سیخائیل و رابطه او با نماز گزاران

سیخائیل و رابطه او با نماز گزاران

 57860914663619637907.jpg

در روایات بسیار مهمی که در کتاب پر قیمت امالی صدوق نقل شده،چنین می خوانیم:

برای خداوند مَلکی به نام «سیخائیل» برای نمازگزاران از پیشگاه حضرت حق برات آزادی می گیرد.چون مردم مؤمن وارد صبح شوند و وضو بگیرند و نماز صبح را به جای آورند،از خداوند مهربان برای آنان براتی می‌گیرد که بر آن نوشته:
من خدای ابدی و باقی هستم،بندگان و کنیزان،من شما را در حفاظت خود قرار می دهم.قسم به عزت و جلالم شما را منکوب نمی کنم،گناهان شما را تا ظهر بخشیدم.
وقتی‌ نماز‌ظهر را می‌خوانند براتی‌برای‌آنان می‌گیرد که بر آن‌نوشته:

من خدای قادرم،بندگان و کنیزان من،سیئات شما را به حسنات تبدیل
کردم و گناهانتان را آمرزیدم و با رضا و خشنودی خود،شما را به خانه
جلالم وارد کردم.

منبع:امالی صدوق-مستدرک الوسائل-ج3-ص81

 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 16 اسفند 1394  ] [ 8:11 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

آیه هایی اى كه باعث شود، نیروى خواندن نماز و نماز شب به وجود آید

 آیه هایی اى كه باعث شود، نیروى خواندن نماز و نماز شب به وجود آید

78312845507041226164.jpg

 نام سوره یا آیه اى كه باعث شود، نیروى خواندن نماز و نماز شب به وجود آید، چیست؟نویسنده كتاب مفاتیح الحاجات از كتاب خواص السور نقل كرده كه اگر كسى در نماز بى رغبت باشد، این آیات را بنویسد و با خود نگه دارد، براى او در نماز خواندن ذوق و شوق حاصل مى شود:  (و مَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الاِْنسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ * مَا أُرِیدُ مِنْهُم مِّن رِّزْق وَ مَآ أُرِیدُ أَن یُطْعِمُونِ * إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِین)[1]. سوره مؤمنون را نیز اگر هفت بار بخواند، در نماز خواندن رغبت مى یابد.

هم چنین نقل شده كه مداومت بر آیات 190 ـ 194 سوره آل عمران: (إنَّ فى خلق السّموت... لا تخلف المیعاد)[2]فوایدى دارد كه از جمله آنها، شب خیز شدن است.
در پایان یادآورى مى شودكه قرآن كتاب هدایت و انسان سازى و نسخه شفابخشى است كه بزرگ ترین مرض یعنى كفر ونفاق را شفا مى بخشد و باید آن را خواند و به دستورهایش عمل كرد.

[1]. ذاریات، 56ـ58.
[2]. محدث قمى، مفاتیح الجنان، ص 263ـ364

 

 

ادامه مطلب


[ یک شنبه 16 اسفند 1394  ] [ 8:06 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

فرزندمان را در هنگام نماز صبح با چه روشي بيدار كنيم؟

فرزندمان را در هنگام نماز صبح با چه روشي بيدار كنيم؟

88401127869621645508.jpg

گرايش كودك به پذيرش ارزش ها و يا دستورهاي ديني تنها در سايه احساس شخصيت و ارزشمندي خويش تحقق مي يابد. بنابراين كودكان نقش تعيين كننده اي دارند و والدين و معلمان در موقعيت هاي مناسب تنها زمينه ساز و هدايتگرند. متأسفانه گاهي اوقات والدين و مربيان مي كوشند مسائل ديني را در فرصتي كوتاه از طريق گفتاري مستقيم و با پند و اندرز و تذكرات مكرر، به كودكان منتقل و يا تحميل كنند، در حالي كه كودكان خود بايد ارزش ها را دارا شوند، دلايل آن را بپذيرند و با ميل آن را در صحنة عمل به كار گيرند، نه اين كه قواعد را به آن ها ديكته كرده و به اجبار بقبولانيم. امام علي(ع) مي فرمايد: "فإنّ القلب إذا اكره عمي؛ اگر دل به كاري مجبور گردد، كور مي شود".1 از اين رو چه بسا فرزندان در خانه پدر و مادر كه سلطه و اقتدار را ملاحظه مي كنند، نماز مي خوانند، ولي با تغيير موقعيت، آن را ترك مي كنند، چون ارزش هاي ديني براي آنان دروني نشده است. والدين بايد در تعامل گروهي با احترام دو سويه، به تبادل اطلاعات و احساسات بپردازند و فضاي دوستي را فراهم نموده و به آن ها فرصت و اجازه بحث و استدلال و سؤال كردن دهند. هيچ ارزش و اعتقاد و اصولي را قبل از آن كه زمينة لازم عاطفي و رواني آن براي كودك فراهم آيد و يا خود به آن متمايل شده باشند، نبايد به وي تحميل كرد.2 امام خميني(ره) با اينكه نسبت به انجام تكاليف شرعي فرزندانش بسيار مقيد بودند، اما از ايجاد تلخي در جان كودك پرهيز داشتند. يكي از فرزندان امام مي گويد: "زماني همسري از روي عادت خانوادگي، صبح ها دخترم را از خواب شيرين بيدار مي كردند كه نماز بخواند. امام كه در جريان قرار گرفتند، پيغام فرستادند كه شيريني اسلام را به مذاق بچه تلخ نكن و چقدر اين حرف به جا بود و تأثير عميقي بر روحية دخترم گذاشت، به طوري كه بعد از آن خودش سفارش مي كرد كه براي نماز صبح حتماً بيدارش كنيم".3 يكي ديگر از فرزندان مي گويد: "يك بار از آقا سؤال كردم كه: آيا اجازه دارم فرزندم را براي نماز صبح بيدار كنم، فرمودند: خواب را بر بچه تلخ نكن".4 روش الگويي نكتة ديگر استفاده از روش الگويي است. فرزندان بيش از آن كه به گفتار والدين بينديشند، به عملشان مي نگرند. پدر و مادر اگر به نماز اوّل وقت با رعايت آداب آن توجه نمايند، عملاً انجام تكاليف مذهبي را به فرزندان آموزش داده اند. اين روش به مراتب از آموزش زباني مؤثرتر است. امام صادق(ع) مي فرمايد: ‌"با غير زبانتان (عملتان) مردم را به نيكي ها دعوت كنيد".5 تشويق نكتة آخر: استفاده از تشويق و ارزش گذاري است. البته تشويق به عنوان كمك انگيزه مطرح است، نه اصل انگيزه، يعني بايد فرزند بفهمد كه عملش مورد توجه والدين است، ولي وابسته به تشويق نگردد كه اگر تشويقي نبود، عمل ترك شود. بديهي است كه كودك هرچه بزرگ تر مي شود، احساس نياز او به تشويق كم تر مي شود، ولي در اوايل لازم است اگر فرزند پسر است، براي او سجاده و تسبيح و كالاي مورد علاقه او را تهيه كرد اما اگر دختر است، چادر نماز با سجاد و غيره به عنوان جايزه تهيه گردد. در اين جهت مي توان از مربيان مدرسه كمك گرفت.
1 . موسوي(سيد رضي)، محمد بن حسين، نهج البلاغه، ترجمه: سيد علي نقي فيض الاسلام، تهران: جاويدان، بي تا. قصار 184.
2 . فرهاديان، رضا، آن چه درباره كودكان و نوجوانان بايد بدانيم، تهران، منادي تربيت، 1381ش. ص 93 ـ 87، با تلخيص.
3 . مجموعه مقالات، كنگرة بررسي انديشه و آثار تربيتي حضرت امام خميني، ص 391.
4 . همان.
5. مجلسي، محمد باقر، بحار الانوار، بيروت: مؤسسه الوفاء، 1404ق. ج 67، ص 303.

