اصحاب شب (شب زنده داران)
اصحاب شب (شب زنده داران)
ابن عباس می گوید: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند:
شریف ترین افراد امت من دو گروه هستند: 1 - حاملان و حافظان قرآن. 2 - اصحاب شب (شب زنده داران).(1)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند:
دو رکعت نماز در دل شب، از دنیا و آنچه در آن است نزد من محبوب تر است .(2)
پی نوشت ها:
1-بحار، ج 84، مبحث فضیلت نماز شب.
2- بحار، ج 87، ص 148.
ادامه مطلب
این نماز برای خودت است یا خدا؟
این نماز برای خودت است یا خدا؟
به کسی گفتم : این نمازی را که میخوانی برای خودت است یا برای خدا ؟ گفت : برای خدا . گفتم : خدا لازم ندارد . نخوان . گفت : پس برای خودم است . گفتم : کسی از خودش دزدی می کند ؟ چرا از نمازت می دزدی ؟ این بی انصافی است .سخت ترین عمل انصاف است . حداقل انصاف را در مورد خدا رعایت کنیم . از من بهترین زیارت و حج را می خواهد . بهترین خمس دادن ، زکات دادن ، روزه و دعا کردن را می خواهد .بهترین دعا این است که شرایط آنرا داشته باشم . به اسباب آن هم توجه داشته باشم . به موانع و مراحل آن توجه داشته باشم . در تکلیف مان به فکر رفع تکلیف هستیم . در غذا خوردن این جوری نیستیم . منتظر سفره و سالاد هستیم ، دسر می چینیم . چرا ؟ اگر سفره مرتب نباشد ، دعوا راه می اندازید؟
شیخ نخودکی اصفهانی
ادامه مطلب
حضرت آدم(ع) کدام نماز را خواند و سپس توبه کرد؟

1. امام حسن مجتبی(ع) به نقل از امام علی(ع) میفرماید که عدّهاى از یهود نزد پیامبر اسلام(ص) آمده و داناترین آنها درباره مسائلی از آنحضرت سؤالهایی کرد؛ یکی از این پرسشها این بود که چرا خداوند عزّ و جلّ این نمازهاى پنجگانه را در طول شبانه روز در پنج نوبت بر امّت تو واجب کرد؟ پیامبر در قسمتی از سخنان خود(که به پرسش ما مربوط است) فرمود: «...نماز مغرب، همان ساعتى است که خداوند عزّ و جلّ بر آدم(ع) بخشید و توبه او را در آن موقع قبول فرمود. فاصله میان وقتى که آدم از آن درخت تناول کرد تا موقعى که خداوند عزّ و جلّ توبه او را قبول کرد سیصد سال بود بر حسب روزهاى دنیا و بر حسب روزهاى آخرت که هر روز از روزهاى آن به اندازه هزار سال است، این مدّت از عصر تا شام بود و حضرت آدم سه رکعت نماز بجاى آورد یک رکعت جهت کفاره گناه خودش و یک رکعت به عنوان کفّاره گناه حوّا و رکعتى دیگر به شکرانه پذیرفته شدن توبهاش، پس خداوند عزّ و جلّ این سه رکعت نماز را بر امّت من واجب فرمود».[1]
2. امام صادق(ع): «...پس جناب آدم(ع) از عرفات بیرون آمد و عبورش بر هفت کوه افتاد، و به دستور جبرئیل بر سر هر کوهى چهار تکبیر گفت سپس دو سوم از شب رفته بود که به وادى جمع (مشعر) رسید، در آنجا بین نماز مغرب و عشاء را جمع نمود و به همین خاطر آنجا را وادى جمع نامیدند».[2]
ادامه مطلب
علت شکر گزاری با نماز
علت شکر گزاری با نماز
در نماز توجه قلب و تمرکز فکر بسیار سخت است، ولى وقتى با زبان مادرى خود با خدایمان صحبت کنیم، توجه بسیار بالا می رود و ارتباط نزدیکى برقرار مىگردد؛ پس چرا با زبان خود شکرگزارى و بندگى نکنیم؛ به طورى که خود هر دفعه به ارتباط با خدایمان آگاه شویم؟
الف: ابراز بندگى در هیچ قالب زمانى، مکانى و زبانى محدود نمی شود، ولى با توجه به عظمت خداوند و جلال و جبروت او از یک سو و فقر وجودى آدمى از سوى دیگر، درک حقیقت بندگى معنا و مفهوم پیدا می کند. (فاطر، 15)
قرآن کریم از عبودیت و بندگى تمام مخلوقات خبر می دهد (مریم، 93) و مىگوید همه هستى به تسبیح خداوند مشغول هستند، هر چند بیشتر انسانها از این تسبیح بىخبرند، زیرا آگاهى از نوع تسبیح موجودات، با درک و فهمى ژرف و عمیق از عالَم هستى و پس از راهیابى به عالَم ملکوت به دست مىآید.
