چگونه نماز بخوانیم
چگونه نماز بخوانیم
با توجه به اینکه نگارش مستوفای نکات مربوط به فریضه عظیم نماز در یک مقاله و چند مقاله نمیگنجد، چگونگی و کیفیت نماز گزاردن را از بیان اسوه عالمیان رسول گرامی اسلام صلی الله علیه وآله میشنویم و برای حسن ختام عین فرموده های آن حضرت را بدون تجزیه و تحلیل نقل میکنیم به امید این که خدای متعال ما را از نمازگزاران واقعی محسوب فرماید و قلوب ما را به نور خویش روشنتر گرداند.
«انه قال صل صلاة مودّع فاذا دخلت فی الصلاة فقُل هذا آخر صلاتی من الدنیا و کن کان الجنة بین یدیک والنار تحتک و ملک الموت ورائَک و الأنبیاء عن یمینک و الملائکة عن یسارک و الربّ مطلع علیک من فوقک فانظر بین یدی من تقف و من تناجی و من ینظر الیک؟!»(1). (به درستی که پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: نماز را همچون محتضر و کسی که آخرین لحظات عمرش را میگذراند، به جای آور! پس هنگامی که به نماز وارد شدی، بگو این آخرین نماز من در دنیاست و اینچنین باش که گویا بهشت در برابر توست و آتش جهنم زیرپایت و فرشته مرگ پشت سرت و پیامبران سمت راست تو و ملائکه الهی سمت چپ و پروردگار عالمیان از بالای سر بر تو مطلع و آگاه است، پس بیاندیش که در برابر چه کسی ایستادهای؟ و با چه کسی مناجات میکنی؟ و چه کسی بر تو ناظر است؟!
بار خدایا ما را از نمازگزاران واقعی محسوب فرما و به وسیله ذکر و یاد خودت دلهای ما را با نور ایمان و معرفت منور گردان و قلوب ما را از آرامش و اطمینان برخوردار کن تا باعشق به تو از هیچ عاملی نهراسیم و هرگز دلهره و اضطراب و تشویشی نداشته باشیم و همواره در جوار تو در سعادت، خوشبختی و سرور و شادکامی غو طهور باشیم.
پی نوشت:
1) سفینةالبحار، صلا.
ادامه مطلب
صورت های آنها مانند ستاره ای می درخشد
صورت های آنها مانند ستاره ای می درخشد
چون قیامت برپا می شود، قومی محشور می شوند که صورت های آنها مانند ستاره ای می درخشد و ملائکه از آنها می پرسند: اعمال شما چه بوده است؟ آنها پاسخ می دهند: ما همین که صدای مؤذن و آوای دلنشین اذان را می شنیدیم برای گرفتن وضو حرکت می کردیم و به کار دیگری مشغول نمی شدیم. سپس دسته ای دیگر محشور می شوند که چهره های آنان مانند ماه درخشان است. از آنها نیز همان سؤال می شود، جواب می دهند: ما قبل از اذان وضو می گرفتیم. سپس طایفه دیگری محشور می شوند که چهره های آنان همچون خورشید می درخشد؛ آنان در پاسخ فرشتگان می گویند: ما قبل از اذان وارد مسجد می شدیم و اذان را در مسجد می شنیدیم.
منبع: کتاب خانه دوست، جعفر شیخ الاسلامی، انتشارات مؤسسه فرهنگی انتشاراتی ستاد اقامه نماز، تابستان 1389.
