اهمیت تنظیم صفهای نماز جماعت
اهمیت تنظیم صفهای نماز جماعت
مستحب است، امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال تقوا در صف اول بایستند. مستحب است، صفهای جماعت منظم باشد و بین کسانی که در یک صف ایستادند فاصله نباشد.
قال علی (علیه السلام): سدوا فرج الصفوف. و من استطاع ان یتم الصف الاول او الذی یلیه فلیفعل ذلک احب الی نبیکم. و تموا لصفوف، فان الله و ملائکته یصلون علی الذین یتمون الصفوف. (1)
صفوف خالی نماز جماعت را پر کنید. و هر کسی که قدرت دارد صف اول را کامل کند یا پهلوی صف اول را پر کند، این کار را انجام دهد. به درستی که این کار نزد پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) پسندیده است. و صفهای نماز جماعت را کامل کنید، به درستی که خدا و ملائکه درود می فرستند بر آنان که صفوف را تکمیل کنند.
قال رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم): استووا تستوقلوبکم و تماسوا تراحموا.
پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: صفهای نماز جماعت را هماهنگ و تنظیم نمائید تا دلهایتان متعادل شود و شانه ها در تماس با هم باشد، تا مهربانی افزوده شود. (2)
خداوند عزوجل در سوره مبارکه صف می فرماید: إن الله یحب الذین یقتلون فی سبیله صفا کأنهم بنیان مرصوص. محققا خدا دوست می دارد کسانی را که در راه او به صف کارزار می ایستند تو گویی بنیانی ساخته شده از قلعند.
خداوند در این آیه خشنودی خود را از جهاد گران و در بعد کلی، در عبادت بندگان اینگونه بیان می دارد که خداوند دوست دارد بندگانش منظم و استوار در راه حق گام نهند و گویی آنها دارای اساسی محکم و سخت می باشند. امیر المؤمنین (علیه السلام) فرمودند: المؤمن کالجبل الراسخ لا تحرکه العواصف؛ مؤمن مانند کوهی استوار و برافراشته است که بادها و طوفانها نتوانند او را از جای خود به حرکت در آورند. حال نماز جماعت که نماد توحید و یکپارچگی نفوس مسلمین است از جایگاهی رفیع برخوردار است که خدا محبت خویش را شامل کسانی می کند که اینان در صف اول جهاد گر می باشند و در زمره السابقون جای دارند؛ نه کسانی که و من الناس من یعبد الله علی حرف، اینان در کناره ها و حاشیه ها از خدا یاد می کنند.
1- جامع احادیث الشیعه، ج6، ص 474.
2- کنزالعمال، ج7، ص 623.
ادامه مطلب
آثار اجتماعی نماز جماعت

۱. آشنایی افراد با یکدیگر
انسان موجودی اجتماعی است. نماز جماعت، مقدمه وحدت صفوف و نزدیکى دلها و تقویت کننده روح اخوّت است. نوعى حضور و غیاب بیتشریفات، و بهترین راه شناسائى افراد است.۱
۲. ایجاد روحیه تعاون
همانطور که گفته شد مسجد جایی است برای آشنایی افراد با یکدیگر. مؤمنان هنگامیکه با یکدیگر آشنا شدند، از مشکلات یک دیگر با خبر میشوند و در صدد حل آنها بر میآیند. این کار معمولاً به صورت جمعی انجام میشود؛ یعنی گروهی دست به دست هم می دهند و مشکلات یک نفر را حل می کنند. هم چنین اهل مسجد هنگامی که میخواهد کاری در مسجد انجام شود نیز، دست به دست یک دیگر می دهند و آن کار را انجام میدهند؛ مانند: غبار روبی مسجد.
