چرا در فقه شیعه ریش زدن با تیغ حرام است؟

q374831_0dn5n5r520o23ugl6xvz.jpeg (480×318)

« وَ لَأُضِلَّنَّهُمْ وَ لَأُمَنِّيَنَّهُمْ وَ لَأُمَرَنَّهُمْ فَلَيُبَتِّكُنَّ آذَانَ الانْعَامِ وَ لَأُمَرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ»؛ (شيطان گفت:)

و آنان را سخت گمراه و دچار آرزوهاى دور و دراز خواهم كرد، و وادارشان مى‏كنم تا گوش‏هاى دام‏ها را بشكافند، و وادارشان مى‏كنم تا آفريده خدا را دگرگون سازند. و هر كس به جاى خدا، شيطان را دوست گيرد قطعاً دست‏ خوش زيان آشكارى شده است.

استدلال به اين آيه در اثبات حرام بودن ريش تراشى، به دو مقدمه بستگى دارد:

يكى، ثابت كنيم تراشيدن ريش، تغيير دادن خلقت خدا است. ديگر، اين‏كه هر تغييرى در خلقت را عمل شيطانى بدانيم جز در جايى كه به اذن خداوند باشد.

بی شک تراشيدن ريش تغيير خلقت است. خداوند مردها را به گونه‏اى آفريده است كه در صورتشان مو روييده شود.

به ادامه مطلب بروید ...


از رسول اكرم‏ صلى الله عليه وآله وسلم نقل است: «حضرت آدم ‏عليه السلام از خداوند خواست بر جمال و زينتش بيفزايد؛ صبح كه شد ديد ريش سياه دارد دستى به آن زد و به خود گفت: اين است جمال و زينتى كه تو و فرزندان تو روز قيامت به آن آراسته شده‏اند.

بنابراين ريش داشتن، جمال و كرامتى از جانب خداوند براى آدم و مردان از نسل او تا روز قيامت به شمار مى‏آيد.همچنین مى‏توان گفت: جمله «فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ» عام است يعنى هر گونه تغيير را شامل است مگر آنهايى كه خداوند مجازشان فرموده است؛ مانند: ختنه كردن، ناخن گرفتن، تراشيدن موى سر و... امّا درباره تراشيدن ريش نه فقط دليلى بر جواز آن نداريم بلكه بر اساس برخى ادلّه اين كار ممنوع است.

 

« وَ اتَّبَعَ مِلَّةَ اِبْرَاهيمَ حَنيفاً»در تفسير على بن ابراهيم قمى به نقل از امام صادق ‏عليه السلام ده چيز مظهر پاكى است، كه پنج قسم آن در سر و باقى آن در بدن است؛ آن پنج چيز كه در سر قرار دارد؛ عبارت است از: كوتاه كردن شارب، (سبيل)، گذاردن ريش، ازاله موى بدن، تميز كردن لاى دندان‏ها، و آن پنج چيز كه در بدن است، عبارتند از: ختنه، گرفتن ناخن، غسل جنابت، زدودن موهاى بدن و تطهير با آب.

اين دستورهايى كه جزء آئين حنيف ابراهيمى به شمار مى‏آيد نسخ نشده است و تا روز قيامت وجود دارد. اين است معناى كلام خداوند كه مى‏فرمايد: «وَ اتَّبَعَ مِلَّةَ اِبْرَاهيمَ حَنيفاً» نحل 123

واما نکات و تذکرات پزشکی وعلمی مربوط به تراشیدن ریش:

طبق گفته ی پزشکان اسلامی و غير اسلامی فلسفه گذاشتن ريش اين است  که هر گاه صورت تراشيده شود ميکروبهای مختلف در منافذ پوست جای گرفته و بوسيله همان منافذ و سوراخ های ريزی که در پوست قرار دارد راهی برای پيشرفت خود باز می کند. تراشيدن ريش به علت تحريک دائمی  و مکرر پوست صورت موجب پيری زود رس می شود.

تراش ريش ايجاد جوش نموده  و موهای صورت را سفيد می کند تکرار تراش ريش باعث از بين بردن زيبايی و روشنايی چهره می شود.

