مواد لازم برای 2 نفر:
2 قاشق غذاخوری كره یا مارگارین
2 قاشق غذاخوری كرفس ریز شده
2 قاشق غذاخوری پیازچه ریز شده
1 قاشق غذاخوری جعفری تازه ریز شده
1 فنجان سبزیجات معطر فصل
4/1 فنجان گردوی خرد شده
3 قاشق غذاخوری آب مرغ
4/1 قاشق غذاخوری نمك
4/1 قاشق غذاخوری گرد لیمو عمانی
8/1 قاشق غذاخوری برگ مرزنگوش خشك
2 عدد ماهی قزل آلا تمیز شده كه سر آن جدا شده (هر كدام به وزن 200 گرم)
طرز تهیه:
در یك ظرف پیركس: كره كرفس پیاز و جعفری را مخلوط كنید درب ظرف را با سلوفان بسته و در مایكروفر با درجه بالا بمدت 2 الی 3 دقیقه قرار دهید.
ادامه مطلب
ماهی 1 عدد
گشنیز خرد شده 250 گرم
پیاز خرد شده 1 عدد
سیر خرد شده 250 گرم
تمبرهندی به میزان لازم
گردو 50 تا 100 گرم
ادویه، نمك و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
روغن سرخ کردنی به میزان لازم
طرز تهیه:
- ماهی را كاملا تمیز کرده و داخل شکم آن را خالی می کنیم.
- مقداری نمك به ماهی می زنیم و می گذاریم مدت نیم ساعت بماند.
- سپس آن را كاملا شسته و با دستمال تمیز خشك می كنیم.
- پیاز و سیر را رنده می کنیم و همراه با زرد چوبه، ادویه، فلفل و گشنیز خرد شده(درصورت تمایل مقدار كمی هم شوید) در یک ظرف می ریزیم و کمی سرخ می کنیم.
- درب ظرف را می بندیم. بعد از 10 دقیقه، آب تمبرهندی را به آن اضافه كرده و پس از 2 تا 3 دقیقه ظرف را از روی اجاق بر می داریم.
- مواد فوق را داخل شكم ماهی قرار داده و آن را با نخ یا خلال دندان می بندیم.
- در یک ظرف مقداری آرد و زرد چوبه می ریزیم و ماهی را آرام در آن می غلطانیم ، یا آرد وزرد چوبه را روی سطح ماهی می پاشیم.
- سپس ماهی را در ماهیتابه سرخ می كنیم تا هر دو طرف آن طلایی شود.
ادامه مطلب
اسفناج خرد شده : ۴ پیمانه
پیاز متوسط : یک عدد
روغن مایع : ۳ قاشق سوپخوری
پودر ژله قرمز رنگ :یک چهارم پیمانه
فلفل دلمه ای : یک عدد
فیله ماهی با ضخامت حدود ۳ سانتی متر : ۴۵۰ گرم
نمک : یک چهارم قاشق چایخوری
فلفل سیاه : یک چهارم قاشق چایخوری
سرکه : یک قاشق سوپخوری
طـــــــرز تهیه :
اسفناج های خرد شده را درون یک کاسه بزرگ بریزید و کنار بگذارید .
پیاز را از وسط به چهار قسمت تقسیم کرده، ورقه ورقه برش دهید، درون ماهیتابه ، یک قاشق سوپخوری روغن ریخته و پیازها را با حرارت ملایم تفت بدهید تا طلایی رنگ بشوند.
یک قاشق سوپخوری پودر ژله به پیاز اضافه کرده کمی هم بزنید .
فلفل دلمه ای را به شکل نوارهای باریک برش داده به مخلوط بیفزایید .
آنها را به مدت یک دقیقه دیگر بپزید.
ماهیتابه را از روی شعله گاز برداشته و مخلوط پیاز را به اسفناج اضافه کنید .
روی کاسه را بپوشانید و کنار بگذارید .
فیله ماهی را به چهار قسمت مساوی تقسیم کرده و کمی نمک و فلفل روی آنها بپاشید .
