نمائید و شیرت را برایم حلال بکن. در شهادت من گریه و زاری نکنید و همانند دیگر خانواده های شهدا مقاوم و سترک باشید تا دشمن سو استفاده ننماید در ضمن از اینکه فرزند خوبی برایت نبودم مرا مورد بخشش خود قرار بده   

اما وصیت دارم با برادرانم ای برادرانم که یکی درسنگر تولید و دیگری در سنگر خدمت به امت کار می نمائید برادرانم مرگ  جبر طبیعت است و تا کنون جز بعد از انقلاب اسلامی کسی نتوانسته است بر آن پیروز شود مگر بعد از انقلاب عزیزان رزمنده و شهدای صالح و صدیق واین فوز عظیم در هیچ مکتبی جز مکتب سرخ شهادت اسلام عزیز نا پیدا نمی شود.

 انسان یک بار بدنیا می آید و یک بار از بین میرود و چه بهتر رفتن از انگیزه استفاده شود و(سخنی که همیشه درمیان خانواده ام تکرار می نمودم) در آخر مرا حلال نمائید واز شما خواهش می کنم که مرا ببخشید هرچند برایم زحمات بی شماری کشیدید و به زحمات شما لبیک نگفتم. اما احمد جان مادر را به خداوند و به شما می سپارم مادرم را آزاد گذارید تا به اختیار خود عمل کند. اگر مادرم از شما ناراحت باشد از شما راضی نخواهم بود. و اما وصیت با یگانه خواهرم سلام: قبل از هر چیز مرا حلال نمائید و در غیاب من هیچگونه ناراحت نباش راضی به رضای خدا باش. در آخر در دلداری مادرم کوشا باش.در آخر از کلیه خانواده ام می خواهم که در غیاب من دژی محکم و استوار و مقاوم باشند. خداوند انشا الله  همه خادمین را به راه راست هدایت نماید.چقدر زیباست هر کسی که به جهان اخروی می رود با دوستان خود مشورتی کرده باشد.

 چند نکته با دوستانم(برادران حزب الله)دوستان اگر هر بدی از من یا هر برخورد بدی که از من به شما شده است مرا ببخشید و مرا حلال نمائید و نگذارید اسلحه به زمین افتاده من زنگ بزند و بردارید و بسوی دشمن بتازید و جبهه ها را خالی نکنید و انشا الله با رفتن شما به جبهه جنگ به پایان می رسد "آمین" دوستان محوطه وادی را به هیجان بیاورید که آورید اگر دوستان من مفقود شدم در شبهای جمعه در مزار شهدا فراموشم نکنید ولی برادران قاطعیت خود را در مقابل ضد انقلاب و یا هر عناصر فاسدی که بر خلاف اسلام و جمهوری اسلامی ضربه میزند مقابله نمائید و هیچ کس حتی مسئولین شهر حق ندارند در کارهای خیر  از برادران حزب الله جلو گیری نمایند و دیگر وحدت بین همدیگر را فراموش نکنید خدا

 خطاب به مادرم :

مادر جان من از قاسم بهتر نيستم هر چند از من آرزوهاي بسيار داشتي اما من به آرزوي ديرينه خود رسيدم .

خطاب به خواهرم :

چقدر زيباست هر كسي كه به جهان اخروي مي رود با دوستان خود مشورتي كرده باشد.

خطاب به دوستانم :

دوستان اگر بدي از من يا هر برخورد بدي كه از من به شما شده است مرا ببخشيد و حلال نمائيد .  

 روحش شادوراهش پررهروباد

تهیه شده در:روابط عمومی گروه اینترنتی مهراملش

 http://defah8.blogfa.com/





نگاشته شده توسط   دوشنبه 30 خرداد 1390  ساعت 8:49 PM 

در جریان بازدید از مجموعه تالار وحدت، وزیر فرهنگ سودان در دیدار سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یك كیف زنانه به او هدیه دادكه از پوست مار است! 

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106201100313568.jpg





نگاشته شده توسط   سه شنبه 24 خرداد 1390  ساعت 7:49 PM 

در نپال کودکان دختر تا سن ۱۶ سالگی به عنوان خدا و الهه زندگی پرستش می شوند که به آنها در نپال کماری به معنای ویرجین یا باکره گفته می شود و نمادی از تقدس و پاکی محسوب می شوند اما زمانی که به سن بلوغ برسند دیگر نه تقدس دارد و نه پاک محسوب می شود. 

به گزارش البرز، تصاویر زیر عکس هایی از دختری به نام چانیرا بایراشایرا می باشد که در حال پرستش است.

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106141158191051.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106141158192476.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106141158191566.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106141158193591.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106141158194094.jpg





نگاشته شده توسط   سه شنبه 24 خرداد 1390  ساعت 7:46 PM 

تلاش ما تغيير نگرش به مقوله سرمايه گذاري است

عضو هيات مديره صندوق ضمانت سرمايه‌گذاري تعاون كشور:
تلاش ما تغيير نگرش به مقوله سرمايه گذاري است
بوشهر- عضو هيات مديره صندوق ضمانت سرمايه‌گذاري تعاون كشور گفت: تلاش مي‌كنيم ضمن رعايت فرايند پرداخت تسهيلات با كنار گذاشتن نگاهي كه بانك‌ها به مقوله سرمايه‌گذاري دارند، از اين مقوله مهم حمايت كنيم.  
   
 امير ميمنت آبادي سه شنبه در نشست با استاندار بوشهر افزود: مي‌كوشيم با اعتبارسنجي، اثبات تخصصي بودن طرح و اهليت مجري طرح در پرداخت تسهيلات از بروز مشكلاتي احتمالي در بازپرداخت تسهيلات و ايجاد معوقات جلوگيري كنيم.
وي اظهار داشت: صندوق ضمانت سرمايه‌گذاري تعاون با 120 ميليارد تومان موجودي و 500 ميليارد تومان سرمايه از محل حساب ذخيره ارزي دولت به منظور تامين منابع سرمايه‌اي بخش تعاون پس از تاسيس بانك توسعه تعاون و با اصلاح اساسنامه ايجاد شده است.
ميمنت آبادي اضافه كرد: براساس اساسنامه اجازه تاسيس شعب در استان‌ها نداريم و فقط مي‌توانيم به اتاق‌هاي تعاون نمايندگي بدهيم و بحث اصلي اين صندوق ضمانت اعتباري انواع شركت‌هاي تعاوني است.
عضو هيات مديره صندوق ضمانت سرمايه‌گذاري كشور ادامه داد: اين صندوق با هدف حمايت مالي براي توانمندسازي اتاق‌هاي تعاون راه‌اندازي شده است و مي‌توانيم حداقل پنج برابر سرمايه موجود را ضمانت كنيم.
وي يادآورشد: براي هر پروژه‌ داراي مجوز كه دانش‌بنيان باشد مي‌توانيم تا سقف 5/1 ميليارد تومان هزينه كنيم.
ميمنت آبادي بيان كرد: استان بوشهر پس از استان‌هاي خراسان رضوي و خوزستان سومين استاني است كه صندوق تعاون با كارگزاري اتاق تعاون در آن راه‌اندازي مي‌شود.
استاندار بوشهر نيز در اين نشست گفت: نظارت بر اجراي طرح‌هايي كه تسهيلات دريافت كرده‌اند توسط بانك‌ها ضروري است.
محمدحسين جهانبخش با اشاره به معوقه بانك‌هاي استان بوشهرافزود: بانك‌هاي اين استان با ضمانت‌هاي سفت و سختي كه گرفته‌اند با اين همه معوقه مواجه هستند و صندوق ضمانت سرمايه‌گذاري تعاون در پرداخت تسهيلات بايد با دقت و حساسيت خاصي عمل كند.
وي اظهار داشت: بسياري از دريافت‌كنندگان وام، تسهيلات را در مسيري غير از طرح هزينه مي‌كنند كه اين انحراف تسهيلات ضمن تحميل معوقه‌هاي زياد به بانك‌ها، به مجريان طرح‌هايي كه هيچ گاه اجرا نمي‌شوند نيز ضربه مي‌زند.
جهانبخش ادامه داد: با تلاش‌هاي فراوان برخي از بانك‌هاي استان پذيرفتند با پذيرفتن سفته به عنوان وثيقه به متقاضيان تسهيلات بدهند كه اين امر در تامين سرمايه در گردش طرح‌هاي مشكل دار بسيار گره گشا بوده است.
استاندار بوشهر تاكيد كرد: در پرداخت تسهيلات اهليت و تخصص مجريان طرح تاييد شود ضمن اينكه نظارت پس از پرداخت تسهيلات بر روند اجراي طرح توسط بانك ضروري است.
 





نگاشته شده توسط   سه شنبه 24 خرداد 1390  ساعت 7:35 PM 

كاهش حجم ورود و خروج غيرقانوني كالا در كشور

تهران - ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز با انتشار گزارشي از كاهش حجم ورود و خروج غيرقانوني كالا در كشور در سال گذشته خبر داد.  
   
 به گزارش روز سه شنبه ايرنا از روابط عمومي ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز، معاونت پژوهشي، آمار و اطلاعات ستاد مركزي مبارزه با قاچاق كالا و ارز، ميزان برآورد حجم قاچاق كالا در كشور در سال 1389 را 14.43 ميليارد دلار (چهارده ميليارد و چهارصد و سي ميليون دلار) اعلام كرد.
با بررسي سوابق و اقدامات موجود از مراجع ذيربط و بر اساس بررسي‌هاي علمي و پژوهشي مبتني بر روش كشفيات، در چارچوب آمار رسمي از مكشوفات قاچاق كالاي گمرك جمهوري اسلامي ايران و نيروي انتظامي در سال 1389، ميزان كل برآورد حجم قاچاق كالا در سال 1389، 14.43ميليار دلار (چهارده ميليارد و چهارصد و سي ميليون دلار) و به تفكيك قاچاق ورودي 13.52 ميليارد دلار ( سيزده ميليارد و پانصد و بيست ميليون دلار) و قاچاق خروجي 0.913 ميليارد دلار (نهصد و سيزده ميليون دلار) اعلام شد.
مقايسه اين برآورد با آمار حجم قاچاق اعلام شده در سال 1387 در حوزه ورودي كه 16 ميليارد دلار(شانزده ميليارد دلار) بوده است، نشان از كاهش حجم قاچاق در كشور دارد.
در ارتباط با خروج غيرقانوني كالا ازكشور نيز با تاكيد بر قاچاق سوخت(گازوييل)، حجم قاچاق صادراتي 0.913ميليارد دلار است كه نسبت به مقايسه با سال 1387 كه 3.2 ميليارد دلار (سه ميليارد و دويست ميليون دلار) بود، كاهش قابل توجهي را نشان مي‌دهد.
اين گزارش كاهش قاچاق سوخت در سال گذشته را ناشي از سهميه‌بندي، كنترل و قيمت گذاري واقعي آن و همچنين شوك ناشي از هدفمندكردن يارانه سوخت در حوزه قاچاق در سال 1389 عنوان كرد. 
 
 





نگاشته شده توسط   دوشنبه 23 خرداد 1390  ساعت 8:56 PM 

تمام افعال و كارهاي ما بايد سمت و سوي جهاد اقتصادي داشته باشد

استاندار تهران:
تمام افعال و كارهاي ما بايد سمت و سوي جهاد اقتصادي داشته باشد
تهران-استاندار تهران با يادآوري نامگذاري امسال از سوي مقام معظم رهبري به نام 'جهاد اقتصادي' تاكيد كرد: تمام افعال، حركات و كارهاي مردم و مسوولان بايد سمت و سوي جهاد اقتصادي داشته باشد و در اين راه توجه به رهنمودها و فرمايشات ايشان بسيار ضروري است.  
   
 به گزارش خبرنگار ايرنا، 'مرتضي تمدن' عصر دوشنبه در مراسم افتتاح همزمان 88 طرح بخش كشاورزي استان تهران در شهرستان اسلامشهر افزود: به حول و قوه الهي كشور در مسير پيشرفت و توليد قرار گرفته است و اين مسير در سال جهاد اقتصادي با سرعت بيشتري پيش خواهد رفت.
استاندار تهران با بيان تاكيدات دولت نهم و دهم و شخص رييس جمهوري مبني بر توسعه و تقويت بخش كشاورزي گفت: رييس جمهوري به طور مكرر بر تقويت بخش كشاورزي در تمام بخش هاي آن تاكيد دارد و بودجه هاي تصويب شده در دولت هاي نهم و دهم بيانگر آن است.
تمدن تصريح كرد: كشاورزي مي تواند پايه و اساس رشد هر كشوري قرار گيرد.
وي به ظرفيت هاي بالاي بخش كشاورزي استان تهران اشاره كرد و گفت: استان تهران اكنون در توليد تعدادي از فرآورده هاي كشاورزي مقام اول كشور را دارد كه اين امر نشانگر پتانسيل بالاي اين استان است.
تمدن ادامه داد: استان تهران در صورت سرمايه گذاري مناسب مي تواند در بخش كشاورزي الگوي مناسبي براي ايجاد اشتغال پايدار بويژه براي جوانان و دانش آموختگان بخش كشاورزي باشد.
وي با اعلام برنامه جهاد كشاورزي استان تهران براي تجهيز 160 هزار هكتار از اراضي استان به سامانه آبياري تحت فشار، گفت: اين برنامه با جديت در دست پيگيري و اجراست و گام بسيار مهمي در افزايش بازدهي زمين هاي كشاورزي استان و كاهش هدرروي آب منطقه است.
استاندار تهران با يادآوري اجراي خوب و موفق قانون هدفمندي يارانه ها گفت: توليدكنندگان بخش كشاورزي نيز با اجراي اين قانون، بهره وري بيشتري خواهند داشت، با اين حال بايد بر كاهش قيمت تمام شده محصولات خود براي رقابت در بازار تاكيد و تمركز كنند.
وي يكي از اقدامات براي افزايش بهره وري بخش كشاورزي را ايجاد مجتمع هاي كشت و صنعت كشاورزي در استان برشمرد و گفت: اين مجتمع ها كه از ابتدا تا انتهاي توليد تا مصرف را برعهده دارند، مي توانند قيمت تمام شده محصولات كشاورزي را تا حد زيادي كاهش دهند.
بنابر اين گزارش، استاندار تهران به همراه مديركل جهاد كشاورزي استان تهران و فرماندار اسلامشهر در پايان اين مراسم از بخش هاي مختلف كارخانه دام دوشان و همچنين كانال آبياري محمديه بازديد كرد. 
 
