جهاداقتصادی-صلابت سیاسی فرهنگی


نگاشته شده توسط   پنج شنبه 22 اردیبهشت 1390  ساعت 6:35 PM 

http://news.bazarekar.net/01/Fa/DynamicPages/Page.aspx?nwsid=2593

در نخستين نمايشگاه متمركز كشوري مشاغل مطرح شد؛
اطلاعات بازاركار بايد در اختيار مشاوران مدارس قرار گيرد  
 20 ارديبهشت 1390 15:45
در گذشته‌هاي دور، مشاغل اندكي در جامعه وجود داشت و بسياري از افراد را بر اساس شغلي كه داشتند مي‌شناختنند، در آن دوران فرزندان ميراث‌خوار شغل پدرانشان مي‌گرديدند و به راه آن‌ها مي‌رفتند. قلت مشاغل موجود نيز باعث شده بود حجم اطلاعات پيرامون آن‌ها زياد نباشد و شناخت مشاغل به راحتي صورت گيرد،اما امروزه با پيشرفت جوامع و تكنولوژي ماهيت بسياري از مشاغل تغيير كرده است و اين موضوع زمينه ساز دگرگوني‌هايي در فرآيند انتخاب رشته تحصيلي و به دنبال آن شغل آينده شده وعوامل مختلفي نظير وضعيت جسماني ، استعدادي فردي، شرايط بازاركار و ... در اين انتخاب تاثيرگذار است.
در گذشته‌هاي دور، مشاغل اندكي در جامعه وجود داشت و بسياري از افراد را بر اساس شغلي كه داشتند مي‌شناختنند، در آن دوران فرزندان ميراث‌خوار شغل پدرانشان مي‌گرديدند و به راه آن‌ها مي‌رفتند. قلت مشاغل موجود نيز باعث شده بود حجم اطلاعات پيرامون آن‌ها زياد نباشد و شناخت مشاغل به راحتي صورت گيرد،اما امروزه با پيشرفت جوامع و تكنولوژي ماهيت بسياري از مشاغل تغيير كرده است و اين موضوع زمينه ساز دگرگوني‌هايي در فرآيند انتخاب رشته تحصيلي و به دنبال آن شغل آينده شده وعوامل مختلفي نظير وضعيت جسماني ، استعدادي فردي، شرايط بازاركار و ... در اين انتخاب تاثيرگذار است.
براساس سيستم فعلي آموزشي كشورمان دانش‌آموزان مي‌بايست پس از پايان سال اول دبيرستان اقدام به انتخاب رشته تحصيلي كنند. انتخابي كه مي‌تواند به مسير زندگي آن‌ها جهت داده و زمينه‌ساز انتخاب رشته دانشگاهي و در نهايت شغلي آن‌ها شود. به همين منظور در نظام آموزش و پرورش كشورمان پيش‌بيني شده تا مشاوران مدارس وظيفه راهنمايي دانش‌آموزان و حتي خانواده‌هاي آنان با رشته‌ها و مشاغل مختلف را عهده‌دار شوند. اما با وجود فعاليت اين عزيزان در بسياري از موارد مشاهده مي‌شود كه انتخاب دانش‌آموزان با شناخت لازم انجام نمي‌گيرد و فرد بدون آشنايي با مشاغل گوناگون دست به انتخاب مي‌زند.

اهميت اين انتخاب سبب شد تا در كشورمان هفته‌اي تحت عنوان معرفي مشاغل نامگذاري شود تا در اين هفته آموزش و پرورش با برپايي نمايشگاه در مناطق مختلف كشور مشاغل گوناگون را براي دانش‌آموزان معرفي كند. در همين راستا امسال شاهد برپايي نخستين نمايشگاه متمركز كشوري مشاغل در تهران باشيم.

با حضور در اين نمايشگاه كه در هنرستان فني و حرفه‌اي پيام منطقه 5 تهران در جريان است فرآيند انتخاب شغل را از زبان دانش‌آموزان، مربيان و صاحبان مشاغل گوناگون جويا شديم.

