پرسش:‌به نظر حضرت‌عالي مفهوم سبك زندگي چيست؟

آيت‌الله مصباح: واژة سبک زندگي که در ادبيات امروزي به‌مثابة واژه‌اي کليدي مطرح شده است، از نظر لغوي و موارد كاربرد، گسترة وسيعي را در‌بر‌مي‌گيرد؛ يعني از رفتارهاي خاصي که هر فردي براي زندگي خود بر‌مي‌‌گزيند تا رفتارهاي خانوادگي، فاميلي، محلي، شهري، کشوري و بين‌الملل قابل اطلاق است. از اين منظر، مي‌توان سبک زندگي را ويژگي‌هاي رفتاري انسان تعريف کرد و بر اساس اختلاف اين ويژگي‌ها، تعدد سبک‌ها را در نظر گرفت؛ اما اين ويژگي‌ها از ديدگاه‌هاي مختلف قابل تقسيم به اشكال مختلف است؛ گسترة‌ اين تقسيم‌بندي سبک زندگي فردي،‌ خانوادگي،‌ گروه خاص، افراد يك شهر يا منطقه و زندگي‌هاي بين‌المللي را شامل مي‌شود. شايسته است در مردم‌شناسي به‌صورت توصيفي به بيان اين مسائل بپردازند. اینکه ساكنان هر منطقه‌اي چه ويژگي‌هاي رفتاري دارند، خودبه‌خود بار ارزشي مثبتي يا منفي‌اي ندارد. اين يک نوع تقسيم‌بندي به لحاظ گستره متعلَق است. نوع ديگر تقسيم‌بندي از نظر عواملي است که در اين ويژگي‌ها مؤثر است؛ يعني گاهي عوامل طبيعي، اقليمي و جغرافيايي مانند نوع آب و هوا يا غذاها يا لباس و عوامل اجتماعي و تاريخي در آن مؤثر است. در نهايت، عوامل فرهنگي يا به تعبير ديگر عوامل ارزشي منشأ اين تقسيم‌‌بندي مي شود؛ يعني روش‌هاي زندگي جوامع مختلف را ارزش‌گذاري، و بر اين اساس خوب يا بد بودن كاري را مشخص مي‌‌كنند كه نتيجه آن انتخاب روش خوب است. بحث‌هايي که امروزه، به‌ويژه پس از سخنان مقام معظم رهبري، مطرح شده است، صرفاً يک بحث توصيفي و تاريخي نيست؛ بلکه منظور اين است که سبک‌هاي زندگي را بررسي و ارزش‌يابي، و سبك صحيح را مشخص كنيم. وقتي پسوند اسلامي نيز بدان افزوده مي‌شود، بدان معناست که معيار سنجش آن، ‌ارزش‌هاي اسلامي است. پس واژة سبک زندگي اسلامي مي‌تواند متضمن اين ويژگي‌ها باشد كه فرد مورد نظر نيست؛‌ بلکه منظور يک رفتار جمعي و اجتماعي است. در مسائل اجتماعي نيز همة افراد ملحوظ نيستند و معمولاً روش رايج در جامعه بررسي مي‌شود. البته چه‌‌بسا استثناهايي نيز وجود داشته باشد يا بخش زيادي از آن جامعه اين روش را نداشته باشند. اين نيز ويژگي بحث‌هاي اجتماعي است. واژة اسلامي‌ نيز تصريح دارد كه بايد از ديدگاه ارزشي به مسئله بنگريم و صرفاً‌ توصيفي نيست. هدف‌مان اين است كه روشن سازيم بايد چه نوع زندگي‌‌اي داشته باشيم و چه سبکي غلط است كه از آن دوري کنيم. البته معيار ارزشيابي‌مان نيز ارزش‌هاي اسلامي است. پس هدف اين است كه يک نوع ارزشيابي از رفتارهاي رايج در جامعه، براي روشن شدن وضعيت فعلي داشته باشيم. از طرف ديگر، بايد ضوابط ارزشيابي اسلامي را در نظر داشته باشيم که آن نيز متدولوژي خاص خود را دارد؛ اما اينكه ارزش‌‌ها و سبك زندگي موجود چگونه است، بايد از نظر جامعه‌شناختي و روش خاص خودش مشخص شود؛ اما اين‌که ارزش‌هاي اسلامي، به‌مثابه معيار سنجش چيست، بايد اسلام و ارزش‌هاي اسلامي را شناخت. بايد اين دو را با هم تطبيق دهيم که آيا آنچه رايج است با سبک زندگي اسلامي يعني با ارزش‌هايي که اسلام در رفتار معتبر مي‌داند، مطابقت دارد يا ندارد. آن‌گاه بخشي را كه تطابق ندارد، بايد براي اصلاح آن چاره‌جويي شود که چه کنيم مردم به سمت زندگي اسلامي حرکت، و کمبودهايشان را جبران کنند؛ راه‌كار آن چيست؟ از کجا بايد شروع کرد، و چه نهادهايي براي اين اصلاح رفتار مؤثر هستند؟