 





نگاشته شده توسط   دوشنبه 23 خرداد 1390  ساعت 8:54 PM 

شهر جديد پرند، الگوي صنعتي سازي مسكن در كشور است

معاون سرمايه‌گذاري‌هاي صنعتي سازمان گسترش:
شهر جديد پرند، الگوي صنعتي سازي مسكن در كشور است
تهران - معاون سرمايه گذاري هاي صنعتي سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (ايدرو) اظهار داشت: با توجه به تلاش‌هاي صورت گرفته براي بهره برداري از فاز 3 شهر جديد پرند، اين سايت به الگويي براي احداث مسكن صنعتي در سراسر كشور مبدل شده است.  
   
 به گزارش ايرنا از سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، 'غلامرضا كرامتي فرد' گفت: احداث پايلوت صنعتي سازي مسكن در پرند نتايج مثبت زيادي در پي داشت كه از جمله مي توان به شناخت فناوري‌هاي موجود داخلي، آمادگي پيمانكاران براي صنعتي سازي بصورت انبوه، تربيت نيروهاي متخصص صنعتي سازي مسكن و آمادگي كارخانه هاي توليد انبوه مصالح ساختماني صنعتي اشاره كرد.
وي با اذعان به نياز شديد كشور به توليد مسكن اظهار داشت: روش‌هاي سنتي ديگر به تنهايي قادر به پاسخگويي به نياز موجود نيست و صنعتي‌سازي به يك ضرورت غيرقابل انكار تبديل شده است.
كرامتي فرد تصريح كرد: صنعتي‌سازي مسكن از جمله عوامل مهم در افزايش ظرفيت توليد و برقرار كننده تعادل بين عرضه و تقاضا دربازار است و اساسا، در سيستم صنعتي، سهم توليد پررنگ‌تر مي‌شود و سهم اجرا تا سطوح نصب و مونتاژ تنزل پيدا مي‌كند كه در نتيجه ماهيت فرآيند ساخت و ساز تغيير كرده و خطاي انساني بسيار كاهش مي‌يابد
معاون سرمايه گذاري هاي صنعتي سازمان گسترش با اشاره به 7 فناوري اصلي بكار رفته در پايلوت صنعتي سازي واقع در فاز 3 شهر جديد پرند، گفت: فناوري LSF يا سازه هاي سبك فولادي، فناوري پيچ و مهره اي، فناوري چوبي، فناوري قالب تونلي، ICF يا قالب عايق‌هاي ماندگار، كامپوزيتي و بتن دولايه درجا در احداث اين سايت پايلوت به اجرا درآمده است.
وي يادآور شد: در مجموع 22 پيمانكار ايراني فعال در زمينه صنعتي سازي مسكن در شهر جديد پرند تحت نظارت شركت مپسا در تكميل اين سايت نقش داشته اند.
گفتني است، بر اساس تفاهم نامه اي كه بين سه وزارتخانه تعاون، مسكن و شهرسازي و صنايع و معادن منعقد شد، مقرر گرديد بخشي از واحدهاي مسكن مهر در شهر جديد پرند با استفاده از فناوري هاي مدرن صنعتي سازي مسكن احداث شود كه فاز 3 (پايلوت) اين طرح به ثمر رسيده و فردا با حضور وزراي مسكن و صنايع و معادن افتتاح خواهد شد. 
 
 





نگاشته شده توسط   دوشنبه 23 خرداد 1390  ساعت 8:51 PM 

وزير اقتصاد اعلام كرد:
رشد 146 درصدي بازار سرمايه ايران از سال 2007 تا 2011
تهران - وزير امور اقتصادي و دارايي گفت: در پرتو عمليات مالي به دور از ربا نهادهاي مالي ايران از بحران مالي جهاني مصون مانده تا جايي كه طي سه سال اخير كه بحران مالي بازارهاي سرمايه اغلب كشورهاي جهان را بي‌ثبات كرده، بازار سرمايه ايران در دسامبر 2010 در مقايسه با پايان سال 2007 رشد 146 درصدي را تجربه كرد.  
   
 به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، 'سيدشمس الدين حسيني' روز دوشنبه در شصتمين اجلاس كميته اجرايي اتحاديه آپراكا در سالن همايش‌هاي صدا و سيما افزود: نظام مالي در جمهوري اسلامي ايران از يك طرف دغدغه پيشرفت اقتصاد كلان و از طرف ديگر تأمين نيازهاي اساسي انسان در مسير رشد و تعالي را دنبال مي‌كند و ضمن بهره‌مندي از آموزه‌هاي علم و تجربه بشري در عرصه اقتصاد به احكام شريعت مقدس اسلام در حوزه مالي و پرهيز از ربا نيز التزام دارد.
حسيني گفت: بخش‌هاي مختلفي چون بانكداري، بورس و بيمه در ايران فعال است و هم‌اكنون مانده تسهيلات بانكي در كشور از 320 هزار ميليارد ريال، ارزش بورس و فرا بورس تهران از يك ميليارد و 311 هزار ريال و حق بيمه‌هاي توليدي از 59 هزار و 100 ميليارد ريال فراتر رفته و 26 بانك دولتي و خصوصي، 24 بيمه دولتي و خصوصي و بورس اوراق بهادار، فرابورس و بورس كالاهاي تهران در كشور فعال است.
وي ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران در كنار توسعه‌هاي نهادي مالي غيردولتي، مسئوليت‌هاي اجتماعي را نيز مدنظر داشته و چند بانك توسعه‌اي و تخصصي از جمله بانك كشاورزي را همچنان ملي نگاه داشته است.
حسيني تصريح كرد: ضمن اينكه بانك كشاورزي نهاد مالي پشتيبان براي بخش كشاورزي است داراي يك صندوق ضمانت براي پوشش ريسك كشاورزي هم هست به گونه‌اي كه هزار و 910 شعبه در كشور از بخش كشاورزي، پشتيباني و حمايت مي‌كند.
وزير امور اقتصادي و دارايي افزود: سال گذشته 700 ميليون دلار در قالب بودجه عمومي براي تقويت اين بانك تخصيص يافت و در بودجه سال جاري نيز از ظرفيت‌هاي اين بانك براي تأمين مالي كشاورزي و اجراي طرح‌هاي نوسازي و بهسازي استفاده و در عين حال تقويت مي‌شود.
حسيني سپس با بيان اهداف برنامه پنجم در شاخص‌هاي اقتصادي گفت: براي تحقق اين اهداف نيازمند تأمين مالي حداقل هزار و 200 ميليارد دلار طي 5 سال است.
وي ادامه داد: سال گذشته، جمهوري اسلامي ايران موفق به اجراي يك برنامه گسترده اصلاح نظام يارانه در كشور شد و قانون مهمي تحت عنوان هدفمند كردن يارانه‌ها در كشور اجرايي شد.
وزير اقتصاد اظهار داشت: در اجراي اين قانون كه تلفيقي از اصلاح قيمت‌هاي نسبي و جبران خانوارها و بخش‌هاي توليدي است بانك كشاورزي نهاد مالي حمايت از كشاورزي و وظيفه تامين مالي كشاورزان را برعهده دارد.
حسيني تصريح كرد: هم‌اكنون نخستين سال برنامه پنجم توسعه در كشور عملي مي‌شود و طبق اين برنامه اهداف كمي رشد متوسط اقتصادي 8 درصد، كاهش بيماري به 7 درصد و يك رقمي شدن تورم و كاهش ضريب جيني به 35 صدم درصد جزو اهداف است.
به گفته وي، تحليل‌هاي كارشناسي نشان مي‌دهد براي رسيدن به اين اهداف نياز به تأمين مالي حداقل يك هزار و 200 ميليارد دلار طي 5 سال است.
حسيني ادامه داد: اين شناخت ما را به توسعه نظام تأمين مالي در كشور واداشته بنابراين يكي از پيام‌هاي كليدي برنامه پنجم كشور اعتلاي نظام تأمين مالي در كشور است.
وزير امور اقتصادي و دارايي اظهار داشت: در اين برنامه در كنار سه بازار پول، سرمايه و بيمه به ظرفيت‌هاي خزانه‌داري و تأمين مالي از خارج تأكيد شده است.
وي تصريح كرد: توسعه نهادها، ابزارها و عقود تأمين مالي اسلامي مانند استصناع، مبراحه و خريد دين مورد تأكيد قرار گرفته است.
حسيني افزود: به قرض‌الحسنه به عنوان رويكردي مقدس براي پوشش نيازهاي ضروري تصريح شده ضمن اينكه يك صندوق بين نسلي حاصل از منابع صادرات نفت و گاز كه هم‌اكنون موجودي نقد آن بيش از 16 ميليارد دلار است، ايجاد شده است.
اين مقام مسوول خاطرنشان كرد: وجود صندوق توسعه ملي در اختيار بخش‌هاي غيردولتي قرار مي‌گيرد تا هم به توانمند‌سازي مالي بخش‌هاي غيردولتي كمك كند هم از اثر ازدحام بخش عمومي در اقتصاد اجتناب كند.
حسيني گفت: اين صندوق مجاز به سرمايه‌گذاري در بازارهاي مالي بين‌المللي است و همچنين مجاز به مشاركت به سرمايه‌گذاران و تأمين كنندگان مالي خارجي طرح‌هاي اقتصادي در ايران است.
وزير اقتصاد همچنين اضافه كرد: اصول اقتصادي قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مكارم اخلاقي را هدف گرفته و نهادهاي مختلف از جمله نهادهاي مالي را در اين مسير مستقر ساخته است.
وزير اقتصاد در پايان اظهار داشت: قاره كهن و پهناور آسيا شايسته بهترين پيشرفت‌هاست، تبادل دانش و تجربيات اعضاي آپراكا مي‌تواند به بهبود و توسعه نظامش تامين مالي كشورها منجر شود و همكاري نهادي مالي و بانكي خود مي‌تواند شبكه‌اي فراگير پيش روي مردمان قرار دهد.
يادآور مي شود، شصتمين اجلاس كميته اجرايي اتحاديه آپراكا (شصتمين اجلاس اتحاديه موسسات اعتباري روستايي و كشاورزي آسيا و اقيانوسيه) از 23 تا 27 خرداد در تهران سالن همايش‌هاي صدا و سيما برگزار مي‌شود. 
 
 





نگاشته شده توسط   یک شنبه 22 خرداد 1390  ساعت 8:21 PM 

دکتر محسن کرمی، معاون حقوقی ثبت احوال گفت: اولین ویژگی کارت ملی هوشمند شناسایی هویت افراد است که به این منظور ابتدا در زمان ثبت نام، اطلاعات صاحب کارت روی کارت ثبت می شود. این اطلاعات شامل مشخصات هویتی مثل نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد و موارد این چنینی است به این ترتیب فرد با ارائه کارت خود در همه شرایط قابل شناسایی الکترونیکی است   که این امر از بروز تقلب جلوگیری می کند
به گفته محمد ابراهیم طریقت مجری طرح کارت ملی هوشمند نیز اصلی ترین ویژگی این کارت تصدیق هویت از طریق اعلام حقیقت است که از طریق معماری که روی این کارت انجام شده در فضای سایبر میسر است.تصدیق هویت با استفاده از عکس و اطلاعات بیومتریک مانند اثر انگشت یا عنبیه که به صورت الکترونیکی در کارت ثبت شد اند، حاصل می شود.

امضای دیجیتال

بنابراظهار مجری طرح کارت ملی ، امضای دیجیتال موجود در کارت ملی هوشمند نیز با رسمیت بخشیدن به قراردادها و درخواست های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ، از ایجاد فرصت انکار جلوگیری می کند.

کارت هوشمند ملی و هدفمندی یارانه ها

به گفته کرمی، یکی از کارکردهای کارت ملی هوشمند در خصوص واریز یارانه های نقدی است و از آنجا که این کارت به پایگاه اطلاع رسانی کشور متصل و از طریق کد ملی قابل بررسی است باعث می شود همه از یارانه برخوردار شده و از تکرار و از قلم افتادگی جلوگیری می کند.

شناسنامه های رایانه ای

معاون حقوقی ثبت احوال معتقد است یکی از اقدامات سازمان ثبت احوال در سال های گذشته طرح شناسنامه های رایانه ای است. این طرح از سال 84 برای افراد زیر 15 سال اجرایی شده و از سال 89 برای تمام کسانی که به دلیل عکس دارد کردن، خدشه دار شدن شناسنامه و سایر دلایل خواستار دریافت شناسنامه جدید هستند ، صادر شده است . در این شناسنامه های جدید به جای ثبت دستنویس از تایپ کردن استفاده شده و به جای الصاق عکس از عکس اسکن شده استفاده می شود.

کیفیت برتر کاغذ این شناسنامه های جدید در کنار استفاده از لامینیت در آن از ویژگی هایی است که از جعل، سوء استفاده و خدشه دار شدن پیشگیری کرده و قابلیت های امنیتی آن را افزایش می دهد.

به گفته وی، به دلیل محدودیت در تولید شناسنامه های جدید به دلیل کمبود چاپگر مخصوص که وارداتی است در حال حاضر امکان اعلان عمومی وجود ندارد ، ولی افرادی که برای تعویض شناسنامه به ثبت احوال مراجعه می کنند می توانند از شناسنامه های رایانه ای استفاده کنند.

