فلسفه واجب شدن نماز

فلسفه واجب شدن نماز

42475436478182657820.jpg;

 1ـ هشام بن حکم می گوید: از امام صادق ـ علیه السلام ـ پرسیدم چرا نماز واجب شده است با آنکه مردم را از کار و رسیدن به مشکلات و نیازهایشان باز می دارد و باعث زحمت و رنج جسمی آنها می شود؟ حضرت در پاسخ فرمود:

«اگر به مردم به غیر از آمدن دین و وجود قرآن در بین آنها تذکری داده نمی شد و بدون یاد و خاطره پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ رها می شدند، به همان سرنوشت پیروان ادیان پیشین دچار می شدند؛ آنها برای خود دینی و کتابی داشتند و عده ای را به سوی آیین خود فرا خواندند و در راه آن، جنگیدند. اما با رفتن آنها، دین و آیینشان هم کهنه شد و از بین رفت. خدای تبارک و تعالی چنین خواست که مسلمانان نام و یاد پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ و دین او را از یاد نبرند. از این رو نماز را بر ایشان واجب فرمود تا روزی پنج مرتبه به یاد او باشند و نامش را بر زبان آورند و نماز و یاد خدا از آنان خواسته شد تا مبادا از یاد خدا غافل شوند و فراموشش کنند و در نتیجه یاد و نامش محو شود.»(1)

2ـ در روایتی از حضرت علی ـ علیه السلام ـ نقل شده که فرمود:

«خداوند برای پاک شدن بندگان از شرک ایمان را و برای دور ماندن آنان از غرور و کبر نماز را واجب کرد.»(2)

3ـ در روایتی امام رضا ـ علیه السلام ـ در بیان علت وجوب نماز فرمود:

«نماز، طاعتی است که خداوند، بندگان را به آن امر کرده است؛ در نماز تعظیم و بزرگداشت خداوند است و هنگامی که بنده سجده می کند، در واقع به آستان حق تعالی خضوع کرده است؛ نیز در نماز، اقرار کردن بنده به این است که بالاتر از او خداوندی وجود دارد که این بنده او را عبادت و سجده می کند.»(3)

1- علل الشرایع، ص 317.

2- نهج البلاغه، حکمت 252.

3- الصلاة، ری شهری، ص 24.


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 5:13 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

اسراری از نماز و نیایش در کلام آیت الله بهجت(ره)

اسراری از نماز و نیایش در کلام آیت الله بهجت(ره)

99020152610230843736.jpg;

*نماز، بالاترین وقت ملاقات و استحضار و حضور در محضر خدا است... نماز برای خضوع و خشوع جعل شده است با همۀ مراتب خضوع و خشوع. [در محضر بهجت:1/222]
*نماز، جامی است از اَلَذّ لذایذ [لذّت بخش ترین لذتها] که چنین خمری خوشگوار در عالمِ وجود نیست! [در محضر بهجت:1/222]
*نماز، اعظم مظاهر عبودیّت است که در آن، توجه به حقّ می شود. [در محضر بهجت:2/377]
*تماملذتها روحی است؛ و آن چه از لذات که در طیب [عطر] و یا از راه نساء به صورت حلال تکوینا ً مطلوب است، بیش از آن و به مراتب بالاتر، در نماز است. [در محضر بهجت:2/392]
*قُرب، مراتبی دارد و بالاترین آنها لقاء است. و هر مرتبه از مراتب قُرب را مقرّبی است که بالاترین آنها نماز است. [نکته های ناب: 78]
*نماز،عروج مؤمن است و عروج، مستلزم قرب و لقاء است... مؤمن بعد از لقای او، نه تنها به سراغ حبشیّه [زن زشت، کنایه از غیر خدا] نخواهد رفت، که خیال او راهم نخواهد کرد. [نکته های ناب: 82]
*ما عظمتی نداریم، همین اندازه عظمت داریم که می ایستیم؛ بعد همین را در رکوع، نصفه می کنیم؛ و بعد به سجده و خاک بر می گردیم.

