كساني كه خدا را دوست دارند مزدي طلب نميكنند
كساني كه خدا را دوست دارند مزدي طلب نميكنند
اين شبزندهداري براي خدا و «لِرَبِّهِمْ»؛ است. ما ممكن است احيا بگيريم يا نماز شب بخوانيم، اما براي اين كه روزيمان وسيع شود. آقايي نماز شب ميخواند براي اين كه خوش قيافه شود، چون در روايات داريم كساني كه اهل نماز شب هستند، صورتشان نوراني ميشود. اين انگيزهها كجا با «يَبِيتُونَ لِرَبِّهِم»؛ سازگار است؟ عاشقي كه به خانه معشوق ميرود و با او انس ميگيرد چه مزدي طلب ميكند؟ خيلي بدهكار است كه معشوق اجازه داده است كه او بيايد و پهلوي معشوق بنشيند. كساني كه خدا را دوست دارند مزدي طلب نميكنند. اگر توفيق عبادت داشته باشند خود را بدهكار ميدانند.
گزيدهاي از سخنان حضرت آية اللّه مصباح يزدي(دامت بركاته)
ادامه مطلب
راه علاج حب دنيا
راه علاج حب دنيا
اگر انسان ديد تمايل به مال در او افزايش پيدا کرده از مالهايي که به زحمت تحصيل کرده در راه خدا انفاق کند (لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّى تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ)1 اين روزها هم زمينه انفاق خيلي فراهم است. اگر انسان در حدي که براي او ميسر است از اين فرصتها استفاده نکند خيلي ضرر ميکند.
اگر تمايلات حيواني و شهواني انسان زياد است بايد سعي کند مقداري از بهره حلال آن کم کند تا نفس جَري نشود و از او تقاضاي حرام نکند. انسان براي فرار از نگاه حرام هم بايد از برخي نگاههاي حلال چشم ببندد. مگر لازم است انسان به همه چيز نگاه کند؟! بايد هر جا که احتمال ميدهد به حرامي منتهي ميشود نگاهش را پايين بياندازد.
1 . آل عمران، 92.
گزيدهاي از سخنان حضرت آيت الله مصباح يزدي ( دامت بركاته )
ادامه مطلب
حب دنيا، مانع حب خدا
حب دنيا، مانع حب خدا
آنچه مانعِ چشيدن محبت خداست دلبستگيهاي دنياست. در حديث معراج آمده است که: «اگر در دل کسي محبت دنيا باشد محبت مناجات خودم را به او نميچشانم.» حب دنيا مراتبي دارد؛ برخي از مراتب آن مباح است و اشکالي ندارد و اين در جايي است که مزاحمتي با تکاليف شرعي نداشته باشد و مستلزم حرامي نباشد. اما همين مرتبه هم انسان را از امور بهتر از آن باز ميدارد. مراتب بالاتر حب دنيا کمکم انسان را به جايي ميرساند که از ارتکاب حرام هم ابايي ندارد و حاضر است حقوق ديگران را تضييع کند، از بيتالمال سوءاستفاده کند، دروغ بگويد، فتنهانگيزي کند و براي اينکه چهار روز بيشتر به صندلي رياست تکيه بزند مرتکب هزاران گناه کبيره شود. براي فرار از افتادن به چنين ورطهاي، بايد هر وقت احساس کرديم که تمايل ما به دنيا در حال افزايش است جلوي آن را بگيريم.
گزيدهاي از سخنان حضرت آيت الله مصباح يزدي ( دامت بركاته )
ادامه مطلب
شيريني مناجات، گناه را تلخ ميکند
شيريني مناجات، گناه را تلخ ميکند
انسان گنهکار به گناهان عادت كرده و شريني گناه را چشيده است و بهآساني نميتواند تصميم بگيرد كه همه گناهان را ترك كند. البته هر قدر درباره سرمايهاي که از دست داده تفکرکند و حالت بيچارگي خود را بيشتر مجسم كند پشيماني او بيشتر ميشود و تصميم او براي تغيير مسير زندگي راسختر ميشود. امام باقر عليهالسلام ميفرمايند: براي اينکه بتواني اين تصميم را عملي کني و موفق به تغيير مسير خود شوي، از دعا و مناجات در تاريکي استفاده کن! يعني وقتي انسان تصميم گرفت که ديگر گناه نکند براي اينکه دوباره شيطان او را فريب ندهد بايد از خدا کمک بخواهد و دست گدايي و تضرع را پيش خدا دراز کند.
اينکه انسان بخواهد مسير زندگي خود را عوض کند و همه گناهان را ترک کند و از دلبستگيها دل بکَند و فقط به طرف خدا برود کار آساني نيست و نياز به کمک دارد. بايد لذتي بچشد که باعث شود از لذت گناه صرفنظر کند. در مناجات شعبانيه که از افضل مناجاتهايي است که از اهلبيت عليهمالسلام نقل شده آمده است: «الهي لم يكن لي حول فانتقل به عن معصيتك الا في وقت ايقظتني لمحبتك؛ خدايا من توانايي دست برداشتن از گناه را نداشتم مگر در آن وقتي که تو محبت خود را به من چشاندي و با محبت خود آشنا کردي.» حقيقت اين است که انسان تا لذت برترو بالاتري بهدست نياورد دست از لذت پايينتر برنميدارد. لذت بالاتر که سبب ميشود انسان از لذت پايينتر دست بردارد، گاه فوري و نقدي به انسان ميرسد، و گاه لذتي است مربوط به آينده که بايد درباره آن بيانديشد. اما معمولا قسم دوم خيلي کارآيي ندارد و انسان به لذت نقد مايلتر است. لذا اگر خدا قبل از قيامت نقداً به انسان نوعي شيريني بچشاند که همه مزههاي ديگر در مقابل آن رنگ ببازد و نوعي زيبايي را به او نشان داد که همه زيباييها در مقابل آن ناچيز باشد، در اين صورت انسان بهراحتي ميتواند از گناه صرفنظر کند. لذا امام باقر عليهالسلام ميفرمايد: «براي اينکه به خوبي از راه غلط برگردي و راه صحيح را انتخاب کني و آن را ادامه دهي، از دعا و مناجات در تاريکيها کمک بگير.» اگر خدا توفيق انس با خودش را به انسان عنايت کند و انسان مزه مناجات با خدا را بچشد، بهراحتي گناه را ترک ميکند و گناه براي او کششي نخواهد داشت. مرحوم آيتالله بهجت فرموده بودند: «اگر سلاطين عالم ميدانستند چه لذتي در نماز هست، دست از لذتهاي سلطنت ميکشيدند و به سراغ نماز ميآمدند.» از مرحوم آقاي قاضي رضواناللهعليه هم نقل شده که فرمودند: «اگر در بهشت نماز نباشد من بهشت را براي چه بخواهم؟» ما نيز بايد سعي کنيم موانع لذت انس و مناجات با خدا را از خودمان دور کنيم.
گزيدهاي از سخنان حضرت آيت الله مصباح يزدي ( دامت بركاته )
ادامه مطلب