ادامه مطلب
حکایت دهقان و نماز
حکایت دهقان و نماز
«از شخص باتقوا و صالحی سؤال شد که علت توبه کردن خود را بیان کن. چه چیز تو را باعث شد که توبه کردی؟ در جواب گفت: من شخص دهقانی هستم. یکی از شبها چندین مهم برایم پیش آمد که همه را بایستی انجام میدادم. یکی از آنها این بود که میبایست، زراعت خود را آبیاری میکردم؛ دوم اینکه گندم به آسیاب برده آرد کنم. در این بین، الاغم فرارکرد و گم شد. با خودم گفتم: اگر بخواهم به سراغ الاغم بروم، ممکن است گندمها را دزد ببرد و زن و فرزندانم گرسنه بمانند و اگر بخواهم زراعتم را آبیاری کنم، ممکن است الاغم از بین برود. از روی اتفاق آن شب، شب جمعه بود. با خودم گفتم: تمام این کارها را رها میکنم و امشب را مشغول نماز و عبادت میشوم. بعد از فارغ شدن از نماز به سوی مزرعه خود رفتم و دیدم همه زراعت من آبیاری شده است. از همسایهها پرسیدم: چه کسی زراعت من را آب داده است؟ در جواب گفتند: یکی از همسایههای تو میخواست آب را برای زراعت خود ببرد، بر اثر خستگی بسیار خوابش برده و آب داخل مزرعه تو شده و زراعت تو آب خورده است. آن مرد میگوید: از مزرعه عازم خانه شدم. الاغ را در طویله دیدم و پرسیدم: چه کسی آن را آورده است؟ گفتند: گرگی در بیابان آن را تعقیب کرده و به خانه برگشته است. در این هنگام متوجه شدم که کیسههای آرد کنار دیوار گذاشته شده است. گفتم: چه کسی آردها را آورده است؟ گفتند: آسیابان قصد کرده بود گندمهای دیگری را آرد کند؛ اما از روی اشتباه، گندمهای تو را آرد کرده است. بعد از آرد شدن متوجه میشود که مال توست. خود آسیابان آردها را به خانه آورده است. این شخص میگوید: پیش خود گفتم: چه درست گفتهاند کسی که با خدا معامله کند و برای رضایت او کاری را انجام دهد، خدا هم با او خواهد بود. کسی که برای خدا کاری کند، خداوند تمام کارهای دنیا و آخرت او را اصلاح و مشکلهای او را حل خواهد کرد».1 البته انسان باید توجه داشته باشد که اگر یک قدم برای رضای خدا بردارد و در همه کارهایش، خالص باشد و غیر از رضایت خدا قصد دیگری نداشته باشد، خداوند متعال ده قدم، بلکه صد قدم و هزارها قدم به سوی او برمیدارد و در کارهای مشکل و جاهای خطرناک به فریاد او خواهد رسید و از جاهایی که به هیچوجه به فکر انسان نمیرسد (من لا یحتسب)، به او کمک میکند که در بعضی از موارد، انسان در تعجب و حیرت میماند. گفتم: خوب پس نگه دارید تا من تیمم کنم. این را گوش کردند و ماشین را نگه داشتند، اما اجازه پیادهشدن به من ندادند. من همینطور که در ماشین نشسته بودم، از داخل ماشین خم شدم و دست خودم را به زمین زدم و تیمم کردم. نمازی که خواندم، پشت به قبله بود؛ چرا که از قم به تهران میرفتیم و قبله در جنوب بود. نماز با تیمم و پشت به قبله و ماشین در حال حرکت بود؛ اینطور نماز صبح خود را خواندم. شاید همین دو رکعت نماز من مورد رضای خدا واقع شود».2
ادامه مطلب
تاثیر نماز بر عفونت های تنفسی
تاثیر نماز بر عفونت های تنفسی
به علت پراکنده بودن عوامل عفونی متعدد در محیط اطراف و هوای تنفسی انسان،و با توجه به این که استنشاق میکروب از طریق بینی روش عمده انتقال این عفونتهاست،بیماریهای عفونی تنفس،بوفور بوقوع می پیوندد.این مشکلات بویژه در فصل سرما که تجمع افراد در محیطهای بسته افزایش می یابد و ویروس ها و باکتری ها امکان رشد و بیماریزایی زیادتری پیدا می کنند بیشتر می شود و به همین علت است که در فصل سرما شایعترین علت مراجعه اطفال وبزرگسالان به مطب وکلینیک های عمومی،بیماری common cold ( سرماخوردگی ) و عوارض متعدد ناشی از آن است و همانطور که اشاره شد،عمده این درگیری ها،ناشی از انتقال عامل بیماریزا از طریق بینی است .
اما از جمله مواردی که در حین وضو ،مورد توصیه موکد قرار گرفته است.سه مرتبه،چشیدن و استنشاق آب سرد و پاک است و حتی شستن قسمتی از درون بینی حین وضو ،توسط برخی از علمای شیعه واجب اعلام شده است ( رجوع شود به مساله 241 از رساله توضیح المسایل حضرت آیت .. العظمی اراکی (ره) .
با توجه به آن که اولین سد دفاعی بدن در مقابل عفونتهای تنفسی موهای ریزی هستند که در مخاط بینی تعبیه شده اند،عوامل عفونی متعددی از جمله بسیاری از ویروس ها و باکتری ها و حتی عامل بیماری سل در این موها متوقف می شوند و جلوی حرکت آنها به قسمتهای دیگر دستگاه تنفس گرفته می شود .
بر این اساس چنانچه مسلمین در مقدمات نماز و حین وضو دستوراسلامی استنشاق آب سرد (1) را اجرا نمایند،همه روزه چند نوبت میکروبهای مجرایی تنفس را زدوده و مجرای تنفسی خود را تمیز و پاکیزه می نمایند و بدین ترتیب از بروز بیماریهای متعدد تنفسی در امان خواهند بود .
پی نوشتها:
(1) - از روایات اهل بیت عصمت ( ع) چنین مستفاد می گردد که وضو با آب سرد، افضل از آب گرم است.
ادامه مطلب