راندن گناهکاران از مسجد
راندن گناهکاران از مسجد
قال الباقر - علیه السلام -
در حالى که رسول خدا -صلى الله علیه وآله - در مسجد بود فرمود: فلانى برخیز...تا این که پنج تن را به همینصورت جدا نمود آنگاه فرمود: از مسجد ما خارج شوید و تا هنگامى که زکات نمىدهید در مسجد ما نماز به جاى نیاورد.
(وسائل الشیعه ج 6 ص 12).
ادامه مطلب
آفات با عجله خروج از مسجد
آفات با عجله خروج از مسجد
قال رسول الله -صلى الله علیه وآله -
بیست خصلت موجب پیدایش فقر است و از آن جمله عجله کردن در خروج از مساجد است .
(مستدرک الوسائل ج 3 ص 446).
ادامه مطلب
محبوبترین اهل مسجد

قال رسول الله -صلى الله علیه وآله -
بهترین مکانهاى زمین مساجد است و محبوبترین اهل مسجد کسى است که هنگام ورود به مسجد اولین نفر و هنگام خروج از آن آخرین نفر باشد.
(وسائل الشیعه ج 12 ص 344).
ادامه مطلب
ذکر چند حدیث راجع به حضور قلب
از حضرت رسول ختمی (صلی الله علیه و آله و سلم) روایت است که عبادت کن خدای تعالی را چنانچه گویا او را میبینی؛ و اگر تو او را نمیبینی او تو را میبیند(1).
از این حدیث شریف استفاده دو مرتبه از مراتب حضور قلب میشود:
یکی آنکه سالک مشاهد جمال جمیل و مستغرق تجلیات حضرت محبوب باشد، به طوری که جمیع مسامع قلب از دیگر موجودات بسته چیزی مشاهده نکند. بالجمله، مشغول حاضر باشد و از حضور و محضر نیز غافل باشد.
و مرتبه دیگر که نازلتر از این مقام است، آن است که خود را حاضر محضر ببیند و ادب حضور و محضر را ملحوظ دارد.
جناب رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرماید: اگر میتوانی از اهل مقام اول باشی عبادت خدا را آن طور بجا آور، و الا از این معنا غافل مباش که تو در محضر ربوبیتی.
و البته محضر حق را ادبی است که غفلت از آن از مقام عبودیت دور است.
و اشاره به این فرموده است در حدیثی که جناب ابو حمزه ثمالی رضی الله عنه نقل میکند، میگوید: دیدم حضرت علی بن الحسین سلام الله علیهما را که نفرمود تا آن که از نماز فارغ شد. سؤال کردم از سببش، فرمودن وای بر تو، آیا میدانی در خدمت کی بودم؟(2).
و نیز از حضرت رسول (صلی الله علیه وآله و سلم) منقول است که دو نفر از امت من به نماز میایستند، در صورتی کهرکوع و سجودشان یکی است و حال آن که میان نماز آنها مثل ما بین زمین و آسمان [فاصله ]است(3).
و فرمودند: آیا نمیترسد کسی که صورت خود را در نماز بر میگرداند صورت او چون روی حمار شود(4).
و فرمودند: کسی که دو رکعت نماز بجا آورد و در آن به چیزی از دنیا متوجه نشو، خدای تعالی گناهان او را میآمرزد(5).
و فرمودندن بعضی از نمازها قبول میشود نصفش یا ثلثش یا ربعش یا خمسش - تاعشرش. و بعضی از نمازها چون جامه کهنه پیچیده میشود و به روی صاحبش زده میشود. و از نماز تو مال تو نیست مگر آن که به قلبت اقبال به آن کنی(6).
و حضرت باقر (علیه السلام) فرمودند: رسو خدا فرمود: وقتی بنده مؤمن به نماز بایستد خدای تعالی نظر به سوی او کند - یا فرمودند خدای تعالی اقبال به او کند - حتی تا منصرف شود. و رحمت از بالای سرش سایه بر او افکند و ملائکه فرو گیرند اطراف و جوانب او را تا افق آسمان، و خدای تعالی ملکی را موکل او کند که بایستد بالای سر او و بگوید: ای نماز گزار! اگر بدانی که نظر میکند به سوی تو و باکی (چه کسی) مناجات میکنی، توجه به جایی نمیکنیو از موضعت جدا نمیشوی هرگز.(7)
و از حضرت صادق (علیه السلام) منقولاست که جمع نمیشود اشتیاق و خوف در دلی مگر آن که بهشت بر او واجب شود. پس وقتی نماز میخوانی، اقبال کن به قلب خود به خدای عزوجل؛ زیرا که نیست بنده مؤمنی که اقبال کند به قلبش به خدای تعالی در نماز و دعا مگر آن که قلوب مومنین را خدای تالی به او اقبال دهد و با دوستی آنها او را تأیید کندو او را به بهشت برد(8).
و از حضرت باقر و صادق (علیهم السلام) مروی است که فرمودند: نیست از برای تو از نمازت مگر آنچه را که اقبال قلب داشته باشی در آن؛ پس، اگر به غلط بجا آورد تمام آن را یاغفلت از آداب آن کند، پیچیده شود آن و به روی صاحبش زده شود(9).
و از حضرت باقر العلوم (علیه السلام) روایت شده که همنا بالا میرود از نماز بنده از برای او نصف یا ثلث یا ربع یا خمسش؛ پس، بالا نمیرود برای او مگر آنچه را اقبال نموده است بر آن. و ما مأمور شدیم به نافله تا تتمیم شود نقص فرایض به آن(10).
و از جناب صادق (علیه السلام) مروی است که فرمود: وقتی احرام بستی در نماز، اقبال کند بر آن؛ زیرا که وقتی اقبال نمودی خداوند به تو اقبال فرماید و اگر اعراض نمایی خداوند از تو اعراض کند. پس گاهی بالا نمیرود ازنماز مگر ثلث یا ربع یا سدس ا:، به آن قدر که نمازگزار اقبال به نماز نموده و خداوند عطا نمیفرماید به غافل چیزی(11).
و از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) روایت است که به ابی ذر فرمودن: دو رکعت متوسط با فکر بهتر است از ایستادن یک شب در صورتی که قلب غافل باشد(12). احادیث در این باب بسیار است و برای اصحاب اعتبار و قلوب بیدار این قدر کفایت کند.
1) بحار الانوار، ج 74، کتاب الروضه، باب 4، حدیث 3، مکارم الاخلاق، ص 459.
2) وسائل الشیعه، ج 4، ص 688، کتاب الصلوه، ابواب افعال الصلوه، باب 3، حدیث 6.
3) بحار الانوار، ج 81، ص 249، کتاب الصلوه، باب 16، حدیث 41.
4) مستدرک الوسائل، کتاب الصلوه، ابواب افعال الصلوه، باب 2، حدیث 20.
5) همان، حدیث 13.
6) بحار الانوار، ج 81، ص 260، کتاب الصلوه، باب 16، حدیث 59.
7) مستدرک الوسائل، کتاب الصلوه، ابواب افعال الصلوه، باب 2، حدیث 22.
8) وسائل الشیعه، ج 4، ص 687، کتاب الصلوه، ابواب افعال الصلوه، باب 3، حدیث 3.
9) همان، حدیث 1.
10) عللالشرایع، ج 2، ص 327، باب 24، حدیث 2.
11) مستدرک الوسائل، کتاب الصلوه، ابواب افعال الصلوه، باب 3، حدیث 7.
12) بحارالانوار، ج 74، ص 82، کتاب الروضه، باب مواعظ النبی، حدیث 2.
ادامه مطلب