42 ویژگی کارت ملی هوشمند

محمد ابراهیم طریقت مجری طرح کارت ملی ویژگی های کارت ملی هوشمند را به شرح زیر بر می شمرد:

1-      تصدیق هویت

2-      شناسایی در حوزه دیجیتال

3-      امکان تصدیق هویت براساس رمز عبور

4-      رمزنگاری و بیومتریک، به صورتی که هم کارت، هم صاحب کارت و هم سیستم بهره برداری بتوانند دو به دو یکدیگر را تصدیق هویت کنند.

5-      امکان امضای دیجیتال

6-      امکان پردازش اطلاعات

7-      امکان تغییر اطلاعات پس از صدور

8-      امکان پشتیبانی از کاربردهای مختلف

9-      امکان افزودن کاربرد جدید پس از صدور

10-   امکان دسترسی مختلف و به صورت کاملاٌ امن

11-   امکان استفاده از کارآمدتر از خدمات دولت الکترونیک

12-   انتخابات الکترونیکی

13-   سلامت الکترونیک با محوریت وزارت بهداشت

14-   واریز یارانه نقدی

15-   خدمات شهروند الکترونیکی

16-   توزیع عادلانه فرصت ها

17-   کاهش هزینه های دولت و مردم

18-   کیف پول الکترونیکی

19-   مشاهده اطلاعات گواهینامه رانندگی توسط پلیس

20-   دسترسی 24 ساعته به اطلاعات

21-   جلوگیری از انکار در قراردادها

22-   تسهیل روند دورکاری

23-   فراگیربودن در سطح کشور در ارائه خدمات در حوزه سایبربرپایه وهویت دیجیتال

24-   استفاده به عنوان کارت هوشمند سوخت

25-   ارائه خدمات فراگیر دولت الکترونیکی

26-   طراحی و پیاده سازی سیستم مدیریت هویت

27-   گذرنامه الکترونیکی

28-   بسترسازی برای ارائه خدمات در محیط

29-   انجام خدمات شهروندی

30-   طبقه بندی ارائه خدمات براساس ملت ایرانی و غیرایرانی

31-   افزایش امنیت

32-   به روزرسانی و تکمیل اطلاعات فعلی سازمان ثبت احوال

33-   افزایش قدرت کشور برای مدیریت بحران

34-   سیستم زیر ساخت کلید عمومی

35-   سیستم مدیریت کارت

36-   سیستم خدمات پس از صدور

37-   تجارت الکترونیک و تدوین قوانین آن

38-   استفاده به عنوان سیم کارت تلفن همراه

39-   تراشه و سیستم عامل پیشرفته و مدون کارت

40-   زیر ساخت های حقوقی و قانونی کارت

41-   تدوین و تصویب دقیق قوانین و حقوق متقابل شهروند و دولت، شهروند و بنگاه های تجاری و شهروند با شهروند

42-   حفظ حریم شخصی افراد

 





نگاشته شده توسط   یک شنبه 22 خرداد 1390  ساعت 8:01 PM 

معاون پشتيباني معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس جمهوري با بيان اينكه ايجاد دفاتر خدمات الكترونيك نمادي از تحقق عدالت است گفت: دولت چاره‌اي جز توسعه دفتر پيشخوان خدمات و واگذاري امور به بخش خصوصي ندارد.

به گزارش خبرنگار «شهري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رياحي در مراسم رونمايي از دفاتر پيشخوان خدمات دولت گفت: دفاتر پيشخوان خدمات دولت نمادي ازتحقق عدالت در كشور است وهمانطور كه در قانون اصل 44 مديريت خدمات كشوري به منطق‌سازي دولت تاكيد شده، يكي از بهترين روشهاي منطقي‌سازي و كم كردن حجم دولت و هزينه‌ها توسعه دفاتر خدمات الكترونيك است كه مي‌تواند به نوبه خود دغدغه دولت را كاهش دهد.

وي با بيان اينكه هر طرحي كه راه‌اندازي مي‌شود براي نهادينه شدن نياز به زمان دارد، تصريح كرد: دنياي امروز به يك دهكده كوچك تبديل شده و مي‌توان گفت: يكي از نمادهاي تحقق عدالت در جامعه ايجاد دفاتر خدمات الكترونيك براي دستيابي همه افراد به خدمات يكسان است.

رياحي با بيان اينكه سياستمداران و دولت مكلف و موظف به ارائه خدمات و حل و فصل مشكلات مردم هستند اضافه كرد: سطح خدمات در دو محور دسته‌بندي و احصاء شده تا در دورترين نقطه كشور نيز خدمات در اختيار هموطنان قرار گيرد.

وي گفت: در برنامه پنجم توسعه ساز و كارهاي خوبي براي منطقي‌سازي دولت پيش‌بيني شده، لذا چاره‌اي جز توسعه دفتر پيشخوان خدمات دولت وجود ندارد تا بخشي از تصدي‌گري دولت به بخش خصوصي و مردم واگذار شود كه اين امر علاوه بر كاهش هزينه‌ها حجم دولت را نيز كاهش مي‌دهد.

معاون پشتيباني معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رييس جمهوري درباره تدابير دولت براي مقاومت برخي از دستگاه‌ها با واگذاري خدماتشان به بخش خصوصي و دفاتر الكترونيك گفت: معاونت توسعه منابع انساني با سازوكارهايي كه در اختيار دارد در چارچوب ماده 13 و 24 قانون خدمات كشوري بايد اموري را كه شركت‌ها وتعاوني‌ها در حد توان خود مي‌توانند جا دهند به اين بخشها واگذار كنند.

رياحي در پايان گفت: بر اين اساس مجوز بكارگيري نيرو و اصلاح ساختار در معاونت توسعه منابع انساني رياست جمهوري مدنظر قرار گرفته و جزو تكاليف حاكميت است كه بايد به مرور خدمات دستگاه‌ها و ارگان‌هاي دولتي را به ميان بخش خصوصي و مردم ببرد.

به گزارش ايسنا، امروز 100 دفتر پيشخوان دولت در 30 استان كشور افتتاح و همچنين كانون كشوري پيشخوان خدمات دولت Pc-Pos به پورتال ملي دفاتر متصل شد.

 





نگاشته شده توسط   یک شنبه 22 خرداد 1390  ساعت 7:57 PM 

بررسي استرداد لايحه تجارت
تاریخ : چهارشنبه ، 18 خرداد ماه ، 1390
موضوع : دقتر مطالعات حقوقی

بررسي استرداد لايحه تجارت

مقدمه
حدود يك دهه از آغاز تدوين لايحه تجارت در دولت مي‌گذرد و در اين مدت مفصلاً به‌وسيله كارشناسان متعدد دولت و مجلس مورد بررسي قرار گرفته است كه در نهایت به نتيجه رسيده و بسياري از مواد آن در كميسيون حقوقي و قضايي كه طبق اصل هشتادوپنجم قانون اساسي عهده‌دار بررسي آن بوده به تصويب رسيده است و مواد باقي‌مانده آن نيز آماده تصويب است. با اين وجود دولت محترم استرداد لايحه تجارت را تقاضا کرده است.

بررسي استرداد لايحه تجارت
درخصوص استرداد لايحه تجارت نكات زير قابل ملاحظه است:
1. به‌نظر مي‌رسد متن تدوين شده كه بسياري از مواد آن به تصويب رسيده است هم از لحاظ شكلي داراي تبويب (پلان) منطقي و ادبيات روان و در عين حال متقن است و هم از لحاظ محتوايي مبتني‌بر تئوري‌هاي صحيح حقوقي، داراي انسجام دروني، كارآمد، متناسب با تحولات اقتصادي جامعه به‌خصوص سياست‌هاي كلي اصل چهل‌وچهارم قانون اساسی و در عين حال منطبق با فقه اماميه است ازاين‌رو استرداد اين لايحه بلاوجه به‌نظر مي‌رسد.
2. در راستاي اجراي هرچه بهتر سياست‌هاي كلي اصل چهل‌وچهارم قانون اساسي و قانون راجع‌به آن و نيز انطباق هرچه بيشتر قانون تجارت با نيازهاي روز با عنايت به گذشت بيش از هشتاد سال از تصويب آن، اصلاح هرچه سريع‌تر قانون تجارت كه در بخش خصوصي و تعاوني قانون مادر به‌شمار مي‌رود، اجتناب‌ناپذير است. استرداد اين لايحه و طراحي تدوين لايحه‌اي ديگر با عنايت به حجيم بودن آن، اصلاح قانون تجارت را بسيار به تعويق انداخته و از نظر محتوايي نيز آن را با سرنوشت نامعلومي مواجه می‌کند و معلوم نيست فرصت مجدد بررسي آن چه زمان ديگري فراهم شود.
3. با عنايت به صرف زمان و هزينه‌هاي فراوان جهت تدوين لايحه، بررسي و اصلاح آن در دولت و مجلس، استرداد آن باعث اتلاف اين هزينه‌ها و تحميل هزينه‌هاي مجدد بر بيت‌المال است درحالي كه با عنايت به اتقان متن تدوين شده صرف هزينه مجدد لازم به‌نظر نمي‌رسد.
4. به‌نظر مي‌‌رسد بيشترين دليل دولت براي درخواست استرداد لايحه تجارت صرفاً اقدام كميسيون ذيربط به اصلاح لايحه است. در اين‌خصوص لازم به‌ذكر است اصلاح لايحه به‌دليل اشكالات متعدد آن (اعم از شكلي و ماهوي) بوده است كه در بررسي‌هاي مفصل كارشناسي با حضور كارشناسان دولت و مجلس اين اشكالات مشخص و اصلاح گرديدند، هرچند اين امر نافي زحمات دولت در تهيه لايحه نيست. به‌نظر مي‌رسد هر زمان ديگري نيز كه دولت اين لايحه را به مجلس تقديم كند همين اشكالات مطرح و اصلاح آن ضروري خواهد بود. لذا استرداد آن بلاوجه بوده و مانعي فراروي تسريع در تصويب آن مي‌گردد.

نتيجه‌گيري
با عنايت به مطالب پيش‌گفته و نيز با توجه به تأثير تصويب اين قانون در پيشرفت اقتصاد كشور، استرداد لايحه در سال جهاد اقتصادي بيش از پيش توجيه‌ناپذير است لذا عدم تصويب استرداد لايحه مورد پيشنهاد است.

منبع این مقاله : ::MRC::

آدرس این مطلب :
/modules.php?name=News&file=article&sid=3756





نگاشته شده توسط   یک شنبه 22 خرداد 1390  ساعت 7:49 PM 

دادستان بم گفت: عجيب‌ترين محموله قاچاق امروز در بم كشف شد.

محمد سنجري بعد از ظهر امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: يك محموله قاچاق شامل نوع خاصي از سوسمار در بم كشف شد.

سنجري بيان داشت: اين محموله كه از شهرستان ايرانشهر وارد بم شده، هيچ‌گونه توجيه بهداشتي نداشته و امكان آلودگي بهداشتي دارد.

وي خاطرنشان كرد: اين محموله شامل 20 كيلوگرم نوع خاصي سوسمار و همچنين نوع ديگري است كه هنوز شناسايي نشده و تحقيقات لازم در اين زمينه همچنان ادامه دارد.

دادستان بم از دستگيري يك نفر در اين زمينه خبر داد.به گزارش فارس، اين سوسمارها در اندازه 30 تا40 سانتي‌ متر بوده كه احشاء آن‌ها خارج و خشك شده بودند.





نگاشته شده توسط   پنج شنبه 19 خرداد 1390  ساعت 7:09 PM 

جابربن عبدالله از رسول خدا  نقل می کند :

ای مردم ! هر که ما اهل بیت را دشمن بدارد ،

خداوند او را در قیامت یهودی محشور می کند ،

عرض کردم :

هر چند روزه بگیرد و نماز بخواند ؟

حضرت فرمود :

هر چند روزه بگیرد و نماز بخواند و خود را مسلمان بداند !

امالی صدوق / 273 منقول از جانان عشق / 143





نگاشته شده توسط   پنج شنبه 19 خرداد 1390  ساعت 6:09 PM 

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414721.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414815.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414203.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014413917.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014412064.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414669.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014412847.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014413759.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414400.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014412410.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014412129.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014413590.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414349.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014411283.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014413021.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014412801.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414124.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414840.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414340.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014413893.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014414422.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014412576.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082014411257.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082016194874.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106082016194348.jpg

باراليهامارادرروزقيامت ويوم الحشرشرمنده شهداوايثارگران نكن....آمين يارب العالمين

تهيه وتدوين وآماده سازي جهت انتشاردروبسايت وزين راسخون در:واحدروابط عمومي گروه اينترنتي مهراملش/استان گيلان

www.aamlashizade.blogfa.com





نگاشته شده توسط   پنج شنبه 19 خرداد 1390  ساعت 5:46 PM 

دانشجویان رشته گرافیک دانشگاه آزاد قم در حرکتی تعجب بر انگیز و دور از شأن دانشجویی، عکس های خود را برای حضور در یک نمایشگاه به صورت بی حجاب در معرض دید دانشجویان قرار دادند.

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090602343558.jpg

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»، از سوي گروه گرافيك دانشگاه آزاد قم روز گذشته ۱۷ خرداد نمايشگاه عكسي برگزار شد كه در اين نمايشگاه از عکس‌هاي دانشجويان بي‌حجاب استفاده شده و در معرض ديد دانشجويان پسر نيز قرار گرفت.

دانشجويان دختر رشته گرافيك دانشگاه آزاد قم براي حضور در اين نمايشگاه گرافيک، عكس‌هاي خود را به صورت بي‌حجاب و با پوشش زننده كه برخي از آنها در خوابگاه‌هاي دانشجويي گرفته شده را در اين نمايشگاه در معرض ديد قرار دادند و حتي اين دانشجويان دختر با حضور در اين نمايشگاه در خصوص خواص هنري عکس‌هاي بي‌حجاب خود به حاضران توضيحاتي مي‌دادند.

براساس اين گزارش، مسئولان امور دانشجويي و حراست دانشگاه آزاد قم در خصوص برپايي اين نمايشگاه تحركي انجام ندادند كه اين امر موجب نارضايتي و اعتراض دانشجويان اين واحد دانشگاهي شد.