همهی این همکاریها و همیاریها با عث ایجاد روحیهای تعاونی میشوند که برای یک جامعه بسیار مفید است. پیامبر اسلام(ص) در اهمیت تعاون میفرمایند:
من اعان مؤمنا نفس اللّه عزوجل عنه ثلاثا و سبعین کربة واحدة فی الدنیا واثنتین و سبعین کربة عند کربة العظمی، قال حیث یتشاغل الناس بانفسهم.۲
کسی که با مؤمنان، همکاری و تعاون کند، خداوند متعال هفتاد و سه ناراحتی را از او رفع می کند، که یکی از آن ها در دنیاست و بقیه در اندوه بزرگ (روز قیامت) او است؛ زمانی که همه ی مردم به خودشان مشغول هستند.
۳. وحدت میان اعضای جامعه
(إنَّما الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَة)۳
در نماز جماعت مؤمنین یکدیگر را میبینند، مصافحه میکنند و از احوال یکدیگر آگاه میشوند.
این دیدارها خود به خود باعث ایجاد روحیه اخوت، دوستی و مودت میان مردم میشود. نتیجهی اخوت و دوستی وحدت جامعه اسلامی است که یکی از مهمترین ارکان نه تنها برای جامعه اسلامی، بلکه برای تمام جوامع بشری است.
یکی دیگر از اموری که باعث وحدت مسلمانان می شود، ایستادن آنها در صفوف نماز جماعت است. به خصوص اینکه پیامبر(ص) خود به نمازگزاران توصیه می کردند که شانههایشان را به یکدیگر نزدیک کنند. ایشان میفرمودند:
استووا و لا تختلفوا فتختلف قلوبکم۴
مساوی و منظم باشید، نامنظم و جدا از هم نباشید که قلبهای شما از یکدیگرجدا می شود.
این حدیث نشان میدهد که یکی از فلسفههای منظم بودن صفوف در نماز جماعت، جلوگیری از تفرقه و پراکتدگی مؤمنین و در واقع یک دل شدن آنها است.
امیر المؤمنین(ع) دربارهی تلاش خودشان، برای وحدت امت اسلامی میفرمانید:
پس بدان در امّت اسلام، هیچ کس همانند من وجود ندارد که به وحدت امّت محمّد صلّى اللّه علیه و آله و سلّم و به انس گرفتن آنان به همدیگر، از من دلسوزتر باشد.۵
همچنین ایشان دربارهی علت پیروزی امتها در خطبه «قاصعه» میفرمایند:
… از تفرقه و جدایى اجتناب کردند، و بر وحدت و همدلى همّت گماشتند، و یکدیگر را به وحدت واداشته به آن سفارش کردند.۶
در نتیجه یکی از مهم ترین برکات نماز جماعت وحدت مسلمانان است که از تفرقه و شکست امتها و امت اسلامی جلوگیری میکند.
پینوشتهاـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
- پرتوى از اسرار نماز/محسن قرائتی/ ص: ۲۱۵.
- الوسایل، ج ۱۶، باب ۲۹، ص ۳۷۲.
- الحجرات/۱۰.
- جامع احادیث الشیعه/ ج ۶ / ص ۴۷۰.
- نهج البلاغه/ترجمه نامه ۷۸.
- نهج البلاغه/خطبه۱۹۲.
ادامه مطلب
نتيجه كمك به تارك نماز
نتيجه كمك به تارك نماز
قال رسول الله صلى الله عليه وآله :
من اعان تارك الصلوة بلقمة او كسوة فكانما قتل سبعين نبيا اولهم ادم و اخرهم محمد
كسى كه ترك كننده نماز را به دادن طعامى يا لباسى يارى كند، مثل اين است كه هفتاد پيغبر را كشته ، كه اول آنها آدم ، و آخر آن ها محمد (ص) است .
(لئالى الاخبار، ص 395)
ادامه مطلب
قدم در راه نماز جماعت
قدم در راه نماز جماعت
حضرت رسول (ص)
پس مؤمني نيست که در راه نماز جماعت قدم بردارد مگراين که خداوند
تبارک و تعالی ترس وهراس روز قيامت را برای او سبکمي گيرد، سپس او را
امر مي کند به ورود به بهشت .
فما من مؤمن مشی الي الجماعة الا خلفالله عليه اهوال يوم القيامة ، ثم يأمر به
الی الجنة
(وسائل الشيعه ، ج 5، ص 372
ادامه مطلب