چگونگی خواندن نماز مستحبّی در حال حرکت
چگونگی خواندن نماز مستحبّی در حال حرکت
پرسش:
حکم نماز مستحبّی در حین حرکت (مثلاً راه رفتن یا در اتومبیل) چیست و چگونه انجام می گیرد؟
پاسخ:
نمازهایمستحبی لازم است در حال استقرار، رو به قبله باشد اما در حال حرکت و یا سوار بودن و در کشتی بودن مثلا، رعایت قبله لازم نیست.[1]در این حالات، شرایط دیگر نماز گذار (مثل نزدن حرف اضافه عمدا دارای طهارت بودن و...) را رعایت کرده و برای رکوع و سجود اشاره کرده و سپس تشهد و سلام نماز را هم میدهیم.
________________________________________
[1] - تحریر الوسیلة امام خمینی(ره)، ج1، کتاب الصلاة المقدمة الثانیة فی القبله- مسأله 1، ص141.
منبع: پایگاه حوزه
ادامه مطلب
نماز استخاره و روش صحیح آن
نماز استخاره و روش صحیح آن
پرسش:
سؤالمن در مورد “نماز استخاره“ است: روش صحیح انجام آن چیست و چگونه باید تعبیر شود؟ به من گفته شده که نماز استخاره را قبل از رفتن به خواب به جا بیاورم و اگر چنین کنم باید وقتی که بیدار میشوم خواب ببینم یا چیزی احساسکنم. اگر روز اول چنین نشد تا سه روز باید ادامه دهم و بعد هم تا هفت روز.آیا این روش صحیح است؟
پاسخ:
استخاره در لغت یعنی طلب خیر، و این در حقیقت دعا برای خیر از خداست. و بسیاری از روایاتی که توصیه به استخاره میکند به این معناست یعنی دعا کنید و از خدا خیر بخواهید.
معنای دیگری نیز دارد که مشهورتر است و آن این است که انسان در کاری که میخواهد انجام دهد چون نتیجه آن را نمیتواند پیشبینی کند اولاً با مشورت و تعقل سعی میکند بفهمد انجام دادن و یا انجام ندادن، کدام بهتر است اگر به نتیجه نرسید، و از طرفی کسی هم نیست که با توکل به خدا پیش برود برای آرامش پیدا کردن به استخاره متوسل میشود و از خدا کمک میگیرد. این استخاره روشهای مختلفی دارد که سئوال شما مربوط به یک نوع آن است.
نماز استخاره ذات الرقاع به این شکل است که:
هرگاهاراده کردی امری را، میگیری شش رقعه (کاغذ) را و مینویسی در سه رقعه از آن بسم الله الرحمن الرحیم خیره من الله العزیز الحکیم لفلان بن فلان إفعل (به جای فلان بن فلان اسم خود و پدر خود را مینویسی) و در سه رقعه دیگر به جای افعل مینویسی لاتفعل.
این شش رقعه را زیر مصلای خود گذاشته و دو رکعت نماز (مثل نماز صبح) بجا میآوری و چون نماز را تمام کردی سجده میکنی و در سجود صد مرتبه میگویی
استخیر الله برحمته خیره فی عافیه
پس مینشینی و میگویی: اللهم خیر لی و اختر لی فی جمیع أموری و یسیر منک و عافیه
پس دست میزنی به رقعهها و آنها را به هم مخلوط میکنی و یکی یکی بیرون میآوری
اگر 3 إفعل پشت سر هم بیرون آمد آن امر را بجا می آوری که اراده کردهای
اگر 3 لاتفعل بیرون آمد به جای نیاور آن امر را که نیت کردهای
اگر یکی إفعل بیرون آمد و دیگر لاتفعل، پنج رقعه بیرون بیاور و به آن نگاهکن هرگاه: 3 افعل است و 2 لا تفعل آن عمل را به جا آور و اگر به عکس است آن عمل را به جا نیاور.کیفیت نماز این بود.[1]
________________________________________
[1] مفاتیح الجنان ـ ملحقات ص 1074 و 1075 چاپ انتشارات اسوه ترجمه استاد الهی قمشهای. و در بلد الامین ج1 ص 159آمده است:
أماالاستخارات فکثیرة منها خیرة الرقاع مرویة عن الصادق عقالإذا أردت أمرا فخذ ستة رقاع فاکتب فی ثلاث منها بسم الله الرحمن الرحیم خیرة من الله العزیز الحکیم لفلان بن فلانة افعل و فی ثلاث منها بسم الله الرحمن الرحیم خیرة من الله العزیز الحکیم لفلان بن فلانة لا تفعل ثم ضعها تحت مصلاک ثم صل رکعتین فإذا فرغت فاسجد سجدة و قل فیها مائة مرة أستخیر الله برحمته خیرة فی عافیة ثم استو جالسا و قل اللهم خر لی و اختر لی فی جمیع أموری فی یسر منک و عافیة ثم اضرب بیدک إلی الرقاع فشوشها و أخرج واحدة واحدة فإن خرج ثلاث متوالیات افعل فافعل الأمر الذی تریده و إن خرج ثلاث متوالیات لا تفعل فلا تفعله فإن خرجت واحدة افعل و الأخری لا تفعل فاخرج من الرقاع إلی خمس فانظر أکثرها و اعمل به و دع السادسة و لا تحتاج إلیها.
