خطا و کفر و نفاق در کوتاهی نماز!
خطا و کفر و نفاق در کوتاهی نماز!
ازامام رضا(علیه السلام) نقل است که فرمودند: بر وقت های نماز محافظت کنید چرا که بنده ایمن از حوادث نیست و کسی که وقت نماز واجب براو داخل شود و عمدا کوتاهی کند خطا کننده است.
بنابراین نه تنها انسان باید بکوشد نمازهای واجب و نیز نماز صبح را در وقت آن به خوبی و حضور قلب به جای آورد بعلاوه باید بکوشد در اول وقت آن نماز صبح و سایر نمازها را بگزارد و در غیر این صورت خطا کار است!
چرا که ترک عمدی گناه نزدیک به کفر و موردلعن است و امام علی(علیه السلام) فرمودند: خدایا لعنت کن کسی را که نماز را عمدا ترک می کند همچنین نباید با بی حالی و خواب آلود و کاهلانه به نمازایستاد که همه اینها به فرموده امام باقر(علیه السلام) از علامات نفاق استبنابراین به ویژه در ابتدای صبح باید به صورتی برنامه ریزی نمود که کسالت وخواب آلودگی برای انسان در نماز به وجود نیاید که این ممکن نمی شود مگر درصورت اهمیت قائل شدن برای نماز و برای سعادتمندی خود!
منابع
1- توسعه ی معنوی در پرتو نماز – سید جلال رضوی همدانی
2- بحارالانوار – علامه مجلسی (ره)
3-اسرار الصلوة – میرزا جواد ملکی تبریزی (ره)
4- آداب نماز – امام خمینی (ره)
ادامه مطلب
شرایط و آداب نمازگزار واقعی در خود نماز
شرایط و آداب نمازگزار واقعی در خود نماز:
قبل از بیان این صفات باید دانسته شود که برای نماز غیر از این صورت ظاهری، حقیقت و باطنی است که دارای آدابی مخصوص به خود است و چنانچه ظاهر آن را آدابی است که مراعات آنها ضروری است بطوری که اگر آنها را رعایت نکند موجب بطلان و نقصاننماز صوری است؛(مانند رعایت نکردن آداب و احکام شرعی و فقهی نماز همچون طهارت ظاهری بدن و لباس و مکان از نجاسات ظاهری و صحت وضو و افعال و اذکار نماز) همینطور برای نماز آدابی است به نام آداب قلبیه و باطنیه که با مراعات ننمودن آنها نماز معنوی باطل و ناقص می شود.[1] بدین جهت مراعات و محافظت بر تمام آداب ظاهری و باطنی نماز امری است ضروری، چرا که نمازی که مقبول حق واقع شود همین نماز است. امام صادق ـ علیه السّلام ـ می فرماید: کسی که نماز واجب خود را در اول وقت ادا کند و حدود آنها را حفظ نماید، فرشته آنرا سپید و پاکیزه به آسمان می برد و نماز به نمازگزار می گوید خدا تو را نگاه دارد همان گونه که مرا نگاه داشتی ... و کسی که نمازهایش را بی سبب به تأخیر بیندازد و حدود آنها را حفظ نکند، فرشته نماز او را سیاه و تاریک به آسمان برد در حالی که نماز با صدای بلند به نمازگزار گوید مرا ضایع کردی خدای تو را ضایع کند آنچنانکه مرا ضایع کردی و خدا تو را رعایت نکند آنچنان که تو مرا رعایت نکردی»[2] اما برخی از آداب باطنیه این سلوک روحانی و معجون الهی که یک نمازگزار واقعی باید بر آنها مواظبت کند عبارتنداز:
1. خشوع:
یعنی خضوع و فروتنی کامل در برابر هیبت و عظمتجمال و جلال محبوب. «قد افلح المؤمنون الذین هم فی صلاتهم خاشعون»[3] همانا رستگار شدند مؤمنانی که در نمازشان خاشع اند.
2. طمأنینه:
بهاین معنا که نمازگزار عبادت و نماز خود را از روی سکونت قلب و اطمینان خاطر بجا آورد زیرا اگر عبادت را با حال اضطراب قلب و تزلزل بجا آورد آن عبادت هیچ اثر و فایده ای بر روح و قلب انسان نمی گذارد.
3. محافظت نماز از تصرف و سرقت شیطان:
قرآندر وصف مؤمنین می فرماید: الذین هم علی صَلَواتِهم یحافظون»[4] مؤمنین کسانی هستند که بر نمازهایشان محافظت و مراقبت دارند و این محافظت در تمامیحالات و مسائل و مراتب نماز است که یکی از مهمترین مراتب، حفظ آن از تصرف غاصبانه شیطان است چنانکه می دانیم شیطان دشمن قسم خورده انسان است«فبعزتک لاُغوینکم اجمعین»[5] پس به عزت تو قسم همه آنها را گمراه می کنم مگر بندگان مخلَص .... . از این روی همواره در همه جا و همه اوقات این سارق و ره زن، در کمین مؤمنین و کالاهای ناب آنان است لذا می بایست تلاش و مواظبت کامل بر نماز و عبادات داشت.