ادامه مطلب


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 11:34 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

 آنچه در این مطلب بیان می شود  بخشي از خاطراتي است كه در طول سال‌هاي گذشته از خانم دكتر زهرا مصطفوي، يادگار گرامي حضرت امام سلام‌الله عليه نقل شده است:

گردش به سمت گلها

امام نسبت به مسئله محرم و نامحرم و برخورد با نامحرم، بسيار مقيد بودند. من حدوداً 11 سال داشتم و هنوز چادر چيت سر مي‌كردم. آقاي اشراقي (داماد اول امام) ما را دعوت كرده بودند و من همراه ايشان به مهماني رفتم. آقاي اشراقي باغچه‌اي داشتند كه وسط آن معبري بود و آنجا دو سه تا صندلي گذاشته بودند كه در آنها امام و آقاي اشراقي روي صندلي نشسته‌اند. آن روز كسي در را باز كرد و خود آقاي اشراقي به استقبال آمدند. ما به خاطر قضيه نامحرم بودن، جلوي شوهر خواهرها نمي‌آمديم.

من يكه خوردم و از امام پرسيديم: «سلام بكنم؟» امام گفتند: «واجب نيست». من چون خجالت مي‌كشيدم با آقاي اشراقي روبه‌رو بشوم و سلام نكنم، از مسير خارج شدم و رفتم ميان علف‌ها و گياهان باغچه و از آن معبر نرفتم تا با ايشان روبه‌رو نشوم.

الآن هم منزل ما اين‌طوري است كه مردها و زن‌ها به خاطر مهماني دور هم نمي‌نشينند؛ مگر به خاطر مراسم و مسائل جدي شرعي. بعد از انقلاب خود من در تلويزيون، سمينارها، سخنراني‌ها و جلساتي كه آقايان و خانم‌ها حضور داشتند، حضور فعال داشتم و امام هرگز نگفتند نرويد و اين كار را انجام ندهيد، ولي در همان دوران اگر شوهر خواهرم مي‌آمدند، اين طور نبود كه سفره زن‌ها و مردها يكي باشد. رفت‌وآمد بود اما مردها جداي از زنان در اتاق‌هاي مختلف پذيرايي مي‌شدند.

سفره محرم و نامحرم جدا بود  

تا آخرين لحظه زندگي امام،‌ همواره سفره محرم و نامحرم جدا بود. يك بار مادرم به امام گفته بودند: «ما امشب منزل نفيسه خانم - دختر بزرگ آقاي اشراقي - دعوت داريم». امام فكر كرده بودند كه در منزل نفيسه خانم، همسرش و شوهر خواهرهايشان هستند و مرد و زن با هم هستند و به مادرم گفته بودند: «اين مجلس، مجلس حرام است. شما مي‌خواهيد به مجلس حرام برويد؟»

مادرم گفته بودند: «همه به من محرم هستند.» امام گفته بودند: «به دخترها كه محرم نيستند». مادر گفته بودند: من مي‌روم كه به همه مردها محرم هستم (دامادها و احمد). امام در اين مورد بسيار دقت مي‌كردند.


