چگونه مي توانيم براي امامان و يا پيامبران نماز و دعا كنيم؟

69191983133761500900.jpg

چگونه مي توانيم براي امامان و يا پيامبران نماز و دعا كنيم؟

جايز است بلكه فضيلت دارد انسان اموات را ياد كرده و براي آن ها خيراتي بفرستد، به اين شكل كه هر كار ثوابي را كه در شريعت آمده مثل نماز، روزه، صدقه، خواندن قرآن و ... را انجام داده و ثوابش را به روح آن ها هديه دهد. در اينصورت خداوند سبحان از فضل خود هم ثوابي را به انجام دهندة عمل مي دهد و هم مثل ثواب عمل را براي آن ميت مي نويسد و اگر ميت اهل بهشت و نعمت هاي آخرتي باشد بر درجات وي افزوده مي شود و اگر اهل عذاب باشد از عذاب وي كاسته مي شود.
راجع به پيامبران و امامان معصوم ـ عليهم السلام ـ هم مي توان به همين شكل عمل كرد و كار خيري را انجام داد و ثوابش را به آن بزرگواران هديه كرد، بطور مثال مي توان دو ركعت نماز مستحبي خواند و نيت كرد ثوابش به روح رسول اكرم ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ و يا حضرت عيسي ـ عليه السلام ـ و يا روح حضرت زهراـ عليها السلام ـ هديه گردد.
اما اين كه چگونه مي توانيم براي امامان و يا پيامبران نماز و دعا كنيم؟ بايد گفت: اگر منظور اين است كه در روايات خصوص دعا يا نمازي وارد شده باشد كه تنها به واسطة آن بتوان براي آن ها هديه اي فرستاد ما در كتب به چيزي بر نخورديم تنها راجع به دعا در خصوص پيامبر اكرم ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ و ائمه طاهرين(عليهم السلام) ذكر مبارك: «اللهم صل علي محمد و آل محمدو عجل فرجهم، وارد شده كه به وسيلة آن درود و سلام مي فرستيم بر وجود آن بزرگواران و از خداوند منان علو درجاتشان را خواستارمي گرديم. و نيز راجع به مولا صاحب الزمان ـ ارواحنا فداه ـ دعاهاي خاصي مثل دعاي سلامتي ايشان «اللهم كن لوليك الحجه بن الحسن....» و يا دعاي فرج «الهي عظم البلاء و برح الخفاء و...» و يا دعاي عهد وارد شده است. اما راجع به ديگر بزرگوران ما به چيزي برنخورديم.
اما اگر منظور اين است كه چگونه ثواب را هديه كنيم: همانطور كه در بالا اشاره شد هركار خيري اعم از دعا (دعاي كميل، ندبه، عرفه دعاهاي موجود در صحيفه سجاديه و ...)، نماز (تمام نمازهاي مستحبي، نماز زيارت و ...)، صدقه، ختم قرآن و ... را مي توانيم انجام دهيم و ثوابش را به روح آن پيامبر و يا امامي كه مد نظر ماست هديه نماييم. (ان شاء الله كه خواهد رسيد).
البته در مفاتيح الجنان دعاها و زيارت ها و نمازهايي از اهل بيت وارد شده مثل نماز امير المؤمنين،(1) فاطمه زهرا(س) امام حسين ـ عليه السلام ـ ، امام زمان(عج) كه مي توانيم به واسطه آن ها اين كار را انجام دهيم ، ولي اين بدين معني نيست كه دعا و يا نماز منحصر در اين اعمال باشد بلكه هر كار خيري را به نيت آنان مي توانيم انجام دهيم.

پاورقی:

1. قمي، شيخ عباس، مفاتيح الجنان. بخش نمازهای مستحبی


ادامه مطلب


[ سه شنبه 18 اسفند 1394  ] [ 7:11 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

بالاترین تعالی و کمال انسانی در نماز تجلی پیدا میکند

بالاترین تعالی و کمال انسانی در نماز تجلی پیدا میکند
 

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%B2/01%D8%AF%D8%B9%D8%A7.jpg

بالاترین تعالی و کمال انسانی در نماز تجلی پیدا میکند همچنانکه خدای متعال در قرآن کریم میفرماید: قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ(1) الَّذِينَ هُمْ فىِ صَلَاتهِمْ خَاشِعُونَ(مومنون/2) مؤمنان رستگار شدند؛ آنها كه در نمازشان خشوع دارند؛

و این بالاترین ارزش است و مصداق واقعی معراج مومن می‌باشد از طرفی وعده رستگاری مومنان و در جهت دیگر رویش این تجلی در نماز که ارتباط خدا و انسان است کامل می گردد.