4. نشاط و بهجت:
می بایست نمازگزار وقتی و ساعتی را به نماز اختصاص بدهد که فارغ از همه چیز باشد به گونه ای که دارای نشاط و شادابی و تازگی باشد و هرگز در زمان خستگی و کسالتو بی حالی نماز و عبادت را بر خود تکلیف نکن در قرآن آمده«در حال مستی به نماز نزدیک نشوید»[6] که در برخی روایات مستی را به کسالت تفسیر کرده اند.[7] امام حسن عسکری ـ علیه السّلام ـ می فرماید: هنگامی که قلوب نشاط وبهجت دارند به آنها امانت بسپارید و وقتی که گریزان اند آنها را واگذارید»[8]
5. حضور قلب:
یکی از مهمترین آداب قلبیه که خود مفتاح قفل کمالات و باب الابواب سعادت است حضور قلب است سخن در این باببسیار است اما اجمالاً یکی از مراتب حضور قلب این است که قلب نمازگزار در وقت عبادت از همه جا و همه چیز غیر از جمال حق تعالی فارغ و منصرف شود، باجان و قلب خویش خود را فقط در محضر محبوب ببیند و جز او چیزی را مشاهده نکند رسول اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ می فرماید:«خدا را عبادت کن چنانچه گویا او را می بینی و اگر تو او را نمی بینی او تو را می بیند»[9] در اهمیت حضور قلب همین بس که روایات فراوان داریم که نمازی و یا مقداری ازنماز مقبول حق واقع می شود که حضور قلب در آن باشد. از امام صادق ـ علیه السّلام ـ روایت شده که «همانا بالا رود از نماز بنده از برای او نصف یا ثلث یا ربع یا خمس نماز پس بالا نمی رود برای او مگر آنچه را اقبال به قلب نموده است به آن و ما مأمور شده ایم به نافله ها و نمازهای مستحبی تا نقص نمازهای واجب کامل و تمام شود»[10]
6. اخلاقی در عبادات:
به این معنا که عبادت و نماز را فقط و فقط برای رضای او انجام دهد و از هر آنچه که شائبه غیر خدائی دارد عملش را تصفیه و پاک نماید تا آنجا که برای ترس از جهنم و یا ثواب و پاداش هم نخواند.[11]
[1] . ر.ک، روح الله خمینی(قدس)، آداب نماز، ص 2 ـ 5، مؤسسه نشر و تنظیم آثار امام خمینی ـ رحمة الله علیه ـ چاپ اول 1370.
[2] . شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 3، ص 90، کتاب الصلوة، ابواب المواقیت باب 3، حدیث 17.
[3] . سوره مؤمنون، آیات 1 و 2.
[4] . سوره معارج، آیه 44. همچنین سوره مؤمنون آیه 9.
[5] . سوره ص، آیات 82 و 83.
[6] . سوره نساء، آیه 43.
[7] . آداب الصلوة، ص 24.
[8] . بحارالانوار، ج75، ص 377، کتاب االروضة, باب 29، حدیث 3.
[9] . بحارالانوار، ج 74، ص 74، کتاب الروضة، باب 4، حدیث 3.
[10] . شیخ صدوق، علل الشرایع، ج 2، ص 327، باب 24، حدیث 2.
[11] . ر.ک، آداب الصلوة، ص 160 ـ 179.
ادامه مطلب
رفع ناراحتیهای پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ از طریق نماز
رفع ناراحتیهای پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ از طریق نماز
فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَ کُنْ مِنَ السَّاجِدینَ [۱]
برای دفع ناراحتی آنان پروردگارت را تسبیح و حمدگو و از سجده کنندگان باش.
بهعنوان دلداری و تقویت هر چه بیشتر روحیه پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـاضافه میکند ما میدانیم که سخنان آنها سینه تو را تنگ و ناراحت میسازد.
وَ لَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّکَ یَضیقُ صَدْرُکَ بِما یَقُولُون. [۲]
روح لطیف تو و قلب حساست، نمیتواند این همه بدگویی و سخنان کفر آمیز را تحمل کند و به همین دلیل ناراحت میشوی.
ولی ناراحت مباش برای زدودن آثار سخنان زشت و ناهنجارشان به تسبیح پروردگارت بپرداز و در برابر ذات پاکش سجده کن « فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ وَ کُنْ مِنَ السَّاجِدِین»
چراکه این تسبیح خداوند اولاً اثرات بد گفتار آنها را از دلهای مشتاقان میزداید و از آن گذشته به تو نیرو و توان میبخشد نور و صفا میدهد روشنایی و جلا میآفریند پیوندت را با خدا محکم میکند ارادهات را نیرومندمیسازد و به تو قدرت تحمل بیشتر و جهاد پیگیرتر و قدم را سختتر میکند.
لذادر روایات از ابن عباس میخوانیم: هنگامی که پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ غمگین به نماز برمیخاست (آثار این حزن و اندوه را در نماز از دل میشست.)
________________________________________
[۱] - حجر/۹۸
[۲] - حجر/ ۹۷.
ادامه مطلب
خیر دنیا و آخرت

علاّمه طباطبایی میگوید: در نجف اشرف، در مدرسهای ایستاده بودم که مرحومقاضی طباطبایی از آنجا عبور میکرد، چون به من رسید، دست خود را به روی شانه من گذارد و گفت:ای فرزند! دنیا میخواهی نماز شب بخوان، آخرت میخواهی نماز شب بخوان. 1
هر گنجِ سعادت که خدا داد به حافظ از یمن دعای شب و ورد سحری بود
1) مهرتابان، سیدمحمدحسین تهرانی، ص16.
ادامه مطلب