شغل براي فرد همچون هوا براي تنفس

" شغل براي فرد همچون هوا براي تنفس"اين اولين جمله‌اي است كه در بدو ورود به نمايشگاه توجه‌ام را خود جلب مي‌كند، نوشته‌اي كه در غرفه دانش‌آموزان رشته آشپزي و هتلداري نصب شده است.

ايمان وجداني دانش‌آموز سال دوم رشته آشپزي در حالي كه با شيريني‌هاي پخت دانش‌آموزان از ما پذيرايي مي‌كند از علاقه‌اش به اين حرفه مي‌گويد.

وي در تشريح اين رشته گفت: دانش‌آموزان در طول تحصيل در اين دوره ضمن شناخت مواد غذايي با پخت انواع غذاها و شريني‌جات آشنا مي‌شوند. ايمان با علاقه و شناخت وارد اين رشته شده است و تصميم دارد در همين حرفه نيز مشغول به كار شود.

هادي وحيد كه در كنار ايمان ايستاده دانش‌آموزش رشته هتلداري است. او در پاسخ به اين سوال ما كه در انتخاب اين رشته به چه ميزان به بازاركار آن توجه نموده‌اي گفت: با توسعه صنعت هتلداري نيازمند نيروي متخصص بسياري هستيم و به اعتقاد من بازاركار خوبي براي فارغ‌التحصيلان اين رشته فراهم شده است.

 وي دروس اين رشته را بسيار كاربردي مي‌داند و ادامه مي‌دهد: ما كارورزي خود را نيز در هتل‌ها انجام مي‌دهيم و به صورت عملي آنچه را كه آموخته‌ايم مي‌بينيم.

انتخاب رشته نبايد براساس معدل باشد

همانطور كه انتظار مي‌رفت رشته‌هاي گروه فني و حرفه‌اي و كار و دانش قسمت عمده‌اي از اين نمايشگاه را تشكيل مي‌دهند.

جاويد افخمي يكي از دانش‌آموزان رشته الكترونيك هنرستان فني آيت‌ا... طالقاني تهران كه تصميم دارد در آينده در يكي از كارخانجات توليدكننده لوازم الكترونيكي مشغول به كار شود در گفت و گو با خبرنگار ما بازاركار اين رشته را مناسب مي‌داند.

وي كه خود با شناخت اين رشته را انتخاب نموده اعتقاد دارد كه در سال اول دبيرستان بسياري از دانش‌آموزان بدون آگاهي اقدام به انتخاب رشته مي‌كنند.

وي با بيان اينكه انتخاب رشته نبايد براساس معدل باشد افزود: دانش‌آموزان بايد بدانند كه رشته‌هاي فني در بسياري مواد از رشته‌هاي نظري هم سخت‌تر است و اما در مقابل آينده شغلي بهتري دارند.

بورسيه دانش آموزان در سازمان هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران

يكي از دانش‌آموزان هنرستان دخترانه هوانوردي آسمان نيز كه با پوشيدن لباس فرم پاسخگوي سوالاتمان است در رابطه با اين رشته مي‌گويد: دانش‌آموزان اين رشته پس از ديپلم مي‌توانند وارد دانشگاه شده و در رشته‌هاي خلباني، مهمانداري، تعمير و نگهداري هواپيما و... ديگر رشته‌هاي مرتبط مشغول به كار شوند.

وي با بيان اينكه هر سال 30 دانش‌آموز در رشته مهمانداري پذيرش مي‌شوند ادامه داد: در پايان تحصيل تعدادي از آن‌ها بورسيه سازمان هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران مي‌شوند و مابقي نيز مي‌توانند در سال ايرلان‌ها و يا آژانس‌هاي هواپيمايي مشغول به كار شوند.

معرفي مشاغل بايد از دوران راهنمايي شروع شود

رشته صنايع چوب از ديگر رشته‌هاي معرفي شده در اين نمايشگاه است.

يكي از دانش‌آموزان اين رشته كه با نشان دادن محصولات همكلاسانش با علاقه خاصي از توانمندي‌هاي آنان سخن مي‌گويد به اين موضوع اشاره مي‌كند كه متاسفانه در بازاركار استقبال خوبي از فارغ‌التحصيلان اين رشته نشده است.

