خداوندبرای نماز شب ثوابى مشخص نکرده
خداوندبرای نماز شب ثوابى مشخص نکرده
امام صادق علیه السلام فرمود: هیچ عملى نیست که بنده انجام دهد مگر اینکه خداوند در قرآن ثوابى براى آن بیان کرده جز نماز شب که ثوابى براى آن مشخص نکرده بواسطه ارزش زیادى که نزد خداوند عزیز داشته لذا در این آیه مى فرماید: از بسترهاى گرم حرکت مى کنند و از روى بیم و امید به دعا مى پردازند و از امکانات خود انفاق مى کنند هیچ کسى نمى داند خداوند چه چیزها براى آنها پنهان کرده که موجب روشنى چشم ایشان مى شود، به پاداش اعمالى که انجام مى دهند.
عن ابى عبدالله علیه السلام قال ما من عمل یعمله العبد الا و له ثواب فى القرآن الا صلوه اللیل فان الله لم یبین ثوابها لعظم خطرها عنده فقال : تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ینفقون فلا تعلم نفس ما اخفى لهم من قره اعین جزاء بما کانوا یعملون
(ارشاد القلوب ص 316 به نقل بحار ج 87 ص 161)
ادامه مطلب
نماز شب !
نماز شب !
امام صادق(علیه السلام) فرمود: نماز شب صورت را زیبا و خلق را نیکو و انسان را خوشبو می گرداند، رزق را زیاد و قرض را ادا می کند، اندوه را برطرف می سازد و چشم را جلال می دهد.
در بخش دوم از بررسی نماز و به ویژه نمازهای مستحبی «فضیلت نماز شب» را از نظر می گذرانیم. امام صادق(علیه السلام) فرمود: نماز شب صورت را زیبا و خلق را نیکو و انسان را خوشبو می گرداند، رزق را زیاد و قرض را ادا می کند، اندوه را برطرف می سازد و چشم را جلال می دهد(1).
رسول خدا(صلی الله علیه و آله) فرمود: نماز شب وسیله ای است برای خوشنودی خدا و دوستی ملائکه(2) .
امام صادق(علیه السلام) فرمود: در خانه هایی که نماز شب خوانده می شود و قرآن تلاوت می گردد، آن خانه ها نزد آسمانیان همچون ستاره ها درخشانند(3)
پی نوشتها :
1.بحارالانوار، ج87
2.همان منبع، ص161
3.وافی، ج2
ادامه مطلب
عواملی که در بلند نشدن برای نماز شب دخیل هستند.
عواملی که در بلند نشدن برای نماز شب دخیل هستند.
در ظلمت شب سیر سماوات خوش است |
در خلوت شب بزم مناجات خوش است |
انــــــدر دل شــــــــب ز دل بــــــرآوردن آه |
در بارگه قاضی حاجات خوش است [1] |
1- ارتکاب گناه و معصیت:
نافرمانی از دستورات حقتعالی و ارتکاب گناه با محروم ماندن از عبادت و شب زنده داری ارتباط تنگاتنگی دارد.
انسانی که در طول روز مراقب چشم، گوش، و زبانش و... نباشد، قطعاً نمیتواند از برکات سحر و نماز شب بهرهمند شود. در روایتی از امام صادق (علیهالسلام) آمده است:
«انَّ الرجلَ یُذنبُ فَیُحرَمُ صلاةَ اللَّیلِ وَ انَّ العَمَلَ السَّیّی اَسرَعُ فی صَاحِبهِ مِنَ السِّکّینِ فِی اللَّحْم [2] شخص گناه میکند، در نتیجه از نماز شب محروم میشود. همانا اثر گناه در گناهکار، از اثر کارد در گوشت، سریعتر است.»
در روایت دیگر آمده است كه:
شخصی نزد امیر مۆمنان (علیهالسلام) آمد و عرض کرد: «من از نماز شب محروم میشوم و توفیق آن را پیدا نمیکنم». امام (علیهالسلام) فرمود: «قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُک [3] گناهانت تو را از نماز شب محروم کرده است».
امام صادق (علیهالسلام) نیز فرمودند: «گناه، انسان را از عبادت و تهجد، محروم میسازد و لذت مناجات با خدا را از او سلب میکند» [4]
امام خمینی (ره) میفرماید: «ممکن است انسان را یک نظر به نامحرمان، یا یک لغزش کوچک لسانی، مدتها از سرایر و حقایق توحیدی باز دارد، و از حصول جَلَوات محبوب و خَلَوات مطلوب (که قرّةالعین اهل معرفت است) بازدارد. پس وقوف در هر یک از مراحل و مراتب، و بیاعتنایی و قلّت مبالات به هر یک از نشَئات، موجب حرمان از سعادت مطلقه است و از دامهای ابلیس است. [5]
2- پر خوری
کسی که شب، معده خود را به واسطه خوردن غذاهای متنوع، سنگین نموده است، طبیعی است که در سحرگاه بلند نشود.
از لقمان حکیم نقل شده است که به پسر خود گفت: «یَا بُنیَّ اِذا اِمْتَلَأتِ المَعْدَةُ نَامَتِ الْفِکْرَةُ وَخَرَستِ الحِکْمَةُ وَقَعَدتِ الأَعْضاءُ عَنِ الْعِباَدة. [6] پسرم هرگاه معده انسان پُر شود، فکر و اندیشه او به خواب میرود و زبان از بیان حکمت باز میماند و بدن از عبادت، ناتوان میشود.»
و به تعبیر علامه حسن زاده آملی (حفظه الله تعالی): «اسیر بطن اهل باطن نخواهد شد» [7]
و عوامل دیگری چون ضعف اراده، دیر خوابیدن، و... در این زمینه دخیل هستند.
پی نوشتها:
[1] - دیوان علامه حسن زاده آملی
[2] - کافی، ج 2، ص 272.
[3] - بحارالانوار، ج 80، ص 127.
[4] - جامع السعادات، ج 3، ص 48.
[5] - شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص 69.
[6] - جامع السعادات، ج 2، ص 5.
[7] - هزار و یک کلمه، ج 1، ص 434
ادامه مطلب
رستگاری برای نمازگزاران
رستگاری برای نمازگزاران
" قَدْ اَفلحَ منْ تزكی. وَ ذَكرَ اسْمَ رَبِّه فَصَّلی. (اعلی/ 14 و 15) " مسلماً رستگار می شود كسی كه خود را تزكیه كند – و نام پروردگارش را به یاد آورد و نماز بخواند."
در این آیات سه چیز را عامل رستگاری می داند، تزكیه، ذكر نام خداوند و سپس به جا آوردن نماز. در اینجا پس از ذكر نام خداوند، بجا آوردن نماز را ذكر می كند. زیرا نمازگزار تا به یاد خدا نباشد و نور ایمان در دلش پرتوافكن نشود به نماز نمی ایستد. به علاوه، نمازی ارزشمند است كه توأم با ذكر و یاد او باشد.
ادامه مطلب