جایگاه با ارزش نماز

جایگاه با ارزش نماز

55053805133799756003.jpg;

اهمیت نماز را باید به درستی فهمید. این کهفرموده‌اند: اگر نماز در درگاه خداوند، مقبول افتد، دیگر خدمات و زحمات نیز پذیرفته شده و اگر نماز مردود باشد، هرچه جز آن نیز مردود گشته است، حقیقتی بزرگ را به ما می‌نمایاند. آن حقیقت این است که اگر در جامعه‌ی اسلامی، نماز در جایگاه شایسته‌ی خود قرار گیرد، همه‌ی تلاش‌های سازنده‌ی مادی و معنوی، راه خود را به سمت و سوی آرمان‌ها می‌گشاید و جامعه را به نقطه‌ی مطلوب آرمانی اسلام می‌رساند و اگر از اهمیت نماز غفلت شود و نماز مورد بی‌اعتنایی قرار گیرد، این مسیر به درستی طی نخواهد شد و تلاش‌ها و مجاهدت‌ها تأثیر لازم را در رساندن به قله‌ای که اسلام برای جامعه‌ی بشری ترسیم کرده است،‌ نخواهد داشت.1391/06/15

منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی رهبر معظم انقلاب


ادامه مطلب


[ یک شنبه 27 دی 1394  ] [ 9:15 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

مراتب حضور قلب

مراتب حضور قلب

43506316707538635815.jpg;

 گرچه درباره مراتب حضور قلب، سخنان بسیاری از بزرگان اهل معرفت رسیده، ولی ما به جهت مختصرگویی و ساده نویسی برآنیم تا با الهاماز سخنان ارزشمند آنان به ذکر پنج مرتبه از مراتب حضور قلب بپردازیم.
مرتبه  اول: شخص نمازگزار باید اجمالا بداند که با خداوند سخن می گوید و حمد و ثنای او می کند، اگر چه به معانی الفاظ توجه نمی کند. این مرتبه برای آنانیاست که معانی نماز را نمی دانند؛ حضرت امام خمینی ـ قدّس سره ـ از قول مرحوم شاه آبادی ـ قدّس سره ـ نقل می کند:
«مثل این نحوه، به این صورت است که یکی، قصیده در مدح کسی بگوید و به طفلی که معانی آن را نمی فهمد بدهد که در محضر او بخواند و به طفل بفهماند که این قصیده در مدح این شخص است، البته آن طفل که قصیده را می خواند اجمالا می داند ثنای ممدوح را می کند، اگر چه کیفیت آن را نمی داند».[1]
مرتبه  دوم: علاوه بر مرحله قبلی، به معانی کلمات و اذکار نیز توجه داشته باشد و بداند که چه می گوید. امام صادق ـ علیه السلام ـ می فرماید:
«من صلّی رکعتین یعلمُ ما یقولُ فیهِما. انصرَفَ و لیسَ بَینَهُ و بینَ الله ذنبٌ إلّا غفرَلَهُ؛[2]هر کس دو رکعت نماز بخواند در صورتی که بداند چه می گوید، از نماز فارغ میشود در حالی که بین او و خداوند گناهی نیست، مگر این که خداوند آنها را میبخشد». در این مرحله، قلب تابع زبان است.
مرتبه  سوم: اسرار عبادت و حقیقت اذکار و تسبیح و تحمید و سایر مفاهیم را بفهمد و در حال نماز به آنهاتوجه کند تا خوب بداند چه می گوید و چه می خواهد.
مرتبه چهارم: نمازگزار علاوه بر مراحل سابق، باید اسرار و حقایق اذکار را به طور کامل درباطن ذاتش نفوذ داده و به مرحله یقین و ایمان کامل برسد. در این صورت است که زبان از قلب پیروی می کند. قلب چون به آن حقایق ایمان دارد، زبان را به اذکار وادار می کند.
مرتبه پنجم: در این مرحله، نماز گزار به مرتبه کشفو شهود و حضور کامل می رسد که به این مرحله حضور قلب در معبود می گویند نهحضور قلب در عبادت؛ یعنی مرحله ای که اسما و صفات و کمالات حق را با چشم باطن مشاهده می کند،چیزی را جز خدا نمی بیند، حتی به خودش و افعال و حرکات واذکارش نیز توجه نداشته از سخنگو و سخن نیز غافل است و در حقیقت در انجذابکامل قرار دارد، البته در این مرحله هم مراتبی است که نسبت به سالکین متفاوت است.[3]

[1] . امام خمینی، اربعین، ص 434.
[2] . ثواب الاعمال، ص 72.
[3]. بر همه ماست که در این مراتب به دقت تأمل نموده و درصدد تحصیل آنها باشیم؛ برای اطلاع بیشتر ر.ک: امام خمینی، اربعین، ص 434؛ ابراهیم امینی، خودسازی، ص 231؛ میرزا ملکی تبریزی، اسرار الصلوه، ص 307.
علی اصغر عزیزی تهرانی ـ حضور قلب در نماز، ص11 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 27 دی 1394  ] [ 9:14 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

خاصیت شگرف نماز

خاصیت شگرف نماز

47041256990678794507.jpeg;

 بدون تردید اگر انسان مفاهیم بلند و نتایج عالی نماز را دریابد و روح خود را از چشمه سار زلال و پاک رحمت حق سیراب سازد، به یقین بسیاری از کارهای زشت را وامی نهد و از پلیدی وگناه دوری می جوید. این خاصیت شگرف نماز است. برهمین اساس است که رسول خداصلی الله علیه و آله وسلم می فرماید: «هر کس می خواهد بداند که نمازش پذیرفته شده است یا خیر، باید بنگرد اگر نماز او را از زشتی ها بازداشت، بداند که میزان بازدارندگی از گناه، نمازش پذیرفته شده است».(1)
(1) خلوتگه راز، ص61.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 27 دی 1394  ] [ 9:13 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نهر روان

نهر روان

36233810065861537911.jpg;

  نماز، نوای اقرار به بندگی در مقابل خداوند عظیم است و سلاحی برای ستیز با شرک و بت پرستی و گناه و ناپاکی. نماز، نوایی است که تا عمق جان نمازگزار نفوذ می کند و جان وی را پالایش میدهد. نماز آشفتگی و ناآرامی را می زداید و به جای آن سکون و آرامش را برایآدمی به ارمغان می آورد. یکی از ثمرات نماز دوری از گمراهی و گناه و پستی وپلیدی است. سرّ نماز قطع رابطه با شیطان و شیطنت، و ارتباط با پاکی، خوشی وروشنی است. راز نماز، طهارت و پاک سازی جسم و جان برای دیدار یار است. لذاپیامبر رحمت صلی الله علیه و آله وسلم درباره نماز فرمود: «اگر نهردر کنارخانه شما باشد و در آن هر روز پنج نوبت خود را شست و شو دهید، آیا در بدن شما چیزی از آلودگی می ماند؟ هرگز».
نماز نیز همانند نهر جاری و روانی است که گناهان را می شوید و از بین می برد.(1)
(1) تهذیب، ج1، ص203.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 27 دی 1394  ] [ 9:12 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]