وي ابزار كارش را تمام وسايلي كه يك درودگر بايد داشته باشد ذكر مي‌كند و ادامه مي‌دهد: ما در اين رشته ضمن آشنايي با نحوه ساخت انواع وسايل چوبي با طراحي داخلي منازل نيز آشنا مي‌شويم.

او اعتقاد دارد كه معرفي مشاغل بايد از دوران راهنمايي شروع شود و فرد از اول دبيرستان در رشته تخصصي خود مشغول شود.

دانش‌آموزي با هفته‌اي 200 هزار تومان درآمد

رشته پويانمايي (انيميشن) از جمله رشته‌هاي جديدي است كه امروزه تبديل به يكي از تكنيك‌هاي پركاربرد در سينما و تبليغات شده است. يكي از مدرسان هنرستان پسرانه تخصصي پويانمايي تهران اين رشته را تلفيقي از هنر و دانش رايانه مي‌داند.

وي با بيان اينكه بسياري از معلمان اين مركز خود به صورت عملي در اين حرفه مشغول به كار هستند در رابطه با شرايط كاري اين رشته گفت: بازاركار به توانايي افراد بستگي دارد ما دانش‌آموزي داريم كه خود يك انيميشن پيشرفته ساخته و هم‌اكنون در يك شركت تبليغاتي با هفته‌اي 200 هزار تومان درآمد مشغول به كار است.

وي با بيان اينكه داشتن حداقل معدل 5/14 براي ورود به اين مركز الزاميست ادامه داد: در اين مركز متقاضيان با انجام آزمون و مصاحبه پذيرش مي‌شوند و پس از پايان تحصيل در اولويت پذيرش دانشگاه جامع علمي- كاربردي قرار مي‌گيرند.

تصميم دارم با دريافت تسهيلات خود كارگاهي داير كنم

در حاشيه اين نمايشگاه در كارگاهي محصولات دست‌ساز سراميكي دانش‌آموزان هنرستان پيام‌ به نمايش درآمده است. يكي از دانش‌آموزان اين رشته در گفت و گو با خبرنگار ما از كاربرد سراميك در صنايع مختلف سخن مي‌گويد و ادامه مي‌دهد: دانش‌آموزان اين رشته ضمن آشنايي با كار با لعاب، خاك‌شناسي و... توانايي ساخت انواع ظروف سراميكي را فرا مي‌گيرند.

وي در رابطه با برنامه‌اش براي اشتغال آينده‌اش مي‌گويد: تصميم دارم اگر بتوانم با دريافت تسهيلات خود كارگاهي داير كنم.

استقبال دانش آموزان دختربراي ورود به نيروي انتظامي

در كنار معرفي رشته‌ها برخي سازمان‌ها همچون نيروي انتظامي و بانك تجارت نيز از نزديك شرايط ورود به اين حرفه را براي دانش‌آموزان معرفي مي‌كنند.

يكي از افسران مركز گزينش نيروي انتظامي استقبال دانش‌آموزان را عالي توصيف مي‌كند و ادامه مي‌دهد پذيرش در نيروي انتظامي از طريق كنكور سراسري و ورود به دانشگاه پليس و جذب فراگير است.

وي با اشاره به استقبال خوب دانش آموزان دختر براي ورود به اين نيرو گفت: زنان از طريق كنكور سراسري مي‌توانند وارد دانشگاه پليس شوند.

 وي افزود: در جذب فراگير نيز كه ها اكنون براي مردان است در رشته‌هاي مصوب نيروي انتظامي در مقاطع ديپلم و بالاتر پذيرش انجام مي‌گيرد.

كدام سپرده سود بيشتري دارد!

از ديگر سازمان‌ها بانك تجارت است كه يكي از كاركنان روابط‌عمومي اين بانك از جمله شرايط يك كارمند بانك را داشتن آرامش فكري مي‌داند و ادامه مي‌دهد كه يك كارمند بانك بايد بتواند از كليه حواس خود استفاده كند و به نوعي اين شغل جزء مشاغل سنگين است.

