نماز سفری معنوی تا کوی دوست

نماز سفری معنوی تا کوی دوست

  دررمضان و به هنگام روزه داری علاوه بر امر مراقبت های خاصی که برای انجام صحیح روزه و رعایت همه شرایط و مراتب آن ضرورت می یابد توجه و نظر به “نماز” و دقت در برگزاری و اقامه آن با تحقق آداب و شرایط این عبادت بزرگ الهی ضروری می گردد.

به دلیل همین اهمیت و ضرورت خاص است که حضرت امامسجاد(ع) در یکی از دعاهای خویش درباره ماه مبارک رمضان در حالی که پیوسته به بزرگداشت رمضان و ارزش و آثار روزه می پردازد از “نماز” و جایگاه و اهمیت آن و ضرورت مراقبت برای تحقق صحیح این عبادت سخن می آغازد و اینگونه دست نیاز به درگاه پروردگار بی نیاز می گشاید و این سان زبان به زمزمه دعا ودرخواست و تمنا باز می کند:
“خداوندا ما را در ماه مبارک رمضان به اوقات نمازهای پنجگانه آگاه فرما و به حدود و احکامش که مقرر داشته ای و واجباتش که واجب ساخته ای و شروط و هنگامش که معین کرده ای دانا ساز.
ای خداوند چنان کن که به هنگام نماز همانند کسانی باشیم که به منازل و مراحل والای آن راه می یابند و همه ارکان آن را رعایت می کنند و آن را به وقت خود به روش و سیره بنده و رسولت حضرت محمد(ص) در رکوع و سجود و همه فضیلت هایش با کامل ترین وضو و طهارت و در نهایت خشوع و فروتنی به جای می آورند.” (1)
برای درک مفهوم و پیام های این دعای شریف توجه به نکات ذیل ضروری می باشد:
1 ـ حضرت امام سجاد(ع) در همان حال که از درگاه خداوند متعال توفیق بهره وری از فضایل و ارزش های نهفته در ماه شریف رمضان را می طلبد و از عبادت روزه سخن می گوید موضوع دعای خویش را تغییر میدهد و از حضرت پروردگار تمنا می کند که شناخت و آگاهی جامع و کامل درباره “نماز” را در دل و جانش بنشاندو او را وهمه روزه داران را به مراقبت های لازم برای عمل به این فریضه بزرگ الهی توفیق دهد. همین حالت و موقعیت ـ یعنی دعا درباره رمضان و روزه ویکباره به نماز پرداختن و مضمون و محتوای مناجات را تغییر دادن ـ دلیل روشنی است بر جایگاه رفیع نماز و منزلت و ارجمندی خاص آن در نگاه ژرف و دقیق حضرت امام زین العابدین (ع).
2 ـ “روزه” با آن که عبادتی است بسیار بزرگ و دارای آثار ارزشمند روحی و معنوی و اخلاقی لکن پذیرش آن به درگاه الهی مشروط به پذیرش “نماز” می باشد به این ترتیب که اگر نماز آنگونهکه شایسته است اقامه گردد و مقبول درگاه حضرت پروردگار واقع شود همه عبادات از جمله روزه نیز مورد پذیرش قرار می گیرد و نه تنها روزه که هر عملصالح و هر کار نیک و شایسته در ابعاد فردی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی درصورت مقبولیت نماز به پیشگاه حضرت حق پذیرفته می شود و در غیراینصورت راهیبه درگاه الهی نمی یابد. (2)
این واقعیت نشان می دهد که در ماه مبارکرمضان ضمن مراقبت مستمر از خویش برای انجام روزه باید همواره نسبت به وظیفه ومسئولیت خود درباره نماز آگاه و مراقب باشیم و کوچک ترین قصور و غفلتی در به جاآوردن آن روا مداریم.
3 ـ جایگاه و نقش و اهمیت نماز ازجنبه های مختلف شایسته تفکر و تعمق است و از همین طریق می توان دریافت که چرا این عبادت بزرگ نه در یک ماه و همانند روزه که در همه ماه های سال واجبشده و هرگز محدود به زمان و مکان نمی شود.
در متن فرهنگ و معارف اسلامی آموزه های فراوانی درباره جایگاه و نقش و آثار نماز ذخیره گردیده است که نمونه های ذیل برای معرفت یابی و کسب بینش و آگاهی نسبت به آن کافی می باشد:
نماز ستون دین شماست (3)
نماز رحمت الهی را فرود می آورد(4)
نماز بهترین وسیله برای تقرب به درگاه خداونداست (5)
نماز دژ مستحکم خداوند رحمان است و وسیله ای است برای راندن شیطان (6)
تعابیر و عبارات ژرف نهفته در این آموزه ها را مورد مداقه قرار دهید تا بسیار سریع و صریح جایگاه و نقش و آثار نماز را دریابید. ستون دین نام گرفتن نماز فرودآورنده رحمت الهی وسیله تقرب به درگاه خداوند دژ محکم و استوار خداوند وسیله طرد و نفی و رانده شدن شیطان در دل خود نقش حیاتی و محوری و آثار بنیادین این عبادت شریف و عظیم را می نمایانند و بدون نیاز بهتشریح و تفسیر اذهان در می یابند که نماز از چه جایگاه و منزلت برخوردار است و چسان آدمی را از معاصی و گناهان پاک می کند و به طی مراتب تقوا و تقرب توفیق می دهد.
4 ـ با “نماز” در مسیر رشد و کمال قرار گرفتن و بهجایگاه و مقام تقوا پیشگان راه یافتن و غرق در لذت های پاک معنوی شدن و رضوان و خشنودی خدا و بهشت جاودان و نعمت های الوان و گوناگون آن را کسب کردن به آسانی و سهولت امکان پذیر نمی باشد. حضرت امام سجاد(ع) در دعای شریف خویش همه نمازگزاران را به شناخت و بینش می رساند که چنانچه بخواهند به مقامات والای معنوی دست یابند و پاک و وارسته و از همه قیود آزاد و رها گردند باید نمازهایشان را در اول وقت به جا آورند و هیچ تاخیر و غفلتی را در رعایت اوقات این عبادت شریف روامدارند. همچنین باید به دقت واجبات و ارکان نماز رابشناسند و در رعایت آنها تلاش کنند و نیز باید در انجام وضوی کامل بکوشند و در تحقق رکوع و سجود و همه مراحل نماز هوشیاری و مراقبت ورزند. همچنین باید خشوع و فروتنی در حین عبادت را ـ که موجب می شود نمازگزار به حضور قلب و بهره وری از مفاهیم ناب و تحول زای اذکار و زمزمه ها و حرکات عمیق و پیام گزار این عبادت برسد ـ به خوبی رعایت کنند تا به این وسیله از آغاز تا پایان این “سفر معنوی” در اوج عشق و ایمان و خلوص به پیمودن تمام منازل نماز توفیق حاصل نمایند و به “مقصد اصلی” که “کوی حضرت دوست” است برسند.