همان ماهیتابه را تمیز کرده و دو قاشق سوپخوری روغن باقیمانده را درون آن بریزید تا گرم شود . سپس فیله های ماهی را به مدت دو دقیقه در آن سرخ کنید .
حرارت را کاملا ملایم کنید و فیله ها را به مدت ۵ دقیقه دیگر بپزید .
فیله ها را در نهایت در ظرف مخصوص سرو قرار داده، روی آنها را بپوشانید تا گرم بمانند .
باقیمانده پودر ژله را درون ماهیتابه ریخته، آن را حرارت دهید، سپس این ژله را با قاشق روی فیله ها بریزید .
مخلوط اسفناج و پیاز را کمی قبل از سرو با سرکه مخلوط کرده ، اطراف فیله ها را با آن تزئین کنید.
ادامه مطلب
اگر به رژیمی بودن غذا اهمیتی نمی دهید می توانید همه مواد رو حسابی سرخ کنید ولی من به شما قول می دم که این روش خوشمزه تره .
اگه کدوها ریز بود نیازی به ورقه کردنشون نیست و می تونید درسته استفاده کنید ( همون طور که من درسته به کاربردم )
ادامه مطلب
مواد لازم برای 6-4 نفر:
کشک 1 پیمانه
کدو سبز 750 گرم (10 عدد متوسط)
پیاز داغ 2 قاشق غذاخوری
سیر داغ، نعنا داغ به میزان لازم
فیله گوجه فرنگی 4 عدد
پودر مغز گردو برای تزیین
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه:
شش عدد از کدوها را پس از پوست گرفتن، خرد نموده و سرخ کنید.
نیمی از پیاز داغ، سیرداغ و فیله های گوجه فرنگی خرد شده را نیز اضافه نموده و چند بار هم بزنید. کمی نمک، فلفل و زردچوبه به آنها بیفزایید.
سپس حرارت را ملایم نموده و درب ظرف را بگذارید تا کدوها با آب گوجه فرنگی بپزند.
بعد از آن که آب غذا کشیده شد، نیمی از کشک را اضافه نموده و شعله را خاموش کنید.
سپس کدوهای خرد شده و گوجه فرنگی را با گوشت کوب کاملا بکوبید تا نرم شود.
چهار عدد از کدوهایی را که کنار گذاشته اید، از وسط نصف کرده و سرخ کنید و اجازه دهید تا این کدوها نیز کمی بپزند.
ادامه مطلب
معمولا کارخانههای تولید لبنیات، عمده شیر مورد نیازشان را از گاوداریهای صنعتی بزرگ تهیه میکنند که هم تحتنظارت دامپزشک بوده و هم مسئولان فنی کارخانه در بدو ورود شیر خام به کارخانه، آن را آزمایش میکنند. اما شیرهای سنتی از کجا تهیه میشوند؟!
دکتر آراسب دباغمقدم، دامپزشک و متخصص بهداشت مواد غذایی چندین روش را برای تهیه لبنیات سنتی ذکر میکند: «اولین روش این است که شیر را از دامداریها که معمولا دامداریهای بزرگ و معتبری نیستند، خریداری میکنند و پس از آن در مغازه خود یک مکان کارگاهمانند دارند که سایر لبنیات را درست میکنند و میفروشند. دامداریهای بزرگ و معتبر، شیرشان را به کارخانجات لبنیات میفروشند و معمولا دامداریهای کوچک و سنتی که شیرشان را کارخانه به دلیل کیفیت پایین و مشکلات بهداشتی قبول نمیکند به مغازههای لبنیات سنتی میفروشند.» دکتر دباغمقدم که نایبرئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی نیز هست، در ادامه حرفهایش با انتقاد از نبود قانون برای معدومکردن شیرهای بیکیفیت میگوید: «در کشور ما برای سلامت گوشت، قانون وجود دارد و اگر دامپزشک تشخیص داد که گوشت مشکل دارد، آن را در کارخانه معدوم میکنند ولی در مورد شیر چنین قانونی وجود ندارد. زمانی که مسئولان فنی تشخیص دادند شیر خام ورودی کارخانه مشکل دارد، تنها از خرید آن سر باز میزنند و این شیر به تولیدکنندگان لبنیات سنتی فروخته میشود. روش دوم که با آن لبنیات سنتی تهیه میشود، این است که دامداریهای روستایی و حتی در شهرهای کوچک لبنیات سنتی را درست میکنند و محصولاتشان را به مغازهداران لبنیات سنتی در شهرها میفروشند. روش دیگری نیز وجود دارد که در آن، تعداد اندکی از دامداریهای بزرگ در سطح شهر مغازههای لبنیاتی با برند خود را میفروشند.»