اين در حالي است كه مسئولان دانشگاه آزاد واحد قم در نوع پوشش دانشجويان دختر و پسر اين دانشگاه حساس هستند اما درباره برگزراي اين نمايشگاه كه دختران دانشجو به راحتي تصاوير بي‌حجاب و بعضاً با پوشش‌هاي زننده خود را منتشر كردند اقدامي انجام ندادند





نگاشته شده توسط   پنج شنبه 19 خرداد 1390  ساعت 5:39 PM 

خانه حجاب در استرالیا که هم میزبان زنان مسلمان است و هم مورد توجه بسیاری از زنان غیر مسلمان قرار می گیرد که به این نتیجه متمدنانه رسیده اند که پوشیدگی، نشانه زیبایی است.

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636431657.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636431877.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636434040.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636433432.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636431418.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636432184.jpg

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106090636432772.jpg





نگاشته شده توسط   چهارشنبه 18 خرداد 1390  ساعت 7:29 PM 

بسم الله الرحمن الرحيم
***اين گزارش براي اولين باردرسطح اينترنت انتشارمي يابد....
تهيه وتدوين:محمدمهرافروزسردفتراسنادرسمي ومديرگروه اينترنتي مهراملش/استان گيلان
حلقه هاي مفقوده سينماوراديوتلويزيون درجمهوري اسلامي ايران
همه مابه خوبي مي دانيم كه قوام ودوام نظام ولائي جمهوري اسلامي ايران نتيجه عنایات حقتعالی والطاف خفیه ولی عصرعج ونيزرشادتهاي رزمندگان بیداردل دوران نه چندان دوردفاع مقدس مي باشد...تك تك اين ذخايرمعنوي نظام درجاي خودارزشي بس والاومتعالي دارندكه فرض است برهمه ماتاوسعت اين ذخايرمعنوي وميزان تاثيرگذاري آنهارابرزندگي شخصي ماايرانيان ونيززندگي سياسي اجتماعي فرهنگي اقتصادي نظام به نسل هاي آينده منتقل نماييم...ودراين راستاسينمابه عنوان هنرهفتم ونيزصداوسيماي جمهوري اسلامي ايران به عنوان دانشگاه انسان سازي وتحت عنوان نهادهاي رسانه اي وهنري نظام درصف اول اين جنگ رسانه اي قراردارند...
براستي جايگاه دفاع مقدس وامام عصرعج دررسانه هاي نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران كجاست؟
-          درشرايطي كه لابي خطرناك هاليوودي صهيونيستي طي دهه هاي اخيرتاكنون خستگي ناپذيربا توليدات متنوع ومتعدد خوددرعرصه هاي سينمايي ونيزسينماي كودك به شدت دررراساي ترويج فرهنگ برهنگي وبرهنگي فرهنگي به سبك وسياق غربي اش مي باشند...
-          درزماني كه باقدرت گرفتن انديشه ناب اسلام محمدي ص تحت زعامت علماي شيعه به ويژه امام خميني راحل ره ونيزجانشين برحقش امام خامنه اي مد ظله العالي اين لابي خطرناك درجهت ايجادهمه گونه انحراف دراذهان جوانان كشورهاي اسلامي وبالاخص ايران اسلامي مصمم مي باشند...
-          درقرني كه جنگ رسانه اي غرب لائيك عليه كشورهاي اسلامي وپايه هاي مستحكم حكومت الله برمستضعفان درحال قوت گيري مي باشد...
-          درزماني كه بيشترازپيش ظهوروجودنازنين ملي عصرعج برتارك وجبين وقلب همه مستضعفان جهان احساس مي شود...
-          درشرايطي كه دول اسلامي مغفول مانده ازدرس شجاعت اسلامي نبي رحمت ص به خودآمده وخواستارسرنگوني همه حكام جورملل اسلامي مي باشند...
درجامعه اسلامي علوي ايران؛
-          روانيست فرهنگ ناب دفاع مقدس كه الگوگرفته ازجنگهاي بدروحنين ونيزمبارزه شجاعانه حضرت سيدالشهداء وياران وفادارش مي باشددرعرصه رسانه اي ايران اسلامي به بوته فراموشي سپرده شود....
-          روانيست جامعه اسلامي مان كه مدعي پرچمداري مبارزه آخرالزماني ولي عصرعج مي باشددرابعادرسانه اي ونيزرسانه ملي خودجاي پاي مستحكمي براي فرهنگ مهدويت ع طراحي وبشكل منسجم تدوين ننمايد....
براستي جايگاه امام زمان عج ودفاع مقدس 8ساله دركجاي سينماي امروزماونيزرسانه ملي مشهوداست؟؟؟؟؟




نگاشته شده توسط   چهارشنبه 18 خرداد 1390  ساعت 7:26 PM 

می توان گفت از جمله ابعاد جهاد اقتصادی، تلاش در راستای مبارزه با جرایم اقتصادی و مالی می باشد که می بایست فرهنگ مقابله با این جرایم به صورت گسترده در اجتماع نهادینه شود. در تعریفی ساده آمده است: "جرایم اقتصادی و مالی عبارت است از جرایمی که با انگیزه و داعی مالی و ماهیتی به صورت فعالیت های اقتصادی صورت می پذیرد همانند رشوه ستانی و استفاده از منابع بدون مجوز قانونی".
باید توجه داشت جرایم اقتصادی و مالی صرفا شامل جرایمی چون سرقت، گران فروشی، صدور چک بلا محل و... نمی شود. هرچند این جرایم نیز با اهداف مالی و اقتصادی صورت می گیرد. ولی جرایم مالی و اقتصادی عمدتاً معطوف به گردش فعالیت های اقتصادی دولتی و خصوصی هستندو با ساختار اقتصاد و ساخت قدرت مرتبط اند. سازمان یافته بودن و استفاده از نفوذ از ویژگی دیگر این جرایم می باشد. لذا می توان گفت این جرایم نوع خاصی از عمل مجرمانه برضد منافع، امنیت و حقوق اجتماعی است که معطوف به اموال عمومی و دولتی است. این پدیده در بنگاه ها و مالکیت های خصوصی نوعی سرقت، اختلاس و یا همانند آن به حساب می آید که متوجه اموال و حقوق خصوصی شده است و شاکی خصوصی دارد. در بحث جرایم مالی و اقتصادی به جای شاکی خصوصی، شاکی عمومی مطرح می شود. رفتار تخلف آمیز، هدفمند و کاملاً مجرمانه و متوجه اموال عمومی به زیان امنیت و رفاه اجتماعی است. باید گفت این جرایم مبتنی بر نیاز مالی نبوده بلکه بر سلطه طلبی و زیاده خواهی دلالت دارد. جرایم مالی و اقتصادی دارای آثار اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به شدت زیانبار است. این جرایم بر امنیت اقتصادی و اجتماعی و ثبات قانونی تأثیر منفی شدید می گذارد. همچنین موجب هدر رفتن منابع، عقب ماندگی، تورم، بیکاری، تنزل اعتماد عمومی و افت شدید سطح رفاه می شود. ضعف نظام نظارتی و توزیع ناعادلانه ثروت از عوامل ایجاد این جرایم است. ‏
همچنین عوامل حقوقی نیز در پیدایش این طیف از جرایم بی تأثیر نخواهد بود. این عوامل عبارتند از: خلأ قانونی، ضعف و ابهام و تشتت در قوانین. خلأ قانونی شامل معین نبودن سیاست های کلی و جهت مند و نیز خلأ قانونی به معنای اخص کلمه است. خلأ قانونی به معنای اخص کلمه یعنی عدم وجود قانون، علی رغم ضرورت آن.
علی رغم سیاست های کلی کشور مبنی بر مبارزه با جرایم مالی و اقتصادی متأسفانه در قوانین جزایی کشورمان به طور صریح جرمی تحت عنوان جرم اقتصادی پیش بینی نشده و تحقق چنین جرمی و مصادیق آن به روشنی مشخص نگشته است. لذا عناوین مشخصی مثل ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری که تحت عنوان جرم علیه اموال آمده است پاسخگوی مسائل پیچیده نیست. متأسفانه در زمینه سرمایه گذاری، راه اندازی تولید، معاملات داخلی با تعدد مقررات مربوط به مجوزها و پیچیدگی آنها روبه رو هستیم. تورم قواعد و مقررات علاوه بر دشوار نمودن آگاهی عمومی از آنها باعث سوء استفاده متخلفان حرفه ای شده ورقابت آزاد تجاری را محدود می نماید.
مثال بارز قوانین مالیاتی است ، کسانی که بیشترین درآمدها را دارند کمترین مالیات ها را می پردازند. برخی از دلایل این قانون گریزی عبارتند از: فقدان فرهنگ تبعیت از قانون، متناسب نبودن مجازات های مقرر با جرایم مربوط و نا آشنایی با قوانین. ‏
برخی راهکارهایی که برای جلوگیری با این جرایم پیشنهاد می شود عبارتند از: آموزش های عمومی، اقدامات زیرساختی و فرهنگی، تداوم مبارزه با جرایم اقتصادی و پیگیری مستمر آن، رفع تبعیض، نظارت درون زای اداری، حذف هر نوع استخدام گزینشی و سفارشی، ایجاد دستگاه قضائی قوی و دادگاه های تخصصی. با توجه به آثار مخرب جرایم اقتصادی و مالی با اقدامات درخور توجه دستگاه قضائی در مبارزه با این نوع از جرایم روبه رو هستیم. علاوه بر این اجرای قانون هدفمند نمودن یارانه ها در کشور گام مهمی در جهت توزیع عادلانه ثروت و مقابله با جرایم اقتصادی است و امید می رود تحت لوای جهاد اقتصادی، مبارزه جدی تری در برابر جرایم اقتصادی در کشور صورت گیرد. ‏
 





نگاشته شده توسط   چهارشنبه 18 خرداد 1390  ساعت 7:23 PM 

رکودهای داخلی و جهانی نشان می دهد که قیمت تمام شده تولیدهای داخلی در 15 سال اخیر تا چند صد در صد افزایش یافته در حالی که محصول های خارجی با افزایش چند ده در صد رو به رو بوده اند.
گزارش ها، آمار و ارقام این گونه نشان می دهد که از سال 1995 میلادی، فضای بازرگانی تولیدی و کسب و کار داخلی با مقایسه سایر کشورها همخوانی نداشته و مشکل های ما روز به روز بیشتر و موقعیت تولید و صادرات غیرنفتی ما در دهکده جهانی نسبت به دیگران ضعیف تر شده است.
تاکنون بیش از 152 کشور جهان به عضویت سازمان تجارت جهانی (WTO) در آمده اند و بیش از 95 درصد تجارت کالا و خدمات در جهان که میزان سالانه آن بیش از 15 هزار میلیارد دلار است را به خود اختصاص داده اند. به طور یقین در سایه پیوستن به این سازمان مشکل‌ها و نارسایی‌ها کمتر و نیز راه حل های آنها شفاف تر و گویاتر خواهد بود.
برای دست اندرکاران و فعالان اقتصادی بسیار روشن و گویا است که محصول های صنعتی ما پیش از پیوستن به سازمان تجارت جهانی از نظر قیمت و کیفیت با سایر محصول های مشابه خارجی رقابت پذیر است، اما پس از آن به تدریج به علت افزایش قیمت تمام شده و نیز بی توجهی به کیفیت، طرح و نوآوری در بازار تجارت خارجی و داخلی سیر کاهشی داشته و داریم.

الف) عوامل موثر در افزایش قیمت تمام شده، کاهش صادرات، افزایش واردات و دور شدن از بازار جهانی:
1- تورم سالیانه، افزایش دستمزدها، افزایش مواد اولیه و بالا رفتن
هزینه های سربار تولیدی.
2- بهره بانکی بالا، اعطای تسهیلات بانکی با نرخ زیاد و محدودیت های بسیار.
3- بهره وری پایین.
4- تعطیلی های زیاد سالانه.
5- تکنولوژی و تجهیزات قدیمی و جایگزین نشدن تکنولوژی جدید و خطوط جدید تولیدی.
6- یارانه هایی که کشورهای موفق به صنعت، کشاورزی، تولیدکنندگان مواد اولیه و صادرکنندگان خود می پردازند. در حالی که دست اندرکاران تولیدی و صادراتی ما از این حمایت ها بی بهره اند.
7- تعرفه بهای برق صنعتی برای واحدهای تولیدی و نگرانی در افزایش تصاعدی آن در صورت پیاده شدن طرح تحول اقتصادی.
8- بالا بودن نرخ بیمه های اجتماعی در ایران و پایین بودن سطح خدمات به نسبت کشورهای پیشرفته.
9- مشکل نقدینگی کارخانه ها (نداشتن سرمایه در گردش کافی).
10- نبود مشوق های موثر و دوام دار صادراتی.
11- تعطیل شدن کارخانه های قدیمی و زیان آور و جایگزین نکردن رشته هایی که مزیت نسبی و اقتصادی داشته باشند.
12- بی توجهی به مزیت نسبی در صنعت (واحدی باید تاسیس شود که تولید آن با رقبایش رقابت پذیر باشد).
13- آزاد سازی نشدن نرخ ارز در فضای رقابتی.
14- رکودهای داخلی و جهانی نشان می دهد که قیمت تمام شده تولیدهای داخلی در 15 سال اخیر تا چند صد در صد افزایش یافته در حالی که محصول های خارجی با افزایش چند ده در صد رو به رو بوده اند. به عنوان مثال اگر محصولی را که با قیمت ده دلار تولید و صادر می کردیم، امروز باید با 30 دلار صادر کنیم در حالی که قیمت محصول های خارجی مشابه از 10 دلار به 14 دلار رسیده است. آیا می توان با این افزایش قیمت به تولید و صادرات ادامه دهیم؟ طبیعی است که به علت بالا رفتن قیمت های تمام شده و به روز نشدن تکنولوژی، تولیدهای داخلی با مقایسه رقبای خارجی، تولید داخلی جای خود را به تولیدهای خارجی داده و روز به روز واردات بیشتر و صادرات کاهش می یابد.
با نگرشی اقتصادی و کارشناسی شده در می یابیم که هر کدام از موارد یاد شده روز به روز بر صنعت و تولید و در نهایت قیمت تمام شده اثر مخرب می گذارد. حال با وجود تمام پارامترهای منفی اشاره شده حاکم بر اقتصاد چه باید کرد؟