منبع: پایگاه حوزه
ادامه مطلب
کسانی که نماز شب بر آنان واجب است
کسانی که نماز شب بر آنان واجب است
نمازشب اصالتاً بر پیامبر اکرم (ص) واجب بوده است[i] و الآن بر کسی که نذر کندیا عهد نماید یا قسم بخورد که آن را به جای آورد؛ به جا آوردن آن واجب میشود به علت وجوب وفای به عهد و نذر و قسم.[ii]
________________________________________
[i]تفسیر نمونه ج25 ص170 ذیل آیات 1 تا 5 سوره المزمل.
[ii] تحریر الوسیله ج1 کتاب الصلاة با استفاده از مسئله1.
ادامه مطلب
تأثیر زبان و قلب در یکدیگر
تأثیر زبان و قلب در یکدیگر
اگراذکار با اخلاص و خداخواهى ادا شود و قلب از تصرفات شیطانى محفوظ بماند، قهرا اذکار و ادعیه لسانى به قلب سرایت مى کند و آن را متاءثر مى سازد، به طورى که در اثر تداوم این کار، قلب منشاء اثر مى شود. به بیان دیگر قلب الهى همه جوارح را الهى مى کند، یعنى هم گوش جز سخن حق نشنود و هم زبان جز حق نگوید و هکذا بقیه اعضاى بدن در اختیار تدبیر عقل و قلب الهى قرار مى گیرد. در همین حال است که انسانِ داراى قلب الهى به دستورهاى غیرالهى تن درنمى دهد، در مجلس لهو و لعب نمى نشیند و با غیر دوستان خدا انس نمى گیرد، به دشمنان خدا قهر و کینه مى ورزد و زبان به دروغ ، غیبت ، تهمت و ناسزا نمى گشاید و لب از بیان حق و صلاح نمى بندد؛ و خلاصه تمام افعال ، حرکات و سکنات او در مسیر جلب رضاى حق قرار مى گیرد.
مرحله دیگر در دستیابى به حضور قلب این است که نمازگزار در عین حال که توجه دارد در مقابل خالق خویش ایستاده ، با او سخن مى گوید و مناجات مى کند، در هر مرحله از قیام و قعود ورکوع و سجود و تکبیر و تشهد و بقیه اجزاء و ارکان نماز، به معناى باطنى آنجزء عنایت داشته باشد؛ زیرا حضور قلب در نماز معانى مختلفى دارد. ممکن استنمازگزار تنها متوجه این مطلب باشد که اکنون در حضور مولاى خویش ایستاده است و با او سخن مى گوید و همین توجه به حضور و شهود خدا او را از توجه به معانى اجزاى نماز باز مى دارد، زیرا وى در طول نماز از بدو تا ختم ، توجه بدین معنا دارد که مولا و خالقش ناظر اعمال و شاهد صلوة است و او را نظاره مى کند. همین توجه نمازگزار را از تاءمل و تفکر درباره معناى قیام و رکوع وسجود و بقیه اجزاء باز مى دارد. یک معناى حضور قلب این است که شخص نمازگزار به معانى الفاظى که بر زبان جارى مى کند توجه داشته باشد و بداند که اذکار و ادعیه اى که بر زبان مى راند، چه معنایى دارد. ممکن است نمازگزار متوجه اداى حروف از مخارج صحیح آن باشد و یا سعى کند که الفاظ را به لحن عربى ادا نماید؛ اما شایان ذکر است نمازگزار باید به دو نکته تواءماتوجه داشته باشد: اول اینکه بداند در محضر خداست و در مقابل خالق و حکیمى ایستاده است که وجود و بقاى او و همه موجودات عالم مُلک و ملکوت به اراده او بستگى دارد و دوم آن که در هنگام انجام هر فعل و قولى از افعال و اقوال نماز به معناى ظاهرى و باطنى آن توجه داشته باشد و سعى کند التفات به معناىیک جزء، او را از توجه به معناى جزء دیگرى که مشغول آن شده است ، باز ندارد و این حالت با تمرین و ریاضت قابل تحصیل است .
این نحوه از حضور قلب ، کاملترین حضور قلب است ، اما افسوس که پرنده خوش پرواز خیال هر آن و هر لحظه بر فراز مقام و مطلبى از امور دنیایى مى نشیند و حضور قلب را از انسان سلب مى کند. اگر انسان سعى کند که بطور جدى در نماز حاضر باشد، و نه در امور دیگر، کم کم قوه خیال در کنترل شخص قرار مى گیرد و کار او آسانتر مى شود. بدیهى است که این امر محتاج به ریاضت فراوان و مداوم است .
منبع: کتاب نماز محبوب عارفان
ادامه مطلب