نظارتی بر لبنیات سنتی وجود ندارد
برخی از فروشندگان محصولات لبنی سنتی ادعا میکنند که لبنیات، مال گاوداری خودشان است که دامپزشک بر آن نظارت میکند و مشکلی ندارد، به راستی آیا سازمان دامپزشکی بر آنها کنترل و نظارت دارد؟
نایبرئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی کشور با بیان اینکه هیچکس روی لبنیات سنتی نظارتی ندارد، توضیح میدهد: «لبنیات سنتی سازماندهی اصولی در کشور ما ندارد و شاید تنها نظارتی که بر آنها وجود دارد، نظارت کارشناسان بهداشت محیط است که رعایت نکات بهداشتی در مغازه و محل فروش را مورد بررسی قرار میدهند و نه سلامت لبنیات را. سازمان دامپزشکی باید بهطور قانونی به دامداریها ابلاغ کند شیری را که از نظر کارخانه مورد تایید نیست به مغازهداران لبنیات سنتی نفروشد اما این کار انجام نمیشود.» به گفته دکتر دباغمقدم، شیری که توسط کارخانجات لبنیات رد میشود، بار میکروبی بالا، آنتیبیوتیک و عوامل بازدارنده رشد مانند وایتکس دارد و اگر وارد کارخانه لبنیات شود، نمیتوان با آن لبنیات سالم تهیه کرد.
شیر و پنیر سنتی ناسالمترند
اکثر مشتریان لبنیات سنتی بعد از خرید شیر، آن را میجوشانند تا اگر میکروبی دارد، از بین برود. دکتر دباغمقدم با بیان اینکه بسیاری از میکروبهای داخل شیر با جوشاندن از بین نمیرود، تاکید میکند: «در کارخانه، پاستوریزهکردن با حرارت غیرمستقیم صورت میگیرد؛ به گونهای که ویتامینها، املاح، مواد مغذی و پروتئین شیر از بین نرود، در حالی که حرارت مستقیم، تمام مواد مغذی شیر را از بین میبرد، از طرف دیگر شیر و پنیر سنتی خطرناکتر از سایر لبنیات سنتی هستند. چون این شیر در صورتی که جوشانده نشود، ممکن است به راحتی تب مالت و سل را منتقل کند و حتی ظرفی که در آن شیر نگهداری میشود را نیز آلوده میکند. پنیر نیز چون جوشانده نمیشود باید حداقل 2 ماه در آبنمک با غلظت 13 درصد بماند، در حالی که فروشندگان این کار را نمیکنند. ماست و کره خطر کمتری دارند ولی سلامت آنها نیز مورد تایید نیست چون برای تهیه ماست، شیر را نمیجوشانند و کرههایی که درست میکنند از دوغهایی است که آب آنها مشکل دارد.» دکتر دباغمقدم میگوید اخیرا تحقیقی انجام شده که نشان میدهد دوغهای سنتی اطراف تهران اکثرا با آبهای آلوده درست شدهاند.