علمای اسلام تراشيدن ريش را جايز نمی دانند و بعضی بطور احتياط دستور به ترک ريش تراشی داده اند.

روايت است از رسول اکرم (ص)  اگر مسلمانان خود را شبيه دشمنان من کنند جزو دشمنان من محسوب می شوند همچنان که آنها دشمنان من هستند.

نكته بسيار مهم :

پروفسور جان اس لیکر، که همراه با پروفسور همفری شت ایتر روی این مبحث مهم کار کردند. 

پروفسور اس لیکر و شت ایتر در مجله پزشکی "نانسنس لایز" اثبات کرده اند که تراشیدن ریش باعث سرطان بزاق آب دهان می شود و مخصوصا روی روده کوچک و کبد اثر مخربی دارد. همچنین در مجله پزشکی آنلاین به نام"فارتی پنتز" رابطه مستقیمی بین تراشیدن ریش و جمع شدن باکتری در غدد لنفاویکف پا دیده شده است.

یکی دیگر از منافع ریش که پزشکان به آن اعتراف کرده اند این است که در طولانی مدت پوست کسانی که ریش خود را نمی تراشند شاداب تر و سالم تر میماند چرا که امروزه ثابت شده است که موها دارای روزنه بسیار ریزی میباشند که هوا از آنها رد و بدل میشود و اکسیژن را به زیر پوست میرسانند و به همین جهت پوست کسانی که ریش میگذارند در طولانی مدت شاداب تر میماند.

ریش تراشی از نظر روانشناسی :

 

روان شناسان ثابت كرده اند كه: انسان دارای قوه مغناطيسی است كه اثر آن مخصوصا در چشمها مشهود است و به سبب نگاه كردن زنان به مردان و بالعكس اين قوه تقويت شده و غريزه جنسی را در دو طرف (مرد و زن) تحريک می كند.

سيفليس و سوزاک و دردهای ديگر كه در اثر شيوع فحشاء در برخی جوامع می بينيم در اثر اين قوه جاذبه می باشد. بديهی است كه تراشيدن ريش از ته و صورت را براق كردن، سبب تقويت قوه جاذبه شده و تحريک و كشش های مغناطيسی را بين زنان و مردان افزايش می دهد.

طبق نظريه علم فيزيولوژی و پسيكولوژی نيروی شهوت از سن پانزده سالگی به بعد رو به افزايش است و تا بيست و پنج سالگی ادامه دارد، هر چه انسان از سن پانزده سالگی بالا می رود سيمای او بر افروخته و روشن تر می گردد و در چشم مرد و زن شيفتگی مخصوصی پيدا می شود.

از همين سالهاست كه موی صورت روئيده خواهد شد و اين روئيدن موی صورت و نتراشيدن آن مانع برخی مفاسد اخلاقی ميان زنان و مردان شده و تا حدودی از پيش آمدن مسائل سوء شهوانی جلوگيری مي نمايد.

بر عكس مرد با تراشيدن ريش زنان و دختران را بيشتر متوجه خود می سازد و در شيوع فحشاء و تحريک غريزه جنسی نقش موثری دارد.

دوستان دلایل متعددعلمی و دینی وجود دارد مبنی بر مضرات تراشیدن ریش که اگر بخواهم بیان کنم مطلب بسیار طولانی و از حوصله مشا عزیز خواننده خارج میشد میتوانید در گوگل با سرچ کلمات کلیدی مطالب را پیدا کنید من سعی کردم نکات برجسته و مفید قرآنی و علیم را بیان کنم که امیدوارم به دردتان خورده باشد براین اساس کسی که ریش خود را می تراشد و اثری از آن باقی نمی گذارد و با دست خودش، خود را از لباس خدا محروم کرده است و ترجیح داده است عریان و بدون لباس، آن هم لباسی که منسوب به خداوند است، باشد!! با این همه فواید مادی و معنوی که ریش داشتن و شانه زدن آن دارد واقعاً حیف است که مردان مسلمان، خود را از آن محروم کنند.

یا علی


نوشته شده در تاريخ دوشنبه 5 اسفند 1392  ساعت 6:48 AM | نظرات (0)