پاورقی:
1 ـ صحیفه سجادیه ترجمه عبدالمحمد آیتی انتشارات سروش ص 266 و 267 دعای 44
2 ـ رسول گرامی اسلام حضرت محمد(ص) درباره نقش “نماز” در پذیرش سایر عبادات و هر عمل صالح و نیک چنین می فرماید: “نماز ستون دین است اگر پذیرفته شود سایر اعمال پذیرفته می شود و اگر پذیرفته نشود سایر اعمال نیز پذیرفته نمی شود.”
3 ـ نهج البلاغه نامه 47
4 ـ غررالحکم ج 2 ص 166
5 ـ نهج البلاغه حکمت 136 6 ـ غررالحکم ج 1 ص 123

 


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 5:54 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

خداوند نماز را محبوب من گردانید

 خداوند نماز را محبوب من گردانید

12601581021255683031.jpg;

«یا اباذر! جعل اللّه جلّ ثناؤه قرّة عینى فى الصّلاة و حبّب الىّ الصلاة کما حبّب الى الجائع الطّعام و الى الظمآن الماء و انّ الجائع اذا اکل شبع وانّ الظمآن اذا شرب روى و انا لااشبع من الصّلاة؛(1) اى اباذر! خداوند - جل ثناؤه - نور دیده مرا در نماز قرار داد و نماز را محبوب من گردانید، همچنان که غذا را محبوب گرسنه و آب را محبوب انسان تشنه قرار داده است (امّا با این تفاوت) که گرسنه هرگاه غذا بخورد سیر مى‏شود و تشنه هرگاه آب بنوشد سیراب مى‏شود امّا من از نماز سیر نمى‏شوم.»
1. مکارم الاخلاق، ص 461.