شیرهای محلی آلودهاند
اخیرا تحقیقی در مورد سلامت شیرهای سنتی و کارخانهای انجام شده که نتایج آن تکلیف لبنیاتهای سنتی را به خوبی برایمان مشخص میکند. دکتر عزیزا... کمالزاده، متخصص تغذیه و فوق تخصص متابولیسم انرژی و پروتئین، مجری این تحقیق بوده است. این پژوهش 3 سال به طول انجامیده و وضعیت شیرهای کارخانهای و فلهای را در تمامی استانهای کشور مورد بررسی قرار داده است. وی که مشاور تغذیهای برنامه جهانی غذا نیز هست، در مورد نتایج تحقیقاتش توضیح میدهد: «این بررسی از سال 89 شروع و تا پایان سال 92 انجام شد. در بررسیهای ما مشخص شد بار میکروبی شیرهای محلی و سنتی بسیار بالاست؛ به گونهای که بار میکروبی شیرهای فلهای، بین 10 تا 20 میلیون در هر سیسی بود ولی زمانی که این شیرها به شهر منتقل میشد بار میکروبی به 500 میلیون در هر سیسی میرسید، در حالی که براساس استانداردهای کشور ما، بار میکروبی در هر سیسی باید کمتر از یک میلیون باشد. از طرف دیگر، بررسی ما، نوع میکروب در لبنیات سنتی را نیز مشخص کرد. یکی از این میکروبها عامل بیماری ورم پستان (استافیلوکوکوس اروئوس) بود. اگر این میکروب در شیر باشد، سمی تولید میکند که با حرارت 100 درجه از بین نمیرود و نیازمند حرارت بالای 100 درجه است. این سم در بدن زخمهایی همانند تبخال ایجاد میکند که شاید با آنتیبیوتیک تا حدودی بتوان آن را کنترل کرد، اما از بین نمیرود. در حالی که در کارخانجات لبنیات، اولین آزمایشی که از شیر میکنند، سوماتیکسل است و به شیری که این آلودگی را داشته باشد، اجازه ورود به کارخانه نمیدهند. صددرصد شیرهای محلی و فلهای آلوده به میکروب ورم پستان بودند که 40 درصد آنها بیش از حد مجاز آلوده بود. همچنین 45 درصد شیرهای محلی حاوی عامل بیماری لسیتریوز بودند که باعث سقط جنین و مسمومیتهای خونی میشود. علاوه بر آن 45 درصد شیرهای محلی آلوده به بروسلا یا عامل بیماری تب مالت بودند. وجود سل گاوی که جزو بیماریهای مشترک انسان و دام است نیز در 20 درصد از شیرهای محلی مشخص شد که میکروب این بیماری با جوشاندن از بین میرود ولی اگر قبل از جوشاندن با نقطهای از بدن تماس پیدا کند، به سل پوستی و استخوانی منجر میشود که بهصورت زگیلهای پوستی ظاهر میشود و سل استخوانی مهرهها و لگن را درگیر میکند. ما مشاهده کردیم زنانی که در روستاها شیر میدوشیدند، این مشکل را پیدا کردند.» دکتر کمالزاده در ادامه صحبتهایش در مورد احتمال شیوع تب مالت از پنیر محلی و سرشیر میگوید: «عامل بیماری تب مالت با جوشاندن از بین میرود ولی در موقع تهیه پنیر محلی و سرشیر، شیر را نمیجوشانند. پنیر نیز باید 3 ماه در آبنمک بماند که این کار نیز انجام نمیشود. از سوی دیگر در تهیه سرشیر، شیر باید10 تا 20 دقیقه جوشانده و مرتب هم زده شود، ولی تولیدکنندگان لبنیات سنتی این کار را نمیکنند و همه چربی در بالای شیر جمع میشود و عامل تب مالت روی آن چربی قرار میگیرد و ممکن است از آن در تهیه بستنی نیز استفاده شود. همچنین به 28 درصد از شیرهای محلی آب افزوده میشود.»