ب) پیشنهاد برای رفع موانع و خروج از بحران
برای خروج از این بحران و بحران های کوچک و بزرگی که ممکن است در آینده دور و نزدیک ما را در بر گیرد راهی جز آزاد سازی اقتصاد و ایجاد فضای رقابتی نداریم و با عملی شدن عوامل زیر می تواند فضای کسب و کار بهبود یابد، بهره وری بالا برود و به فاکتورهایی چون بالا بردن تولید ناخالص ملی و افزایش نرخ اشتغال و توسعه صادرات در نهایت رفاه عمومی برسیم.
- باورسازی و فرهنگ سازی
- کوچک سازی دولت و خصوصی سازی واقعی و پیاده کردن اصل 44 قانون اساسی ریشه و بنیان اساسی فضای رقابتی است.
- اصل 44 یعنی خصوصی سازی و توانمندسازی بخش خصوصی. بخش خصوصی یعنی تولید محوری و ایجاد فضای رقابتی سالم.
- موفقیت اقتصادی دولت در خصوصی سازی است.
- حاکم کردن اقتصاد رقابتی و ایجاد فضای رقابتی.
- هماهنگی سیاست خارجی با سیاست اقتصادی و تعامل سازنده و فعال با اقتصاد جهان.
- ایجاد تسهیلات و یارانه هایی که کشورهای عضو WTO به تولیدکننده ها و صادرکننده های خود می دهند (مواد اولیه، انرژی و دیگر مشوق ها)
- صرفه جویی در تمام امور و جلوگیری از هزینه های اضافه.
- کاهش تعطیلی ها، تولید بالاتر و بهره وری بیشتر.
- هدفمند کردن یارانه های صنعتی و تجاری با توجه به فضای رقابتی و در نظر گرفتن مشکل امروز واحدهای تولیدی کشور.
- فعال شدن دیپلماسی خارجی برای رقابت پذیری و توسعه تجارت بین المللی.
- سرمایه گذاری، ایجاد امنیت و بسترسازی برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی در فضای رقابتی که ایجاد می شود.
- در اقتصاد جهانی امروز، رقابت پذیری از مهمترین و عمده ترین شاخص ها در ارزیابی قدرت و موفقیت بنگاه های اقتصادی هر کشوری است.
- برای اصلاح و تحول اساسی و ریشه ای باید فضای رقابتی ایجاد و حاکم بر تمام امور باشد.
- فضای رقابتی باید هدف راهبردی اقتصاد کلان باشد.
اگر رقابت پذیری را به عنوان برنامه اصلی خود انتخاب کنیم، تمام تصمیم گیری بعدی از آن متاثر می شود به گفته اقتصاددانان و پیشکسوتان، تنها راه نجات ما رقابتی شدن محصول های خود بوده و شاهد حضور پررنگ تر اقتصاد ایران در عرصه جهانی خواهیم بود.
رقابت پذیر شدن یعنی عضویت در سازمان جهانی تجارت (WTO) که مزایا و معایبی خواهد داشت، اما هم اکنون از مزایا و امتیازهای آن محروم هستیم و ضرر و زیان آن را تحمل می کنیم.
در میدان رقابتی، کارخانه و کارگاهی می تواند به فعالیت خود ادامه دهد که دارای مزیت های نسبی باشد. در غیر این صورت تعطیل خواهد شد. چه بخواهیم چه نخواهیم درصد قابل توجهی از واحدهایی که مزیت نسبی ندارند و قابل رقابت در این دهکده جهانی نیستند به تدریج از رده خارج و تعطیل خواهند شد و آنهایی زنده می مانند که دارای مزیت نسبی و امکان رقابت پذیری باشند.
تولید ساده ترین بخش فرآیند اقتصاد و تجارت است، اما ایجاد بازار در فضای رقابتی مشکل ترین قسمت آن است.
باید توجه داشته باشیم که رقابت در بازار جهانی سال به سال سخت تر و دشوارتر می شود. اگر برای ایجاد زیر ساخت ها و زمینه های لازم اکنون دولت، مجلس، فعالان بخش خصوصی و تشکل ها و... دست به دست هم ندهند نمی توانند برای عبور از این بحران و دیگر بحران های پیش رو مجهز شوند. در سایه هم گرایی و هم اندیشی و احساس مسوولیت ملی است که می توانیم شاهد اقتصاد کارا، پایا و بارور باشیم. در غیر این صورت شانسی برای حضور قوی و آبرومند در دهکده جهانی نخواهیم داشت و ایجاب می کند فرصت های سوخته شده و از دست رفته را بازسازی کنیم و فرصت های آتی را هدر ندهیم.
 





نگاشته شده توسط   چهارشنبه 18 خرداد 1390  ساعت 7:17 PM 

مشکلات نظام مالیاتی کشور
1. فرار از مالیات. مشکل فرار از مالیات از عمده ترین مشکلات نظام مالیاتی در هر جامعه ای است. مناسب است این مساله ریشه یابی شده و در رفع علل آن در حد امکان تلاش گردد.
بطور کلی علل فرار از نظام مالیاتی را می توان به دو دسته عمده تقسیم کرد:
الف) علل مربوط به پرداخت کنندگان
ب) علل مربوط به نظام مالیاتی کشور
برخی از علل مربوط به پرداخت کنندگان عبارتند از:
1. نفع پرستی مردم و ترجیح دادن منافع شخصی بر منافع اجتماعی این مساله روشن است که انسان به دلیل حب ذات، به دنبال منافع فردی خویش است. و از آنجا که پرداخت مالیات، جدا کردن بخشی از اموال شخصی به نفع جامعه بوده، که با خصلت خود خواهی انسانی ناسازگار است. بنابراین او تلاش می‌کند از پرداخت آن امتناع ورزد.
البته در اقتصاد اسلامی، با فرض انسان اقتصادی اسلام و جامعه اسلامی، با این مشکل مواجه نیستیم، زیرا منافع فردی انسان اقتصادی اسلام با منافع اجتماعی او عجین شده است. اسلام منافع اجتماعی را بگونه ای به منافع فردی برگردانده است. انسان معتقد به معاد، زندگی را به حیات دنیوی منحصر ندانسته و منافع را در منافع مادی خلاصه نمی کند. فرد از آنجا که خود را دوست می دارد و دارای جهانبینی اسلامی است، منافع فردی خود را در پرداخت مالیاتهای واجب می‌داند. این انسان عدم پرداخت دیون واجب خود به جامعه اسلامی را، موجب عقوبت در آخرت دانسته و در مقابل، پرداخت واجبات بلکه مستحبات را برای رسیدن به کمال خود ضروری می‌داند.
2. عدم اعتقاد به نظام مالیاتی: با مراجعه به مودیان مالیاتی، این نتیجه حاصل می‌شود که اکثرا اعتقادی به لزوم پرداخت مالیات وضع شده از طرف دولت ندارند. از جمله این علل، عدم توجیه مردم توسط مسئولین، تغییر قوانین مالیاتی، اعمال تبعیض در مراحل عمل و بعضا مصارف بی جا می‌باشد. در رابطه با اعمال تبعیض در مرحله عمل بدون مناسبت نیست به نمونه گویای زیر توجه شو: مدیر کل اداره امور اقتصادی و دارایی استان آذربایجان شرقی می‌گوید: صنفهای طلا فروش و فرش فروش تبریز در سال گذشته (1370) علی رغم این که به نظر می رسد از در آمدهای کلان نسبت به سایر صنوف به ویژه حقوق بگیران برخوردارند، کمترین مالیات را به دولت پرداخت ‌کرده‌اند. وی مجموع مالیاتی وصولی از صنوف استان از جمله صنف طلا فروش و فرش فروش استان را در سال گذشته جمعا 9 میلیارد و 28 میلیون ریال ذکر کرد، در حالی که کارمندان و قشر حقوق بگیر استان علی رغم مشکلات اقتصادی و مالی بیش از 10 میلیارد و 380 میلیون ریال مالیات به دولت پرداخت ‌کرده‌اند. 1. بعضی فقدان فرهنگ مالیاتی در کشور را از جمله علل فرار از نظام مالیاتی ذکر کره و یکی از علل پرداخت به موقع مالیات در کشورهای توسعه یافته را فرهنگ مالیاتی مردم می‌دانند.
در این رابطه، اگر مالیات را عبارت از پرداخت اجباری قسمتی از دارایی یا در آمد افراد برای تامین مخارج عمومی دانسته و فرهنگ مالیاتی را عبارت از پرداخت مالیات از روی میل و با طیب نفس بدانیم، این مطلب تا حدودی پذیرفتنی است که جامعه کنونی ما فاقد فرهنگ مالیاتی است. اما علت پرداخت به موقع مالیات در کشورهای توسعه یافته، فرهنگ مالیاتی مردم نیست بلکه وجود مجازاتهای سنگین و سیستم اطلاعاتی قوی این کشورها است.
این کشورها از سیستم بانکی قوی و نیرومندی برخوردارند. تقریبا همه معاملات با چک صورت می‌پذیرد. سیستم مالیاتی در آنها بگونه ای است که کوچکترین مجازات فرار از مالیات، از بین رفتن اعتبار فردی می‌باشد که فقط بایست با چک کار کند. بنابر این شاید، بتوان گفت اگر آنان در سیستم مالیاتی کشور ما قرار گیرند که اطلاعات نسبت به در آمد و ثروت افراد، ضعیف و راههای فرار از مالیات به وفور یافت میشود. هرگز مالیات پرداخت نمی کنند. و چگونه مصالح جامعه را بر مصالح فردی مقدم می دارند در حالیکه وقتی مدت کوتاهی در محل تجاری نیویورک بدون سابقه و ناگهانی، خاموشی برق اتفاق می افتد، مردم عادی کوچه و بازار این شهر بسیار ثروتمند به اصطلاح متمدن به مغازه ها حمله ور شده و در مدت کوتاهی، سرمایه های مغازه دارن را به غارت می برند و پلیس سه هزار نفر از آنان را دستگیر و بازداشت می نماید. در همین زمان در هتلها، مسئولین هتل اخطار کرده بودند که در راهروها و پله ها غارتگران کمین کردهاند و مسافران تنها باید گروهی و با گارد محافظ حرکت کنند 2. با توجه به اینکه از یک طرف تعداد حقیقی غارتگران بیش از تعدادی بوده که پلیس دستگیر نموده و از طرفی، افراد سارق حرفه ای نبوده اند که در روز و ساعت معین با اطلاع قبلی یکدیگر را خبر کرده باشند، می توان به این نتیجه رسید، مردمی که در یک خاموشی ناگهانی، امنیت داخلی خود، یعنی مهمترین دستاورد پرداخت مالیات و فلسفه ایجاد دولت را اینگونه نادیده می گیرند چندان به فکر تامین هزینه های دولت و پرداخت مالیات نیستند.
البته فقدان فرهنگ مالیاتی در کشور، علل مختلف دارد که مهمترین آنها عبارتند از: 1- عدم اعتقاد به شرعی بودن مالیات، با توجه به فرهنگ اسلامی که تا حدودی حاکم بر جامعه است وجود مالیتهای معروف اسلامی (خمس، زکات و...) در عرض این مالیاتها به نوبه خود در غیر شرعی جلوه دادن این مالیاتها موثر بوده است. 2- چون معمولا در آمد های مالیاتی در منطقه مودیان مالیاتی هزینه نمی شود، نتیجه های حاصل از آنها برای مردم محسوس نیست. 3- استفاده رژیم گذشته از منابع درآمد نفت و گاز و عدم توجه به در آمدهای مالیاتی سهیم بوده است.
اگر مالیات را در مرحله اول عبارت از: پرداخت مالیاتهای معروف شرعی (خمس، زکات و...) دانسته و پس از جمع آوری و عدم کفاف اینها، دولت را مجاز به اخذ مالیات بدانیم. « البته با توجه به فتوای بعضی از فقهاء مبنی بر منحصر نبودن زکات بر نه چیز و توسعه آن به کالاهای دیگر و ارباح مکاسب، نیاز به وضع مالیات اگر مرتفع نشود به مراتب کاهش می‌یابد » در این صورت آیا می توان گفت مردم ایران در زمان کنونی فاقد فرهنگ مالیاتی هستند ؟ چنین ادعائی مشکل است. زیرا با توجه به عدم محاسبه این مالیاتها در عداد مالیاتهای رسمی کشور و عدم اجبار، در صد قابل توجهی از مردم وجوهات شرعیه خود پرداخت می نمایند. علاوه بر اینها وجود صدقات جاریه در کشور، کمکهای نسبتا زیاد مردم به جبهه های جنگ، کمک به فقراء و ایتام، ساختن و اداره مساجد و مراکز عمومی و مسائلی از این قبیل توسط مروم، این مطلب را به اثبات می‌رساند که مردم دارای فرهنگ مالیاتی هستند، منتهی مالیاتی که به آن اعتقاد قلبی دارند.