*


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 11:28 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 1

نهاد "خانواده" يکي از اصيل ترين و قديمي ترين نهادهايي است که اجتماع بشري آن را تجربه کرده، اگر سرمنشأ و فلسفه وجودي تشکيل نهادها را نيازهاي "ساخت يافته" بدانيم به يقين، خانواده نهادي است که يکي از طبيعي ترين و پايدارترين نيازهاي انسان را به صورتي ساخت يافته و تعريف شده تأمين مي کند. نياز به آرامش و سکون و استراحت يکي از مهم ترين نيازهاي انسان است که خداوند متعال با آفرينش زوج و جفتي در کنار انسان، اين نياز او را برآورده کرد و براي اينکه سازوکار ارضاي اين نياز قاعده مند باشد يک راه را مجاز دانست و آن نهاد "خانواده" است؛ (و من آياته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا اليها و جعل بينکم موده و رحمه ان في ذلک لآيات لقوم يتفکرون) (روم: 21) خداوند همسري در کنارتان قرار داد تا بدان وسيله، آرامش يابيد.‏

خانواده، کوچکترين و مهمترينهاد جامعه است. کوچکترين به جهت کميت اعضا و مهمترين به لحاظ کيفيت. هر چه خانواده از نظر آگاهي، اخلاق، تعهد و عاطفه از کيفيت بالاتري برخوردار باشد و به تمام نيازهاي اعضاي آن به طور منطقي پاسخ داده ‌شود، آنها در برخورد با مشکلات کمتر دچار آسيب خواهند شد و کمتر به هنجارشکني اجتماعي سوق خواهند يافت . افزايش آمار جرم و جنايت در غرب که رابطه معنا داري با افزايش بي بند و باري و فساد در اين جوامع دارد به خوبي نشان مي دهند خطرات بزرگ تري است که اين جوامع را تهديد مي کند.‏


ادامه مطلب


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 11:26 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

هدف غرب از راه اندازي شبكه هاي ضد اسلامي به زبان فارسي تخريب سبك زندگي اسلامي است.

 ماهواره عامل دور شدن خانواده ايراني از سبك زندگي اسلامي بوده و در گسيختگي و به سمت تباهي رفتن خانواده ها و جامعه ايراني نقش بسزايي دارد.
استفاده از ماهواره و در اختيار قرار دادن اين دستگاه مخرب در دسترس كودكان و نوجوانان و جوانان اصلي ترين عامل هدايت آنان به سوي فساد است و خانواده ها بايد توجه ويژه اي به اين مورد داشته باشند.
 غرب براي نابودي ارزش هاي اسلامي و از هم پاشيدگي جامعه اسلامي به سمت فرو پاشي خانواده ها روي آورده و براي تحقق اين امر از هيچ كوششي دريغ نمي كند كه در اين ميان نيز تا حدود زيادي موفق شده است.


 يكي از دلايل هجمه هاي غرب عليه اسلام و ايران و ضربه زدن به آن اين است كه اسلام در حال فتح تمام سنگرهاي آن هاست و غرب از اين قدرت اسلام واهمه دارد.
روحيه شهادت طلبي و علاقه به ظهور منجي و در راس اين دو داشتن ولي فقيه آگاه از عمده ترين موضوعاتي است كه دشمنان ايران اسلامي از آن در هراسند.


*


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 11:20 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 1


*


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 11:17 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0


*


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 11:05 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

........

...................

........................


ادامه مطلب


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 10:50 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

...........

............

..........


ادامه مطلب


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 10:44 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

...........

..........

..........

...........

.........

...........

..........

..........


*


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 10:32 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

 

برای بزرگنمایی روی عکس کلیک کنید


*


تاريخ : یک شنبه 29 دی 1392  | 8:50 PM | نویسنده : شکرانه افشاری | نظرات 0

تعداد کل صفحات : 6 :: 1 2 3 4 5 6