[نکته های ناب:83]


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 5:12 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

اتاقهای بهشت

اتاقهای بهشت
35923718847787706765.jpg;

 رسول خدا (ص) فرمود : در بهشت اتاقهایی وجود دارد که پشت آن پیدا است و از امت من در آن سکونت می کند کسیکه خوش گفتار باشد و به دیگران طعام بدهد و به همه سلام کند شب به نماز بپردازد در حالی که مردم خواب هستند .
علی (ع) عرض کرد : ای رسول خدا چه کسی از امت شما طاقت آن را دارند؟
فرمود: ای علی آیا می دانی خوش گفتاری چیست؟ کسی که تسبیحات اربعه را صبح و شب ده بار بگوید و به خانواده اش نفقه وخرجی بدهد و نماز در شب به این است که نمازهای مغرب وعشا و صبح را به جماعت بخواند آنگاه مانند این است که تمام شب را احیا کرده است و سلام این است که بر هیچ کسی از مسلمانان در سلام کردن بخل نورزد و به همه سلام کند (1)
آتش زدن خانه کسانی که به نماز جماعت نمی آیند.
امام صادق علیه السلام فرمود : هر کس نمازهای پنجگانه را به جماعت خواند امید خیر به او هست گواهی دادنش جایز است .
وفرمود : آگاه باشید هر کس به منظور نماز جماعت به سوی مسجد برود در هر قدم70 هزار حسنه دارد و همین مقدار درجه او زیاد می شود و اگر بر این کار بمیرد خداوند 70 هزار فرشته در قبر به دیدار او می فرستد و مونس تنهایی او می شود و برای او تا روز قیامت استغفار می طلبند .
و فرمود : رسول خدا(ص) بر همسایگان مسجد ، حضور در مسجد را شرط نمود و فرمود کسانی که در نماز جماعت حاضر نمی شوند از این کار دست بردارند و گرنه دستور می دهم موذناذان بگوید و به مردی از اهل بیتم که علی است فرمان می دهم خانه های آنان را آتش بزند برای این کار به نماز جماعت نمی آیند .(2)
1. امالی شیخ صدوق ، ص 198، بحار ج 85، ص 437.
2. امالی شیخ صدوق ، ص 204 و 258 و 259 و 290 - بحار، همان - ثواب الاعمال ، ص 208 و 209


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 5:10 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز جماعت و جبران خطاها

نماز جماعت و جبران خطاها

39295272631991713546.jpg;

 رسول خدا (ص) فرمود : آیا شما را به چیزی راهنمایی نکنم که خداوند به واسطه آن خطاها را می پوشاند و اعمال نیک رامی افزاید ؟
گفته شد : آری ای رسول خدا
فرمود:خوب و کامل وضو گرفتن با وجود سختی زیاد به مسجد رفتن ، انتظار نماز تا نماز بعدی ، هر یک از شما از خانه اش با وضو خارج شود و همراه مسلمانان نماز را به جماعت بخواند سپس منتظر نماز بعدی بنشیند فرشتگان می گویند : خدایا او را ببخش و او را رحمت فرما!
پس هنگامی که برای نماز بپا خاستیدصف ها را مرتب کنید فاصله ها را پر کنید و چون امام تکبیره الاحرام گفت شما هم بگویید و هنگامی که به رکوع رفت شما هم به رکوع بروید و چون گفت : سمع الله لمن حمده ( خداوند می شوند حمد کسی که او را می ستاید ) شما بگویید الهم ربنا لک الحمد (خدایا ای پروردگار ما ، حمد و ستایش مخصوص توست)
همانا بهترین صفها، صف جلو است و بدترین آنها عقب تر است (زیرا دیر می آیند و ثواب کمتری می برند ) (1)
1. امالی شیخ صدوق ، ص 194


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 5:10 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]