علل مربوط به نظام مالیاتی
1- ضعف، تغییر و قابل فهم نبودن قوانین – عیوب و نقائص در قوانین مالیاتی، مشخصه بخشقابل توجهی از قوانین مالیاتی است. بگونه ای که موجب پیچیدگی و تغییر مداوم این قوانین شده است. به عنوان مثال: لایحه قانونی تادیه و تسویه بدهی مالیاتی مصوب 29/12/1357 اصلاحیه و متممهائی در تاریخهای ذیل دارد: 28/1/58، 3/9/58 و 14/9/58 3 یعنی در مدت کمتر از 9 ماه چهار تغییر در یک قانون مالیاتی مشاهده می‌شود. لایحه قانونی اصلاح قانون اخذ مالیات از اتومبیلهای سواری و صفحات گرامافون مصوب 13/6/1358 در تاریخ 1/3/59 اصلاح و در روز 7/8/1360 به این صورت ابلاغ گردد: «... قانون وصول مالیات از اتومبیلها ی غیر سواری و اصلاح بعضی از مواد قانون مالیاتهای مستقیم و اصلاحیه های بعدی که در روز پنجشنبه هفتم آبانماه یکهزار و سیصد و شصت.. برای مدت یک سال از تاریخ تصویت به صورت آزمایش قابل اجرا است. طی نامه... به عنوان جایگزین قانون.. به آن وزارت.. ابلاغ می‌گردد» 4.
چنانچه مشاهده می‌شود در متن ابلاغیه قانون وصول مالیات از اتومبیلهای غیر سواری، قید « برای مدت یک سال از تاریخ تصویب به صورت آزمایش » آورده شده است. با محاسبه تاخیرهای زمانی جهت الاغ از مجلس شورای اسلامی به وزارت اقتصاد و دارائی و از آنجا به ادارات مربوطه، قانون فوق حدود 10 ماه – با تعیین موقتی بودن – اعتبار دارد. با توجه به آثاری که قوانین در جامعه ایجاد می‌کنند، باید در حد ممکن دائمی باشند، نه موقتی. زیرا آزمایش قانون در جامعه آثاری به دنبال دارد که با پایان یافتن مدت اجرا قانون، آن آثار پایان نمی یابد. موقتی بودن قوانین مالیاتی این امید را در مدیان مالیاتی ایجاد می‌کند، که اگر مقاومت نموده و بنحوی امروز را به فردا موکول نمایند، امکان عفو یا کاهش در مالیاتی وجود دارد. ضمن اینکه در تغییرات قوانین مالیاتی، ارجاعات به مصوبه ها و قوانین گذشته فراوان به چشم می خورد که این خود موجب پیچیدگی قوانین می‌گردد. عدم وضوح و پیچیدگی برخی قوانین مالیاتی، قانونگذاران را مجبور به ابلاغ بخشنامه هائی نموده است عناوین این بخشنامه ها که معمولا مدتی پس از ابلاغ قوانین باشد. بعضی عناوین عبارتند از: « رفع اشکالات »، « موارد توضیحی درباره اصلاح پاره ای از مواد قانونی » و...
2-عدم جلب اعتماد مردم نسبت به اهداف مالیاتی - با بررسی تحقیقی و تنظیم پرسشنامه و کتی تماس با مودیان مالیاتی – که بخش دوم برای ما ممکن بود – می توان به این نتیجه رسید که، اعمال تبعیض بین مودیان متشابه الوضع و یا وجود تساوی بین مودیانی که از نظر در آمد یا ثروت متفاوت می باشند، تبانی مودیانبا مامورین مالیاتی، راهنمائی های مامورین مالیاتی و حتی نوشتن عریضه برای کاهش مالیات مودیان توسط خود مامورین و... از اعتماد مردم نسبت به نظام مالیاتی کاسته و موجب فرار از مالیات می‌شود.
3- ضعف سیستم اطلاعاتی – در کشورهای پیشرفته به علت پیشرفت تکنولوژی و بانکداری، اطلاعات نسبت به ثروت، در آمد و معاملات افراد حقیقی و حقوقی نسبتا دقیق است، و در این جهت مشکل زیادی ندارند. ولی در کشورهای در حال توسعه از جمله جمهوری اسلامی ایران، رشد بیش از حد بخش خدمات، ضعف سیستم بانکی و عدم ثبت دقیق معاملات و انتقالات، موجب شده است مسئولین مربوط نتوانند اطلاعات دقیقی از در آمد و ثروت افراد بدست آورند. وجود این مساله و ضعف اعتقاد مردم به نظام مالیاتی موجب عدم اعلام صحیح در آمد یا ثروت واقعی افراد گردیده که نتیجه آن گسترده شدن میدان فرار از مالیات می‌باشد.
4. اتکا به در آمدن نفت – از مشکلات اساسی اقتصاد ایران، متکی بودن به در آمد های نفتی است. آمارهای موجود نشان میدهد، از پیدایش نفت تا کنون تقریبا تکیه عمده دولت بر در آمدهای نفتی بوده است در سال 1289 حدود 58 در صد در آمد کشور را در آمدهای مالیاتی تشکیل داده است. البته پس از انقلاب با اعمال سیاستهای متناسب با اهداف انقلاب، صدور نفت کاهش یافت و از روزی 5 میلیون بشکه در سال 1356 به 9/2 میلیون بشکه در سال 1358 تنزل کرد. با بروز جنگ تحمیلی و تحریم اقتصادی در سالهای 1359 و 1360 به 9/0 میلیون بشکه در روز رسید5. گرچه ظاهر قضیه نشان می‌دهد اتکاء دولت به نفت کاهش یافته ولی در سالهای (68-65) نسبت به (56-53) در آمد های مالیاتی 5/30 درصد افزایش و در آمد نفت 51 در صد کاهش را نشان می‌دهد، ولی بخش عمده ای از کاهش مزبور به علت کاهش ارزش ریال در برابر دلار و محاسبه در آمد نفت با قیمت رسمی دلار می‌باشد. علاوه بر این، این کاهش همراه با کسری بودجه بوده است و عمدتاً به وسیله استقراض از بانک مرکزی جبران شده، که خود تورم زا بوده است.
اتکاء به نفت موجب گردیده توجهی به مالیاتها نشده و در نتیجه در آمدهای مالیاتی کشور، حتی نسبت به کشورهای در حال توسعه، نا چیز باشد. مقایسه ای بین سهم در آمدهای مالیاتی در تولید ناخالص ملی در کشورهای آسیائی، این مساله را نشان می‌دهد.
5-ترکیب مالیاتی – از جمله تقسیم بندهای مالیات مربوط به نحوه دریافت آن است. مالیات به مستقیم بندیهای مالیات مربوط به نحوه دریافت آن است. مالیات به مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می‌شود. مالیات مستقیم، مالیاتی است که مستقیماً از افراد گرفته میشود. مثل مالیات بر مزد وحقوق و مالیات بر در آمد اشخاص که معمولا بر حسب نرخهای تصاعدی به نسبت در آمد وصول می‌شود. مالیات غیر مستقیم، مالیاتی است که، از یک مجموعه یا گروه دریافت می‌شود و پرداخت کننده واقعی ممکن است گروههای دیگری باشند. مثل مالیات بر فروش و مصرف که فروشندگان با پیش بینی مقدار مالیات سعی در انتقال آن به دیگران از طریق افزایش قیمت کالاها و خدمات دارند. بنابراین، در مالیاتهای غیر مستقیم وقتی کالا ضروری باشد و مصرف کننده نتواند در مصرف آن صرفه جوئی کند، احتمال پرداخت مالیات بوسیله افراد کم در آمد بیشتر می‌شود و طبقه مرفه و پر در آمد که بیشترین نفع را از امکانات جامعه می برند بالنسبه مالیات کمتری پرداخت می نمایند.
در مالیاتهای غیر مستقیم، مودی مالیاتی دقیقا شناخته شده نیست. با توجه به اینکه در مورد مالیاتها شناخت مودی مالیاتی، از مسائل اساسی و مهم می‌باشد، مالیاتهای غیر مستقیم، مسئولین را به اهداف مالیاتی نخواهد رساند و توزیع عادلانه در آمد را که از اهداف مهم اجتماعی مالیاتها است نا برابرتر خواهد کرد و با افزایش مالیاتهای غیر مستقیم نسبت به مستقیم، فاصله طبقاتی بیشتر خواهد شد. جدول شماره 5 ترکیب مالیاتها برحسب مستقیم و غیر مستقیم را نشان می‌دهد. مشاهده می‌شود که مالیاتهای غیر مستقیم پس از انقلاب همچنان سهم مهمی را به خود اختصاص داده است.
گرچه در سالهای (60-1357) رشد مالیاتهای مستقیم 75/1 درصد نسبت به دوره قبل بوده و مالیاتهای غیر مستقیم 75/1 درصد رشد منفی داشته است، و مالیاتهای مستقیم طی سالهای (64-1361) حدود 5/7 درصد سهمی بیش از مالیاتهای مستقیم را به خود اختصاص داده است. این در صورتی است که مالیات بر شرکتهای دولتی نیز به عنوان، مالیاتهای مستقیم محاسبه شده است. ا ز آنجا که مالیات بر شرکتهای دولتی از منابع دولت عاید خزانه می‌شود. تقریباً هیچ یک از اهداف شخصیه مالیات. بوسیله این نوع مالیات تامین نمی گردد لذا در سطر آخر جدول فوق، مالیات بر شرکتهای دولتی از مالیاتهای مستقیم کسر شده است. مشاهده می‌شود، در دوره 4 سال قبل از پیروزی انقلاب 5/26 درصد از کل مالیاتها یعنی بیش از 50 درصد مالیاتهای مستقیم، را مالیات بر شرکتهای دولتی به خود اختصاص داده، و پس از انقلاب، همچنان سهم مهمی از مالیاتهای مستقیم را دارا می‌باشد.

4-پیشنهادات

الف) ارتباط با مودیان – وجود ارتباط پی در پی با مودیان مالیاتی و توجیه آنان هر چند هزینه هائی در بر دارد، ولی آثار مطلوب اقتصادی نیز در پی دارد. و علاوه بر آثار اقتصادی آثار مطلوب سیاسی، اجتماعی زیادی نیز دار، و رها کردن مودیان (به خصوص در کشوری که نسبت به پرداخت مالیات توجیه نشده و عادت به پرداخت مالیات را اجباری ننموده اند) ممکن است آثار نامطلوبی، از جمله نارضایتی هائی به دنبال داشته باشد که جبران ناپذیر خواهند بود.
ارتباط با مودیان به دو صورت ممکن است: الف) شفاهی: 1- از طریق تلفن، گرچه هفته ای یک شب فردی با تجربه و مناسب پاسخگوی مودیان باشد.
2- از طریق رادیو و تلویزیون، با اشکال مختلف می توان با مودیان ارتباط بر قرار نموده و آنان را توجیه کرد. طرقی از قبیل ارتباط مستقیم، طرح سوال و پاسخ (به صورت کوتاه و مختصر)، تشکیل میزگردهای متعدد پپوسته توسط کارشناسان مساله (شبیه میزگرد تلویزیونی «جمعیت، حال و آینده»).
3- توجیه روحانیون و ائمه جمعه و جماعات، از آنجا که در کشور جمهوری اسلامی ایران، مردم اعتقای محکم به روحانیت دارند و مجالس وعظ، خطابه و سخنرانی در کشور به وفور تشکیل میگردد. به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان، محرم و صفر اکثر مناطق اعم از شهر و روستا به مساجد هجوم می آورند و به سخنان طلاب و روحانیون گوش فرا میدهند، مناسب است از این فرصت استفاده شود و از وجود روحانیون برای توجیه مردم نسبت به مالیات استفاده گردد. و چون لزوم پرداخت مالیات یک ماله اقتصادی است و خارج از تخصص اکثر طلاب و روحانیون میباشد، توجیه آنان ضروری میباشد.
توجیه روحانیون و طلاب میتواند از طریق بر پائی سمینارها در حوزه علمیه باشد (به ویژه قبل از ایام تبلیغ) و یا نوشتن مقالات مستدل و ارائه و ارائه به آنان باشد. (شبیه کاری که بهداشت و درمان انجام داده و کتابی تحت عنوان « بهداشت » در اختیار مبلغین قرار داده است)