در مقابل دریای بیکران فضائل و آثاری که برای نماز ذکر شده، بدون شک خسران واقعی برای کسی است که به هر نحوی از این فیض بیکران محروم باشد. همچنانکه قرآن حال و روز تارکین نماز را در قیامت به تصویر کشیده که گذشته از محرومیت از فیض ارتباط معنوی با پروردگار در این دنیا در سرای آخرت هم جایگاهی جز گرفتاری در آتش جهنم ندارند. زمانی که از آنها سوال میشود چه شد که در آتش جهنم گرفتار شدید جواب می دهند ما از نماز گزاران نبودیم.

مَا سَلَكَكمُ‏ فىِ سَقَرَ(42) قَالُواْ لَمْ نَكُ مِنَ الْمُصَلِّينَ(مدثر/43) «چه چيز شما را به دوزخ وارد ساخت؟!» مى‌‏گويند: ما از نمازگزاران نبوديم،

 پرواضح است؛ که عوامل متعددی باعث می‌شود که نماز در زندگی فرد کم اهمیت شود و مع الاسف منجر به ترک یا سبک شمردن نماز شود. شناحت این عوامل و بررسی و آسیب های آن از جمله مسائل مهم و اساسی است. زیرا در دین اسلام فوق العاده برنماز تاکید شده و تنها فریضه ای است که در هر حالتی باید ادا شود بخلاف فرائض دیگر که نبود برخی از شرائط مثل صحت بدن، استطاعت و ...آنها را ساقط می‌کند ولی نماز خواندن در هیچ شرایطی ساقط نمی‌شود حتی در سخت ترین شرایط باید ادا شود هم چنانکه در قرآن اشاره شده است:

فَإِنْ خِفْتُمْ‏ فَرِجالاً أَوْ رُكْباناً فَإِذا أَمِنْتُمْ فَاذْكُرُوا اللَّهَ كَما عَلَّمَكُمْ ما لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ (بقره/239) و اگر (به خاطر جنگ، يا خطر ديگرى) بترسيد، (نماز را) در حال پياده يا سواره انجام دهيد! اما هنگامى كه امنيت خود را بازيافتيد، خدا را ياد كنيد! [نماز را به صورت معمولى بخوانيد!] همان‏گونه كه خداوند، چيزهايى را كه نمى‌‏دانستيد، به شما تعليم داد.

در واقع نماز خواندن معلول پایبندی به بسیاری از ارزش ها و مواظبت بر آنهاست و برعکس ترک یا سبک شمردن نماز معلول پایبند نبودن به ارزشها است. در واقع شخص بی نماز تنها یک بی نماز نیست، بلکه انسانی است که پایبندی به خیلی از اصول دینی را ندارد و یکی از جلوه های آن در ترک نماز بروز پیدا کرده است. نگاه دقیق به موضوع و مساله نماز بیانگر این است که فرد بی نماز زمینه و آمادگی آلوده شدن به خیلی از ناهنجاریها را دارد و دغدغه تنها برای نماز خوان کردن او نیست بلکه اصلاح افکار و عقاید اوست که در بی نمازی بروز کرده است و برای اصلاح او راهی طولانی در پیش است تا به مبانی دینی پایبند گشته و راغب به نماز گردد. آمار نشانگر آن است که بسیاری از بزهکاریها در بین افرادی اتفاق می افتد که رابطه خوبی با نماز ندارند.

در مقابل اگر پایبندی به نماز باشد در پشت این اعتقاد التزام به دنیایی از معارف است که در نماز جلوه گری می کند و کم نبودند انسانهایی که در قلب تاریخ ماندگار شدند و با بررسی زندگی شخصی آنها در میابیم که پیوندی ناگسستنی بین موفقیت آنها و اقامه نماز در سراسر زندگی آنهاست.

به بیان دیگر می توان گفت که نماز تنها نماز نیست بلکه فریضه ای است که با تمام زندگی شخصی و اجتماعی فرد گره خورده است فلذا در چند حدیث از امیر المؤمنین علیه السلام ، بر این مطلب  تأکید شده است که تمام اعمال ما پیرو نماز ماست، از جمله:

امیر المؤمنین علیه السلام در نامه ای خطاب به محمد بن ابی بکر (ره) می فرماید: صَلِّ الصَّلَاةَ لِوَقْتِهَا الْمُؤَقَّتِ لَهَا وَ لَا تُعَجِّلْ وَقْتَهَا لِفَرَاغٍ وَ لَا تُؤَخِّرْهَا عَنْ وَقْتِهَا لِاشْتِغَالٍ وَ اعْلَمْ أَنَّ كُلَّ شَیْ‏ءٍ مِنْ عَمَلِكَ تَبَعٌ لِصَلَاتِك‏؛ نماز را در وقت خودش به جاى آر، نه اینكه در بیكارى زودتر از وقتش بخوانى، و به هنگام درگیرى و كار آن را تأخیر بیندازى، و بدان كه تمام كردار خوبت در گرو نماز است. [1]

با این حساب و گستردگی نفوذ نماز در سراسر زندگی انسان شناخت آسیب های آن کار ساده ای نیست و برای شناخت علت های ترک نماز گاهی نیاز است که زاویه های مختلف زندگی انسان مورد بررسی قرار گیرد. چون عوامل ترک نماز گاه شخصی است و در حیطه اخلاق شخصی باید آن را جستجو کرد و گاهی باید عوامل آن را در اجتماع پیگیری نمود.

بعضی از امور برای نماز در حکم زیر ساخت ها هستند تا این زیر ساخت ها مهیا نگردد نتیجه مطلوب در جذب به نماز حاصل نمی شود. بعد از مهیا شدن زیر ساخت ها در گام بعد باید مقوله های مرتبط را بررسی کرد هرچند که زیر ساخت ها مهیا باشد تا مقوله های مرتبط که افکار جامعه را در دست دارند نسبت به نماز رسالت خود را ایفا نکنند کار ثمره لازم را نخواهد داشت.

دعوت به نماز تبدیل به دغدغه ای مهم و قابل تامل در جامعه امروز شده است. روش های مختلف و بسیار ظریفی ارائه و تحلیل شده است اما به نظر می رسد حلقه مفقوده برخی راهکارها برای جذب به نماز عدم توجه به مقوله های مرتبط است. هرچند در جذب به نماز ظرافت هایی به خرج داده میشود ولی بعضا نتیجه مطلوب رخ نمیدهد و این بخاطر عدم توجه به زیر ساخت هاست.

------------------------------------

پی نوشت:
[1].  نهج البلاغة، نامه 27، و من عهد له علیه السلام إلى محمد بن أبی بكر رضی الله عنه حین قلده مصر


ادامه مطلب


[ سه شنبه 18 اسفند 1394  ] [ 7:08 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

ریشه های عبادت ...

85519083564041299829.jpg

ریشه های عبادت ...

1 - عظمت خدا

انسان وقتی خود را در برابر عظمت و جلال خدا می بیند ، ناخوآگاه در برابر او احساس خضوع و فروتنی می کند . آن سان که در برابر یک دانشمند و شخصیت مهم ، انسان خویشتن را کوچک و نا چیز شمرده ، او را تعظیم و تکریم می کند .

2 - احساس نیاز و وابستگی

انسان در همه چیز ، نیازمند خداوند بی نیاز است . این احساس عجز و نیاز ، انسان را به پرستش وا می دارد . در بعضی احادیث است که اگر فقر و بیماری و مرگ نبود ، هرگز گردن بعضی نزد خدا خم نمی شد .

3 - توجه به نعمت ها

یاد آوری نعمت های بی شمار الهی ، انگیزه ای قومی برای توجه به خدا و عنایت اوست . در مناجات امامان معصوم ، ابتدا نعمت های خدا به انسان آمده ، آنگاه درخواست از او ، خداوند در سوره قریش آیه 4 و 5 می فرماید:

« فَلْیَعْبُدُوا رَبَّ هذَا الْبَیْتِ الَّذِی أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَ آمَنَهُمْ مِنْ خَوْف‏ »

مردم پرودگار کعبه را عبادت کنند ، که آنان را از گرسنگی سیر و از ترس ، ایمن ساخت .

4 - فطرت

روح پرستش که در انسان فطری است ، گاهی در مسیر  صحیح قرار گرفته و به « خدا پرستی » می رسد ، گاهی در سایه جهل یا انحراف ، به پرستش سنگ ، چوب ،  خورشید ، گاو ، پول ، ماشین ، همسر و طاغوت ها .

بعثت انبیا ، برای هدایت این غریزه فطری به مسیر درست است نه اصل عبادت

بر گرفته از کتاب « نماز عشق حسین » نوشته استاد قرائتی


ادامه مطلب


[ سه شنبه 18 اسفند 1394  ] [ 7:07 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

شعر طنز درباره ی نماز خواندن امروزه ما

شعر طنز درباره ی نماز خواندن امروزه ما

97981852398727390695.jpg

12402974793714560747.jpg


ادامه مطلب


[ سه شنبه 18 اسفند 1394  ] [ 7:06 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]