مشاور تغذیهای برنامه جهانی غذا در مورد باور مردم در زمینه افزودن مواد نگهدارنده به شیرهای کارخانهای و سلامت آنها با اشاره به نتایج تحقیقاتش میگوید: «برعکس تصور مردم، آزمایشهای ما نشان داد که 38 درصد شیرهای محلی، دارای مواد افزودنی هستند و موادی مانند جوششیرین یا سودا به شیر میزنند تا زمانی که شیر به دست فروشنده میرسد، خراب نشود. از سوی دیگر مردم تصور میکنند شیرهای محلی، طبیعی است، در حالی که تنها تفاوتش با شیرهای کارخانهای این است که چربی بسیار بالایی دارد که باعث خوشمزگی آن میشود. 97 تا 98 درصد شیرهای کارخانهای هیچ مشکلی نداشتند و سالم بودند و بررسیهای ما نشان داد بهترین نوع شیر خام در کارخانه برای تولید، شیر استریل است که کیفیت بالایی هم دارد. بحث دیگر افزودن روغن نباتی به شیرهای کارخانهای است که آن هم فقط در خامههای قنادی، ماستهای پرچرب مورد استفاده قرار میگیرند، بنابراین در این زمینه نگرانی وجود ندارد.»
وی در پاسخ به این سوال که مجری این تحقیق کدام سازمان بوده و آیا نتایج آن به سازمانهای ذیربط اعلام شده، میگوید: «نتایج این تحقیق بهطور مستقیم و غیرمستقیم به مسئولان اعلام شده ولی نمیتوانم بگویم مجری آن چه سازمانی بوده است. موضوع حائزاهمیت این است که به جای بگیر و ببند و برخورد، باید فرهنگسازی کنیم تا مردم لبنیات سنتی را خریداری نکنند. بهطور متوسط 20 درصد از سهم لبنیات مصرفی مردم به لبنیات سنتی اختصاص دارد که این رقم در برخی از شهرها مانند ارومیه به 25 درصد هم میرسد. البته با فرهنگسازیهایی که انجام شده، سرانه مصرف لبنیات سنتی در خوزستان از 40 درصد به 25 درصد رسیده است.»
لبنیات سنتی موردتایید سازمان غذا و دارو نیست
یکی از مهمترین نهادهایی که نظارت بر سلامت لبنیات را به عهده دارد، سازمان غذا و دارو است.دکتر سهیل اسکندری، معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه لبنیات سنتی مورد تایید ما نیست، توضیح میدهد: «لبنیات سنتی برای آنکه تحت کنترل باشند و پس از قرار گرفتن در معرض آزمون، سالمسازی شوند باید با حضور مدیر فنی تهیه شوند و پس از اخذ مجوز بهداشتی مورد تایید سازمان غذا و دارو باشند. سازمان غذا و دارو تحت شرایط خاص و به تعداد کمتر از انگشتان دست برای تولیدکنندههای سنتی در برخی از شهرستانها مانند زاهدان، شناسنامه نظارت صادر کرده است. نظارت بر لبنیات سنتی برعهده سازمان بهداشت محیط وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی است.» دکتر اسکندری با بیان اینکه لبنیات سنتی قابل اعتماد نیستند، تاکید میکند: «محصول مورد تایید ما باید ضوابط ما را رعایت کرده باشد. زمانی که ارگان دیگری مسئولیت نظارت را بر عهده دارد، بدیهی است که مولفههای ما مورد تایید نباشد. بنابراین به مردم توصیه میکنیم به فرآوردههای لبنی دارای مجوز بهداشتی سازمان غذا و دارو اعتماد کرده و صرفا این محصولات را خریداری کنند.»
ادامه مطلب
پودر سیر، نمک، فلفل : هر کدام یک چهارم قاشق مرباخوری
به مدت ۲۰ دقیقه در فر بپزید، سپس با سس دلخواه سرو کنید.
ادامه مطلب
مواد لازم:
* قارچ خرد شده- نصف لیوان
* پیاز خرد شده- نصف لیوان
طرز تهیه:
* قارچ را روی حرارت ملایم با کره تفت دهید تا نرم شود.
* ۳ لیوان شیر و ادویه به قارچ اضافه کنید و بگذارید به جوش بیاید.
* آرد ذرت را با یک چهارم لیوان شیر مخلوط کنید و به تدریج به مواد قارچ اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا با هم مخلوط شوند.