ب) ارتباط کتبی، بوسیله:
1- ارائه جزوات و مقالات کوچک با زبان ساده به مودیان مالیاتی و ضمیمه نمودن آن به فرمهای مالیاتی.
2- پوستر های مناسب و گویا.
3- توجیه مساله در کتب دبیرستانی در تمامی رشته ها، چون علاوه بر اینکه این نوجوانان مودیان آینده هستند، هر کدام می‌توانند توجیه کننده خانواده و آشنایان خود باشند.
ب) با توجه به اینکه در کشور ما نیز مردم حتی المقدور از پرداخت مالیات می گریزند، و فرار از مالیات معلول عللی است که در مقاله حاضر تا حدودی بررسی شد، عمده این علل عبارت بودند از: ضعف و تغییر قوانین، عدم اعتقاد مردم به نظام مالیاتی و نفع پرستی، و از آنجا که فرهنگ و رسوم یک ملت در وضع قوانین موثرند و در وضع مالیات نیز مناسب است به آنها توجه شود لذا وضع مالیات بدوم توجه به ساختار فرهنگی و ایدئولوژیکی جامعه، ولو ممکن است در کوتاه مدت آثار اقتصاری داشته باشد ولی در کوتاه مدت آثار اقتصادی داشته باشد ولی در بلند مدت، می تواند به بحرانهای سیاسی و اجتماعی بیانجامد.
و از طرقی، مردم ما مسلمان هستند و در طول دوران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی نشان دادند که در راه حفظ اسلام و قوانین آن حاضرند از جان و مال خویش بگذرند، و نه تنها داری فرهنگ مالیاتی که، فرهنگ ایثار، جهاد و شهادت هستند.
بنابراین قوانین مالیاتی باید با جهانبینی آنان سازگار و متخذ از متون فقهی آنان باشد. در جامعه امروزی، اگر مصاحبه ای ترتیب داده شود، چنین مشاهده می‌شود که: اکثر مودیان مالیاتی از لفظ مالیات متنفر و از پرداخت آن ناراضی هستند، در حالیکه از کلمه خمس، زکات و صدقات بمعنی اعم آن نه تنها متنفر نیستند، که عده ای قابل توجه، داوطلبانه به دنبال تحقیق میزان دقیق بدهی خود، و پرداخت آن می باشند، و اکثر کسانی که پرداخت نمی نمایند نتنهااز کلمه خمس و صدقات متنفر نیستند که از عدم پرداخت دین شرعی و الهی خود محزون و ناراحت می باشند. امروزه هزینه های حوزه های علمیه و فعالیتهای گسترده مراجع عظام در سطح کشور و خارج از کشور مربوط به حوادث اتفاقیه، از قبیل: زلزله، سیل و... و یا احداث بیمارستانها، دانشگاهها و موسسات خیریه، رسیدگی به فقراء و مستمندان و بعضی از هزینه هائی که توسط مقام معظم ولایت فقیه انجام می‌پذیرد، از همین طریق است.
پیشنهاد می‌شود در صورت امکان وجوهات شرعیه جزء مالیاتها محاسبه شود و از پرداخت کننده آنها (که رسید معتبر مقام معتبر مقام معظم رهبری یا مراجع عظام تقلید را به همراه دارند) به ازاء سند به عنوان مالیات پذیرفته شود. این طرح دو نتیجه ذیل را نیز در پی دارد:
الف) مردم تشویق به پرداخت مالیاتهای شرعی و اسلامی می‌شوند و در مجموع میزان مالیات افزایش می‌یابد. بدون شک این مالیاتها همان اهداف مالیاتها ی دولتی را بنحوی کاملتر و صحیحتر تعقیب می‌کنند و علاوه بر این امتیاز هائی نیز دارند از قبیل: الف) تنزل کردن هزینه جمع آوری به کد صفر. ب) تا حدودی در آمد و ثروت واقعی افراد مشخص می‌شود، چون محاسبه آن بر اساس وظیفه شرعی است. ج) در خمس مبنای مالیات در آمد حقیقی و خالص است، نه درآمد جاری و اسمی، که در تثبیت خود کار نقش بسیار مهمی دارد. آیه شریفه (یسئلونک ما ذا ینفقون قل العفو) 9 به همین مسئله اشاره دارد. و امتیازهای دیگر مناسب است در مقاله ای مستقل مورد بحث قرار گیرد.
ب) محاسبه نکردن مالیاتهای شرعی، موجب نابرابری بیشتر و ناعادلانه تر شدن توزیع در آمد می‌شود. به علت اینکه افرادی که امروزه مالیاتهای اسلامی می پردازند افراد مذهبی می باشند، که اکثر قریب به اتفاق آنان از طبقه متوسط و تا حدودی ضعیف هستند، علاوه بر مالیاتهای شرعی مالیاتهای اجباری نیز بر آنان تعلق گرفته، و قدرت فرار از مالیات در این طبقه مرفه جامعه بسیار اندک است. طبقه مرفه جامعه نه تنها مالیاتهای شرعی را نمی پردازند، که با توجه به نظام اداری امروز و امکانات آن طبقه به راحتی از پرداخت مالیات می گریزند.
بنابراین طبقه مرفه نه مالیاتهای شرعی و نه اجباری پرداخت می‌کنند ولی در مقابل طبقه متوسط و ضعیف هر دو را پرداخت می‌کنند. نتیجه اینکه فاصله طبقاتی موجود و نابرابری روز به روز بیشتر می‌شود، در حالیکه از جمله اهداف مهم مالیاتها کم کردن فاصله طبقاتی می‌باشد.
ج) تشویق و گوشزد کردن نتائج – در این رابطه وقتی به قرآن کریم مراجعه شود. آیات متعدد، افراد را تشویق به پرداخت صدقات واجب و مستحب می نماید. در آیات متعدد قرآن کریم نتائج دنیوی و اخروی پرداخت صدقات را گوشزد کرده و عواقب و خیم عدم پرداخت را برای انسان و جامعه متذکر می‌شود، که دلیل اهمیت تشویق و گوشزد کردن ثمرات و نتائج آن می‌باشد.
در قرآن کریم جهت ترغیب مردم به دادن صدقات تعابیر مختلفی بکار رفته که عمدتا به تشویق و گوشزد کردن نتایج بر می‌گردد. در موارد متعدد، وعده پاداش و مغفرت و تکفیر سیئات داده شده، از جمله:
(الذین ینفقون اموالهم باللیل و النهار سراً و علانیه فلهم اجراهم عند ربهم ولاخوف علیهم و لا هم یحزنون) 10
در بعضی آیات می فرماید: نتایج این اموال که پرداخت می کنید عاید خودتان می‌شود. (و ما تنفقوا من خیر یوف الیکم و انتم لا تظلمون) 11
قرآن در آیات متعددی صدقه دادن را « قرض به خداوند فلاحت » می‌داند. حتی در آیه شریفه ای که خطاب به پیامبر جهت جمع آوری زکات نازل می‌شود نتایج آن را گوشزد کرده و می فرماید: (خذ من اموالهم صدقه تطهرهم و تزکیهم بها وصل علیهم ان صلاتک سکن لهم و الله سمیع علیم) 12
ای پیامبر از مومنان صدقات را دریافت کن تا بوسیله آنها نفوس آنان منزه و اموالشان رشد پیدا کند و آنان را به دعای خیر یاد کن که دعای تو در حق آنان موجب تسلی خاطرشان شود و خدا شنوا و دانا است.
د) توجه به حدود قوانین و فعالیتها – حدود قوانین و فعالیتهای مالیاتی دقیق شناسائی و قرقگاهها معین و در اطراف کاملا دقت شود، زیرا یکی از طرق فرار از مالیات همین حدود و اطراف میباشند.
ه) نظارت بیشتر بر مامورین- در انتخاب مامورین مالیاتی دقت شود تا حتی الامکان از تخصص و تعهد لازم برخوردار باشند. مامورین متخلف شناسای و در برابر آنان عکس العمل لازم نشان داده شود و در مقابل از افراد کوشا تقدیر و تشویق به عمل آید.
و) جلوگیری از اسراف – مناسب است در هزینه ها دقت شده و از اسراف و مخارج بی مورد اجتناب گردد. در این خصوص روایت امام صادق – علیه السلام – به نقل از امیر المومنین – علیه السلام – را حسن ختام قرار داده و نظر همگان را در ارتباط با هزینه کردن بیت المال به آن جلب می کنیم.
عن جعفر بن محمد – علیه السلام – عن آبائه، عن علی – علیه السلام – انه کتب الی عماله: ادقوا اقلامکم و قاربو بین سطورکم، و احذفوا عنی فضولکم، و اقصدوا قصد المعانی، و ایاکم و الا کثار فان اموال المسلمین لاتحتمل الاضرار 13.
امام صادق – علیه السلام – به نقل از پدران معصومش از امیر المومنین – علیه السلام نقل می فرماید که حضرت به کارگزارانش نوشتند: (در نگارش) قلمها را ریز کرده و سطرها را به هم نزدیک نمائید، کلمات و القاب زائد را بر داشته و لب کلام را بنویسید، از زیاده نویسی اجتناب کنید، که اموال مسلمین نبایستی متحمل ضرر شود.

پى‌نوشت‌ها
1- ر. ک. روزنامه جمهوری اسلامی، شماره: 3722، سال سیزدهم، چهارشنبه 26/1/71.
2- ر. ک. ماهنامه درسهائی از مکتب اسلام، شماره 8، سال 17، ص: 505.
3- ر. ک. قربانب، فرج الله – مجموعه کامل قوانین و مقررات مالیاتی – انتشارات فردوسی – چاپ دوم ص: 229 تا 240.
4- همان: ص 307و315.
5- ر. ک. رزاقی، دکتر ابراهیم، اقتصاد ایران، ص: 138، (1367).
6- با استفاده از جدول شماره 1 محاسبه شده است.
7- مجله اقتصادی، شماره (3)، سال دوم.
8- ر. ک. سالهای (61-1353) محاسبه شده با استفاده از بررسی تحولات اقتصادی کشور بعد از انقلاب، بانک مرکزی، ص: 609 سالهای (66-1362)، گزارش اقتصادی و ترازنامه سال 1366، بانک مرکزی، ص204 سالهای 67و68 به ترتیب، گزارش اقتصادی سال 67و68 و معاونت امور اقتصادی، دفتر اقتصاد کلان ص: 100و85.
9- قرآن کریم، سوره بقره، آیه 219.
10- قرآن کریم، سوره بقره، آیه: 275.
11- قرآن کریم، سوره بقره، آیه 272.
12- قرآن کریم، سوره توبه، آیه 103.
13- وسائل الشیعه جلد 12، ص: 299.

ماخذ:
پژویان، جمشید، جزوه درسی (دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران)
تفضلی، فریدون، اقتصاد کلان، نشرنی، تهران (1368)
تقوی، مهدی، اقتصاد کلان، انتشارات فروردین
رزاقی، ابراهیم، اقتصاد ایران، نشرنی (1368)
کاتوزیان، محمد علی، آدام اسمیت و ثروت ملل
پیرنیا، حسین، مالیاتها و بودجه عمومی
رزاقی، ابراهیم، الگوئی برای توسعه اقتصادی ایران
بررسی تحولات اقتصادی کشور بعد از انقلاب، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
پور مقیم، حسین، اقتصاد بخش عمومی
گزارش اقتصادی، معاونت امور اقتصادی، دفتر اقتصاد کلان مرکز آمار ایران، سالنامه آماری کشور
مجله اقتصادی، معاونت اموری اقتصادی و بین الملل وزارت اقتصاد و دارائی
تراز نامه بانک مرکزی
 





نگاشته شده توسط   چهارشنبه 18 خرداد 1390  ساعت 6:55 PM 

 
به جای پدرم درآمد؛ بگوییم : خیلی راحت نبود
 
 به جای خسته نباشید؛ بگوییم : خدا قوت
به جای دستت درد نكنه ؛ بگوییم : ممنون از محبتت، سلامت باشی
به جای ببخشید مزاحمتون شدم؛ بگوییم : از این كه وقت خود را در اختیار من گذاشتید متشكرم
به جای لعنت بر پدر كسی كه اینجا آشغال بریزد؛ بگوییم: رحمت بر پدر كسی كه اینجا آشغال نمی ریزد
به جای گرفتارم؛ بگوییم : ‌در فرصت مناسب با شما خواهم بود
به جای دروغ نگو؛ بگوییم : راست می گی؟ راستی؟
به جای خدا بد نده؛ بگوییم : خدا سلامتی بده
به جای قابل نداره؛ بگوییم : هدیه برای شما
به جای شكست خورده؛ بگوییم : با تجربه
به جای مگه مشكل داری؛ بگوییم : مگه مسئله ای داری؟
به جای فقیر هستم؛‌ بگوییم : ثروت كمی دارم
به جای بد نیستم؛ بگوییم :‌ خوب هستم
به جای بدرد من نمی خورد؛ بگوییم : مناسب من نیست
به جای مشكل دارم؛ بگوییم : مسئله دارم
به جای جانم به لبم رسید؛ بگوییم : چندان هم راحت نبود
به جای فراموش نكنی؛ بگوییم : یادت باشه
به جای داد نزن؛ ‌بگوییم : آرام باش
به جای چرا اینقدر موهات را سفید کردی!
به جای چقدر پیر شدی
اگر حرف مثبتی نداریم بزنیم، بهتر است سکوت پیشه کنیم!

 http://www.beebeeoffice.com/beebee/home/images/original_flower-line-058.gif

 




نگاشته شده توسط   چهارشنبه 18 خرداد 1390  ساعت 6:44 PM 

میشائیل وسلی این عکس را بین سال 2001 تا 2004 از بازسازی موزه هنرهای معاصر نیویورک گرفته است. او برای گرفتن این عکس شاتر دوربین را برای 34 ماه باز گذاشت و دلیل شبیه بودن عکس به نقاشی همین است. وسلی ادعا می‌کند می‌تواند عکسی بگیرد که گرفتن آن 40 سال طول می‌کشد.

http://files.tabnak.com/pics/201106/201106071232243157.jpg





نگاشته شده توسط   سه شنبه 17 خرداد 1390  ساعت 6:43 PM 

http://jpalid.blogfa.com/

در همین زمینه، با تبلیغ لینک چت آنلاین با مقامات آمریکایی در سایت صهیونیستی بالاترین، از فرصت استثنایی برای دریافت ویزای آمریکا سخن به آمده است. 

با وجود ضربه شدید سربازان گمنام امام عصر (عج) به سیستم اطلاعاتی آمریکا و پاشیده شدن یکی از شبکه های بزرگ و پیجیده این سرویس اطلاعاتی در ایران، این سازمان جاسوسی با همکاری وزارت خارجه آمریکا به طراحی تور جدید جهت شکار نخبگان ایرانی اقدام نموده است.

به گزارش «عروج»، در همین زمینه، با تبلیغ لینک چت آنلاین با مقامات آمریکایی در سایت صهیونیستی بالاترین، از فرصت استثنایی برای دریافت ویزای آمریکا سخن به آمده است.

http://files.tabnak.com/pics/201105/201105281313541195.jpg

این در حالی است که وزیر محترم اطلاعات و مقامات امنیتی درباره این گونه دام افکنی ها هشدارهای مؤکدی داده اند.

بدیهی است دانشجویان و نخبگان عزیز باید هر چه بیشتر در خصوص این گونه اقدامات حساسیت به خرج دهند تا مورد سوءاستفاده قرار نگیرند.