او در پاسخ به اين سوال ما كه دانش‌آموزان بيشتر چه سوالاتي در رابطه با اين حرفه مطرح مي‌كنند، برخلاف تصورمان كه مي‌پنداشتيم نحوه ورود به حرفه بانكداري است گفت: اكثراً اين سوال را مطرح مي‌كنند كه كدام سپرده سود بيشتري دارد!

علاقه كم دانش‌آموزان به رشته‌هاي بومي

در اين نمايشگاه ادارات آموزش و پرورش استان‌ها نيز اقدام به معرفي مشاغل بومي استان خود كرده‌اند، با اين وجود شواهد امر نشان مي‌دهد كه دانش‌آموزان علاقه چنداني به رشته‌هاي سنتي از خود نشان نمي‌دهند.

مسوول غرفه گيلان رشته شيلات را از جمله رشته‌هاي بومي اين استان معرفي مي‌كند، با اين وجود مي‌گويد، دانش‌آموزان علاقه چنداني براي ورود به اين رشته‌ها از خود نشان نمي‌دهند و يا در صورت ورود سرمايه لازم براي راه‌اندازي كسب و كاري را ندارند.

يكي از مسوولان غرفه اصفهان نيز در گفت و گو با ما مي‌گويد: بيشتر صنايع دستي استان به صورت استاد شاگردي يا موروثي منتقل مي‌شود و كمتر در مراكز فني آموزش داده مي‌شوند.

اطلاعات بازاركار بايد در اختيار مشاوران مدارس قرار گيرد

برگزاري آزمون كارآفريني از جمله اقداماتي است كه توسط آموزش و پرورش تهران انجام مي‌گيرد. يكي از مشاوران مدارس تهران در رابطه با اين آزمون به خبرنگار ما گفت: در اين آزمون با 21 سوال ميزان كارآفريني دانش‌آموزان سنجيده مي‌شود.

اين مشاور با بيان به اينكه متاسفانه دانش‌آموزان اطلاعات كمي در زمينه كارآفريني و مشاغل گوناگون دارند در پاسخ به اين سوال ما كه شما بر چه مبنايي دانش‌آموزان را راهنمايي مي‌كنيد گفت: اولين پرسش دانش‌آموزان وضعيت بازاركار است. اما تنها با توجه به بازاركار نمي‌توان فرد را راهنمايي كرد چون اگر دانش‌آموز در زمينه‌اي كه استعداد دارد مشغول شود بسيار موفق‌تر خواهد بود.

وي ادامه داد: در طرف مقابل ما اطلاعاتي از وضعيت بازاركار نيز نداريم كه مي‌بايست دست‌اندركار اطلاعات لازم را در اختيار مشاوران مدارس قرار دهند.

گردآوري اطلاعات 7 هزار شغل در اطلس جامع مشاغل

همانطور كه پيش از اين در خبرها نيز اعلام شد در اين نمايشگاه از نخستين اطلس جامع مشاغل كشور رونمايي شد.

رحماني مسوول برگزاري اين نمايشگاه در رابطه با اين اطلس مشاغل به خبرنگار ما گفت: براي اولين بار با استفاده از نظرات كارشناسان 716 منطقه كشور براساس سبك جهاني onet اين اطلس جامع مشاغل تدوين شده است.

وي با اشاره به اينكه بالغ بر 7 هزار شغل مناطق مختلف كشور در قالب لوح فشرده تجميع شده است افزود: پس از ويرايش نهايي اين لوح در اختيار كليه دانش‌آموزان قرار مي‌گيرد.

وي استقبال از اين نمايشگاه را خوب ارزيابي مي‌كند و افزود: مقرر شده تا در مدت برگزاري اين نمايشگاه كه تا 11 ارديبهشت ماه در هنرستان پيام تهران در جريان است 30 هزار دانش‌آموز از آن بازديد كنند.

گزارش: امين بلندهمت
 

 







تبليغات شما در موب بوک