بالاتر از تسبیح موجودات، قرآن از نماز موجودات سخن به میان آورده است (نور، 41). ما انسانهاى معمولى، همان گونه که از چگونگى تسبیح موجودات بىخبریم، از چگونگى نماز آنها نیز آگاهى نداریم.
انسان یکى از برترین مخلوق هستى و بهرهمند از روح الهى، از نظر تکوین همانند دیگر موجودات است، ولى از آن جا که هدف آفرینش انسان، عبودیت است (ذاریات، 56) خداوند از نظر تشریع نیز او را به نماز و تسبیح امر کرده است، تا به مقام عبودیت برسد.
ب: اظهار عبودیت، با هر زبان و رفتارى ممکن است، ولى پیامبر و سفیران الهى- که اوامر و نواهى الهى را براى بشر بازگو می کنند- هر یک در عصر خویش هیئتى خاص و الفاظ ویژهاى را براى اظهار عبودیت، از سوى خداوند به انسانها هدیه کردهاند.
نماز، ترکیبى از اعمال و واژگان مخصوص، مطلوبترین شکل بندگى و سپاسگزارى در برابر خداوند است که به امّت اسلامى تعلیم داده شده است. توجه به رکوع، سجود، قنوت و دیگر اعمال نماز و نیز تأمّل در مفاهیم متعالى نهفته در الفاظ آن، گواه این حقیقت است که براى اظهار بندگى و سرسپردگى در آستان ربوبى هیچ عملى زیبندهتر از نماز نیست.
سوره حمد- که نماز بدون آن صحیح نیست- در برابر کل قرآن قرار گرفته است: «ولَقَد ءاتَینکَ سَبعًا مِنَ المَثانى والقُرءانَ العَظیم» « حجر، آیه 87»؛ ما به تو سوره حمد و قرآن عظیم دادیم.
در این آیه، قرآن با تمام عظمتش در برابر سوره حمد قرار گرفته است.
نزول دوباره آن نیز شاید براى اهمیت فوقالعاده آن باشد.
در روایت است که پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم فرمود: خداوند بزرگ به خاطر دادن سوره حمد، بر من منّتى خاص نهاد و آن را در برابر قرآن عظیم قرار داد و سوره حمد از با ارزشترین ذخایر و گنجهاى عرش خدا است. «1»
درباره سجده از امام رضا علیه السلام نقل شده که مىفرمایند: نزدیکترین حالت بنده به خدا، حالت سجده است. «2 »
اگر خداوند را دوست داریم و او را مستحق ستایش مىدانیم و بهترین راه اظهار بندگى در آستان او را مىجوییم، بهترین شکل اظهار بندگى در نماز تجلّى پیدا مىکند، که خداوند از سر لطف و رحمت، زیباترین شیوه ستایشگرى را به ما آموخته است.
ج: از سنتهاى بشرى این است که در هر فرهنگ و قومى نوعى از احترام کردن رایج است؛ احترام و سلام دادن یک نظامى به فرمانده خود، تکریم شایسته بزرگان در برخى از اقوام- که گاه با ساییدن پیشانى به خاک همراه است- سلام فرزند به پدر و مادر، احترام دوست به دوستش و ... همه اینها متناسب با شأن و مقام آنان می باشد.
ستایش متناسب با شأن خداوند، پس از علم و آگاهى از مقام ربوبى و خشیت و حضور قلب، در قالب نماز تجلى مىیابد. انسانى که عبادت را از روى نیاز و اشتیاق به جا مىآورد و خود را وامدار حضرت حق می داند، هرگز در تعلیم نماز و فهم معانى آن ملول نمىشود.
تشنه دیدار دوست راه نپرسد که چند کشته شمشیر عشق حال نپرسد که چون
پرسمان قرآنى نماز، ص: 72
__________________________________________________
(1). صدوق، امالى، ص 175
(2). محمدى رى شهرى، میزان الحکمه، ج 2، ص 1252
ادامه مطلب