1- خواندن نمازهای واجب:
پیامبر اکرم(ص)فرمود: کسی که به نمازهایش بی توجه باشد،از من نیست و به خدا سوگند که روز قیامت،بر من وارد نمی شود.
2- خواندن نمازهای مستحبی
3- گفتن تسبیحات حضرت زهرا بعد از هر نماز:
در روایتی از امام صادق(ع)نقل شده است:تسبیح فاطمه(س) بعد از هر نماز از هزار رکعت نماز مستحبی نزد من محبوب تر است.
4- خواندن تعقیبات بعد از نماز:
5- نخوابیدن بین طلوع فجر وآفتاب:
ابو حمزه ثمالی از امام سجاد(ع)در باره خواب بین طلوع فجر و طلوع آفتاب چنین نقل می کند:من خوابیدن در این ساعت را دوست ندارم؛زیرا خداوند،روزی و رزق بندگان را در این ساعت تقسیم می کند،وبه دست ما جاری می شود.
6- قرآن خواندن:
امام صادق(ع)فرموده است:قرآن عهد و پیمان خداست با بندگان.بر مسلمان است که در این عهد،نظر کند وهر روز،50آیه از آن را تلاوت نماید.
چه زیباست که مسلمان هر صبح،خانه اش را با تلاوت کتاب الهی،منور گرداند و برکت را بر منزل خویش فرود آورد.
7- صدقه دادن:
از امام صادق(ع)نقل شده که فرمود:هر کس صبح صدقه دهد،خداوند،نحسی آن روز را از او برطرف می کند.
در روایت دیگر از پیامبر اکرم(ص)نقل شده است:صبح زود صدقه دهید که بلاها از آن عبور نمی کند.
8- اندیشه و تلاش برای رفع گرفتاری های اجتماعی:
رسول اکرم(ص) فرمود:هر که صبح برخیزد و به امور مسلمانان اهتمام نورزد و در اندیشه آنان نباشد،مسلمان نیست.
ونیز از ایشان نقل شده که فرمود:برمسلمان لازم است ه هر روز صدقه بپردازد.بعضی اعتراض کردند که این توانایی برای همه نیست.فرمود:برداشتن مانع،از معابر عمومی صدقه است؛راه به کسی نشان دادن صدقه است؛عیادت بیمار صدقه است.
9- خواندن زیارت عاشورا:
امام باقر(ع)بعد از تعلیم این زیارت به علقمه فرمود:اگر می توانی هر روز،امام حسین را با این جملات زیارت نما.
10- رعایت اعتدال در خوردن و پرهیز از پر خوری:
سقراط بسیار کم خوراکگ بود یکی از فلاسفه به او نوشت:«تو عقیده داری که بر هر جانداری باید ترحم نمود.خودت یکی از جاندارانی و بر خود ترحم نمی کنی.»سقراط در جواب او نوشت:«من می خورم تا زنده بمانم؛ولی تو زندگی می کنی تا بخوری!»
از امیر المؤمنین(ع)نقل شده که فرمود:کسی که در خوردن میانه روی کند،سلامتش افزون و اندیشه اش صالح خواهد بود.
11- همیشه با وضو بودن:
پیامبر اکرم(ص)چنین سفارش کرده است:زیاد با طهارت باش،تا عمرت طولانی گردد،واگر توانستی در تمام شب و روز با طهارت باشی،چنین کن؛زیرا اگر با طعارت بمیری،شهیدی.
12- رعایت آداب خوابیدن:
الف)محاسبه
.امام صادق(ع)فرموده است:هنگامی که به بستر می روی،نگاه کن وببین که در روز،چه به دست آورده ای وبه یاد آر که خواهی مرد و معاد وقیامتی هست.
وپیامبر(ص)فرموده است:از ما نیست آن که در هر روز،خود را حسابرسی نکند.
ب)شستن دست وصورت قبل از خواب
.پیامبر(ص)فرموده است:شب نخوابید در حالی که دستتان آلوده به چربی است؛وگرنه اگر ناراحتی ای به شما رسید،خود را ملامت کنید.
ج)با وضو خوابیدن
.از امام صادق(ع)چنین نقل شده است:هرکه با وضو به بستر رود،بسترش مسجد اوست.
در روایت دیگر آمده است: آن که با وضو می خوابد،گویا شب را به بندگی خدا احیا نموده است.
د)تخلی پیش از خوابیدن
حضرت امیر(ع)به امام حسن(ع)این سفارش را کرد تا به طبیب؛نیازمند نگردد.
ه)مسواک زدن
پیامبر اکرم(ص)هنگام خواب مسواک می کرد.
در روایتی دیگر آمده که پیامبر(ص)هنگام خواب،مسواک را بالای سر خود می گذاشت،تا وقتی از خواب برخاست،اول مسواک بزند.
و)خواندن سوره اخلاص وتکاثر هنگام خواب
13- بهترین ساعت ها برای نیایش و تصفیه دل،سحر است. هر که شب پر بار تری داشته باشد،روزش پر ثمرتر است، وآن که از این فیض محروم است،مانند درخت بی ریشه است؛زیرا خداوند می فرماید:قطعاً برخاستن شب رنجش بیشتر وگفتار(در آن هنگام)راستین تر است.
نماز شب بهترین شاهد اخلاص،و صفای قلب،و دعوی صدق ایمان است.سیره پرهیزگاران و نیکان نیز بر این بوده است که:مقدار کمی از شب را می خوابند،و از خداوند در سحر گاه،طلب مغفرت می کنند.
در مناجاتی خداوند به حضرت موسی(ع)فرمود:دروغ می گوید آن که گمان می کند مرا دوست دارد،ولی چون شب شود،خواب جایگزین راز و نیاز او می گردد.
در روایتی دیگر آمده است که شخصی خدمت امیرالمؤمنین(ع)آمد و عرض کرد:موفق نمی شوم نماز شب بخوانم.حضرت فرمود:«گناهانت تو را به بند کشیده اند.»
منابع:
وسایل الشیعه
رساله توضیح المسائل امام خمینی(ره)
الکافی
همان
انسانیت در اسلام
میزان الحکمة
سفینة البحار
غررالحکم
محاسبة النفس
کامل الزیارات
هشت رساله عربی
سوره مزمل/6
التوحید
سوره ذاریات/17-18
مرتبه
تاريخ : دوشنبه 1 آذر 1389
ارسال توسط هاشم سرحدی