 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 16 اسفند 1394  ] [ 8:02 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز سبب رستگاري

نماز سبب رستگاري

87228256698385024447.jpg

قدا فلح من تزكّي، و ذكر اسم ربّه فصلّي

مسلماً رستگار مي‌شود كسي كه خود را تزكيه كند، و نام پروردگارش را به ياد آورد و نماز بخواند. «اعلي ، 14 ، 15»

و در آيات مورد بحث به نجات اهل ايمان و عوامل اين نجات اشاره مي‌كند نخست مي‌فرمايد :

( مسلماً رستگار مي‌شود كسي كه خود را تزكيه كند). قد افلح من تزكي.

و نام پروردگارش را به ياد آورد و به دنبال آن نماز بخواند ، وذكر اسم ربه فصلي

به اين ترتيب عامل فلاح و رستگاري و پيروزي و نجات را سه چيز مي‌شمرد:

(تزكيه) و (ذكر نام خداوند) و سپس (به جا آوردن نماز)

در اين كه منظور از (تزكيه) چيست تفسيرهاي گوناگوني ذكر كرده‌اند.

نخست اين كه منظور پاكسازي روح از شرك است به قرينه آيات قبل و نيز به قرينه‌ اين كه مهمترين پاكسازي همان پاكسازي از شرك است. منظور پاكسازي دل از رذايل اخلاقي و انجام اعمال صالح است.

رستگار شد كسي كه نفس خود را از فجور و اعمال زشت پاك كرد و به زينت تقوي بياراست.[1]

كلمه‌: (تزكي) به معناي در پي پاك شدن است. و در اينجا منظور پاك شدن از لوث تعلقات مادي دنيوي است كه آدمي را از امر آخرت منصرف و مشغول مي‌كند به دليل اين كه دنبالش فرموده: (بل تؤثرون الحياه الدنيا) الخ و نيز منظور از تزكي برگشتن به خدايتعالي و توبه كردن است.

چون يكي از وسايلي كه دل انسان‌ را از فرو رفتگي در ماديات حفظ مي‌كند توبه است و نيز انفاق در راه خدا است كه باز دل را از لوث تعلقات مالي پاك مي‌كند و حتي اگر دستور داده‌اند قبل از نماز وضو بگيريم و وضو گرفتن را هم تطهّر خوانده‌اند در حقيقت خواسته‌اند طهارت از آلودگي‌هايي كه صورت و دست و پاي انسان در اشتغال به امور دنيا به خود مي‌گيرد مجسم و ممثل كرده باشند. (و ذكر اسم ربه فصلي)

ظاهراً مراد به ذكر نام خدا ذكر زباني و مراد به صلوه همان نماز معمولي و توجه خاص عبودي است كه در اسلام تشريع شده است. و اين دو آيه به حسب ظاهر مدلولي كه دارند نسبت به همه مصاديق طهارت كه برايتان شمرديم عموميت دارد ولي از نظر روايات وارده‌ از ائمه‌ اهل بيت ـ عليهم السّلام‌ ـ تنها درباره‌ زكات فطره نماز عيد نازل شده روايات وارده از طرق اهل سنت هم همين را مي‌گويد.[2]

[1] . نمونه، ج 26 ص 202.

[2] . الميزان. ج 20، ص 634.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 16 اسفند 1394  ] [ 7:59 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]