ادامه مطلب
ادامه مطلب
از دیرباز بشر با كباب كردن گوشت و سایر مواد غذایی،آشنا بود و با این روش،اقدام به پخت غذا و رفع گرسنگی میكرد.به جرات میتوان قدیمیترین روش طبخ غذا را روش كبابی كردن ذكر كرد ولی این روزها با گسترش علم و تكنولوژی،روشهای متعددی جهت آشپزی تعبیه شده است ولی این كه كدامیك از این روشها،سودمند و مفیدند و كدامیك خیر،سوالی است که آقای دكتر احمدرضا درستی، متخصص تغذیه و رئیس دانشكده و انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور پاسخ می دهند:
این متخصص تغذیه كباب كردن گوشت را بهترین روش پخت عنوان كرده و میگوید:این روش پخت، نسبت به سایر روشهای بخار پز و آب پز نیز برتری دارد و ارزش ماده غذایی گوشت حفظ شده و به محض این كه كباب حرارت اولیهاش را دید،پروتئینهای سطحی گوشت منعقد (بسته) میشود و از بخار آب تا حد زیادی جلوگیری به عمل میآید كه این باقی ماندن بخار آب حاصل از حرارت در گوشت باعث پخته شدن خوب گوشت میشود و خواص گوشت تا حد زیادی حفظ میشود.
دكتر درستی میافزاید:كبابی كردن برای برخی از سبزیجات و برخی از میوهجات (نوعی موز سبز سفت كه بایستی آن را كبابی یا آبپز كرد) نیز توصیه میشود.
سیبزمینی دارای مقداری ویتامین C در خود است كه بسیار نسبت به حرارت حساس است به همین دلیل ترجیح بر آن است،در طبخ این سبزی از كمترین حرارت لازم استفاده شود،این متخصص تغذیه با اشاره به این موضوع عنوان میكند:در روش كبابی كردن سیبزمینی كه آن را به همراه مقداری خاك در زیر آتش قرار میدهند،پوست آن مانع از دست رفتن بسیاری از املاح آن میشود و پس از پخته شدن عطر و مزه خوبی نیز خواهد داشت،در این روش تا جایی كه ممكن است ارزش غذایی سیب زمینی حفظ میشود و میتوان گفت با روش آبپز كردن قابل مقایسه است ولی بالعكس این موضوع به هنگام سرخ كردن سیبزمینی است،به این صورت كه نه تنها در سرخ كردن ویتامینC و اسید فولیك این ماده غذایی از بین میرود،بلكه مواد سرطانزا جایگزین آنها میشود،به همین جهت میتوان «سرخ كردن» را از بدترین روش طبخ سیبزمینی ذكر كرد.
وی میگوید:همچنین بهتر است در طبخ كدو و بادمجان نیز كه برخی اظهار میكنند مجبور به سرخ كردن این سبزیجات هستند با استفاده از یك قلم موی تمیز كدو و بادمجان را به روغن سرخ كردنی آغشته كرد و با قرار دادن آن در گریل فر، آن را به صورت كبابی طبخ كرد.
نكات كبابی
بهتر است گوشت را قبل از كبابی كردن در سس بخوابانید،چرا كه كارشناسان معتقدند این كار باعث مرطوب و پایین نگه داشته شدن درجه حرارت آن میشود.گوشت را در قطعات كوچك تهیه كنید تا درجه حرارت گوشت به هنگام پخته شدن پایین بیاید،سعی كنید برای تهیه كباب،گوشتهای لخم را انتخاب كنید،چربی كمتر باعث كاهش شعله و دود میشود.
قبل از كبابی كردن گوشت سعی كنید گوشت را گرم كنید،برای این كار بهتر است قطعات گوشت را در یك كیسه نایلونی پیچیده و آنها را 30 تا 60 دقیقه در آب گرم قرار دهید و سپس آن را بپزید و به هنگام كباب كردن،گوشت را به طور مرتب،پشت و رو كنید،پشت و رو كردن گوشت به معنای آن است كه هیچ طرف گوشت بیش از اندازه حرارت جذب نمیكند یا حرارت از دست نمیدهد،بنابراین گوشت سریعتر میپزد و لایههای بیرونی آن كمتر دچار سوختگی میشود.
ادامه مطلب