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 5:53 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

برترین عمل‏

برترین عمل‏

17444990352068092847.jpg;

  از منظر امام رضا(ع) هیچ عملى برتر و ارزشمندتراز نماز نیست، چرا که بهترین و میانبرترین راه براى رسیدن به قرب الهى است. امام رضا(ع) همواره مى‏فرمود: «الصّلاة قربان کل تقىٍّ؛(1) نماز هر انسان پارسائى را به خداوند نزدیک مى‏کند.» به همین جهت آن حضرت به ابراهیمبن موسى فرمود: «لاتؤخرنّ الصّلوة عن اوّل وقتها الى آخر وقتها من غیر علّةٍ علیک، ابدأ باوّل الوقت؛(2) انجام نماز را بدون علت از اول وقت آن تأخیر نینداز، همیشه در اول وقت آن شروع کن!»
امام هشتم(ع) خود نیز چنین بود و به هیچ قیمتى فضیلت نماز اول وقت را از دست نمى‏داد حتى در مهمترین جلسات سیاسى و علمى امام به نماز اول وقت اهمیت مى‏داد. روایت زیر نشانگر این واقعیت است:
به دستور مأمون، علماى برجسته از فرقه‏هاى گوناگون در مجالس مناظره حاضر مى‏شدند و امام رضا(ع) با آن‏ها مناظره و بحثمى‏کرد. در یکى از مجالس «عمران صابى» که از دانشمندان بزرگ بود، در مجلس حاضر شد و درباره توحید با امام رضا(ع) وارد گفتگو گردید در آن جلسه امام سؤالهاى او را با حوصله، متانت، استدلالهاى قطعى و روشن پاسخ داده و او را به سوى توحید متمایل کرده بود هنگامى که بحث و مناظره به اوج خود رسید و چیزى به تحول درونى آن دانشمند زبردست صابئین(3) نمانده بود حضرت رضا(ع) احساس کرد وقت اذان ظهر و هنگام نماز است. امام(ع) به مأمون فرمود: «الصّلاة قد حضرت؛ وقت نماز فرا رسید.»
عمران صابى که به حقایقى دست یافته و از دریاى دانش سرشار امام هشتم(ع) بهره‏هائى برده بود با التماس گفت: «یا سیّدى! لاتقطع علىّ مسألتى فقد رقّ قلبى؛ آقاى من! گفتگو و پاسخهاى خویش را قطع نکن دل من آماده پذیرش سخنان شما است. امّا حضرت رضا(ع) تحت تأثیر سخنان عاطفى و احساس برانگیز او قرار نگرفت و فرمود: عیبىندارد نماز را مى‏خوانیم و دوباره به گفتگو ادامه خواهیم داد.
در اینحال امام و همراهان به اقامه نماز مشغول شدند حضرت بعد از اقامه نماز دوباره به گفتگو ادامه داده و پاسخ‏هاى روشنگرانه خویش را ارائه نمود.(4)
با توجه به این روایت که در کتابهاى معتبر روائى و تاریخى آمده است براى اقامه نماز در اول وقت هیچگونه عذرى را براى افراد عادى و مسئولین حکومت اسلامى باقى نمى‏گذارد و پیروان آن حضرت نباید از این حقیقت چشم پوشى کرده وبه بهانه ‏هاى مختلف آنرا سهل بشمارند.

1. من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 210.
2. بحارالانوار، ج 49، ص 49.
3. صابئین گروهى هستند که خود را پیرو حضرت یحیى مى‏دانند و به دو دسته موحد و مشرک تقسیم شده‏اند گروهى از آنان ستاره پرست هستند. مرکز آنان قبلاشهر حرّان عراق بود ولى امروزه در اهواز و بعضى مناطق دیگر به سر مى‏برند.آنها طبق باورهاى خود در کنار نهرهاى بزرگ زندگى مى‏کنند.
4. توحید صدوق، ص 434؛ حیاة الامام رضا(ع)، ج 1، ص‏110.


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 5:52 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

امام رضا(ع) وفلسفه نماز جماعت‏

  امام رضا(ع)  وفلسفه نماز جماعت‏

93995227595131263626.jpg;

 

   امام رضا(ع) در مورد علل نماز جماعت فرمود: خداوند متعال نماز جماعت را قرار داده است که شعائر اسلامى و معارف الهى همانند اخلاص، توحید، ارزشهاى اسلامى، عبادت و نیایش براى خدا آشکار و ظاهرو مشهور شود زیرا در اظهار این اعمال و علنى بودن آن حجت خداوند بر مردم شرق و غرب عالم تمام مى‏شود.
همچنین مسلمانان دوچهره و منافق و کسانى که نماز را سبک مى‏شمارند مشخص شوند و وادار به انجام دستورات الهى باشند. همچنین گواهى افراد نسبت به عدالت و صلاح همدیگر جائز باشد. افزون بر این نماز جماعت نیکوکارى و ترویج فضیلت‏ها را به همراه دارد و خیلى‏ها را از گناه و فساد باز مى‏دارد.(1)
1. وسائل الشیعه (20 جلدى)، ج 5، ص 372.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 27 دی 1394  ] [ 8:49 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]