نگاشته شده توسط   سه شنبه 17 خرداد 1390  ساعت 6:34 PM 

اين تصاويرچه مي خواهندبگويند:

http://files.tabnak.com/pics/201105/201105281313541195.jpg

اين شخصيت روحاني جنجالي خبرسازكيست؟

http://files.tabnak.com/pics/201105/201105251018132413.jpg http://files.tabnak.com/pics/201105/201105251018134006.jpg

آياهواپيماهاي فوق سري رامي شناسيد؟

http://files.tabnak.com/pics/201105/201105231026581404.jpg http://files.tabnak.com/pics/201105/201105231026581782.jpg http://files.tabnak.com/pics/201105/201105231026583293.jpg

هواپيماهاي جاسوسي بدون خلبان چه مي باشند؟

http://files.tabnak.com/pics/201105/201105111210274684.jpg http://files.tabnak.com/pics/201105/201105111210273896.jpg http://files.tabnak.com/pics/201105/201105111210274618.jpg

اين شخص چه واقعيتي ازواقعيات آخرالزماني رااعتراف كرده است؟

Julian-Julian_Assange_Facebook_SpyMachine

جاسوس آمريكادرليبي كيست؟

http://files.tabnak.com/pics/201104/201104281317581934.jpg

همه وهمه اين مطالب را دروبلاگي ديگرازهمين مديروبلاگ متفاوت باهمه وبلاگهاي فارسي زبان دنيابخوانيدوببينيدومطالعه بفرماييدلطفاًپس ازكليلك برروي آدرس وبلاگ زيرتشريف بياوريدچشم انتظارشماييم:

http://jpalid.blogfa.com/





نگاشته شده توسط   سه شنبه 17 خرداد 1390  ساعت 6:31 PM 

در سال ۱۳۷۴ با شناسايي همه گيري در برخي از زندان هاي کشور، موارد شناخته شده يکباره افزايش چشمگيري يافت و اين سيرصعودي تا سال ۱۳۸۳ ادامه يافت.طي آن سال ها کل موارد شناخته شده به حداکثر رسيد، سپس طي دو سال بعدي تعداد کل اين موارد روندي رو به کاهش داشت. 

ايران بهترين الگوي پيشگيري از ايدز و کنترل HIV در ميان مصرف کنندگان تزريقي موادمخدر در منطقه معرفي شد.

به گزارش مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد در تهران، ايران به عنوان بهترين الگو در منطقه آفريقاي شمالي و مديترانه شرقي در زمينه برنامه هاي پيشگيري و کنترل HIV (ايدز) در ميان مصرف کنندگان تزريقي موادمخدر معرفي شد.

معرفي جمهوري اسلامي ايران به عنوان اولين کشور منطقه که تمامي خدمات پيشگيري، مراقبت و درمان افراد مبتلا به HIV (ايدز) را به صورت رايگان ارائه مي کند و تقدير و تشويق مدير اجرايي برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمينه ايدز در مورد برنامه هاي پيشگيري، مراقبت و درمان ايدز، از افتخارات ايران است.همچنين بنابه گفته يک عضو کميسيون بهداشت، ايران با راه اندازي مراکز مشاوره بيماري هاي رفتاري گام بلندي در راستاي پيشگيري و کنترل ايدز برداشته به طوري که شيوع و انتقال ايدز از راه تزريق کاهش يافته است.

براساس گزارش مرکز اطلاعات سازمان ملل متحددرتهران، جمهوري اسلامي ايران از سال ۲۰۰۸ به مدت ۳ سال عضو هيئت هماهنگ کننده برنامه ريزي برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمينه ايدز بوده است و با تلاش وزارت امورخارجه، از سال ۲۰۱۲ دوباره در اين هيئت عضويت خواهد داشت.

همچنين سازمان جهاني بهداشت از تجربه موفق راه اندازي مراکز مشاوره بيماري هاي رفتاري در کشور تقدير و تشويق کرده است.

بر پايه اين گزارش، ورود ايران به مرحله متمرکز با افزايش شيوع HIV در مصرف کنندگان تزريقي موادمخدر در اوايل دهه ۸۰ رخ داد و با جلب حمايت سياست گذاران و اتخاذ تصميمات کليدي در امر کاهش آسيب، فعاليت هاي بسيار مفيدي در زمينه ارائه و گسترش خدمات پيشگيري از HIV در مصرف کنندگان تزريقي مواد و زندانيان انجام شد.


کند شدن شيب رشد همه گيري ايدز در معتادان تزريقي

در اين گزارش آمده است: نشانه هاي جدي وجود دارد که اين اقدامات حداقل سبب کند شدن شيب رشد همه گيري در اين گروه جمعيتي شد اما هنوز هم بروز موارد جديد HIV در مصرف کنندگان تزريقي مواد رخ مي دهد که براساس مطالعات انجام شده، مي توان انتقال HIVرا در مصرف کنندگان تزريقي مواد تقريبا متوقف کرد که براي اين کار بايد پوشش برنامه هاي کاهش آسيب در مصرف کنندگان تزريقي مواد را گسترش و کيفيت آن را به بالاترين حد ممکن رساند.

دکتر جمشيد زهي عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس نيز با اشاره به اين که ايجاد و راه اندازي مراکز مشاوره بيماري هاي رفتاري در کشور که تحت پوشش شبکه هاي بهداشت و درمان اداره مي شود گام بلندي است که وزارت بهداشت در راستاي کنترل و پيشگيري از ايدز برداشته است و اين امر در حال حاضر منجر به کاهش شيوع و انتقال ايدز از راه تزريق موادمخدر شده است افزود: در اين مراکز مبتلايان به ايدز تحت پوشش اين مرکز قرار مي گيرند و علاوه بر حمايت هاي اجتماعي، درمان مي شوند و راه هاي جلوگيري از انتقال ايدز نيز به آن ها آموزش داده مي شود.
بنا به گفته جمشيد زهي يکي از اقدامات موثر ايران در پيشگيري و کنترل ايدز، انگ زدايي از مبتلايان است که تحت برنامه ها و استراتژي هاي چندگانه در حال اجراست.

وي افزود: در سال هاي اوليه، شيوع ايدز شيب تندي داشت که در حال حاضر با اقدامات پيشگيرانه متعدد نظير توزيع سرنگ رايگان در مراکز مشاوره آموزش هاي همگاني و ... از شيب آن کاسته شده است.
وي افزود: در حال حاضر به جايي رسيده ايم که بنا به آمارهاي وزارت بهداشت شيوع ايدز در ميان معتادان تزريقي کنترل شده است.

جمشيد زهي با اشاره به اين که ايران در بحث پيشگيري جايگاه موثري در منطقه دارد اما در بحث درمان هنوز با ايده آل فاصله دارد گفت: يکي از مهم ترين اقداماتي که بايد انجام شود اين است که درمان بيماران ايدزي که درمان پرهزينه اي نيز هست تحت حمايت قرار گيرد و بيمه ها در اين زمينه کارآمدتر عمل کنند.

عضو کميسيون بهداشت همچنين درباره تغيير الگوي انتقال ايدز در ايران گفت: يکي از مواردي که نياز به عزم جدي دارد، آموزش به جوانان است چرا که در حال حاضر الگوي انتقال ايدز از راه تزريق به سمت روابط خارج از چارچوب خانواده در حال تغيير است و اين مسئله حاکي از آن است که در اين زمينه اقدام خوبي نداشته ايم و بايد در استراتژي ها بر اين مسئله و همچنين آموزش جوانان تاکيد بيشتري صورت گيرد.

براساس سيستم ثبت موارد شناخته شده در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي،اولين مورد ابتلا به اچ، آي، وي در ايران در سال ۱۳۶۵ گزارش شد از آن پس تا سال ۱۳۷۴ در گزارش هاي سالانه موارد شناخته شده افزايش اندک و تدريجي داشته است.

در سال ۱۳۷۴ با شناسايي همه گيري در برخي از زندان هاي کشور، موارد شناخته شده يکباره افزايش چشمگيري يافت و اين سيرصعودي تا سال ۱۳۸۳ ادامه يافت.طي آن سال ها کل موارد شناخته شده به حداکثر رسيد، سپس طي دو سال بعدي تعداد کل اين موارد روندي رو به کاهش داشت.

براساس اين گزارش، جمهوري اسلامي ايران همگام با ۱۸۸ کشور عضو سازمان ملل متحد در خردادماه ۱۳۸۰ به پيشگيري و کنترل HIV (ايدز) متعهد شد و اين کشورها در نشست سال ۱۳۸۵ خود با تاکيد بر تعهد قبلي شان بر دامنه اين تعهد افزودند.

سومين برنامه کشوري پيشگيري و کنترل HIV(ايدز) چارچوب عمل براي پيشگيري و کنترل اين بيماري را در سطح کشور ترسيم مي کند واين برنامه با توجه به تجارب حاصله از اجراي برنامه هاي اول و دوم با رويکردي کاملا علمي و اجرايي و با مشارکت بين بخشي با حضور دست اندرکاران مختلف قواي قضاييه و مجريه و ساير سازمان ها و ارگان هاي ذي ربط از سال ۱۳۸۹ در حال اجراست.

هدف کلي ايران براي افق ۱۴۰۴، توقف گسترش عفونت HIV ( ايدز) و معکوس کردن روند رشد آن است که اهداف اختصاصي مشخصي در چارچوب برنامه کشوري پيشگيري و کنترل ايدز براي دستيابي به اين هدف کلي تعيين شده است.


اخبار مرتبط:
علايم بيماري ايدز چیست؟
افزایش انتقال جنسی ایدز در کشور
خطر انتقال ایدز در آرایشگاه‌ها جدی است
هشدار وزير بهداشت درباره آتشفشان ايدز





نگاشته شده توسط   سه شنبه 17 خرداد 1390  ساعت 6:27 PM 

غلامرضا كه شهيد شد، عبدالمطلب سر قبرش نشست و بعد با زبون كر و لالي خودش با ما حرف مي‌زد، ما هم گفتيم: چي مي‌گي بابا؟! هرچي سروصدا كرد هيچ كس محلش نگذاشت. وقتي ديد ما نمي‌فهميم، بغل دست قبر اين شهيد با انگشتش يه دونه چارچوب قبر كشيد و رويش نوشت: شهيد عبدالمطلب اكبري.

به گزارش فارس، خاطره‌اي كه خواهيد خواند به شهيدي مربوط مي‌شود كه از توانايي گفتن و شنيدن بي‌بهره بود. شهيد عبدالمطلب اكبري كسي بود كه قبل از شهادتش قبرش را نشان هم رزمانش مي‌دهد. اين شهيد بزرگوار چندين وصيت نامه نوشته است كه يكي از آنها را ما در ذيل اين مطلب قرار داده‌ايم. شهيد عبدالمطلب اكبري سرانجام در تاريخ 65/12/4 به شهادت رسيد:

« پنچ دقيقه قبل از اينكه برم يك نفر اومد كنارم نشست و گفت: آقا يه خاطره برات تعريف كنم؟

گفتم: بفرمائيد!

عكسي به من نشون داد، يه پسر نوزده - بيست ساله‌اي بود، گفت: اسمش «عبدالمطلب اكبري» ست، اين بنده خدا زمان جنگ مكانيك بود و در ضمن ناشنوا هم بود.

عبدالمطلب يك پسر عمويش هم به نام «غلامرضا اكبري» داشت كه شهيد شده.‌ غلامرضا كه شهيد شد، عبدالمطلب سر قبرش نشست و بعد با زبون كر و لالي خودش با ما حرف مي‌زد، ما هم گفتيم: چي مي‌گي بابا؟! محلش نذاشتيم، هرچي سر و صدا كرد هيچ كس محلش نذاشت.

وقتي ديد ما نمي‌فهميم، بغل دست قبر اين شهيد با انگشتش يه دونه چارچوب قبر كشيد و رويش نوشت: شهيد عبدالمطلب اكبري. بعد به ما نگاه كرد و گفت: ‌نگاه كنيد! خنديد، ما هم خنديديم. گفتيم حتما شوخيش گرفته، ديد همه ما داريم مي‌خنديم، طفلك هيچي نگفت؛ يه نگاهي به سنگ قبر كرد و با دست، نوشته‌اش را پاك كرد. سپس سرش را پائين انداخت و آروم رفت...

فردايش هم رفت جبهه. 10 روز بعد جنازه‌ عبدالمطلب رو آوردند و دقيقاً توي همين جايي كه با انگشت كشيده بود خاكش كردند.»

*آنچه در ادامه اين مطلب خواهيد خواند وصيت نامه كوتاه شهيد عبدالمطلب اكبري است كه نوشته:

" بسم الله الرحمن الرحيم
يك عمر هرچي گفتم به من مي‌خنديدند، يك عمر هرچي مي‌خواستم به مردم محبت كنم فكر كردند من آدم نيستم و مسخره‌ام كردند، يك عمر هرچي جدي گفتم شوخي گرفتند، يك عمر كسي رو نداشتم باهاش حرف بزنم ، خيلي تنها بودم.
اما مردم! حالا كه ما رفتيم بدونيد، هر روز با آقام حرف مي‌زدم و آقا بهم گفت: "تو شهيد مي‌شي. جاي قبرم رو هم بهم نشون داد. اين را هم گفتم اما باور نكرديد! "

راوي: حجت الاسلام انجوي نژاد





نگاشته شده توسط   دوشنبه 16 خرداد 1390  ساعت 8:37 PM 

http://www.rasekhoon.net/weblog/soatalhakim/116749.aspx

شعارهای مدیروبلاگ:
1. ورود سلايق شخصي در حوزه تصميم‌گيري در واقع عدم استفاده بهينه از امكانات موجود است
2.الگوي اسلامي ـ ايراني پيشرفت، هويت بخش نظام جمهوري اسلامي است
3.جهاد اقتصادي يعني موانع جدي در سر راه كشور بايد مرتفع شوند
4.حركت‌هاي زيگزاگي ما را از هدف اصلي دور مي‌كند
5.تعيين اولويت‌ها و نحوه بهره‌وري از ظرفيت‌ها بر عهده استراتژيست نظام است
6.الگوهاي مطرح جهاني، مقام معظم رهبري را استراتژيستي موفق نشان مي‌دهند
7.عدالت در بحث جهاد اقتصادي بايد مبناي محوري داشته باشد
8.«جهاد اقتصادي»، «رياضت اقتصادي» نیست...
باتشکر
محمدمهرافروز
سردفتراسنادرسمی233املش ومدیرگروه اینترنتی مهراملش
aamlashizade.blogfa.com








  • تعداد صفحات :2
  •    
  • 1  
  • 2  

تبليغات شما در موب بوک