چه کسانی باید از سلام نماز خود شرم کنند؟

چه کسانی باید از سلام نماز خود شرم کنند؟

20792242364807869401.jpg;

  از این رو برخی از کسانی که گرداگرد معرفت طواف می کنند - عرفا - سخنی بدین معنا دارند: چگونه نمازگزار - که قرآن درباره او "ویل" گفته چون از نمازش غافل است -  از سلام نماز خود شرم نمی کند؟ وی می گوید: بدان که سلام از نمازگزار صحیح نیست جز این که با پروردگار خویش در حال مناجات بوده و از همه آنچه غیر خداست بریده باشد ... و چون بخواهد از آن حال مناجات به حالت مشاهده این جهان و اجتماع منتقل شود مانند انسان تازه وارد بر آنان سلام می کند زیرا در نمازش نزد خداوند حضور داشته و از مردم غایب بوده است پس اگر نمازگزار همیشه در حال نماز نیز در این جهان و اجتماعبوده و  - به آنان بیندیشد - چگونه می تواند بر آنان سلام کند؟ چرا چنین نمازگزاری شرم نمی کند چون با سلام نمازش چنین وانمود می کند که نزد خدا بود و هم اکنون به مردم و اجتماع رسیده و بر آنان سلام می کند. بنابراین سلام عارف در نماز برای منتقل شدن وی از حال نماز به حال دیگر است. از این رو در سلام می گوید یک سلام به کسی که از پیش او انتقال یافته و یک سلام بهکسی که بر او وارد می شود. مگر این که در نمازش نزد خداوند باشد که در اینصورت بر کسی که از نزد او منتقل شده سلام نمی دهد زیرا خداوند خود سلام است پس بر او سلام نمی دهد.

منبع: خبرگزاری شبستان


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 4:49 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

شفای قلب های شما در تعقیبات نماز است

  تعقیب مشقّتی افزون بر نماز واجب است نمازی که خود نیز جز بر فروتنان گران و دشوار است، اثر مهمی در دوام عبادت دارد از این رو از امام صادق علیه السلام درباره آن وارد شده که فرمود: "ما عالج النّاس شیئا اشدّ من التعقیب / هیچ چیز شدیدتر و سریع تر از تعقیب مردم را درمان نمی کند." پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم درباره اهمیت تعقیب می فرماید: "مَن اَدّی الله مَکتوبه فَلهُ فِی اَثرها دَعوه مُستجابه / کسی که برای خداوند نماز واجبی انجام دهد - در پی نمازش - تعقیب و نیایشی است که به اجابت مقرون است و به سود او خواهد بود."  امام صادق علیه السلام می فرماید: "ثَلاثُاوقات لا یُحجُب فیها الدّعاء عَن الله تعالی فی اثر المکتوبه و عند نزول المَطَر و ظهور معجزه لله فی ارضه / در سه وقت نیایش به درگاه خداوند متعالرا حاجب و مانعی نیست و به اجابت می رسد. نیایش در تعقیب نماز واجب، و هنگام بارش باران و آنگاه که نشانه اعجازآمیزی از خداوند در زمین ظاهر شود."

 نماز همچون قلب انسان پر از اسرار و شگفتی است که جز به مَحرَم نمودار نمی شود که گفته اند: پاک شو اول و پس دیده بر آن پاک انداز و البته :  لا یمسه الّا المطهّرون. علمای بزرگ شیعه همواره کوشیده اند با استعانت از روایات و احادیث معصومین علیه السلام، نقبی به رازهای نماز بزنند. از جمله این علما، فیلسوف و مفسر بزرگ معاصر آیت الله جوادی آملی است. "رازهای نماز"  اثر این عالم  به این معانی انداخته است.

برای تعقیب نماز، حدّ و مرزی خاص تعیین نشده چنان که نیایش های پیش از نماز، زمان و وقت مخصوصی ندارند و هر مقدار از آن را بنده ای کهسالک راه معبود است می آورد یا واجب است و یا مستحب. بنابراین هر سخنی که بر زبان جاری می سازد و بدان نیایش می کند و یا هر آیه ای که تلاوت می کند با عملی که انجام می دهد منافاتی ندارد. از این رو او همیشه در نماز است و صحیح است به قصد اقتدا به بزرگان مکرّم دین که خداوند آنان را اسوه و الگوینیکوی مردم قرار داده بگوید: "انّ صَلاتی و نُسُکی و مَحیای و مَماتی لله ربّ العالمین / بگو در حقیقت نماز من و - سایر-  عبادات من و زندگی و مرگ من برای خدا، پروردگار جهانیان است."

خبرگزاری شبستان -  سرویس قرآن و معارف


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 4:48 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

رازهای تعقیب نماز چیست؟

رازهای تعقیب نماز چیست؟

94496414994075403800.jpg;

 چون تعقیب مشقّتی افزون بر نماز واجب است نمازی که خود نیز جزبر فروتنان گران و دشوار است، اثر مهمی در دوام عبادت دارد از این رو از امام صادق علیه السلام درباره آن وارد شده که فرمود: "ما عالج النّاس شیئا اشدّ من التعقیب / هیچ چیز شدیدتر و سریع تر از تعقیب مردم را درمان نمی کند."

پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم درباره اهمیت تعقیب می فرماید: "مَن اَدّی الله مَکتوبه فَلهُ فِی اَثرها دَعوه مُستجابه / کسیکه برای خداوند نماز واجبی انجام دهد - در پی نمازش - تعقیب و نیایشی است که به اجابت مقرون است و به سود او خواهد بود."

امام صادق علیه السلام می فرماید: "ثَلاثُ اوقات لا یُحجُب فیها الدّعاء عَن الله تعالی فی اثر المکتوبه و عند نزول المَطَر و ظهور معجزه لله فی ارضه / در سه وقت نیایش به درگاه خداوند متعال را حاجب و مانعی نیست و به اجابت می رسد. نیایش در تعقیب نماز واجب، و هنگام بارش باران و آنگاه که نشانه اعجازآمیزی از خداوند در زمین ظاهر شود."

امام صادق علیه السلام می فرماید: "مَن صلّی صَلاه فَریضه و عقّب الی اخری فَهُوَ ضیف الله - عزّوجلّ - و حقّ علی الله اَن یُکرم ضَیفَه / کسی که نماز واجب به جای آورد و تا وقت نماز واجب دیگر همچنان در تعقیب نماز باشد او مهمان خداست و بر خداوند است که مهمانش را گرامی بدارد."

افزون بر این که خدا از ترک تعقیب، نهی فرموده زیرا این پنداررا پیش می آورد که بنده بی نیاز از خدای متعال است چون پیامبر اکرم صلی الله علیه  وآله و سلم فرمود:  "اِذا فَرغ العَبد مِن الصَّلاه و لَم یَسألالله حاجته، یَقول الله تعالی لِلمَلائکته: اُنظروا الی عَبدی فَقد اَدّی فَریضتی وَ لَم یَسأل حاجَته مِنّی، کَانّه قَد استَغنی عنّی، خُذوا صَلاتهفَاضرِبوا  بِها وجهه / وقتی بنده از نماز فارغ آمد و از خداوند درخواست حاجتی نکرد خدا به فرشتگان خویش می فرماید به بنده من بنگرید واجب مرا ادا کرد و حاجت خود را از من نخواست گویا از من بی نیاز شده نمازش را بگیرید و به صورتش بزنید."

امام صادق علیه السلام در جواب کسی که از او پرسید: من بلافاصله پس از نماز در پی نیاز و کارم می روم ولی دوست دارم به تعقیب نمازم بپردازم فرمود: "ان کنت علی وضوء فانت معقّب / اگر با وضو باشی گویا در حال تعقیب نماز هستی."

خبرگزاری شبستان -  سرویس قرآن و معارف


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 4:47 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

رازهای تسبیح حضرت فاطمه زهرا (س)

رازهای تسبیح حضرت فاطمه زهرا (س)

34774692804791740352.jpg;

  حریز از زراره از امام باقر علیه السلام نقل می کند که فرمود:"وقتی سلام نماز گفتی سه بار دست هایت را به تکبیر بالا بر". شاید راز بالا بردن دست ها این باشد که جان نیز چون شکل ظاهری بالا رفتن دست ها بالامی رود و حجاب برطرف می شود چنان که شاید راز سه مرتبه تکبیر گفتن همان یاشد که در خلال بحث های پیش اشاره شد که راز سه مرتبه تکرار کلمه وحده در توحید، اعلام به مراحل سه گانه توحید ذاتی، وصفی و فعلی است. در این جا نیزچنین است و سه مرتبه تکبیر نشان می دهد خدای سبحان بزرگ تر از آن است که چیزی بتواند در ذات، وصف و فعل، شریک و انباز او گردد. البته آنچه گفته شد با این حدیث منافات ندارد که درباره تسبیحات حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها وارد شده و می فرماید: "ما عُبد الله بشی ء من التمجید افضل من تسبیحفاطمه علیها السلام و لو کان شی ء افضل منه لَنَحِله رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم من فاطمه سلام الله علیها / خداوند سبحان با هیچ ذکری برتر از تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها پرستیده و ستایش نمی شود و اگر چیزی برتر از آن وجود می داشت پیامبر خدا همان را به حضرت فاطمه  (س)بخشیدهبود ."

نیز فرمود: "مَن سَبَّح تسبیح فاطمهَ فقد ذکر الله الذّکر الکثیر / کسی که با تسبیح حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها خداوند را تسبیحگوید با ذکر فراوان خدا را یاد کرده است."

خبرگزاری شبستان -  سرویس قرآن و معارف


ادامه مطلب


[ دوشنبه 28 دی 1394  ] [ 4:46 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]